Snuffelmat labrador kopen? Alles wat je moet weten!

Inclusief handig overzicht met leuke en uitdagende snuffelmatten voor labrador retrievers

Gemiddelde leestijd: 25 minuten

Labrador retrievers zijn dol op snuffelen. Vandaar dat je ze een groot plezier doet met een snuffelmat. Misschien heb je dit hondenspeelgoed zelf ook al weleens in je handen gehad in de dierenwinkel. Heb je hem toen niet gekocht omdat je twijfelde over een snuffelmat labrador? Dan heb je dit speelgoed kennelijk nooit helemaal uit je hoofd gezet, want je bent niet voor niets op deze pagina beland.

Wil je dit keer daadwerkelijk een snuffelmat voor je labrador kopen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ik heb namelijk een handig overzicht met leuke snuffelmatten voor labrador retrievers gemaakt. Hier blijft het niet bij, want ik geef je ook tekst en uitleg over dit hondenspeelgoed. Je ontdekt wat een snuffelmat is, ik zet de voor- en nadelen op een rijtje en vertel je wat de belangrijkste aandachtspunten zijn bij een snuffelmat kopen. Wil je liever zelf een snufelmat maken in plaats van kopen? In deze tekst ontdek je hoe je dit doet.

  Beste labrador snuffelmat overzicht

  Wat is een snuffelmat?

  Op deze afbeelding zie je de neus van een zwarte labrador

  Aan de naam van dit hondenspeelgoed kun je eigenlijk al afleiden wat het is. Een snuffelmat is namelijk niets meer dan een mat waar je labrador aan kan snuffelen. De basis van de mat bestaat meestal uit soepel materiaal waar fleecestroken aan vastgeknoopt zijn. Tussen de verschillende stroken kun je iets lekkers verstoppen, waarna je labrador hiernaar op zoek kan door zijn neus te gebruiken.

  Labrador retrievers hebben een sterk ontwikkeld reukvermogen, maar toch zijn ze lange tijd zoet met een snuffelmat. Dit is zeker het geval als je meerdere lekkernijen in de snuffelmat verstopt. Doordat je hond niet direct in de gaten heeft tussen welke fleecestroken je het lekkers precies verstopt hebt, moet hij goed zijn best doen om het te vinden. Vandaar dat een snuffelmat goede mentale training voor je labrador is.

  Voordelen van een labrador snuffelmat

  Nu je weet hoe een snuffelmat werkt, wordt het vast al een stukje makkelijker om te bepalen of dit hondenspeelgoed iets voor je labrador retriever is. Voordat je er daadwerkelijk eentje koopt, ben je ongetwijfeld benieuwd naar de voordelen van een snuffelmat voor je labrador. Hieronder heb ik de grootste voor je op een rijtje gezet.

  • Je versterkt de band met je labrador
   Wie denkt dat de snuffelmat speelgoed is waar je labrador zich alleen mee moet vermaken, heeft het mis. Je gaat namelijk samen met je hond aan de slag. Dit is zeker in het begin het geval, want je labrador weet niet direct hoe een snuffelmat werkt. Leer hem wat de bedoeling is en moedig hem vooral ook aan. Door samen met een snuffelmat voor je labrador aan de slag te gaan, versterk je jullie band.

  • Goede mentale training voor je labrador
   Wil je je labrador goed moe maken? Dan kan een snuffelmat je hierbij helpen. Je hond moet zijn neus gebruiken om op te sporen waar in de snuffelmat het lekkers verstopt zit. Omdat zo’n mat vaak uit talloze onderdelen bestaat, is dit een behoorlijke uitdaging. Op deze manier zet je de hersenen van je labrador aan het werk. Hierdoor is de kans groot dat hij uitgeput is als hij al het lekkers eenmaal uit de snuffelmat gevist heeft.

  • Labradors kunnen er minder nerveus door worden
   Als je labrador retriever iets spannend vindt, kan hij nerveus gedrag gaan vertonen. Vind je dit vervelend? Dan kan een snuffelmat helpen om dit gedrag te onderdrukken. Je leidt je labrador af door hem te laten zoeken naar het lekkers dat je in de mat verstopt hebt. Dit kan er zelfs toe leiden dat hij zich in de toekomst minder nerveus gaat gedragen.

  • Ook te gebruiken voor maaltijden
   Heeft je labrador zijn brokken altijd binnen no-time op? Dan kun je een anti-schrokbak kopen, maar een snuffelmat kan net zo goed uitkomst bieden. Je kunt hier de complete maaltijd van je labrador in verstoppen. De mat laat hem werken voor zijn voer, waardoor hij zijn eten niet langer naar binnen kan schrokken. Bovendien put je hem mentaal uit door je labrador zelf naar zijn eten te laten zoeken.

  • Goede afleiding
   Sommige honden zijn gevoelig voor prikkels. Herken je dit? Dan kun je een snuffelmat gebruiken om hem af te leiden. Wanneer je labrador bang is voor vuurwerk, laat je hem rond de jaarwisseling spelen met zijn snuffelmat. Grote kans dat hij niet eens meer in de gaten heeft dat er buiten vuurwerk afgestoken wordt. Bovendien wordt hij moe door met een snuffelmat te spelen, waardoor hij misschien als een blok in slaap valt als hij is uitgespeeld.

  Heeft een snuffelmat nadelen?

  Zoals je hierboven kon lezen, zitten er flink wat voordelen aan een snuffelmat voor je labrador. Toch zitten er ook een paar nadelen aan dit hondenspeelgoed. Eén van de grootste nadelen is dat zo’n mat in principe alleen geschikt is voor droogvoer (brokken). Wanneer je er nat hondenvoer – zoals KVV of blikvoer – in stopt, blijven er eigenlijk altijd etensresten achter op de mat. De snuffelmat voor je labrador retriever wordt zo een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Laat je je hond regelmatig met de mat spelen zonder hem schoon te maken? Dan wordt hij mogelijk ziek.

  Er is nog een tweede nadeel, maar dit geldt niet voor iedere snuffelmat. Niet alle snuffelmatten zijn namelijk geschikt voor de wasmachine. Hierdoor kan het betrekkelijk lastig zijn om hem schoon te houden. Je kunt hem weliswaar met de hand wassen, maar dit kost je soms veel tijd. Bovendien duurt het vaak langer voordat de snuffelmat droog is en weet je nooit zeker of hij helemaal schoon is.

  Aandachtspunten bij een snuffelmat kopen

  Wegen de nadelen wat jou betreft niet op tegen de voordelen? Dan wil je misschien wel snuffelmat voor je labrador kopen. Hiervoor kun je naar een dierenwinkel in de buurt gaan, maar veel mensen kopen dit hondenspeelgoed online. Dit komt vooral doordat het aanbod op het internet vele malen groter is. Daarbij komt dat je vaak goedkoper uit bent dan in de dierenwinkel. Voor welke optie je ook kiest, het is altijd belangrijk om een aantal zaken in je achterhoofd te houden als je een snuffelmat gaat kopen. In mijn ogen zijn dit de 4 belangrijkste:

  Op deze afbeelding zie je een snuffelmat labrador

  1. Materiaal

  Wil je een snuffelmat voor je labrador kopen? Kijk dan altijd eerst van welke materiaal hij gemaakt is. Je komt snuffelmatten van fleece tegen, maar ook snuffelmatten van siliconen. Op zich maakt het materiaal waarvan de mat gemaakt is niet bijzonder veel uit, zolang de mat maar stevig is. Je wilt immers niet dat je labrador hem binnen de kortste keren kapot heeft.

  2. Niveau

  Snuffelmatten verschillen niet alleen in kleur en maat van elkaar, maar ook in niveau. Persoonlijk vind ik dit één van de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een snuffelmat voor je labrador retriever. Heeft je hond nog niet eerder een snuffelmat gehad? Kies dan voor een makkelijke snuffelmat. Als je labrador een ervaren snuffelaar is, kun je voor een snuffelmat van een hoger niveau kiezen. Op deze manier blijf je hem voldoende uitdagen.

  3. Wasmachinebestendig

  Een snuffelmat is vaak gemaakt van fleece of polyester. Doordat je labrador zijn mond en tong gebruikt om het lekkers uit de mat te halen, wordt deze vies. Aan jou de taak om hem goed schoon te houden, want de mat mag geen broedplaats van schimmels en bacteriën worden. De meeste mensen stoppen een snuffelmat in de wasmachine, maar niet iedere mat is hier geschikt voor. Als je een niet-wasmachinebestendige snuffelmat wel in de wasmachine stopt, overleeft deze de wasbeurt waarschijnlijk niet. Kijk daarom goed of een snuffelmat voor je labrador wasmachinebestendig is voordat je hem koopt. Heb je al een snuffelmat in huis, maar twijfel je of deze in de wasmachine kan? Kijk dan of er een etiket aan zit. Hierop staat of de snuffelmat in de wasmachine mag en hoe warm je hem maximaal mag wassen.

  4. Prijs

  Uiteraard kijk je ook naar de prijs als je een snuffelmat voor je labrador koopt. Toch is het niet verstandig om je hierdoor te laten leiden. De kwaliteit van een goedkope snuffelmat kan namelijk vele malen slechter zijn dan de die van een duurder exemplaar. Kies je toch voor het goedkope(re) exemplaar? Dan is deze misschien eerder aan vervanging toe, waardoor je onderaan de streep alsnog duurder uit bent. Daarbij komt dat het niveau van de mat vaak invloed heeft op de prijs. Hoe uitdagender de snuffelmat voor je labrador is, hoe meer je ervoor betaalt.

  Zelf een snuffelmat maken voor je labrador retriever

  In plaats van kopen kun je ook zelf een snuffelmat maken voor je labrador retriever. Het is handig als je enigszins creatief bent, maar dit is geen vereiste. Een snuffelmat zelf maken is namelijk niet bijzonder ingwikkeld. Ga je zelf aan de slag? Zorg er dan voor dat je in ieder geval een paar (oude) fleecedekens en een gootsteenmatje in huis hebt. Hiermee kun je namelijk zelf een snuffelmat maken. Het onderstaande filmpje laat precies zien hoe zelf een snuffelmat maken in zijn werk gaat.


  Stappenplan om je labrador te leren hoe een snuffelmat werkt

  Heb je een snuffelmat voor je labrador gekocht of gemaakt? Dan wil je je viervoeter hier zo snel mogelijk kennis mee laten maken. Omdat een labrador retriever niet direct weet hoe een snuffelmat werkt als je deze voor de eerste keer voor hem neerlegt, moet je hem leren hoe hij ermee omgaat. Om je labrador te leren hoe een snuffelmat werkt, heb ik een handig stappenplan gemaakt. Doe er je voordeel mee!

  1. Laat je labrador rustig wachten

   Voordat je labrador met de snuffelmat aan de gang kan, vul je deze met iets lekkers. Laat je labrador rustig wachten terwijl je hiermee bezig bent. Zeker in het begin kan dit lastig zijn, want je hond is waarschijnlijk hartstikke nieuwsgierig. Leer je labrador daarom van begin af aan dat hij rustig blijft zitten of liggen terwijl je de mat vult. Gehoorzaamt hij? Dan kun je hem tussendoor af en toe iets lekkers geven als beloning.

  2. Begin makkelijk

   De eerste keren dat je labrador met een snuffelmat aan de gang gaat, is het belangrijk om het niet te lastig te maken. Druk dus niet direct brokjes diep in de mat, maar leg ze op goed zichtbare plekken neer. Geef je labrador vervolgens een commando als ‘zoek’ en laat hem zijn gang gaan. Laat hem net zolang doorgaan tot hij zelf ontdekt heeft dat er niets meer in de mat zit. Houd je hond wel in de gaten, want het is niet de bedoeling dat hij met de mat aan de haal gaat.

  3. Maak het langzaam iets moeilijker

   Heeft je labrador al een aantal keer met de snuffelmat gespeeld? Dan weet hij hoe het hondenspeelgoed werkt. Maak het in dat geval langzaam iets moeilijker. Blijf brokjes op goed zichtbare plekken leggen, maar stop er ook een paar wat dieper in de mat. Na verloop van tijd hoef je de brokjes niet meer op de mat te leggen, maar kun je ze er allemaal in verstoppen.

  4. Koop of maak een snuffelmat met meer uitdaging

   Als je labrador regelmatig met een snuffelmat speelt, duurt het misschien niet lang voordat hij al het lekkers heeft gevonden. Vind je hond de mat nog steeds heel erg leuk? Koop of maak dan een snuffelmat met meer uitdaging. Je hoeft dan waarschijnlijk niet weer bij stap 1 te beginnen, want je labrador weet al hoe een snuffelmat werkt.

  Snuffelmat labrador opruimen na gebruik

  Is het je labrador gelukt om al het lekkers uit de snuffelmat te pakken te krijgen? Laat de mat dan nog even liggen. Doe dit net zolang tot je labrador tot de conclusie is gekomen dat er echt niets meer in zit. Zodra hij de mat de rug toekeert, berg je hem op. Op deze manier blijft dit hondenspeelgoed speciaal voor je labrador. Bovendien voorkom je dat hij ermee door het huis gaat slepen en de mat behandelt als de rest van zijn speeltjes. Pak een snuffelmat overigens noot abrupt af, maar geef je hond nog een laatste brokje. Op deze manier sluit je het spelen op een positieve manier af, waardoor je ervoor zorgt dat je labrador de volgende keer maar al te graag weer met de snuffelmat wil spelen.

  Veelgestelde vragen over een labrador snuffelmat

  Is een snuffelmat goed voor honden?

  Ja, een snuffelmat is heel goed voor honden. Zo’n mat kan namelijk helpen om verveling, angst of stress te verminderen. Daarnaast kan een hond er minder nerveus door worden en is het een goede manier om je labrador af te leiden.

  Hoe maak ik een honden snuffelmat?

  Om zelf een honden snuffelmat te maken, heb je al voldoende aan een paar (oude) fleecedekens en een gootsteenmatje. Knip de dekens in stroken, vlegt iedere strook door twee gaten van het matje heen en leg er een knoop in. Zodra alle gaten gevuld zijn, is je zelfgemaakte snuffelmat klaar.

  Waar let je op bij een snuffelmat kopen?

  Bij het kopen van een snuffelmat wordt vaak eerst naar de prijs gekeken. Hier valt wat voor te zeggen, maar je moet je er niet blind op staren. Zaken als het materiaal en het niveau zijn belangrijker. Kijk daarnaast altijd of de snuffelmat wasmachinebestendig is.

  Kan een snuffelmat in de wasmachine?

  Dat verschilt per snuffelmat. Als je een snuffelmat koopt, wordt dit er vaak bij vermeld. Je kunt ook een blik werpen op het etiket van de mat. Hierop staat vaak of hij in de wasmachine kan en hoe warm je hem maximaal mag wassen.

  Wat kost een snuffelmat?

  De prijs van een snuffelmat hangt af van verschillende factoren. Zo speelt het materiaal een rol en dat geldt ook voor het niveau. Over het algemeen geldt: hoe uitdagender de snuffelmat, hoe duurder hij is.

  Waar kun je een snuffelmat kopen?

  Je kunt een snuffelmat kopen in de plaatselijke dierenwinkel, maar ook online. Op het internet is het aanbod een stuk groter, waardoor je hier vaak eerder een leuke snuffelmat voor je labrador retriever vindt.

  Wat is het verschil tussen een snuffelmat en een likmat?

  Het verschil tussen een snuffelmat en een likmat zit hem voornamelijk in het gebruik ervan. Bij een snuffelmat gebruikt je hond zijn neus en bek om het lekkers te vinden, terwijl hij bij een likmat zijn tong gebruikt.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *