Labrador slaapt veel: moet ik me zorgen maken?

Alles wat je moet weten over het slaapgedrag van je hond

Gemiddelde leestijd: 17 minuten

Labrador retrievers staan bekend om hun hoge energiegehalte. Toch is het niet zo dat ze de hele dag door actief zijn. Net als andere honden hebben ook honden van dit ras namelijk slaap nodig. De ene labrador slaapt alleen meer dan de andere. Als je labrador veel slaapt, maak jij je misschien zorgen. Maar is dit eigenlijk nodig? In deze tekst vertel ik je hoe het zit!

    Hoeveel slaapt een labrador?

    Ondanks dat labrador retrievers allemaal tot hetzelfde ras behoren, is iedere hond anders. Zo zit er bijvoorbeeld verschil in de slaapbehoefte. De ene labrador heeft veel slaap nodig, terwijl de ander het met minder slaap kan doen. Daarom kan ik je ook niet precies vertellen hoeveel een labrador slaapt.

    Op deze afbeelding zie Teddy in zijn mand slapen

    Om je toch een goed beeld te geven hoeveel een labrador slaapt, baseer ik mij op gemiddeldes uit onderzoeken. Een volwassen labrador slaapt doorgaans tussen de 12 en 14 uur per dag. Het is je misschien al opgevallen dat je hond niet aan een stuk door slaapt. Gedurende de dag doet hij meerdere, korte dutjes. Ze slapen dus niet net zoals ons de hele nacht door, maar zijn ’s nachts vaak meermaals wakker.

    Puppy’s en honden op leeftijd slapen meer

    Is je labrador nog een pup? Of heeft hij een respectabele leeftijd bereikt? Kijk er dan niet raar van op als hij nog langer slaapt dan 12 tot 14 uur per dag. De meeste labrador retrievers slapen in de eerste vier maanden van hun leven soms wel 20 uur per dag. Dit komt vooral doordat een pup in deze fase van zijn leven volop in de groei zit. Omdat groeien flink wat energie kost, slaapt je labrador veel. Zijn lichaam krijgt op deze manier de kans om te herstellen.

    Als je labrador retriever op leeftijd is, slaapt hij ook meer dan gemiddeld. Dit komt vooral doordat zijn stofwisseling trager verloopt. Je hond wordt hierdoor steeds langzamer en moet regelmatig bijtanken om zijn energiegehalte op te laden. Artrose kan ook de oorzaak zijn dat een labrador op leeftijd veel slaapt. Net als puppy’s kunnen ‘oude’ labrador retrievers tot wel 20 uur per dag slapen.

    Op deze afbeelding zie je Teddy als pup op zijn kussen slapen

    Mogelijke redenen waarom je labrador veel slaapt

    De dag van een labrador retriever bestaat voor een groot deel uit slapen. Heb je de indruk dat je hond meer slaapt dan gemiddeld? Dan ben je misschien benieuwd waarom hij dit doet. Om je te helpen, heb ik hieronder een aantal mogelijke redenen waarom je labrador veel slaapt op een rijtje gezet.

    1. Leeftijd
      Jonge en ‘oude’ labrador retrievers slapen meer dan volwassen honden van dit ras. Puppy’s slapen veel om te groeien en ontwikkelen, ‘senioren’ om energie te sparen.
    2. Activiteit
      Labrador retrievers die overdag veel wandelen, spelen en/of mentaal uitgedaagd worden, slapen meer dan inactieve honden.
    3. Verveling
      Is je labrador overdag veel alleen thuis? Dan verveelt hij zich mogelijk. Slapen is dan een goede manier om de tijd te doden.
    4. Angst
      Als je labrador ergens bang voor is, kan dit ook een reden zijn dat hij veel slaapt. Hij probeert zo zijn angst te onderdrukken.
    5. Gezondheidsproblemen
      Een gezonde labrador slaapt voldoende. Slaapt je labrador meer dan je gewend bent? Dan is er misschien sprake van een gezondheidsprobleem, Zo kan hij bijvoorbeeld ziek zijn of overgewicht hebben.
    Op deze afbeelding zie je een slapende Teddy op zijn kussen liggen

    Labrador slaapt (te) weinig

    Slaap zorgt ervoor dat je labrador herstelt, zowel fysiek als mentaal. Daarnaast verkleint het de kans op overprikkeling en bouwt het de hoeveelheid stresshormonen in het lichaam af. Door te slapen laadt je labrador bovendien zijn batterij weer op, zodat hij genoeg energie heeft voor de rest van de dag.

    De gemiddelde labrador vindt het heerlijk om te slapen, maar helaas zijn er ook honden van dit ras die niet aan het gemiddelde komen. Dit kan komen door één van de volgende oorzaken:

    1. Je stelt geen duidelijke grenzen
    2. Je labrador slaapt in een (te) lichte ruimte
    3. De omgeving is onrustig
    4. Je labrador is bang of gestrest
    5. Je labrador heeft geen eigen plek
    6. Er is te veel activiteit rondom zijn plek
    7. Het ontbreekt aan mentale training
    8. Je labrador kent de omgeving niet
    9. Je labrador heeft ergens last van
    10. Je labrador is te actief geweest

    Signalen van een slaaptekort

    Vraag jij je af of je labrador voldoende slaapt? Probeer zijn slaappatroon dan eens in kaart te brengen. Omdat je hond – net als jij – ’s nachts ook slaapt, kan dit alleen lastig zijn. Gelukkig zijn er ook signalen die erop kunnen wijzen dat je labrador een slaaptekort heeft. Hieronder heb ik de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

    • Overenthousiast gedrag
    • Verminderde concentratie
    • Gespannen
    • Angstig
    • Overprikkeld
    • Alert
    • Uitvallen tijdens het wandelen
    • Niet (of minder goed) luisteren
    Op deze afbeelding zie je mijn labrador, die veel slaapt, op de grond liggen

    Stimuleer je labrador om (meer) te slapen

    Als je labrador een dagje minder lang slaapt dan het gemiddelde, is dit niet direct reden tot paniek. Zelf heb je immers ook weleens een wat mindere nacht. Slaapt je labrador structureel minder dan gemiddeld? Probeer hem dan te stimuleren om meer te slapen. De volgende 5 tips helpen je hier een handje bij.

    1. Geef je labrador een eigen plek
      Om ervoor te zorgen dat je labrador voldoende slaapt, geef je hem zijn eigen plek. Je kunt hier een bench voor gebruiken, maar ook een mand of kussen kopen. Creëer bij voorkeur meerdere plekken voor je labrador, zodat hij zelf kan bepalen waar hij gaat liggen.
    2. Zorg voor een rustige plek
      Heb je een bench, mand en/of kussen in huis? Denk dan goed na over de plek hiervan. Ik raad je aan om voor een rustige plek te kiezen. Je labrador wordt dan niet constant gestoord als hij slaapt.
    3. Bouw een ritme in
      Een vast ritme kan ervoor zorgen dat je labrador meer gaat slapen. Geef jij je hond op vaste tijden eten en laat je hem op vaste tijden uit? Dan weet hij waar hij aan toe is. Tussen deze vaste momenten door kan hij dan zijn rust pakken.
    4. Laat je labrador in een donkere ruimte slapen
      In het licht slaap je minder diep dan in het donker. Dit geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je labrador. Laat hem daarom in een donkere ruimte slapen. Slaapt je hond in een bench? Overweeg hier dan een kleed overheen te hangen. Er ontstaat zo een donker holletje en dat komt zijn slaap vaak ten goede.
    5. Stoor je labrador niet in zijn slaap
      Als je labrador in diepe slaap is, kan hij dromen. Dit gaat vaak gepaard met geschud en gepiep. Sommige baasjes hebben dan de neiging om hun hond wakker te maken, maar ik raad je af om dit te doen. Je haalt hem zo uit zijn (diepe) slaap.
    Op deze afbeelding zie je Teddy op de bank slapen

    Wanneer ga je naar de dierenarts?

    Dat een labrador veel slaapt, is vrij normaal. Daarom hoef je niet direct met hem naar een dierenarts. Slaapt je hond plotseling veel meer dan je van hem gewend bent? Dan kan er sprake zijn van een onderliggend probleem. Let in dat geval goed op zijn lichaamstaal. Als hij lusteloos is, problemen heeft met lopen of zich verward gedraagt, raad ik je aan een dierenarts in te schakelen. Hij kan je labrador onderzoeken en vaststellen of er iets mankeert. Een dierenarts kan je bovendien advies geven over de vervolgstappen die je het beste kunt nemen.

    Mijn ervaringen met een labrador die veel slaapt

    Net als de gemiddelde labrador retriever slaapt Teddy ook een groot deel van de dag. Ik heb nooit bijgehouden hoeveel hij precies slaapt, maar de 12 tot 14 uur haalt hij vaak moeiteloos. Doordeweeks brengt hij overdag veel tijd in de gang door, waar zijn Happysnoots donut hondenmand onder de trap ligt. Teddy vindt het heerlijk om in zijn mand te liggen en wordt hier niet of nauwelijks gestoord.

    Ook als Teddy niet in de gang is, ligt hij regelmatig te snurken. Soms doet hij dit op zijn kussen in de woonkamer, maar vaak ligt hij ‘onder’ de bank. Dit doet hij vooral als ik zelf op de bank zit. Teddy vindt het waarschijnlijk prettig om bij mij in de buurt te zijn, waardoor hij het hardere vloerkleed verkiest boven zijn zachtere kussen.

    Op deze afbeelding zie je Teddy onder de trap liggen in zijn Happysnoots donut hondenmand, de plek waar mijn labrador veel slaapt

    ’s Nachts slaapt Teddy ook in de gang. Zodra ik naar bed ga en hij in zijn mand moet, duurt het vaak niet lang voordat hij vertrokken is. Ik hoor hem vaak al snurken voordat ik zelf in bed lig. Zo nu en dan schrik ik midden in de nacht wakker omdat hij aan het dromen is. Dit gebeurt soms ook als hij wakker is en tijdens het schudden met zijn staart of oren ergens tegenaan komt. Teddy slaapt dus niet aan één stuk door, maar ik denk dat hij het grootste deel van de nacht wel slaapt.

    Blijf op de hoogte van alles over labradors!

    Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.

    Veelgestelde vragen over honden en slapen

    Hoeveel uur slaapt een hond gemiddeld?

    Een volwassen hond slaapt gemiddeld zo’n 12 tot 14 uur per dag. Puppy’s en honden op leeftijd kunnen zelfs tot wel 20 uur per dag slapen.

    Waarom slaapt mijn hond veel?

    Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hond veel slaapt. Als je hond gedurende dag veel beweging krijgt, is hij waarschijnlijk gewoon moe. Honden kunnen bovendien veel slapen als zij zich niet lekker voelen, een aandoening hebben of ouder worden.

    Kan een hond te veel slapen?

    Ja, een hond kan te veel slapen. Als je de indruk hebt dat dit voor jouw hond geldt, is het verstandig om met hem naar een dierenarts te gaan. Het vele slapen kan namelijk veroorzaakt worden door een aandoening, zoals suikerziekte.

    Heeft een grote hond meer slaap nodig dan een kleine hond?

    Ja, grotere honden hebben over het algemeen meer slaap nodig dan kleinere honden. Doordat zij meer gewicht met zich mee moeten dragen, zijn ze sneller moe.

    Slaapt een hond de hele nacht?

    In tegenstelling tot de meeste mensen slapen honden vaak niet de hele nacht. Gedurende de nacht worden ze regelmatig wakker en verplaatsen ze zich. Dit is normaal gedrag voor honden. Je hoeft je pas zorgen te maken als je hond zich meerdere keren per uur verplaatst.

    Hoe weet ik of mijn hond slaaptekort heeft?

    Als je hond een slaaptekort heeft, kan hij zich hyperactief gedragen. Daarnaast kan hij zich sneller angstig en gestrest voelen dan normaal. Een slaaptekort kan ook de reden zijn dat je hond minder goed luistert en geen nieuwe dingen wil leren.


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *