Wat mag een labrador niet eten?

Een handig overzicht met wat je labrador niet en wel mag eten

Gemiddelde leestijd: 24 minuten

Labrador retrievers zijn dol op eten. Als je een hond van dit ras in huis hebt, heb je dit vast al gemerkt. Zodra je wat eten pakt, is je labrador er waarschijnlijk als de kippen bij. Dit is niet alleen het geval als je voer of een snack voor hem pakt, maar ook als je zelf iets te eten pakt. Sommige mensen geven een labrador geregeld iets van hun eigen eten. Doe dit alleen als je zeker weet dat je labrador er geen last van krijgt. Helaas hebben veel labrador-baasjes geen idee wat zij hun hond wel en niet mogen geven. Daarom geef ik je hier antwoord op de vraag: ‘wat mag een labrador niet eten?’

  Chocolade

  Omdat chocolade een sterke geur heeft, duurt het vaak niet lang voordat een labrador bij je staat als je dit eet. Alhoewel chocolade voor mensen niet schadelijk is, kan een hond er ernstig ziek door worden. Geef je labrador daarom nooit chocolade, zelfs geen klein stukje.

  Hoe het kan dat chocolade slecht is voor honden? Doordat het de stof theobromine bevat. Deze stof kan ervoor zorgen dat je labrador diarree krijgt of onrustig wordt. Bovendien kan je labrador epilepsie krijgen als hij te veel theobromine binnenkrijgt. In het ergste geval kan een hond zelfs doodgaan door deze stof.

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador die bedelt om eten

  Waar pure chocolade en melkchocolade behoorlijk veel theobromine bevatten, zit deze stof niet in witte chocolade. Denk niet dat je je hond daarom wel witte chocolade kunt geven, want hij kan hier net zo goed ziek van worden. Geef je labrador overigens ook nooit cacaobonen of cacaopoeder. Hier zit namelijk nog meer theobromine in dan in chocolade.

  Gekookte botten

  Labradors zijn dol op hondenbotten. Daarom wil je je hond misschien een lekker bot geven. Dit kan, maar let wel goed op het soort bot dat je hem geeft. Het is namelijk niet verstandig om een labrador gekookte botten te geven. Alhoewel je hond hier ongetwijfeld van geniet, kan zo’n bot gevaarlijk zijn.

  Als een bot gekookt is, is hij een stuk zachter dan een ongekookt bot. Het gevolg hiervan is dat hij kwetsbaarder is. Gekookte botten kunnen gaan splinteren en in het ergste geval breken er zelfs hele stukken van af. Wanneer dit gebeurt als je labrador met het bot bezig is, slikt hij de stukjes waarschijnlijk door.

  Ondanks dat het vaak maar om kleine stukjes bot gaat, kunnen ze grote schade aanrichten in het lichaam van je labrador. Ze kunnen het spijsverteringssysteem aantasten, het darmkanaal perforeren of de maag beschadigen. Stukjes bot kunnen bovendien letsel aan tanden en tandvlees tot gevolg hebben.

  Fruitsoorten met grote pitten

  Fruit is in principe niet slecht voor een hond. De meeste fruitsoorten bevatten namelijk veel vitamines en dat is goed voor de gezondheid van je labrador. Toch is het niet altijd verstandig om je hond een volledige vrucht te geven. Pas vooral op met vruchten die (grote) pitten bevatten.

  Als jij je labrador een vrucht met pit(ten) geeft, kan hij deze inslikken. Kleine pitten zorgen niet snel voor een probleem, maar grote pitten kunnen wel gevolgen hebben voor je hond. Zo kan een grote pit bijvoorbeeld vast blijven zitten in de keel of maag van je labrador retriever. Dit kan leiden tot verstikking of maagproblemen. In het ergste geval kan je hond hierdoor zelfs overlijden.

  Omdat het grote gevolgen kan hebben als je een hond een vrucht met pit(ten) geeft, besluit je dit mogelijk niet te doen. Toch kan het wel. Als je de pit(ten) eruit haalt, kan je labrador het fruit namelijk prima eten. Geef je je hond een vrucht met meerdere pitten? Controleer dan altijd goed of je alle pitten verwijderd hebt.

  Druiven

  Alhoewel een druif doorgaans maar één pit bevat, is het niet verstandig om een labrador druiven te voeren. Dit komt doordat deze fruitsoort giftig is. Eén druif zorgt vaak niet voor problemen, maar als je hond meerdere druiven eet kunnen de gevolgen groot zijn.

  De giftige stof in druiven kan ertoe leiden dat je hond gaat braken of diarree krijgt. Daarnaast kan een labrador sloom en slaperig worden als hij meerdere druiven heeft gegeten. Er kunnen bovendien uitdrogingsverschijnselen optreden. Als je hond hierdoor minder gaat plassen, kan dit uiteindelijk zelfs nierfalen tot gevolg hebben. Rozijnen kunnen overigens dezelfde problemen veroorzaken als druiven, dus laat je labrador er hier ook vooral niet te veel van eten.

  Ui, prei, bieslook en knoflook

  Hoewel een labrador niet zal klagen als je hem een stukje ui, prei, bieslook of knoflook geeft, kun je dit beter niet doen. Deze ui-achtigen kunnen de rode bloedlichaampjes in het lichaam van je hond namelijk beschadigen. Dit kan uiteindelijk leiden tot bloedarmoede.

  Krijgt je labrador een klein stukje ui, prei, bieslook of knoflook binnen? Dan is dit niet direct reden tot paniek. Het wordt namelijk pas gevaarlijk als je hond hier 15 tot 30 gram per kilo lichaamsgewicht van binnenkrijgt. Een labrador kan zijn eetlust verliezen, zich futloos voelen, gaan braken of kortademig worden als hij te veel van deze ui-achtigen eet.

  Zout

  Wanneer je zout aan je vingers hebt en deze voor de neus van je labrador houdt, begint hij er vast en zeker gewillig aan te likken. Let er alleen op dat je hond niet te veel zout binnenkrijgt, want hierdoor kan hij ziek worden. Bovendien kan een labrador uitdrogen als hij te veel zout eet.

  Op deze afbeelding zie je een zwarte labrador die langs zijn bek ligt en in het gras ligt

  Heeft je labrador te veel zout binnengekregen? Dan kan hij een zoutvergiftiging oplopen. Dit gaat vaak gepaard met diarree en braken. Bovendien kan je labrador er veel meer door gaan drinken. Als een hond structureel (te) veel zout binnenkrijgt, kan hij een epileptische aanval krijgen of zelfs overlijden.

  Ga je met je hond naar zee en laat je hem in het water? Dan heeft hij waarschijnlijk de neiging om zeewater te drinken. Vergeet niet dat dit water zout is. Wanneer je hond hier veel van drinkt, kan dit tot een zoutvergiftiging leiden. In combinatie met een zonnesteek kan dit er zelfs voor zorgen dat je labrador oververhit raakt. Je kunt hem eventueel aangelijnd houden als je bang bent dat je hond zich niet kan beheersen, zodat je de controle over je labrador houdt.

  Kauwgom en tandpasta

  Ligt er en stukje kauwgom op straat of valt er een klodder tandpasta op de grond? Dan heeft je labrador misschien de neiging om dit op te eten. Sta dit niet toe, want kauwgom en tandpasta bevatten xylitol. Dit is een soort kunstsuiker die schadelijk is voor honden.

  Als je labrador xylitol binnenkrijgt, kan hij hier lichamelijke klachten door krijgen. Het begint vaak met braken, maar na een paar uur wordt je hond vaak ook suf en sloom. Hij kan uiteindelijk zelfs in coma raken. Xylitol kan bovendien blijvende schade aan de lever van je labrador veroorzaken. Deze schade ontstaat vaak een paar dagen na het eten van kauwgom of tandpasta.

  Heeft je labrador xylitol binnengekregen? Kom dan direct in actie, want deze stof moet zo snel mogelijk weer uit zijn lichaam verwijderd worden. Neem bij voorkeur binnen het uur contact op met een dierenarts. Hij kan je labrador laten braken, waardoor de xylitol naar buiten komt voordat zijn lichaam de stof op kan nemen.

  Zuivelproducten

  Laat je je labrador een schaaltje yoghurt uitlikken als je uitgegeten bent? Of geef je hem een klein beetje melk? Dan kan hij hier ziek van worden. Dit gebeurt als je labrador retriever aan lactose-intolerantie lijdt. In dat geval is hij gevoelig voor lactose, ook wel melksuiker genoemd.

  Labrador retrievers die lactose-intolerant zijn, maken te weinig lactase aan om lactose te kunnen verteren. Dit kan onder meer maagklachten tot gevolg hebben. Je hond kan bovendien gaan braken of aan de diarree raken. In veel gevallen gaat dit vanzelf over, maar soms is het nodig om naar de dierenarts te gaan.

  Als je niet weet of je labrador pup lactose-intolerant is, kun je kijken hoe zijn lichaam reageert op zuivelproducten. Dit doe je door hem eerst een kleine hoeveelheid zuivel te geven. Je hond heeft er dan relatief weinig last van als hij lactose-intolerant blijkt te zijn. Als hij er niet op reageert, kun je hem de volgende keer iets meer geven. Blijf hem ook dan goed in de gaten houden, want mogelijk veroorzaakt een grotere hoeveelheid wel klachten.

  Rauw vlees

  Sommige mensen voeren hun hond rauw vlees. Alhoewel je labrador hier vast en zeker gek op is, zitten er ook risico’s aan het voeren van rauw vlees aan honden. Dit vlees kan onder meer bacteriën als Escherichia coli (E.coli) en salmonella bevatten. Hier kan je labrador ziek van worden.

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador die iets lekkers krijgt aangeboden

  Baasjes kunnen ook ziek worden als ze hun viervoeter rauw vlees voeren. Je labrador kan ziektes en bacteriën namelijk overdragen via zijn speeksel en uitwerpselen. Dit kan ertoe leiden dat je zelf ernstig ziek wordt, waardoor je mogelijk naar de huisarts moet of zelfs in het ziekenhuis belandt.

  Omdat het voeren van rauw vlees grote gevolgen kan hebben, wordt dit afgeraden door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Dierengeneeskunde (KNMvD). Het voeren van rauw vlees kan volgens de beroepsorganisatie voor dierenartsen in Nederland risico’s met zich meebrengen, zoals voedingsfouten.

  Ben je bang voor de gevolgen die rauw vlees kan hebben voor je labrador retriever, maar wil je niet dat hij alleen maar brokken eet? Dan kun je kiezen voor kant-en-klaar vers vlees (KVV). Het grote voordeel hiervan is dat het alle voedingsstoffen bevat die je labrador nodig heeft. Bovendien is het een stuk veiliger om je hond KVV te voeren dan rauw vlees.

  Hoe zit het met dranken?

  Waar er voor mensen allerlei soorten dranken zijn, moet een labrador genoegen nemen met het drinken van water. Vind je dit zielig? Dan wil je hem misschien een klein beetje van je eigen drinken laten proeven. Het is alleen niet verstandig om je hond koffie, frisdrank of een andere mensendrank te laten drinken. Hier kan hij namelijk behoorlijk ziek van worden.

  Als je in een aangeschoten bui bent, besluit je misschien om een labrador een slokje bier of wijn te geven. Doe dit nooit, want alcohol richt bij honden namelijk veel sneller schade aan dan bij mensen. Bovendien kan je labrador een alcoholvergiftiging oplopen als je hem alcohol laat drinken. Hierdoor kan hij gaan braken en diarree krijgen.

  Is je hond jarig? Of wil je hem om een andere reden een keer iets anders te drinken geven dan water? Dan kun je speciaal hondenbier kopen. Dit bier heeft een smaak waar je hond gek op is, bevat geen alcohol en bruist niet. Omdat dit speciale hondendrankjes zijn, is de kans dat je labrador ziek wordt een stuk kleiner dan wanneer je hem bier, wijn, frisdrank of koffie laat drinken.

  Lijst met dingen die je labrador wel en niet mag eten

  Hierboven las je al een groot aantal dingen die een labrador niet mag hebben. Wil jij je viervoeter iets geven, maar twijfel je of hij het mag hebben? Werp dan eens een blik op de onderstaande tabel. Hierin heb ik op een rijtje gezet welke producten wel geschikt zijn en wat een labrador niet mag eten.

  ProductWel of niet geschikt voor labrador?
  AardbeiWel
  AnanasWel
  AppelWel
  AspergeWel
  BanaanWel
  BeschuitWel
  BiefstukWel
  BloemkoolWel
  BroodWel
  DoperwtWel
  EiWel
  GehaktWel
  Gekookte aardappelWel
  KaasWel
  KipfiletWel
  KomkommerWel
  LeverworstWel
  MacaroniWel
  MandarijnWel
  MeloenWel
  PindakaasWel
  RijstWel
  SperziebonenWel
  VisWel
  AubergineNiet
  AvocadoNiet
  BroccoliNiet
  ChampignonsNiet
  DropNiet
  EikelNiet
  GraanNiet
  IJsNiet
  KaneelNiet
  KersenNiet
  KippenbotNiet
  Klokhuis van een appelNiet
  MacadamianotenNiet
  MuizengifNiet
  PaddenstoelenNiet
  PaprikaNiet
  PindaNiet
  PopcornNiet
  Rauwe aardappelNiet
  SatéNiet
  SpruitjesNiet
  TomaatNiet

  Veelgestelde vragen

  Mag mijn hond chocolade eten?

  Nee, een hond mag geen chocolade eten. Chocolade bevat theobromine en deze stof is giftig voor honden. 200 tot 300 gram melkchocolade zorgt bij honden van 20 tot 30 kilo voor ernstige klachten, terwijl dezelfde hoeveelheid pure chocolade zelfs levensbedreigend kan zijn voor honden van hetzelfde gewicht.

  Is xylitol giftig voor honden?

  Ja, xylitol is giftig voor honden. Deze stof zit in kauwgom en tandpasta, maar ook in een groot aantal lightproducten. Meer dan 0,1 gram xylitol per kilo lichaamsgewicht is al gevaarlijk voor honden. Meer dan 0,5 gram per kilo lichaamsgewicht kan voor ernstige problemen zorgen, zoals leverfalen.

  Wat moet ik doen als mijn labrador iets verkeerds gegeten heeft?

  Als je labrador iets gegeten heeft wat hij niet mag eten, kun je het beste met hem naar de dierenarts gaan. Een dierenarts kan je hond onderzoeken en hem eventueel laten braken als dat nodig is. Op deze manier verklein je de kans dat je labrador (ernstige) gezondheidsproblemen krijgt.

  Mag een labrador fruit eten?

  Dat hangt af van de fruitsoort. Een labrador mag een stukje appel, banaan of peer eten. Geef hem in ieder gevel geen druiven, want deze vruchten bevatten een giftige stof. Pas daarnaast op met fruitsoorten met (grote) pitten. Haal de pitten er liever eerst uit voordat jij het fruit aan je labrador geeft.

  Is pasta slecht voor een hond?

  Chocoladepasta is slecht voor een hond, maar dat geldt niet voor macaroni, spaghetti en andere pastasoorten. Het kan geen kwaad als je labrador hier een paar stukjes van eet, maar geef het hem nooit als maaltijd. Geef hem bovendien alleen pasta zonder kruiden en saus.

  Mag een labrador kaas eten?

  Ja, je labrador mag kaas eten. Waak er alleen voor dat je hem hier niet te veel van geeft. Kaas is nogal vet en labrador retrievers hebben aanleg om dik te worden. Bovendien kan je labrador diarree en buikkrampen krijgen als je hem te veel kaas geeft.

  Mag een labrador brood eten?

  Ja, je hond mag brood eten. Geef het alleen nooit als maaltijd, want labrador retrievers zijn niet in staat om de voedingsstoffen uit brood op te nemen. Doordat het in feite alleen als maagvulling dient, geef jij je labrador alleen brood als tussendoortje.

  Zijn eikels giftig voor honden?

  Ja, eikels zijn giftig voor honden. Dit komt doordat eikels de stof tanine bevatten. Als je labrador hier te veel van binnenkrijgt, kan hij gaan braken of buikpijn krijgen. Zorg er daarom voor dat je extra alert bent als je in de herfst met je labrador loopt.

  Mag een labrador ei eten?

  Ja, je labrador mag ei eten. Een eitje op zijn tijd is zelfs ontzettend goed voor honden. In principe mag een hond zowel rauwe als gekookte eieren eten. Desondanks raad ik je aan om je labrador alleen een gekookt eitje te geven. Rauwe eieren kunnen namelijk de bacterie salmonella bevatten. Je hond kan hier flink ziek van worden en – in het ergste geval – zelfs aan overlijden.

  Mag een labrador groente eten?

  Dat hangt af van de groentesoort af. Het kan bijvoorbeeld geen kwaad als je labrador een paar boontjes, wat sla of een stuk komkommer eet. Geef je hond liever geen avocado, tomaat of spuitjes, want hier kan hij ziek van worden.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Één reactie op “Wat mag een labrador niet eten?

  1. Heb weer eens een harstikke lieve fijne Labrador in bezit fie elboog deplacie heeft voor poten allebij botjes verwijderd helaas ma 6 de hasr gaat het slechter nu 9 hoop gem nog te houden maar zie het slechter gaan . Hij vald niet af door te weinig beweging.
   Pracht hond ?

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *