Labrador retrievers kunnen op hun buik en zij liggen, maar ook op hun rug. Als je labrador op zijn rug ligt, ligt hij in feite op de kop. Sommige honden van dit ras doen dit niet of nauwelijks, terwijl anderen het juist regelmatig doen. Behoort jouw hond tot de laatste categorie? Dan vraag jij je misschien af waarom je labrador op zijn rug ligt. Ik geef je hier een antwoord op deze vraag en vertel je of dit gevaarlijk is.
Inhoudsopgave
Waarom ligt je labrador op zijn rug?
Als je labrador geregeld op zijn rug ligt, kan ik me voorstellen dat jij je afvraagt waarom hij dit doet. Hier is alleen geen eenduidige reden voor. Om je toch wat meer inzage in dit bijzondere gedrag te geven, zet ik hieronder de belangrijkste redenen op een rijtje.
Onderwerping
Gaat je labrador op zijn rug liggen? Dan kan dit een teken zijn van onderwerping. Hij erkent in dat geval dat iemand anders de baas over hem is. Je labrador geeft zichzelf dan min of meer over. Je hond kan dit gedrag niet alleen richting andere honden laten zien, maar ook richting jou. Doet hij bijvoorbeeld iets waarvan hij weet dat het niet mag? Dan probeert hij een conflict te vermijden door op zijn rug te gaan liggen.
Speelsheid
Naast onderwerping kan je labrador op zijn rug gaan liggen uit speelsheid. Dit komt vooral voor tijdens het spel met een andere hond. Als je hond dit gedrag vertoont, doet hij dit waarschijnlijk om het spel gelijkwaardiger te laten verlopen. Hij maakt zichzelf zo toegankelijker voor de andere hond. Denk dus niet direct dat de andere hond de baas is als je labrador op zijn rug gaat liggen tijdens het spelen.
Ontspanning
Is je labrador volledig ontspannen? Dan kan dit voor hem een reden zijn om op zijn rug te gaan liggen. Hij durft zijn vitale organen bloot te stellen en dat is een teken dat hij zich veilig voelt bij jou. Kriebel hem zeker over zijn buik als dit de reden is dat je labrador op zijn rug ligt, want dit vindt hij heerlijk. Sommige honden vinden het overigens ook gewoon comfortabel om op hun rug te liggen.
Kijk naar de lichaamstaal
Het kan soms wat lastig zijn om in te schatten waarom je labrador op zijn rug gaat liggen. Om te voorkomen dat je de verkeerde conclusies trekt, kijk je naar de lichaamstaal van je hond. Als je labrador nog enthousiast met zijn staart kwispelt, vindt hij het leuk. Heeft hij zijn staart tussen zijn poten en zijn oren strak langs zijn kop? Dan kun je hem beter uit de situatie ‘redden’.
Labrador slaapt op zijn rug
Sommige labrador retrievers hebben er een handje van om op hun rug te slapen. Je kunt je misschien niet voorstellen dat dit lekker ligt, maar veel honden vinden het heerlijk. De ene labrador ligt met zijn poten gestrekt de lucht in, terwijl de ander ze juist laat hangen. Neemt je hond één van deze houdingen aan in zijn slaap? Dan betekent dit dat hij gelukkig is. Zie het dus als een compliment voor jezelf als je labrador op zijn rug slaapt.
Rol je hond niet zelf op zijn rug
Sommige hondentrainers raden nog steeds aan om je labrador zelf eenmalig met zijn rug op de grond te drukken en hem net zolang vast te houden tot hij ontspant. Dit wordt ook wel de ‘alpha roll’ genoemd. Volgens hen leert je hond zo dat hij onderdanig is aan jou en dit zou helpen om problemen door dominant gedrag te voorkomen.
Zelf ben ik absoluut geen voorstander van deze methode. Jij brengt je hond namelijk in een kwetsbare positie door hem met behulp van je handen op zijn rug te rollen. Daarbij komt dat je hond er niets van begrijpt als jij hem hardhandig op zijn rug legt. Hierdoor kan je labrador bang voor je worden en dat komt jullie vertrouwensband niet ten goede.
Pas op voor een maagtorsie
Ligt je labrador graag op zijn rug? Dan laat je hem waarschijnlijk lekker zijn gang gaan. Ik raad je alleen niet aan om je hond na het eten op zijn rug te laten liggen. Onrust of activiteit na het eten vergroot namelijk de kans op een maagtorsie (maagkanteling). De maag draait hierbij om zijn as, waardoor de in- en uitgang afgesloten worden. Dit kan een aantal vervelende gevolgen hebben voor je hond. Laat je labrador daarom pas weer op zijn rug liggen als het eten gezakt is.
Mijn ervaringen met een labrador die op zijn rug ligt
Net als de meeste andere labrador retrievers ligt Teddy ook geregeld op zijn rug. Tegenwoordig doet hij dit alleen wel een stuk minder vaak. Als pup vond Teddy het heerlijk om op zijn rug te liggen, maar nu ligt hij liever op zijn buik of zij. Hij mag alles graag goed in de gaten houden en dat is toch wat lastiger als je op je rug ligt.
Als Teddy op zijn buik of rug ligt en ik naast hem neerkniel, rolt hij wel vaak direct op zijn rug. Hij weet dan dat ik hem over zijn buik en in zijn liezen kriebel en dat vindt hij heerlijk. Teddy blijft uitgebreid liggen en strekt in de tussentijd zijn poten eens goed uit. Hij geniet er zichtbaar van!
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.
Veelgestelde vragen over honden die op hun rug liggen
Als je hond vrijwillig op zijn rug gaat liggen, betekent dit dat hij gelukkig is. Hij stelt de vitale organen – die zich in zijn buik bevinden – bloot en dat doet hij alleen als hij zich veilig voelt.
Over het algemeen is het niet gevaarlijk als een hond op zijn rug ligt, maar vlak na het eten kan dit wel zo zijn. De kans op een maagtorsie (maagkanteling) is dan namelijk groter.
Als je hond op zijn rug gaat liggen terwijl je hem aait, wil hij dat je ook op zijn buik kriebelt. Het is bovendien een teken dat je hond zich veilig voelt. Door op zijn rug te gaan liggen, stelt hij zijn vitale organen namelijk bloot.
Honden slapen op hun rug omdat ze dit comfortabel vinden. Bovendien is het een teken van geluk. Je hond is volledig ontspannen en voelt zich veilig als hij tijdens het slapen op zijn rug ligt.