Groeipijn komt veel voor bij jonge honden van (middel)grote rassen. Vandaar dat een labrador retrievers er ook mee te maken kan krijgen. Als je labrador groeipijn heeft, kan hij hier veel pijn door ervaren. Om je labrador zo goed mogelijk te ondersteunen, vind ik het belangrijk dat je weet wat het is, hoe je het herkent en wat je ertegen doet. Daarom vertel ik je hier alles wat je moet weten over groeipijn bij labrador retrievers.
Inhoudsopgave
Wat is groeipijn en hoe ontstaat het?
Enostosis – zoals groeipijn ook wel genoemd wordt – is een pijn die plotseling op kan treden. Dit gebeurt doorgaans als je labrador ongeveer 6 maanden oud is. De pijn ontstaat doordat de lange botten in de poten sneller groeien dan gebruikelijk. Deze bevatten ruimtes met bloedvaten voor de aan- en afvoer van voedingsstoffen. Door de groeispurt die je labrador doormaakt, raken deze bekneld. Hierdoor stuwt het bloed en hoopt vocht zich op.

Groeipijn bij je labrador herkennen
Het is meestal niet lastig om groeipijn bij je labrador te herkennen. Als je labrador pup mank loopt, is de kans groot dat hij hieraan lijdt. Door de stuwing van het bloed en vochtophoping doet lopen hem pijn. Je labrador probeert zijn poot dan zo weinig mogelijk te belasten, waardoor hij kreupel gaat lopen. Hij kan de ene dag mank lopen met een voorpoot en de andere dag met een achterpoot. Je labrador kan bovendien groeipijn hebben in meerdere poten tegelijkertijd. De intensiteit van de pijn kan overigens per dag verschillen.
Heeft je labrador koorts, wil hij plotseling niet meer eten of doet het pijn als je zijn poten aanraakt? Dan kan dit ook wijzen op groeipijn. Labrador pups kunnen bovendien wat hangerig en sloom zijn. Op zich logisch, want lopen is pijnlijk. Ze blijven liever liggen, zodat ze zo weinig mogelijk hinder ondervinden van de groeipijn. Een pup met groeipijn kan bovendien piepen. Dit is voor hem een manier om aan te geven dat hij pijn heeft.
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.

Ga naar de dierenarts
Als je labrador op jonge leeftijd kreupel loopt, denk je misschien dat het groeipijn is. Neem dit niet klakkeloos aan, want er kan ook sprake zijn van heupdysplasie (HD) of elleboogdysplasie (ED). In tegenstelling tot groeipijn gaan deze aandoeningen niet vanzelf weer over. Daarom raad ik je aan naar een dierenarts te gaan als je labrador langere tijd mank loopt.
De kans is groot dat een dierenarts röntgenfoto’s maakt om vast te stellen of het groeipijn is of om een andere aandoening gaat. Dit doet hij meestal pas drie weken na de eerste symptomen. Als er eerder foto’s worden gemaakt, zijn de veranderingen vaak nog niet (goed) zichtbaar. Hierdoor kan er een verkeerde diagnose gesteld worden. Houd daarom goed bij wanneer de klachten zijn begonnen. De dierenarts kan zo bepalen wat het beste moment is voor een foto.
Hoe behandel je groeipijn bij een labrador?
Groeipijn verdwijnt vanzelf als je hond ouder wordt. Omdat labrador retrievers in de hoogte door kunnen groeien tot ze 18 maanden oud zijn, kan hij er vrij lang last van hebben. Merk je dat je hond veel pijn ervaart? Dan kan ik me goed voorstellen dat je iets wilt doen. Gun hem in ieder geval voldoende rust. Loop niet al te ver en beperk de speelmomenten. Hoe hoger de belasting, hoe meer last je labrador van de groeipijn heeft.

Als de dierenarts vaststelt dat je labrador groeipijn heeft, kan hij pijnstillers voorschijven. Een korte kuur kan al voldoende zijn, maar bij ernstige groeipijn moet je de pijnstillers mogelijk langer geven. Geef jij je labrador voer dat veel calcium bevat? Dan kan een dierenarts je ook aanraden over te stappen op voer met een lager calciumgehalte. De groeispurt van zijn botten wordt dan enigszins afgeremd.
Kun je voorkomen dat je labrador pup groeipijn krijgt?
Niet iedere labrador krijgt groeipijn, maar het komt vrij veel voor onder jonge honden van dit ras. Omdat het bijzonder pijnlijk is, wil je vast weten of je het kunt voorkomen. Helemaal voorkomen is helaas niet mogelijk, maar met de juiste voeding kun je de kans op groeipijn wel verkleinen. Geef je labrador bijvoorbeeld geen voer met te veel calcium, want dit mineraal kan groeipijn bevorderen.
Vind je het lastig om te bepalen welk voer jij je labrador puppy moet geven? Overweeg dan Royal Canin Labrador Retriever Puppy. Deze hondenbrokken zijn ideaal voor opgroeiende labrador retrievers tot 15 maanden. Ze ondersteunen je pup zo goed mogelijk en bevatten slechts 1,25 procent calcium.

Royal Canin Labrador Retriever Puppy 2 stuks
Koop direct via
Als je twijfelt of dit voer helpt, kan ik me voorstellen dat je niet direct twee zakken van 12 kilo wilt kopen. Gelukkig hoeft dit ook niet, want bij online dierenwinkel Zooplus kun je ook zakken van 3 kilo Royal Canin Labrador Retriever Puppy kopen. Je blijft zo niet met een grote hoeveelheid brokken zitten als je labrador er geen baat bij heeft.
Mijn ervaringen met groeipijn bij een labrador
Zelf heb ik (gelukkig!) geen ervaring met een labrador met groeipijn. Teddy heeft als pup weleens wat met zijn poot getrokken, maar dat was vaak na inspanning. Hij ontlastte deze dan door hem even op te tillen, maar liep er na een tijdje wel weer normaal op. Omdat dit slechts heel af en toe gebeurde en niet lang aanhield, ben ik er nooit mee naar de dierenarts geweest. Uiteraard heb ik wel aan de bewuste poot gevoeld, maar dit stond Teddy gewoon toe. Ik denk dan ook dat het niet meer was dan een lichte verrekking van een spier.

Veelgestelde vragen over honden met groeipijn
Nee, niet elke hond krijgt groeipijn. Het komt vooral voor onder honden van (middel)grote rassen en treedt meestal plotseling op als ze ongeveer 6 maanden oud zijn. Niet alle honden van deze rassen krijgen overigens groeipijn.
Ja, groeipijn gaat vanzelf over als je hond ouder wordt. De pijn houdt meestal een paar weken aan en verdwijnt vervolgens weer. Tot de leeftijd van 18 maanden kan groeipijn regelmatig terugkeren.
De diagnose groeipijn wordt gesteld door een dierenarts. Tijdens een lichamelijk onderzoek oefent hij in ieder geval druk uit op de botten. Om te sluiten dat het niet om elleboogdysplasie (ED) of heupdysplasie (HD) gaat, maakt hij mogelijk ook röntgenfoto’s.
Voldoende rust is belangrijk als je hond groeipijn heeft. Hoe minder zijn botten belast worden, hoe minder pijn hij ervaart. Een dierenarts kan bovendien pijnstillers voorschrijven om de pijn te onderdrukken.
Als je hond voer krijgt met veel calcium, kan dit groeipijn veroorzaken. Geef jonge honden daarom liever geen voeding met een te hoog calciumgehalte. Er is speciaal voer om de botten en gewrichten van jonge honden te ondersteunen, zoals Royal Canin Labrador Retriever Puppy.