Labrador ligt op voeten: de belangrijkste redenen op een rij

Is dit dominant gedrag of niet? In dit artikel geef ik je het antwoord!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Of ik nu op de bank of aan de eettafel zit, mijn labrador Teddy ligt regelmatig op mijn voeten of tussen mijn benen. Herkenbaar? Dan ben je misschien benieuwd waarom een labrador op je voeten ligt. Omdat ik me dit telkens weer afvroeg, besloot ik op onderzoek uit te gaan. In ontdekte dat er een aantal redenen zijn waarom een labrador dit gedrag vertoont. In dit artikel heb ik ze allemaal op een rijtje gezet. Hierdoor weet jij straks waarom je labrador op je voeten ligt.

  Op deze afbeelding zie je dat mijn labrador op mijn voeten ligt

  Labrador retrievers zijn van nature contactliggers

  Labrador retrievers zijn – net als honden van praktisch alle andere rassen – van nature contactliggers. Dit is iets wat in hun genen zit. Het is niet voor niets dat honden in een roedel vaak bij elkaar slapen. Sommige mensen denken dat ze dit alleen doen om elkaar warm te houden, maar er is nog een andere belangrijke reden. Honden lopen namelijk meer gevaar als ze alleen slapen in een mand of op een kussen. Ligt je labrador op je voeten? Dan maakt hij ‘contact’ met jou, waardoor hij zich veiliger voelt. Voor veel labrador retrievers heeft dit contact bovendien een ontspannende werking.

  Als je meer dan één hond hebt, komt het misschien minder vaak voor dat je labrador op je voeten ligt. In dat geval is de kan groot dat je labrador de andere hond opzoekt en ze bij elkaar gaan liggen. Samen vormen ze dan als het ware een roedel. Ze houden elkaar zo niet alleen warm, maar ze voelen zich bovendien een stuk veiliger.

  Op de voeten liggen is geen dominant gedrag

  Als je labrador op je voeten ligt te slapen, kun je geen kant meer op. Wil je opstaan? Dan wordt je hond hoe dan ook wakker, want jij beweegt en hij moet aan de kant. Daarom denken veel mensen dat een labrador dominant gedrag vertoont door op je voeten te gaan liggen. Het lijkt alsof hij zegt: ‘ik wil dat je blijft waar je bent’. Dit wil ik direct tackelen, want op de voeten liggen heeft niets met dominantie te maken.

  Zoals ik onder het vorige kopje al uitlegde, zit het in het instinct van honden om in ‘gezelschap’ te slapen. Staan je voeten op de grond? Dan zijn ze voor je labrador een makkelijke ‘prooi’.  Hij hoeft er alleen maar op te gaan liggen om contact met jou te maken. Er zijn ook labrador retrievers die contact met je maken door tussen je benen te gaan liggen. Teddy ligt de ene keer op mijn voeten en de andere keer tussen mijn benen.

  Je labrador kan jaloers zijn

  Ligt je labrador vaak op je voeten te slapen? Dan doet hij dit misschien vooral omdat hij dit fijn vindt en zich veilig voelt bij jou. Toch kunnen er ook andere redenen zijn waarom je hond dit gedrag vertoont. Zo kan een labrador bijvoorbeeld ook op je voeten liggen omdat hij jaloers is. Door op jouw voeten te gaan liggen, voorkomt hij dat iemand anders deze plek inneemt.

  Ik vermoed dat Teddy soms ook uit jaloezie op mijn voeten of tussen mijn benen gaat liggen. Hij heeft een ‘vaste’ plek als ik op de bank zit. Teddy ligt dan namelijk altijd op de grond, de ene keer op mijn voeten en de andere keer tussen mijn benen. De hond van mijn moeder – een zwarte labrador – neemt dit plekje ook vaak in als hij er is. Aan de lichaamstaal van mijn labrador zie ik dat hij zich dan geen houding weet te geven. Hij drentelt heen en weer en piept zo nu en dan. Zodra de hond van mijn moeder opstaat, weet Teddy niet hoe gauw hij op ‘zijn’ plekje moet gaan liggen.

  Labrador ligt op je voeten om steun te zoeken

  Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy tegen mijn benen liggen

  Je labrador kan ook op je voeten liggen om steun te zoeken. Komen er mensen over de vloer die hij nog niet eerder gezien heeft? Of kom je tijdens het wandelen een onbekende hond tegen? Dan kan je labrador op je voeten gaan liggen. Hij probeert op deze manier steun bij jou te zoeken.

  Merk je dat je labrador op je voeten gaat liggen om steun te zoeken? Beloon hem hier dan niet voor. Als je dit wel doet, leer je hem aan dat dit goed gedrag is. De kans dat hij dit gedrag in de toekomst vaker gaat vertonen, is dan een stuk groter. Hij weet dat het hem iets oplevert, waardoor het verleidelijk is om dit gedrag te herhalen.

  Om je labrador door een spannende situatie heen te helpen, kun je het beste naar zijn lichaamstaal kijken. Deinst hij terug als hij nieuwe mensen of een andere hond ziet? Forceer dan vooral niet, maar laat je labrador de nieuwe situatie op zijn eigen tempo ontdekken. Je voorkomt op deze manier dat je labrador bang wordt voor iets of iemand.

  Labrador zit op voeten of ernaast

  In plaats van op je voeten liggen kan je labrador ook op je voeten of er vlak naast zitten. Je vindt dit misschien wat gek, maar het is in veel gevallen een goed teken. Als je labrador op je voeten zit, geeft dit vaak aan dat jullie een sterke band met elkaar hebben.

  Net als bij op je voeten liggen geldt ook voor op of naast je voeten zitten dat er andere redenen kunnen zijn waarom je labrador dit doet. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet, inclusief een korte toelichting.

  • Genegenheid tonen
   Gaat je labrador op of naast je voeten zitten? Dan kan dit voor hem een manier zijn om genegenheid te tonen. Hij wil het liefst zo dicht mogelijk bij jou in de buurt zijn. Het is vergelijkbaar met het gedrag dat we zelf vertonen. Als jij met je geliefde of een vriend(in) ergens naartoe gaat, is de kans groot dat je naast hem of haar gaat staan of zitten.
  • Angst
   Is je labrador bang voor vuurwerk of de dierenarts? Dan kan je labrador op je voeten liggen uit angst. Er zijn ook honden van dit ras die er de voorkeur aan geven om op of naast je voeten te zitten als ze bang zijn of stress ervaren. Vergelijk het met een klein kind dat de hand van zijn ouders vast wil houden in spannende situaties.
  • Aangeleerd gedrag
   Als je labrador op je voeten ligt of zit, geef je hem misschien sneller aandacht. Dit kan voor je hond reden zijn om dit gedrag vaker te vertonen. Hij weet dan dat hij beloond wordt in de vorm van aandacht, waardoor hij zichzelf dit gedrag aanleert.
  • Verlatingsangst
   Sommige labrador retrievers gaan op de voeten van hun baasje zitten omdat ze niet willen dat je weggaat. In dat geval is de kans groot dat je labrador verlatingsangst heeft. Door op je voeten te zitten, maakt hij lichamelijk contact met je en dat vinden veel honden fijn. Bovendien wordt het voor jou een stuk moeilijker om weg te gaan als je labrador op je voeten zit of ligt.
  • Contact maken
   Tot slot kan je labrador op je voeten zitten om contact te maken. Je hond voelt zo dat jij er bent. Hij hoeft jou in dat geval niet in de gaten te houden, waardoor hij zijn ogen, neus en oren kan naar hartenlust kan gebruiken.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *