Hijgen is normaal gedrag voor honden. Veel baasjes maken zich dan ook niet direct zorgen als hun labrador hijgt. Meestal is het onschuldig, maar dat is niet altijd het geval. Daarom is het belangrijk om te weten waarom je labrador hijgt. In deze tekst zet ik de mogelijke oorzaken van hijgen bij honden op een rijtje. Daarnaast ga ik in op overmatig hijgen en geef ik tips hoe je dit kunt voorkomen.
Inhoudsopgave
Mogelijke oorzaken van hijgen
Als je labrador hijgt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Ik heb de belangrijkste hieronder voor je uitgelicht, zodat je zelf in kunt schatten waarom je labrador hijgt.
Inspanning
De meeste labrador retrievers hijgen na fysieke inspanning. Heb je ver met je hond gelopen? Grote kans dat hij bij thuiskomst hijgt. Dit is waarschijnlijk ook het geval als je labrador met jou of een andere hond gespeeld heeft. Honden hijgen na fysieke inspanning om hun ademhaling onder controle te krijgen en hun lichaamstemperatuur te reguleren.
In het onderstaande filmpje zie je mijn labrador Teddy thuis hijgen nadat hij in het park gerend heeft met zijn vriendje Cody.
Warmte
Het weer kan ook een reden zijn waarom je labrador hijgt. Zo hijgen honden bijvoorbeeld veel als het warm is. Door de dubbele vacht hebben labrador retrievers het al snel warm, waardoor ze risico lopen om oververhit te raken. In een poging om dit te voorkomen, gaat je labrador hijgen. Dit is voor hem – naast zweten via zijn voetzooltjes – een manier om lichaamswarmte kwijt te raken. Oude labrador retrievers hijgen vaak extremer dan jonge(re) honden. Hoe ouder een hond is, hoe meer moeite het hem kost om zijn lichaamstemperatuur te reguleren.
Ontspanning
Hijgen wordt niet vaak geassocieerd met ontspanning, maar toch kan je labrador hijgen omdat hij zich ontspannen voelt. Hij heeft zijn bek dan licht geopend, met zijn tong een klein beetje naar buiten. Het lijkt wel alsof je hond naar je glimlacht. Als je labrador hijgt omdat hij ontspannen is, kun je dit vaak herkennen aan zijn losse lichaamshouding.

Angst en stress
Een labrador retriever kan ook gaan hijgen als hij stress ervaart of bang is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als hij onweer of vuurwerk hoort. Bij sommige honden slaat de stress ook toe als je bij de dierenarts aankomt. Het blijft dan vaak niet alleen bij hijgen, want je hond kan ook gaan gapen als hij gestrest of angstig is. Zijn oren kunnen bovendien strak naar achteren staan en hij kan zijn staart tussen zij poten dragen.
Pijn
Omdat honden niet kunnen praten, proberen ze je op een andere manier dingen duidelijk te maken. Dit doen ze vaak door middel van lichaamstaal. Hijgen is hier een voorbeeld van. Als je labrador hijgt, wil hij hier misschien mee aangeven dat hij ergens pijn heeft. In dat geval hijgt je hond niet alleen na inspanning, maar ook in rust. Als pijn de oorzaak is, treden er vaak ook andere veranderingen op. Zo wil je labrador misschien niet meer eten en kan hij zich anders gaan gedragen.
Gezondheidsprobleem
Tot slot kan hijgen erop wijzen dat je labrador een gezondheidsprobleem heeft. Zo kan hij lijden aan een ziekte of aandoening, zoals hartproblemen of een longontsteking. Je labrador kan bovendien ergens allergisch voor zijn of overgewicht hebben. Als gezondheidsproblemen de oorzaak zijn, begint het hijgen plotseling. Bovendien hijgt je labrador meestal overmatig.
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.

Hoe kun je voorkomen dat je labrador overmatig hijgt?
Een hond stopt vaak met hijgen als hij zijn ademhaling en temperatuur weer onder controle heeft. Helaas gebeurt dit niet altijd. Sommige honden kunnen zelfs langdurig blijven hijgen. De volgende 4 tips kunnen je helpen om overmatig hijgen te voorkomen
1. Houd je labrador koel
In de zomermaanden is de kans groot dat je labrador overmatig hijgt vanwege de hitte. Om dit te stoppen, moet je hem koel houden. Beperk fysieke inspanning op dit soort dagen tot een minimum en zorg dat je hond altijd vers water tot zijn beschikking heeft. Is je labrador veel buiten? Zorg dan dat er voldoendes schaduw is. Je kunt eventueel ook en koelmat voor je labrador kopen. De speciale gel helpt je labrador om zijn lichaamstemperatuur te reguleren. Zodra hij op zo’n mat gaat liggen, wordt de gel geactiveerd.

Duvo+ koelmat
Koop direct via

Scruffs koelmat
Koop direct via
2. Zorg voor rust en regelmaat
Denk je dat angst of stress de reden is dat je labrador overmatig hijgt? Dan kan regelmaat helpen om dit te voorkomen. Als jij je hond op vaste momenten uitlaat en eten geeft, weet hij precies wat hem te wachten staat. Hierdoor ervaart hij minder stress. Zorg bovendien voor een rustige plek waar je labrador zich terug kan trekken als hij hier behoefte aan heeft. Je kunt hier een bench voor gebruiken, maar ook een mand of kussen. Zet of leg deze op een plek neer waar je labrador niet continu gestoord wordt.
3. Beweeg voldoende, maar niet te veel
Labrador retrievers zijn energieke honden. Om hun energie kwijt te kunnen, is het belangrijk dat ze voldoende beweging krijgen. Loop je er vaak grote stukken mee of spelen jullie regelmatig samen? Kijk er dan niet raar van op als je labrador overmatig hijgt, zeker op warme dagen. Ik raad je dan ook aan om fysieke inspanning op zomerse dagen tot een minimum te beperken. Als je op warme momenten kleine stukjes loopt, is de kans op overmatig hijgen een stuk kleiner. Om er toch voor te zorgen dat hij moe wordt, bieden hersenwerkjes uitkomst.
4. Geef de juiste voeding
Het is je misschien wel bekend dat labrador retrievers aanleg hebben om dik te worden. Omdat overgewicht dit de oorzaak kan zijn van overmatig hijgen, is het belangrijk om je labrador de juiste voeding te geven. Stem het voer bij voorkeur af op zijn leeftijd en gezondheid. Je geeft je hond dan uitgebalanceerd voer dat alle voedingsstoffen bevat die hij nodig heeft. De kans op overgewicht is dan een stuk kleiner. Let er wel op dat je hem niet te veel voer geeft, want dan kan hij alsnog dik worden.

Wanneer ga je naar de dierenarts?
Heb je de bovenstaande tips toegepast, maar hijgt je labrador nog steeds overmatig? Dan raad ik je aan om contact op te nemen met een dierenarts. Hij kan je hond onderzoeken en vaststellen of overmatig hijgen het gevolg is van een onderliggend probleem. Wacht vooral niet te lang met het inschakelen van een dierenarts, want overmatig hijgen kan tot uitdroging leiden.
Als overmatig hijgen veroorzaakt wordt door een medische aandoening, kan een dierenarts medicatie voorschrijven. Stelt hij vast dat angst of stress de oorzaak is? Dan adviseert hij je waarschijnlijk om gedragstherapie voor honden te volgen. Hiermee wordt een poging gedaan je labrador ander gedrag aan te leren en dat moet hem minder gestrest of angstig maken. In een enkel geval kan een operatie nodig zijn, bijvoorbeeld bij een hartaandoening.
Mijn ervaringen met een labrador die hijgt
Net als iedere andere labrador hijgt Teddy ook regelmatig. Hij doet dit voornamelijk na fysieke inspanning, maar ook als hij ontspannen is. Teddy hijgt soms ook tijdens het wandelen. Dit gebeurt vooral als we andere honden tegenkomen. Omdat ik weet dat hij dit spannend vindt, blijf ik vaak achter een bosje of auto staan. Teddy kan de andere hond zo niet zien en dat zorgt er vaak voor dat zijn stressniveau snel daalt.

Na een lange wandeling of intensieve speelsessie kan Teddy flink hijgen. Bij thuiskomst drinkt hij vaak eerst veel water, waarna hij met zijn kop plat op de vloer gaat liggen. Het hijgen houdt een tijdje aan, maar het wordt langzaam maar zeker steeds minder en stopt uiteindelijk vanzelf. Teddy heeft gelukkig nog nooit last gehad van overmatig hijgen.
Veelgestelde vragen over honden en hijgen
In rust ademt een hond vaak tussen de tien en dertig keer per minuut. Bij hijgen kan dit al snel oplopen tot 100 keer per minuut of vaker.
Een hond hijgt overmatig als hij langere tijd sneller ademt dan gebruikelijk. Dit kan het gevolg zijn van fysieke inspanning, maar ook van hitte. Stress, angst, pijn en gezondheidsproblemen kunnen ook tot overmatig hijgen leiden.
Als je hond veel hijgt, moet je allereerst voor een koele plek en vers water zorgen. Beperk bovendien de mate van inspanning, zeker op zomerse dagen. Het kan ook helpen om over te stappen op ander voer als je hond veel hijgt.
Hijgen in de auto kan erop wijzen dat je hond wagenziek is. Stress kan hier ook een oorzaak van zijn, want je hond weet mogelijk dat er iets spannends gaat gebeuren als je hem meeneemt in de auto. Als het warm is, kan dit ook de reden zijn dat je hond hijgt in de auto.