Labrador likt veel: waarom doet hij dat en kan het kwaad?

Redenen waarom een labrador zichzelf, andere honden en zijn baasje(s) likt

Gemiddelde leestijd: 25 minuten

Als je een labrador in huis hebt, is het je vast al opgevallen dat hij regelmatig likt. Een labrador likt niet alleen aan de spullen in huis, maar ook aan zijn baasje(s), zichzelf en andere honden. Daarnaast likken sommige labrador retrievers ook buiten aan van alles en nog wat, zoals (vochtig) gras, uitwerpselen van andere dieren, bomen, bloemen en planten.

Omdat elke hond likt, beschouw je dit waarschijnlijk als normaal gedrag. Toch kunnen er situaties zijn waarin jij je zorgen maakt, bijvoorbeeld als je labrador overmatig likt. Maar is dit eigenlijk wel nodig? Ik geef je hier een antwoord op deze vraag. Verder vertel ik je waarom een labrador likt, ga ik kort in op overmatig likken door labrador retrievers en geef ik antwoord op een aantal veelgestelde vragen over likken door honden.

  Waarom likt een labrador zijn baasje?

  Op deze afbeelding zie je een blonde labrador likken

  De meeste labrador retrievers likken hun baasje(s) meermaals per dag. Maar waarom doen ze dit eigenlijk? Dat kan ik je niet exact vertellen, want er zijn verschillende redenen voor dit gedrag. In de meeste gevallen vraagt je hond om verzorging, liefde of aandacht als hij je likt. Kijk maar eens naar de momenten waarop een labrador je likt. Dit gebeurt waarschijnlijk als je ’s ochtends beneden komt of weer thuiskomt na een lange dag werken. Door te likken kan een labrador aangeven dat hij honger heeft of geaaid wil worden. Daarnaast likt een hond je omdat hij blij is om je te zien.

  Likt een labrador je stevig op je hand of over het gezicht? Dan is dit een goed teken. Hiermee geeft hij namelijk aan dat hij je als het hoofd van de roedel ziet. Dit betekent dat je hond accepteert dat jij de baas bent en hij onderdanig is. Dit kun je overigens ook zien aan de staart van een labrador. Je hond kwispelt namelijk ook lichtjes met zijn staart op het moment dat hij je likt. Op deze manier laat hij je zien dat hij geen verkeerde bedoelingen heeft met het likken.

  Labrador likt aan oor

  Veel labradors likken niet alleen aan handen en over het gezicht, maar ook aan oren. Dit gebeurt vaak als jij je op dezelfde hoogte bevindt als je labrador. Zo is de kans groot dat je oren gelikt worden als je hurkt. Voor labrador retrievers is likken een vorm van communiceren. Door aan je oren te likken laten ze zien dat ze onderdanig zijn en jou als leider van de roedel zien. Daarnaast likt een labrador aan je oren vanwege de smaak. Oren bevatten oorsmeer en aan dit goedje zit smaak. Vandaar dat honden het lekkerder vinden om aan oren te likken dan aan een wang.

  Likken aan zweetvoeten

  Als je de hele dag schoenen gedragen hebt, is de kans groot dat je zweetvoeten hebt als je ze bij thuiskomst uittrekt. Wanneer je labrador retriever dit ruikt, begint hij waarschijnlijk gewillig aan je voeten te likken. Dit doen honden omdat ze je stemming willen begrijpen. De tong van een labrador neemt de feromonen weliswaar niet op, maar door te likken worden er wel chemische signalen overgebracht naar je hond. Daarbij komt dat zweet zout is en dat vinden veel honden lekker smaken. Naast zweetvoeten likken labradors overigens ook graag aan zweethanden of een bezweet gezicht.

  Labrador likt zichzelf: 7 redenen op een rijtje

  Labradors likken niet alleen hun baasje(s), maar ook zichzelf. Als jij je hond in de gaten houdt, valt het je waarschijnlijk op dat hij zijn tong dag in dag uit gebruikt om verschillende delen van zijn lichaam te likken. Maar waarom likt een labrador zichzelf eigenlijk? Hieronder heb ik 7 redenen op een rijtje gezet.

  1. Hygiëne

   Als je hond zichzelf regelmatig likt, is hij gezond. Labrador retrievers horen zichzelf namelijk schoon te houden. Maak je daarom geen zorgen als je hond zo nu en dan aan zijn poten, buik of geslachtsorgaan likt. Dit is normaal hondengedrag. Likt je labrador zichzelf niet schoon? Dan kan hij ziek zijn of iets anders onder de leden hebben. Zo kan een labrador voorhuidsontsteking krijgen als hij niet regelmatig aan zijn geslachtsorgaan likt. In dat geval doe je er goed aan contact op te nemen met een dierenarts.

  2. Verveling, stress of angst

   Likken kan ook het gevolg zijn van verveling, stress of angst. Labrador retrievers kunnen hierdoor aan zichzelf, aan jou of aan spullen in huis gaan likken. Een hond maakt endorfine aan door ergens aan te likken en dit stofje zorgt ervoor dat hij zich fijn(er) voelt. Dit helpt om verveling, stress en/of angst tegen te gaan.

  3. Pijn

   Likt je labrador veel op dezelfde plek? Dan doet hij dit misschien omdat hij pijn heeft. Er kan een splinter in zijn poot zitten, maar je labrador kan ook een wondje of een snee in zijn voetkussen hebben. Daarnaast kunnen grasaren bij een labrador pijn veroorzaken. Je labrador kan zichzelf ook veelvuldig op dezelfde plek likken als hij last heeft van spieren of gewrichten.

  4. Darmprobleem

   Uit onderzoek blijkt dat likken ook het gevolg kan zijn van een darmprobleem. Labrador retrievers die last hebben van hun darmen, kunnen aan de vloer, muur, deuren en meubels gaan likken. Als je hond dit doet, is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Het probleem kan namelijk veroorzaakt worden door Giardia, het prikkelbaredarmsyndroom, een alvleesklierontsteking of een ander darmprobleem.

  5. Jeuk

   Likt je labrador zichzelf plotseling meer dan voorheen? Dan kan hij jeuk hebben. Jeuk is soms maar tijdelijk, maar het kan ook veroorzaakt worden door vlooien. In dat geval probeert je hond voornamelijk zijn eigen rug te likken. Als de jeuk veroorzaakt wordt door vlooien, bijt en krabt je labrador retriever zichzelf ook veelvuldig. Vlooienmiddel kan helpen om deze parasieten te bestrijden. Je kunt dit middel ook gebruiken om vlooien bij een labrador te voorkomen.

  6. Huidontsteking

   Likken kan ook het gevolg zijn van dermatitis, oftewel een huidontsteking. De huid van je labrador retriever kan ontstoken raken door auto-immuunziektes, mijten, voedselallergieën en hormonale ziektes. Likt je hond zichzelf de laatste tijd meer dan gebruikelijk en is zijn vacht ook wat dunner? Maak dan een afspraak bij een dierenarts.

  7. Allergie

   Net als mensen kunnen ook honden allergisch zijn voor verschillende dingen. Als je labrador veel aan zijn poten, flanken, oksels of liezen likt, kan dit duiden op een allergie. Omdat je zelf vaak niet kunt achterhalen waar je labrador allergisch voor is, neem je contact op met een dierenarts. De kans is groot dat hij de allergie snel ontdekt.

  Bruine labrador likt langs zijn bek

  Labrador likt aan poten in winter

  Moet je je labrador uitlaten in de sneeuw? Dan kan het zijn dat hij na een wandeling uitvoerig aan zijn poten likt. Dit kan hij doen omdat hij er last van heeft. Als gevolg van de koude sneeuw en pekel kunnen de voetkussentjes van je labrador namelijk gaan irriteren. Door overmatig likken kan je labrador uiteindelijk een wondje aan zijn poten krijgen en dat kan uiteindelijk resulteren in een ontsteking.

  Wie wil voorkomen dat zijn labrador na een wandeling in de winter overmatig aan zijn poten likt, maakt de poten van zijn viervoeter goed droog en schoon bij thuiskomst. Dit kan met een (vochtige) handdoek, maar je kunt hier ook een potenwasser voor gebruiken. Door de poten van je labrador retriever schoon te maken, voorkom je bovendien dat hij (veel) pekel binnenkrijgt. Een klein beetje zout kan geen kwaad, maar een hond kan ziek worden als hij grote hoeveelheden pekel binnenkrijgt.

  Mijn labrador likt andere honden

  Kom je tijdens het wandelen een andere hond tegen? Dan begint je labrador dit reutje of teefje misschien te likken. In eerste instantie denk je misschien dat dit vies is, maar dat is het allerminst. Likken is voor honden namelijk een manier om met elkaar te communiceren. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je labrador een andere hond rond zijn bek likt. Door rond de bek van een andere hond te likken, laat labrador merken dat hij geen verkeerde bedoelingen heeft. Eigenlijk vraagt hij de andere hond gewoon om lief voor hem te zijn.

  Een labrador kan een andere hond ook likken omdat hij het reutje of teefje wil verzorgen. Het likken beperkt zich dan niet alleen tot de kop, maar je labrador retriever likt ook andere delen van het lichaam van de andere hond. Likken is voor honden bovendien een manier om de onderlinge band te versterken. Daarnaast kan je labrador een andere hond likken om hem of zichzelf te kalmeren.

  Likken twee honden elkaar tegelijkertijd? Dan communiceren ze met elkaar of wisselen ze informatie uit. De geslachtsdelen en oren van honden bevatten bijvoorbeeld feromonen. Via deze chemische verbindingen kan een hond bepaalde informatie doorgeven aan een soortgenoot. Je labrador neemt feromonen waar via het orgaan van Jacobson, dat zich in zijn bek bevindt. Een hond kan ook achterhalen wat een andere hond gegeten heeft en wanneer hij dit ongeveer gedaan heeft door hem te likken.

  Labrador reutje likt teefje

  Een labrador reutje ruikt loopse teefjes vaak al op grote afstand. Als je tijdens het wandelen een loops teefje tegenkomt, is de kans groot dat je reutje hierop af wil. Laat je dit toe? Dan besnuffelt hij het teefje eerst uitvoerig. Zodra hij hier klaar mee is, begint hij waarschijnlijk het geslachtsorgaan van het teefje te likken. Wanneer het teefje vervolgens haar staart opzij doet, geeft ze aan dat de reu haar mag dekken.

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador die de dierenarts likt

  Kun je ziek worden als een hond je likt?

  Doordat honden vaak bestempeld worden als schone beesten, denken veel baasjes dat het geen kwaad kan als hun labrador ze likt. Maar is dit eigenlijk wel zo? Nee, want de lik van een hond kan wel degelijk nadelige gevolgen hebben voor jou als baasje. De tong van je labrador kan bijvoorbeeld ziekteverwekkende bacteriën bevatten. Wanneer jij deze binnenkrijgt, kun je ziek worden. Laat je mond daarom nooit likken door een hond. Heb je wondjes? Let er dan goed op dat een hond hier niet aan likt, want via deze weg kunnen bacteriën makkelijk in je lichaam terechtkomen.

  Extreem likken door hond afleren

  De meeste labrador-baasjes vinden het geen probleem als ze gelikt worden door hun hond. In het begin is het misschien wat vreemd, maar na verloop van tijd raak je eraan gewend. Het is alleen geen pretje als je hond overmatig likt. Veel mensen denken dat zij hiermee moeten leren leven, maar dat hoeft niet. Je kunt overmatig likken door labrador retrievers namelijk afleren. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Probeer het likken allereerst eens te negeren. Na een tijdje heeft je hond waarschijnlijk in de gaten dat likken geen zin (meer) heeft, waardoor hij het mogelijk veel minder doet.

  Heeft negeren niet het gewenste effect? Train je labrador dan om niet te likken. Dit kan bijvoorbeeld door ander gedrag aan te moedigen. Ga bijvoorbeeld een spelletje spelen met je hond zodra hij begint te likken. Doordat spelen veel interessanter is, denkt hij er niet meer aan om te likken. Hierdoor gaat hij het mogelijk minder vaak doen. Je kunt overmatig likken door een hond ook afleren door hem de commando’s ‘lik’ en ‘stop’ aan te leren. Op deze manier kun je aangeven wanneer likken is toegestaan, maar ook wanneer je wilt dat je labrador hiermee stopt.

  Heb je al van alles geprobeerd, maar blijft je labrador overmatig likken? Maak dan eens een afspraak bij een dierenarts. Overmatig likken kan namelijk ook een teken zijn dat je labrador ergens last van heeft. Zo probeert hij mogelijk om de pijn te onderdrukken door constant aan dingen te likken. Een dierenarts kan je hond onderzoeken en vaststellen of er sprake is van een onderliggend (medisch) probleem.

  Veelgestelde vragen over likken door honden

  Waarom likt een hond in mijn gezicht?

  Een hond likt je in het gezicht om duidelijk te maken dat hij jou ziet als baas van de roedel. Daarnaast laat hij weten dat hij onderdanig is door jou in je gezicht te likken. Een stevige lik over je hand duidt vaak op hetzelfde.

  Waarom likt een labrador aan mijn oor?

  Een labrador likt aan je oor om te laten zien dat hij onderdanig is aan jou. Daarnaast vinden sommige honden van dit ras likken aan oren lekker vanwege de smaak van oorsmeer.

  Waarom likt een labrador aan zweetvoeten?

  Een labrador likt aan zweetvoeten omdat hij probeert je stemming te peilen. Door aan je voeten te likken worden er chemische signalen overgebracht naar je hond. Bovendien vinden veel honden de zoute smaak van zweetvoeten lekker.  

  Waarom likt een labrador zichzelf?

  Veel labrador retrievers likken zichzelf om hun lichaam schoon te houden, maar er kunnen ook andere redenen zijn waarom ze dit doen. Zo likken honden zichzelf soms ook uit verveling, stress of angst, omdat ze jeuk, pijn of darmproblemen hebben, hun huid ontstoken is of ze ergens allergisch voor zijn.

  Waarom likt mijn labrador andere honden?

  Je labrador likt andere honden om met ze te communiceren. Door aan de bek van een andere hond te likken, laat je labrador bijvoorbeeld zien dat hij geen verkeerde bedoelingen heeft. Je labrador kan ook een andere hond likken omdat hij hem/haar wil verzorgen of om te tonen dat hij onderdanig is.

  Wanneer is er sprake van overmatig likken?

  Als je labrador je vaker likt dan je van hem gewend bent, is er sprake van overmatig likken. Wie hier niet van gediend is, kan dit gedrag eerst proberen te negeren. Je kunt je hond ook trainen om minder te likken. Overmatig likken kan ook duiden op een onderliggend (medisch) probleem.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *