Kong recepten labrador retrievers: inspiratie en handige tips!

Makkelijke Kong recepten waar je labrador van gaat watertanden!

Gemiddelde leestijd: 25 minuten

Wie denkt dat een labrador alleen maar moe kan worden van een wandeling of door samen met jou te spelen, heeft het mis. Met behulp van een Kong kun jij je labrador namelijk ook mentaal moe maken. Omdat de meeste honden gek zijn op dit speeltje, hebben veel labrador-baasjes een Kong in huis. Geldt dit ook voor jou, maar weet je niet precies waar je hem mee moet vullen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ik vertel je hier eerst wat meer over een Kong en zet vervolgens een aantal lekkere en makkelijke Kong recepten voor labrador retrievers op een rijtje. Tot slot leg ik je nog even uit hoe je een Kong na gebruik goed schoonmaakt.

  Wat is een Kong?

  Op deze afbeelding zie je een Kong Extreme

  Als je sinds kort een labrador hebt, weet je misschien niet wat een Kong is. Daarom geef ik je hier eerst een korte uitleg over dit hondenspeelgoed. Een Kong is gemaakt van rubber en heeft een bredere onderkant dan bovenkant. Beide kanten hebben een opening, maar de opening aan de onderzijde is een stuk groter dan die aan de bovenzijde.

  Een Kong is handig als jij je labrador iets lekkers wilt geven, maar je het hem niet te makkelijk wilt maken. Het kost een hond namelijk (veel) moeite om iets lekkers uit de Kong te krijgen. Dit komt doordat het rubber in het begin vrij stug is. Door de warmte van het speeksel en de adem van je labrador wordt het materiaal langzaam maar zeker iets soepeler. Zodoende wordt het voor je hond makkelijker om de beloning uit de Kong te krijgen.

  Alhoewel je labrador lekker kan liggen als hij met de Kong in de weer is, wordt hij er wel moe van. Hij gebruikt namelijk niet alleen zijn tong en tanden om het lekkers uit de Kong te krijgen, maar zijn hersenen worden ook aan het werk gezet. Je hond moet namelijk telkens weer een manier bedenken om de nieuwe Kong recepten labrador uit het speeltje te krijgen. Vandaar dat een Kong goede mentale training voor je labrador is.

  Hulp bij een Kong kopen

  Wil jij je labrador verrassen met de lekkerste Kong recepten, maar heb je dit hondenspeelgoed nog niet in huis? Dan ben je misschien al begonnen met zoeken. Je ontdekt snel dat dit speeltje verkrijgbaar is in meerdere soorten en maten. Sommige mensen kiezen voor de goedkoopste Kong, maar dit is niet altijd de beste keuze. Om te bepalen wat de beste Kong is, moet je naar het gewicht en de leeftijd van je labrador kijken. Met de onderstaande info lukt het je vast en zeker om te bepalen wat de beste Kong voor je labrador is.

  Kong Puppy

  Wie een Kong voor zijn labrador pup wil kopen, kan het beste voor een Kong puppy kiezen. Deze Kong is ontworpen om pijn bij het wisselen van tanden te verzachten. Het helpt niet alleen tegen de pijn die het wisselen veroorzaakt, maar je labrador pup leert er ook het juiste type kauwgedrag door.

  Een puppy Kong is verkrijgbaar in de maten S, M en L. Maat S is geschikt voor puppy’s tot 7 kilo, maat M voor puppy’s van 7 tot 16 kilo en maat L voor puppy’s van 16 tot 30 kilo. Een Puppy Kong maat S is voor de meeste labrador retrievers te klein, waardoor je waarschijnlijk bij maat M of L uitkomt.

  Kong Classic

  Is je labrador geen pup meer? Dan kun je voor de Kong Classic kiezen. Deze rode Kong is ontworpen voor honden die gemiddeld kauwen en bevredigt de instinctieve behoefte van je labrador om te kauwen. De klassieke Kong is verkrijgbaar in de maten L, XL en XXL. Voor labradors van 13 tot 30 kilo kies je maat L, voor labradors van 27 tot 41 kilo kies je maat XL en voor labradors van meer dan 38 kilo kies je maat XXL.

  Kong Extreme

  Sommige labrador retrievers kunnen behoorlijk krachtig kauwen. Om te voorkomen dat je snel weer een nieuwe Kong moet kopen, kies je voor een Kong Extreme. Deze is gemaakt van zwart rubber en ontworpen voor labradors die krachtig kauwen. Net als de klassieke Kong is de Kong Extreme ook verkrijgbaar in maat L, XL en XXL. Voor labradors van 13 tot 30 kilo is maat L het meest geschikt, voor labradors van 27 tot 41 kilo maat XL en voor labradors van meer dan 38 kilo maat XXL.

  Kong Senior

  Tot slot kun je ook nog een paarse Kong kopen. Dit is de Kong Senior. Deze Kong is ontworpen voor een comfortabele kauwervaring voor verouderde tanden en tandvlees. Het rubber van deze Kong is zachter dan het rubber van de Kong Classic en Kong Extreme. De Kong Senior voldoet aan specifieke kauwbehoeften voor honden die hun waardige jaren bereikt hebben. Net als de bovengenoemde varianten is ook de Kong Senior verkrijgbaar in verschillende maten. Voor labrador retrievers op leeftijd is maat L doorgaans de beste optie.

  Kong Senior Speciaal voor oudere honden

  Aangepast aan de kauw- en speelbehoefte van oudere honden | Gemaakt van sterk, hondvriendelijk rubber | Perfect voor de echte kauwer | Verkrijgbaar in verschillende maten
  Op deze afbeelding zie je een hond die dol is op Kong recepten labrador

  Makkelijke Kong recepten voor labrador retrievers

  Nu je weet wat een Kong is en welke verschillende soorten er zijn, wordt het tijd om een aantal Kong recepten voor labrador retrievers uit te lichen. Zodra je dit hondenspeelgoed eenmaal in huis hebt, wil jij je hond er snel kennis mee laten maken. Maak het in het begin niet te lastig. Een labrador begrijpt namelijk nog niet direct wat de bedoeling is als hij voor het eerst een Kong krijgt. Als je het direct te moeilijk maakt, wil je labrador straks mogelijk niet meer met de Kong spelen.

  De eerste paar keer dat je een Kong gebruikt, kun je hem het beste vullen met iets wat er makkelijk uit valt. Kies liever niet iets wat er al uit valt zonder dat je hond op de Kong hoeft te kauwen. Op deze manier denkt hij misschien dat hij met het speelgoed moet gooien om de inhoud eruit te krijgen, maar dat is niet de bedoeling. Je kunt eventueel de onder- en bovenkant dichtsmeren met pindakaas of iets anders wat plakt. Op deze manier valt de inhoud er niet direct uit.

  Als je labrador begrijpt wat het idee van een Kong is, kun je het langzaam iets moeilijker maken. Je kunt een Kong met van alles en nog wat vullen. Wil je je labrador verrassen met iets anders dan brokjes, een koekje of kluifje? Laat je dan inspireren door de volgende Kong recepten voor labrador retrievers.

  Kong met kaas en brokken

  Dit vind ik zelf één van de makkelijkste labrador Kong recepten. De meeste mensen hebben de benodigdheden voor dit recept namelijk in huis. Neem eerst een plak kaas en scheur deze in kleine stukjes. Doe de stukjes in een schaaltje en meng ze met brokken. Stop de inhoud van het schaaltje vervolgens in de Kong en doe hem in de magnetron. Doordat de kaas smelt, blijft het aan de binnenkant van de Kong en aan de brokken plakken. Hierdoor is je labrador wel even bezig om alles eruit te krijgen.

  Laat de Kong eerst goed afkoelen voordat je hem aan je labrador geeft, want anders brandt hij er zijn tong of bek misschien aan.

  Kong met pindakaas

  Heb je pindakaas in huis? Dan kun je binnen een handomdraai een overheerlijke Kong voor je labrador maken. Dit recept is nog makkelijker dan een Kong met kaas en brokken. Je hoeft namelijk alleen maar wat pindakaas aan de binnenkant van het hondenspeelgoed te smeren. Door de sterke geur van pindakaas blijft de Kong er lange tijd naar ruiken. Vandaar dat je labrador er wel even zoet mee is. Pindakaas is in principe niet slecht voor je labrador, zolang je hem er maar niet te veel van geeft. Een klein beetje pindakaas houdt een hond overigens al lang bezig.

  Gebruik enkel pindakaas zonder xylitol, want deze stof is giftig voor honden.

  Labrador Kong recepten met brood

  Je kunt een Kong ook vullen met een stukje brood. Vergeet niet de korstjes van het brood af te snijden voordat je het in de Kong stopt. Vul het hondenspeelgoed overigens niet met droog brood, maar smeer er bijvoorbeeld wat pindakaas op of beleg het broodje met kaas. Je labrador vindt dit heerlijk. Kies je voor brood met kaas? Warm de Kong dan even kort op in de magnetron nadat je het stukje brood erin hebt gestopt. Doordat de kaas smelt, kost het je labrador meer moeite om het brood uit de Kong te krijgen.

  Verwarm je de Kong in de magnetron? Laat hem dan eerst goed afkoelen voordat je hem aan je labrador geeft.

  Kong met brokken en ei

  Niet alleen mensen houden van een eitje op zijn tijd, want de meeste labrador retrievers zijn er ook gek op. Reden genoeg om de Kong eens met een mengsel van brokken en ei te vullen. Om te beginnen kook je een eitje. Doe dit zo’n 3 tot 4 minuten, zodat het eigeel zacht blijft. Pel het ei vervolgens en leg hem in een kommetje. Prak het ei fijn met een vork en voeg hier wat brokjes en/of koekjes aan toe. Zet de Kong vervolgens op de kop in een kopje of mok, zodat hij blijft staan. Giet het mengsel niet direct in de Kong, maar sluit de kleine opening eerst af met bijvoorbeeld een brokje. Je voorkomt zo dat het ei direct weer uit de Kong loopt als je hem vult. Als je dit gedaan hebt, vul je de Kong en geef je hem aan je labrador retriever.

  Prik de vulling een beetje los met een vork als je labrador het mengsel niet uit de Kong krijgt.

  Kong met yoghurt en banaan

  Dit is één van de favoriete Kong recepten voor labrador retrievers als het buiten warm is. Wanneer je dit recept maakt, moet je het kleine gaatje van de Kong eerst afsluiten. Dit kan door de opening met pindakaas of iets anders plakkerigs dicht te smeren, maar je kunt ook een brokje gebruiken. Gelukt? Prak dan een banaan fijn en stop deze in de Kong. Voeg hier vervolgens wat yoghurt aan toe. Zet de Kong op de kop in een mok en plaats hem een paar uur in de vriezer. Wanneer de inhoud bevroren is, kun je hem aan je labrador geven. Vergeet niet om de Kong eerst even af te spoelen met koud water. Op deze manier voorkom je dat de tong van je hond eraan vast blijft plakken.

  Maak dit Kong recept alleen als je labrador niet lactose-intolerant is. Is hij dit wel? Dan kan je labrador diarree krijgen van de yoghurt of gaan braken. Als je hem toch een ijsje wilt geven, kun je een pap van water en brokken maken, hier de Kong mee vullen en dit vervolgens in de vriezer zetten. Vergeet ook nu niet om de kleine opening af te sluiten, zodat de inhoud in de Kong blijft zitten.

  Kong met Stuff’n Paste

  Heb je geen zin om zelf iets te bedenken? Of kosten de bovenstaande Kong recepten voor labrador retrievers je te veel tijd en/of moeite? Dan kun je Kong Stuff’n Paste gebruiken. Dit is een pasta die verkrijgbaar is in verschillende smaken, waaronder lever. Doordat het in een spuitbus zit, vul je een Kong er makkelijk en snel mee. Het is al voldoende om een klein beetje aan de binnenkant van het speeltje aan te brengen om je labrador lange tijd zoet te houden. Deze pasta is ook ideaal om de onder- en/of bovenkant van een Kong dicht te smeren wanneer je hem met bijvoorbeeld brokjes vult. Zodoende voorkom je dat de inhoud er direct uit valt als je de Kong aan je labrador geeft.

  Kong schoonmaken na gebruik

  Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy met zijn Kong Extreme

  Is je labrador erin geslaagd om de Kong leeg te krijgen? Berg hem dan weer op. Doe dit niet voordat je het hondenspeelgoed schoon hebt gemaakt. Aan de binnenkant van de Kong kunnen namelijk restjes achterblijven. Deze kans is een stuk groter als je een plakkerige vulling gebruikt hebt.

  Een Kong schoonmaken kan op verschillende manieren. Je kunt het hondenspeelgoed bijvoorbeeld laten weken in warm water met een scheutje afwasmiddel, zodat de restjes loskomen van de binnenwand. Blijven er hardnekkige restjes achter? Gebruik dan een oude tandenborstel om de Kong van binnen schoon te maken. Een Kong schoonmaken in de vaatwasser kan ook. Wanneer je hiervoor kiest, kun je het hondenspeelgoed het beste in het bovenste rek plaatsen.

  Veelgestelde vragen over Kong recepten voor labrador retrievers

  Welke soorten Kong’s zijn er?

  Er zijn vier verschillende soorten Kong’s: Kong Puppy, Kong Classic, Kong Extreme en Kong Senior. De eerste is speciaal voor puppy’s, de tweede en derde voor volwassen labradors en de vierde voor labrador retrievers op leeftijd.

  Welke maat Kong voor mijn hond?

  De meeste Kong’s worden aangeboden in verschillende maten. Om te bepalen welke maat je kiest, kijk je naar het gewicht van je labrador. Als je weet hoeveel je hond weegt, weet je precies welke Kong je moet hebben.

  Kan een Kong in de vaatwasser?

  Ja, een Kong kan in de vaatwasser nadat je labrador ermee gespeeld heeft. Om ervoor te zorgen dat hij goed schoon wordt, plaats je dit hondenspeelgoed in het bovenste rek.

  Kan een Kong in de vriezer?

  Ja, een Kong kan in de vriezer. Doordat dit hondenspeelgoed gemaakt is van rubber, is hij bestand tegen lage temperaturen. Vergeet niet om de Kong af te spoelen met koud water voordat jij hem aan je labrador geeft. Je voorkomt zo dat zijn tong eraan vast blijft zitten.

  Wat kun je in een Kong doen?

  Je kun een Kong vullen met van alles en nog wat. Smeer bijvoorbeeld eens wat pindakaas aan de binnenkant of vul de Kong met Stuff’n Paste. Andere lekkere Kong recepten voor labrador retrievers zijn: kaas en brokken, brokken en ei en yoghurt met banaan.

  Hoe vul je een Kong?

  Een Kong vul je via de opening aan de onderzijde. Doordat deze opening relatief groot is, krijg je de meeste lekkernijen er vrij makkelijk in. Als je dit hondenspeelgoed met iets vloeibaars vult, moet je niet vergeten de kleine opening aan de bovenkant af te sluiten.

  Hoe vaak geef ik een Kong aan mijn labrador?

  Je kunt je labrador het beste één à twee keer per week een Kong geven. Op deze manier blijft het echt een beloning en dat is niet het geval als je hem elke dag dit hondenspeelgoed geeft. Bovendien voorkom je zo dat je hond snel is uitgekeken op de Kong.

  Is een Kong geschikt voor puppy’s?

  Ja, een Kong is zeker geschikt voor puppy’s. Er is zelfs een speciale puppy Kong. Dit hondenspeelgoed stimuleert de natuurlijke kauwbehoefte van je hond. Je maakt het wisselen van de tandjes bovendien minder pijnlijk door je pup in de eerste fase van zijn leven regelmatig met de Kong te laten spelen.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *