Kan een labrador heimwee hebben?

Gemiddelde leestijd: 17 minuten

Vanaf het moment dat je een labrador in huis hebt, bouwen jullie samen een band op. Ga je op vakantie en breng jij je hond naar een oppas of pension? Dan wordt hij voor langere tijd van zijn baasje(s) gescheiden. Sommige labrador retrievers vinden dit geen probleem, terwijl anderen er verdrietig door worden. Als je hond tot de laatste groep behoort, bestaat de kans dat je labrador heimwee heeft.

Vermoed je dat je labrador heimwee heeft? Dan raad ik je aan dit serieus te nemen. Heimwee kan namelijk – net als bij mensen – vervelende gevolgen hebben voor je hond. Daarom staat deze pagina volledig in het teken van heimwee bij labrador retrievers. Ik zet de symptomen op een rijtje, geef je tips om heimwee bij je hond te verminderen en leer je hoe je ermee omgaat.

    Hoe krijgt een labrador heimwee?

    Sinds de eerste dag dat ik Teddy in huis heb, volgt hij me zo’n beetje overal. Als je zelf een labrador hebt, heb je ongetwijfeld ook al gemerkt dat honden van dit ras bijzonder trouw zijn. Dit komt vooral doordat jij en eventuele gezinsleden hem verzorgen en voeden. Een hond gaat je gezin hierdoor als zijn roedel zien. Wordt je labrador van jou/jullie gescheiden? Dan kan dit tot angst en stress leiden. Vaak geldt: hoe langer dit duurt, hoe groter de gevolgen zijn. Een langere scheiding kan er dan ook voor zorgen dat je labrador heimwee krijgt.

    Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy op zijn knuffel liggen, iets wat helpt tegen heimwee

    Symptomen van heimwee bij labrador retrievers

    Wie niet beter weet, denkt misschien dat heimwee iets is wat vastgesteld moet worden door een dierenarts of hondengedragsdeskundige. Toch is dit niet het geval, want meestal kun je zelf ook prima inschatten of je labrador heimwee heeft. Om je een handje bij te helpen, heb ik hieronder 10 symptomen van heimwee bij honden op een rijtje gezet.

    1. Stress en angst
    2. Overmatig hijgen
    3. Geen of een verminderde eetlust
    4. Rusteloosheid
    5. Janken, piepen en/of blaffen
    6. Slopen
    7. Onzindelijkheid
    8. Geen zin om te spelen
    9. Terughoudend
    10. Agressief

    Herken je één of meer van de bovenstaande symptomen? Dan is het goed mogelijk dat je labrador heimwee heeft. Toch kan er ook iets anders aan de hand zijn. Daarom raad ik je aan om je hond te laten onderzoeken door een dierenarts of hondengedragsdeskundige. Zij kunnen vaststellen of je labrador heimwee heeft en je helpen om hiermee om te gaan.

    Op deze afbeelding heeft Teddy een (kennelijk) fijne plek opgezocht om te liggen

    Tips om heimwee bij je labrador retriever te verminderen

    Als je labrador heimwee heeft, is dit om te beginnen hartstikke vervelend voor je hond zelf. Voor jou als baasje is het ook geen pretje, want door de heimwee vind je het misschien lastig om hem achter te laten. Gelukkig betekent dit niet dat je nooit zonder je hond weg kunt. Je kunt namelijk het een en ander doen om heimwee bij je labrador te verminderen. De volgende tips helpen je hier hopelijk een handje bij.

    Geef je labrador tijd en ruimte om te wennen

    Breng jij je labrador naar een pension of oppas als je zelf op vakantie gaat? Dan komt hij in een nieuwe omgeving terecht. Dit kan nogal wat stress veroorzaken. Gun je labrador daarom de tijd en ruimte om te wennen. Laat hem bijvoorbeeld eerst een dag(deel) wennen aan de nieuwe omgeving. Als dit goed gaat, kun jij je labrador er ook een nachtje laten slapen. De plek waar hij straks langere tijd verblijft, is dan niet volledig nieuw voor hem. Hierdoor ervaart je labrador mogelijk (veel) minder stress als hij er straks langere tijd moet verblijven.

    Zorg voor structuur en regelmaat

    Structuur en regelmaat kunnen je labrador een gevoel van veiligheid bieden. Zelf laat ik Teddy bijvoorbeeld vaak op vaste tijden uit. Daarnaast krijgt hij vrijwel dagelijks op dezelfde momenten eten. Bij een pension is het vaak wat lastig om dit vast te houden, maar bij een oppas kan dit wel. Geef bijvoorbeeld aan op welke tijden jij je labrador uitlaat en eten geeft. Houdt de oppas hier rekening mee? Dan bezorgt dit je labrador een veilig en vertrouwd gevoel. Je verkleint op deze manier de kans dat je labrador heimwee krijgt.  

    Op deze afbeelding zie je mij met Teddy wandelen

    Maak het vertrouwd

    Thuis heeft je hond zijn eigen plek en speeltjes. Dit geeft hem een vertrouwd gevoel, want hier zit zijn eigen geur aan. Gaat hij naar een pension of oppas? Neem dan altijd wat van zijn eigen spullen mee, zoals zijn kussen, mand of bench en speelgoed. Deze spullen zijn vertrouwd voor hem. Hij voelt zich zo sneller thuis in een nieuwe omgeving en dat helpt om heimwee bij je labrador retriever te verminderen.

    Socialiseer je labrador goed

    Een goed gesocialiseerde labrador heeft minder snel last van heimwee. Dit komt doordat zo’n hond gewend is aan verschillende situaties en omgevingen. Hierdoor is hij makkelijker in staat om zich aan te passen aan een nieuwe omgeving. Begin het liefst al met socialiseren als je labrador nog een pup is. Omdat puppy’s de wereld graag willen ontdekken, zijn ze vaak tot meer bereid dan wanneer ze volwassen zijn.

    Heb jij je labrador als pup niet voldoende gesocialiseerd? Denk dan niet dat je moet ‘dealen’ met heimwee. Omdat labrador retrievers leergierige honden zijn, kun je ze ook op latere leeftijd nog socialiseren. Het kost je dan alleen wel wat meer tijd en moeite dan in de puppyfase.

    Op deze afbeelding zie je Teddy en zijn broer Dex

    Neem de tijd om een pension te vinden

    Is er niemand in je directe omgeving die op je labrador kan passen? Dan zit er waarschijnlijk niets anders op dan hem naar een pension te brengen. Kies niet het eerste beste hondenpension uit dat je tegenkomt, maar neem de tijd om er eentje te vinden. Je wilt immers dat je labrador op een plek terechtkomt waar hij voldoende aandacht en beweging krijgt. Ik raad je dan ook aan om eerst een bezoekje te brengen aan het pension voordat je er een plekje reserveert. Je krijgt zo een goede indruk van de plek waar je hond terechtkomt, de hygiëne en de manier waarop de mensen er met honden omgaan.

    Maak het niet onnodig moeilijk

    Uit ervaring weet ik dat het best lastig kan zijn om je hond voor langere tijd bij iemand anders achter te laten. Daarom trek je misschien veel tijd uit om afscheid te nemen. Begrijpelijk, maar je boezemt op deze manier alleen maar meer angst in bij je labrador. Je maakt je hond enthousiast door hem veel aandacht te geven en laat hem vervolgens aan zijn lot over. Hierdoor weet je labrador waarschijnlijk niet wat hem overkomt en dat kan heimwee veroorzaken.

    Ik raad je aan om het afscheid vooral niet té dramatisch te maken, hoe lastig dit ook is. Zelf geef ik Teddy vaak alleen een aai over zijn bol en zeg hem dat hij zich goed moet gedragen voordat ik wegga. Hij kijkt me dan meestal wat verbaasd aan, maar doet vervolgens gewoon zijn eigen ding.

    Op deze afbeelding zie je Teddy met zijn rubberen ring spelen

    Heimwee als je labrador meegaat op vakantie

    Gaat je labrador gezellig mee op vakantie? Dan denk je misschien dat hij geen heimwee kan krijgen. Hij is immers gewoon bij zijn baasje(s) in de buurt. Helaas kan er ook dan nog steeds heimwee optreden, want je labrador kan zijn ‘thuis’ missen. Laat je labrador daarom rustig wennen aan de nieuwe plek. Laat hem de eerste dagen bij voorkeur liever niet alleen en gun hem de tijd om de omgeving te ontdekken. Op deze manier went hij sneller.

    Om de kans op heimwee bij je labrador nog verder te verkleinen, neem je ook vertrouwde spullen mee. Pak bijvoorbeeld zijn kussen of mand in en neem zijn lievelingsspeeltjes mee. Deze bevatten niet alleen zijn eigen geur, maar doen hem ook aan thuis denken. Hierdoor voelt hij zich vaak sneller op zijn gemak op een nieuwe plek.

    Op deze afbeelding zie je dat mijn labrador Teddy geen heimwee heeft, want hij slaapt in een vreemde omgeving als een blok

    Het is bovendien belangrijk om je labrador goed in de gaten te houden, zeker de eerste dagen. Hiervoor kun je het beste naar zijn lichaamstaal kijken. Vertoont je hond tekenen van angst of stress? Geef hem dan wat (extra) aandacht. Je laat hem zo weten dat je er voor hem bent en dat geeft hem een veilig en vertrouwd gevoel.

    Mijn ervaringen met een labrador die heimwee heeft

    Als ik op vakantie ga, gaat Teddy eigenlijk altijd naar mijn vader. Ik probeer mijn vakantie er zo op af te stemmen dat hij daar terechtkan en niet naar het pension hoeft. Teddy is tot nu toe slechts één weekendje in een pension geweest. Ik heb geen hekel aan hondenpensions, maar ik vind het fijner dat hij in een huiselijke omgeving en bij bekenden verblijft.

    Teddy vindt het geweldig om bij mijn vader te zijn. Hij weet inmiddels maar al te goed dat hij er genoeg aandacht krijgt en vaak mee mag naar het (speel)bos. Teddy heeft hier dan ook geen last van heimwee. Hij heeft wel even tijd nodig om te wennen, maar dit duurt vaak niet langer dan een dag. Dit komt waarschijnlijk ook doordat hij er zijn eigen mand en speeltjes heeft.

    Op deze afbeelding zie je Teddy bij mijn vader thuis, waar mijn labrador geen heimwee heeft

    De ene keer dat Teddy naar het pension ging, had ik het idee dat hij er wat meer moeite mee had om ‘achtergelaten’ te worden. Hij begon direct te piepen toen hij eenmaal in zijn kennel zat en dat vond ik toch behoorlijk zielig. Ik begreep van de eigenaresse dat hij hier niet al te lang mee door was gegaan. Teddy had zijn eigen spulletjes en kon lekker met andere honden spelen, waardoor hij al snel op zijn gemak was. Toen ik Teddy weer ophaalde bij het pension, wilde hij snel richting de uitgang. Hierdoor kreeg ik de indruk dat hij het er misschien toch niet zo prettig had gehad. Bij mijn vader heeft hij hier namelijk nooit last van. Als ik hem daar ophaal, moet ik hem soms zelfs ‘meesleuren’. Voor mij een teken dat hij het hier juist wel fijn heeft.

    Blijf op de hoogte van alles over labradors!

    Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.

    Veelgestelde vragen over heimwee bij honden

    Hoe weet je of je hond heimwee heeft?

    Blaffen, janken en piepen kunnen erop wijzen dat je hond heimwee heeft. Andere symptomen zijn: geen of een verminderde eetlust, stress, angst, slopen, rusteloosheid, onzindelijkheid, geen zin om te spelen, terughoudend en agressief gedrag.

    Wanneer hebben honden heimwee?

    Heimwee bij honden kan optreden als ze voor langere tijd gescheiden worden van hun baasje(s). Dit is bijvoorbeeld het geval als je op vakantie gaat en je hond niet mee kan. Heimwee kan ook optreden als je hond meegaat, maar zijn ‘thuis’ mist.

    Hoe lang duurt heimwee bij honden?

    Dat verschilt per hond. De ene hond kan er na een dag of twee al overheen zijn, terwijl andere honden meer dagen nodig hebben om te wennen op een nieuwe plek.

    Wat kun je doen als je hond heimwee heeft?

    Als je hond heimwee heeft, helpt het om een veilige en vertrouwde plek te creëren. Dit kun je doen door zijn eigen mand en/of kussen en speeltjes mee te nemen. Regelmaat en structuur kunnen ook helpen om een hond met heimwee een veilig gevoel te geven.

    Kan een hond heimwee hebben na een verhuizing?

    Ja, een hond kan heimwee hebben na een verhuizing. Hij ziet de ‘oude’ woning als zijn thuis en moet nog wennen aan de nieuwe. Gun hem hier de tijd en ruimte voor. Als je hem zijn gang laat gaan, is een hond vaak sneller over heimwee heen.


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *