Labrador wil niet eten

Waarom eet een labrador niet meer en wat kun je eraan doen?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Als je labrador niet wil eten, is het logisch dat jij je zorgen maakt. De meeste honden van dit ras eten normaal namelijk zo’n beetje alles wat ze voorgeschoteld krijgen, waardoor het vreemd is als ze dit ineens niet meer doen. Houdt dit langere tijd aan? Dan krijgt je labrador misschien onvoldoende voedingsstoffen binnen. Daarom ben je waarschijnlijk benieuwd waarom je labrador niet wil eten. In deze tekst zet ik een aantal mogelijke oorzaken op een rijtje en vertel ik je wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je labrador weer gaat eten.

  Waarom wil mijn labrador niet meer eten?

  Eet je labrador plots niet meer? Dan hoef jij je niet altijd direct zorgen te maken. Ondanks dat labrador retrievers eigenlijk altijd honger hebben, kan het zijn dat je hond even geen zin heeft in eten. Misschien heb je hem overdag wel te veel verwend, waardoor hij gewoon vol zit en zijn avondmaal laat staan.

  Op deze afbeelding zie je een labrador die uitgeteld op de vloer ligt

  Naast een (tijdelijk) verminderde eetlust kan een labrador retriever zijn voer ook laten staan omdat hij ziek is. Wat dat betreft verschillen honden niet veel van mensen. De meeste mensen hebben namelijk ook een verminderde eetlust als ze ziek zijn. Als baasje zie je vaak snel of je labrador ziek is. Hij gedraagt zich dan anders dan normaal en slaapt (veel) meer dan gebruikelijk.

  Een labrador kan ook aangeven dat hij zijn voer niet meer lekker vindt als hij het laat staan. Wil je ervoor zorgen dat hij zo snel mogelijk weer eet? Dan kun je het beste overstappen op ander voer. Koop niet het eerste beste voer dat je tegenkomt, maar zoek uit wat het beste voer is voor je hond. Stap bovendien niet van de ene op de andere dag over op nieuw voer, maar doe dit geleidelijk. Voeg telkens iets meer van het nieuwe voer toe en verminder de hoeveelheid van het oude voer. Zo went je labrador geleidelijk aan zijn nieuwe voeding.

  Heb je een labrador teefje? Dan kan de verminderde eetlust veroorzaakt worden doordat je labrador loops is. Teefjes worden onrustig als ze loops zijn, waardoor ze niet altijd de behoefte hebben om te eten. Je hoeft je in dit geval niet direct zorgen te maken, want waarschijnlijk eet je labrador weer normaal zodra de loopsheid achter de rug is.

  Labrador pup eet niet meer

  Honden moeten iedere dag genoeg eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit geldt zeker voor labrador pups. Zij moeten immers nog groeien en daar hebben ze de juiste bouwstoffen voor nodig. Heeft je labrador pup de hele dag nog niet gegeten? Dan kan dit ervoor zorgen dat zijn bloedsuikerspiegel te laag wordt. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Neem daarom contact op met een dierenarts als je labrador pup de hele dag nog niets gegeten heeft.

  Op deze afbeelding zie je de voorkant van het complete handboek voor de labardor retriever

  Hoe word ik het beste labrador-baasje?

  Dat lees je in Het Complete Handboek voor de Labrador van Jan Jacobs! Met ruim 25 jaar ervaring in het verzorgen en opvoeden van labrador retrievers is hij de aangewezen persoon om jou alles bij te brengen over dit hondenras.

  Koop je zijn e-book via de onderstaande knop? Dan profiteer je van 5 GRATIS bonussen!

  Koop Het Complete Handboek voor de Labrador

  Labrador eet slecht en valt af

  Vaak is een verminderde eetlust van een labrador maar tijdelijk. Toch kan het gebeuren dat je hond langere tijd niet eet. In dat geval is er misschien sprake van een medisch probleem. Je doet er dan goed aan om een afspraak te maken bij de dierenarts. Doe dit zeker als je labrador afvalt. Een dierenarts onderzoekt de hond om te kijken of er iets mis is. Blijkt er sprake te zijn van een medisch probleem en ben je er op tijd bij? Dan kan dit vaak nog verholpen worden. Je labrador retriever heeft zijn eetlust dan meestal snel weer terug. Dit gebeurt niet als je wacht tot het probleem vanzelf verdwijnt. Hierdoor kan het zelfs alleen maar erger worden.

  Zo zorg je ervoor dat je labrador weer gaat eten

  Als je labrador niet wil eten, kun je zelf het een en ander proberen om dit probleem te verhelpen. Allereerst is het belangrijk om je hond op vaste tijden eten te geven. Eet hij helemaal niet als je hem op een vaste tijd zijn voer voorschotelt of neemt hij slechts een paar happen? Haal de voerbak dan weg. Veel mensen laten hem juist staan, zodat de hond op een later moment alsnog kan eten. Op deze manier verstoor je alleen zijn eetritme, waardoor je dit beter niet kunt doen.

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador die gevoerd wordt

  Weigert je labrador te eten? Dan kan dit ook aan de voerbak liggen. Probeer de bak eerst eens op een andere plek neer te zetten. Kies altijd een rustige plek uit. Mogelijk begint de hond dan alsnog te eten. Als ook dit niet werkt, kun je een andere labrador voerbak kopen. Misschien is er iets mis met zijn huidige bak, waardoor hij hier niet meer uit wil eten.

  Je kunt ook proberen om het eten leuk(er) te maken voor je hond. Dit kan bijvoorbeeld door speeltjes te gebruiken. Stop bijvoorbeeld wat brokjes in een brokjesbal en laat je hond hiermee spelen. Grote kans dat hij ze gewoon opeet als ze uit de bal rollen. Je kunt overigens ook ander speelgoed gebruiken, zoals een Kong. Laat hem overigens niet te veel wennen aan deze manier van eten, want hierdoor wil hij voortaan misschien niet anders meer.

  Een laatste manier om je labrador weer aan het eten te krijgen, is door voor afwisseling in zijn voer te zorgen. Geef je hem alleen maar brokken? Dan vindt hij dit misschien wat saai, waardoor hij zijn eten laat staan. Giet in dat geval eens een scheutje warm (geen kokend!) water bij de brokken. Deze worden zo lekker papperig, waardoor je hond het idee krijgt dat hij iets anders eet. Voor het avondeten kun je de brokken ook combineren met iets anders, zoals boontjes. Je hond vindt dit waarschijnlijk heerlijk, het is gezond en het zorgt voor een verzadigd gevoel.

  Sommige hondeneigenaren geven hun viervoeter ’s avonds iets anders te eten dan ’s ochtends en tussen de middag. Zo zijn er behoorlijk wat honden die bijvoorbeeld kant-en-klaar vers vlees (KVV) te eten krijgen. Daarnaast kun je je labrador blikvoer of diner voeren. Voordat je een keuze maakt, is het belangrijk dat jij je verdiept in labrador voeding. Lang niet alle voer is namelijk even goed voor labradors retrievers.

  Dit moet je absoluut niet doen

  Veel mensen proberen van alles uit om ervoor te zorgen dat hun labrador weer gaat eten. Helaas worden er ook vaak verkeerde manieren gebruikt om een hond weer aan het eten te krijgen. Dwing je labrador bijvoorbeeld nooit om te eten. Je hond ontwikkelt dan mogelijk een angst of raakt gestrest. Hierdoor laat hij zijn voer mogelijk vaker staan en dat wil je uiteraard voorkomen.

  Geef een labrador die niet wil eten bovendien niet te veel aandacht. Een labrador houdt namelijk van aandacht, waardoor hij de volgende keer misschien weer zijn eten laat staan als je hem aanhaalt. Hij denkt dan dat hij opnieuw aandacht krijgt. Dit moet je voorkomen, want anders eet je hond voortaan misschien helemaal niet meer als je hem niet eerst aandacht geeft.

  Hoe lang kan een labrador zonder eten?

  Eet je labrador retriever ineens niet meer, terwijl hij voorheen binnen de kortste keren zijn voerbak leeg had? Dan is het logisch dat jij je zorgen maakt. Toch is het lang niet altijd nodig om ook direct in paniek te raken. De meeste labradors kunnen namelijk wel een aantal dagen zonder eten.

  Ondanks dat een labrador het enige dagen zonder voeding uit kan houden, is het verstandig om hem goed in de gaten te houden als hij langere tijd niet wil eten. Vertoont hij hetzelfde gedrag als normaal? Dan is er waarschijnlijk niets aan de hand. Als hij zich ineens anders gaat gedragen dan je gewend bent, raad ik je aan om met je labrador retriever naar de dierenarts te gaan.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  2 reacties op “Labrador wil niet eten

  1. Mijn labrador is 2 jaar en een hele slechte eter, toen die pup was verschillende brokjes geprobeerd, maar toen met kvv worst kivo ging het wel, ook de golden eet vlees, nu is de labrador 2 jaar geweest en op straat of op gras likken en klappertanden dus zijn hormonen, de laatste 3 dagen laat hij z’n kivo worst staan en ik heb ene dag geprobeerd met nature pens dat at die op, de volgende middag ( de worsten werden geleverd) nature lam dat was smakelijk maar savonds liet die het weer staan, ben ten einde raad, de golden eet alles

   1. Hoi Mirella, vervelend om te horen dat je labrador zo slecht wil eten. Ik kan me goed voorstellen dat je ten einde raad bent, want het is belangrijk dat hij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Het kan zijn dat hij zijn voer niet eet omdat hij erop is uitgekeken. Dit lijkt me in jouw situatie alleen niet aannemelijk, aangezien je aangeeft dat je regelmatig ander voer probeert. Hoe zit het met tussendoortjes, eet hij deze wel op of ook niet? Als hij deze ook niet eet, is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts. Er kan namelijk sprake zijn van een onderliggend probleem als een hond niet wil eten.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *