Hoe oud wordt een labrador?

Alles wat je moet weten over de leeftijd van een labrador

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Zodra je eenmaal een labrador in huis hebt, kun jij je waarschijnlijk geen leven zonder meer voorstellen. Honden van dit ras geven hun baasjes veel liefde, waardoor het geweldig is om met een labrador retriever onder één dak te wonen. Helaas heeft geen enkele hond het eeuwige leven, ook labradors niet. Maar hoe oud wordt een labrador eigenlijk? In deze tekst vertel ik je alles over de leeftijd van labrador retrievers. Ik besteed aandacht aan de gemiddelde leeftijd van dit hondenras en licht factoren uit die de levensverwachting van labrador retrievers kunnen beïnvloeden.

  Gemiddelde leeftijd van labradors

  Veel mensen willen weten hoe oud een labrador wordt. Alhoewel er relatief veel onderzoek is gedaan naar de leeftijd van dit hondenras, kan er geen eenduidig antwoord gegeven worden op de vraag: ‘hoe oud wordt een labrador?’. De ervaring leert namelijk dat de ene hond van dit ras (veel) langer leeft dan de andere.

  Om je een indicatie te geven van de levensverwachting van een labrador retriever, richt ik mij op de gemiddelde leeftijd. De gemiddelde leeftijd van een hond van dit ras ligt grofweg tussen de 10 en 14 jaar. Helaas kan een hond van dit ras ook minder dan 10 jaar leven. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een (ernstige) ziekte of afwijking. Honden van dit ras kunnen overigens ook (veel) ouder worden dan 14 jaar.

  Hoe oud is een labrador in mensenjaren?

  Op deze afbeelding zie je een grafiek die de verhouding tussen hondenjaren en mensenjaren aantoont

  Een labrador wordt gemiddeld 10 tot 14 jaar oud. In vergelijking met de gemiddelde leeftijd van Nederlanders lijkt dit niet bepaald oud. Toch zit er een wezenlijk verschil tussen hondenjaren en mensenjaren. Eén hondenjaar staat namelijk niet gelijk aan één mensenjaar.

  Vaak wordt gezegd dat één hondenjaar gelijk staat aan 7 mensenjaren, maar niet alle wetenschappers zijn het hiermee eens. Honden kunnen immers al puppy’s krijgen als ze nog geen 1 jaar zijn, terwijl mensen nog geen kinderen kunnen krijgen op 7-jarige leeftijd. Eén van de belangrijkste conclusies uit onderzoek naar de gemiddelde leeftijd van labradors is dat het onmogelijk is om de leeftijd van honden en mensen lineair met elkaar te vergelijken.

  Labrador retrievers verouderen in de eerste maanden van hun leven vrij snel. Volgens het onderzoek is een labrador van 1 jaar oud al 30 in mensenjaren, terwijl een 4-jarige labrador al ouder dan 50 zou zijn in mensenjaren. Vervolgens vertraagt de verjaring enigszins. Een 9-jarige labrador is ongeveer 68 in mensenjaren en een 14-jarige labrador ongeveer 71.

  Oudste labrador ter wereld

  Dat labradors veel ouder kunnen worden dan 14 jaar, bewees Adjudant. Deze labrador werd op 14 augustus 1936 geboren in Engeland en overleed op 20 november 1963. Met een leeftijd van 27 jaar en 3 maanden is hij nog steeds de oudste labrador ter wereld. Zijn geboorteakte werd in 1966 erkend door Guinness World Records.

  Volgens Engelse media is er zelfs een labrador kruising die nog ouder is dan Adjudant, namelijk Bella. Zij overleed in 2008 op ongeveer 29-jarige leeftijd. Toch wordt ze officieel niet erkend als oudste labrador ter wereld. Haar baasje David Richardson adopteerde haar op ongeveer 3-jarige leeftijd, maar beschikt niet over documenten waarop haar geboortedatum staat. Vandaar dat Adjudant officieel de oudste labrador ter wereld is.

  Op deze afbeelding zie je de voorkant van het complete handboek voor de labardor retriever

  Hoe word ik het beste labrador-baasje?

  Dat lees je in Het Complete Handboek voor de Labrador van Jan Jacobs! Met ruim 25 jaar ervaring in het verzorgen en opvoeden van labrador retrievers is hij de aangewezen persoon om jou alles bij te brengen over dit hondenras.

  Koop je zijn e-book via de onderstaande knop? Dan profiteer je van 5 GRATIS bonussen!

  Koop Het Complete Handboek voor de Labrador

  Factoren die invloed hebben op hoe oud labrador wordt

  Niet alle labrador retrievers worden even oud. Dit komt doordat er verschillende factoren zijn die de leeftijd van een hond beïnvloeden. Hieronder heb ik vier factoren die van invloed zijn op de leeftijd van honden van dit ras op een rijtje gezet.

  Op deze afbeelding zie je een zwarte, oude labrador

  1. Gezondheid

  De leeftijd van labradors hangt allereerst af van hun gezondheid. Zo leeft een hond met overgewicht vaak minder lang dan een gezonde, slanke labrador. Krijgt je hond niet te veel voer en tussendoortjes en beweegt hij daarnaast voldoende? Dan is de kans een stuk groter dat hij de gemiddelde leeftijd haalt of zelfs ouder wordt.

  2. Verzorging

  Verzorging speelt ook een belangrijke rol in de leeftijd van labradors. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je hond de juiste voeding geeft. Geef hem niet zijn hele leven dezelfde hoeveelheid labrador voer, maar stem dit af op de leeftijd van je hond. Een puppy heeft bijvoorbeeld een andere voedingsbehoefte dan een volwassen hond. Zorg er daarom voor dat je weet hoeveel voer je labrador nodig heeft.

  3. Genen

  De leeftijd van labrador retrievers wordt voor een groot deel bepaald door hun genen. Als een pup van dit ras goede genen heeft, leeft hij doorgaans langer dan een pup met slechte(re) genen. Let er daarom goed op waar je een labrador koopt. Koop bij voorkeur alleen een hond bij een erkende en betrouwbare fokker. Zo’n iemand kan je over de ouders van de pup vertellen. Aan de hand van deze informatie kun je inschatten of de hond goede genen heeft of niet.

  4. Vachtkleur

  Je verwacht het misschien niet, maar de leeftijd hangt ook af van welke kleur labrador je koopt. Zo zouden bruine labradors volgens onderzoek minder lang leven dan zwarte en blonde labradors. Labradors met een bruine vacht worden gemiddeld 10% minder oud dan hun soortgenoten met een zwarte of blonde vacht.

  Veelgestelde vragen over hoe oud een labrador wordt

  Wat is de levensverwachting van labrador retrievers?

  De meeste labrador retrievers worden gemiddeld tussen de 10 en 14 jaar oud. De levensverwachting kan per hond van dit ras verschillen, want iedere hond is anders. Hierdoor kan het voorkomen dat de ene labrador nog geen 10 wordt, terwijl de ander mogelijk ouder dan 14 wordt.

  Welke factoren beïnvloeden de levensverwachting van labradors?

  De levensverwachting van labrador retrievers wordt onder meer beïnvloed door (erfelijke) ziektes en afwijkingen. Als een labrador hieraan lijdt, wordt hij vaak minder oud dan een gezonde labrador retriever. Verzorging en vachtkleur kunnen ook een rol spelen in hoe oud een labrador wordt.

  Hoe oud wordt een bruine labrador?

  Een bruine labrador wordt gemiddeld 10,7 jaar oud. De levensverwachting van honden met deze vachtkleur ligt zo’n 10 procent lager dan die van hun soortgenoten met een zwarte of blonde vacht. Er zijn overigens genoeg bruine labrador retrievers die (veel) ouder worden.

  Hoe oud wordt een zwarte labrador?

  Een zwarte labrador wordt gemiddeld 12,1 jaar oud. Doordat iedere labrador met een zwarte vacht anders is, kan de ene zwarte labrador ouder worden dan de andere.

  Hoe oud wordt een blonde labrador?

  Een blonde labrador wordt gemiddeld 12,1 jaar oud. Labrador retrievers met deze vachtkleur kunnen overigens ook een stuk ouder worden, maar er zijn ook blonde labradors die de gemiddelde leeftijd niet halen.

  Wat is de oudste labrador ooit?

  Adjudant is volgens de recordboeken de oudste labrador ooit. Deze labrador retriever werd op 14 augustus 1936 geboren en overleed op 20 november 1963. Hij werd liefst 27 jaar en 3 maanden oud. Bella – een labrador kruising – werd zelfs 29, maar haar baasje beschikte niet over documenten met haar geboortedatum.

  Welke kleur labrador leeft het langst?

  Zwarte en blonde labrador retrievers leven over het algemeen het langst. Honden deze vachtkleuren leven gemiddeld zo’n 10 procent langer dan bruine labrador retrievers.

  Hoe oud is een labrador in mensenjaren?

  Een labrador van 1 jaar oud is ongeveer 30 in mensenjaren en een 4-jarige labrador is zelfs al ouder dan 52. Als een labrador 9 jaar wordt, is hij al bijna 70 in mensenjaren. Soms wordt beweerd dat een hondenjaar gelijk staat aan 7 mensenjaren, maar dat is niet juist. De leeftijd van honden en mensen kan namelijk niet lineair met elkaar vergeleken worden.

  Hoe oud wordt een labrador kruising?

  Hoe oud een labrador kruising wordt, hangt af van een aantal factoren. De gezondheid speelt hierin een belangrijke rol, maar dat geldt net zo goed voor het ras waarmee een labrador gekruist is. Ook de verzorging en genen zijn van invloed op de leeftijd die een labrador kruising bereikt.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *