Labrador pension: 10 tips om de beste te vinden

Laat je labrador met een gerust hart achter als je op vakantie gaat

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Wie op zoek is naar een labrador pension, hoeft hier niet bijzonder veel tijd in te steken. Bij jou in de buurt zitten ongetwijfeld wel een aantal dierenpensions waar je labrador terecht kan als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, voor je werk een paar dagen weg moet of de hele dag van huis bent en er niemand is die voor je labrador retriever kan zorgen of op hem kan passen.

Voordat jij je labrador naar een pension brengt, moet je weten dat dierenpensions veel van elkaar kunnen verschillen. Reden genoeg om je hierin te verdiepen, want je wilt uiteraard het beste labrador pension vinden. Om je een handje te helpen, heb ik in deze tekst 10 tips om het beste pension voor je labrador te vinden op een rijtje gezet.

  Tip 1: Begin op tijd met zoeken

  Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar toch zijn er genoeg labrador-baasjes die pas beginnen met het zoeken naar een labrador pension als zij er eentje nodig hebben. Dit is niet verstandig, want de beste dierenpensions zitten altijd als eerste vol. Hierdoor kun je misschien alleen nog bij een pension terecht dat minder goed aangeschreven staat en dat wil je voorkomen.

  Op deze afbeelding zie je een labrador pension met buitenweide

  Ga je ieder jaar in de bouwvak op vakantie? Dan kun je al ruim voor vertrek een plekje voor je labrador retriever reserveren. Je weet namelijk al precies in welke weken de bouwvak de komende jaren is. Reserveer bij voorkeur al als je na je vakantie je hond weer ophaalt bij het labrador pension. Doordat er dan waarschijnlijk nog plek is, kun je je labrador volgend jaar opnieuw met een gerust hart achterlaten als je op vakantie gaat.

  Tip 2: Kies een pension dat bij je labrador past

  Het klinkt misschien gek, maar in de zoektocht naar het beste hondenpension houdt niet ieder labrador-baasje rekening met zijn hond. Vaak wordt gedacht dat een hond probleemloos aardt in ieder pension, maar dat is niet het geval. De ene labrador vindt het niet erg om in een kennel te zitten, terwijl de ander juist meer van een huiselijke sfeer houdt. Daarbij komt dat het voor je hond behoorlijk stressvol kan zijn als hij zijn soortgenoten wel ruikt en hoort, maar niet ziet. Houd daarom altijd rekening me je labrador als je op zoek gaat naar een hondenpension. Je voorkomt zo dat je je labrador in een pension verblijft waar hij zich niet prettig voelt.

  Tip 3: Neem een kijkje bij het pension

  Bij de meeste dierenpensions kun je tegenwoordig online reserveren. Handig, maar ik raad je aan dit alleen te doen als je het pension kent. Gaat je labrador voor het eerst naar een pension? Reserveer dan niet voordat je er zelf een kijkje genomen hebt. Door zelf bij een labrador pension langs te gaan, weet je waar je hond terechtkomt. De pensionhouder kan je bovendien uitleg geven over de gang van zaken en je kunt hem al je vragen stellen.

  Als het pension je aanstaat en je een goed gevoel hebt over de pensionhouder, kun je er direct een plekje reserveren. Twijfel je? Denk er dan nog even rustig over na. Reserveren is namelijk alleen aan te raden als je volledig overtuigd bent. Als je er geen prettig gevoel aan over hebt gehouden, ga je op zoek naar een ander hondenpension voor je labrador retriever. Je boekt zelf immers ook geen hotel of appartement als je hier geen goed gevoel bij hebt, dus waarom zou je dit voor je labrador wel doen?

  Tip 4: Verdiep je in de pensionhouder

  Om het beste pension voor je labrador te vinden, moet je niet vergeten verder te kijken dan het dierenpension op zich. Het is namelijk verstandig om je ook te verdiepen in de pensionhouder. Je wilt je labrador immers alleen toevertrouwen aan iemand die in het bezit is van de benodigde papieren om een hondenpension te hebben. Zo’n iemand voldoet namelijk aan alle wettelijke eisen uit het Besluit houders van dieren.

  Ben je benieuwd of een pensionhouder over de juiste papieren beschikt? Dan kun je hem dit op de man af vragen als je in bij het dierenpension bent. Als hij gecertificeerd is, kan hij je de certificaten misschien zelfs laten zien. Beschikt een labrador pension over de benodigde papieren en heeft het pension een website? Dan wordt dit hier meestal ook op vermeld.

  Tip 5: Zoek uit hoe het met voeren zit

  Labrador retrievers zijn gek op eten. Vandaar dat de meeste honden van dit ras meerdere malen per dag een maaltijd voorgeschoteld krijgen. Geldt dit ook voor jouw labrador? Dan ga je er misschien vanuit dat dit in een pension niet anders is. Er zijn inderdaad labrador pensions die zich aan de wensen van hun ‘klanten’ houden, maar dit gebeurt lang niet in ieder dierenpension. Zo voeren sommige pensionhouders honden maar twee keer per dag. Krijgt je labrador thuis drie keer per dag eten? Dan verstoort dit zijn ritme, met alle gevolgen van dien.

  Op deze afbeelding zie je verschillende honden die in een dierenpension verblijven

  Naast het aantal voermomenten moet je ook naar het voer kijken dat je labrador in een pension krijgt. Er zijn dierenpensions waarbij je je eigen labrador voeding mee mag nemen, maar dit is zeker niet vanzelfsprekend. Er zijn namelijk ook hondenpensions die iedere hond hetzelfde voer geven, zodat het voeren ze minder tijd en moeite kost. Als je hond geen ander voer gewend is, kan dit lichamelijke problemen tot gevolg hebben. Zo kan je labrador diarree krijgen of ziek worden. Bepaal daarom of je het belangrijk vindt dat je labrador zijn eigen voer krijgt voordat je een pension reserveert.

  Tip 6: Achterhaal hoe een dag in het labrador pension eruitziet

  Thuis krijgt je labrador waarschijnlijk veel aandacht en voldoende beweging, maar in een pension is dit lang niet altijd het geval. In sommige hondenpensions mag je labrador alleen maar naar buiten om zijn behoeftes te doen. De pensionhouder laat hem dan een paar minuten op een afgesloten veldje lopen en brengt hem vervolgens weer terug naar zijn kennel. In zo’n pension krijgt je labrador retriever amper aandacht en beweging, waardoor dit geen prettige plek voor hem is.

  Om te voorkomen dat je labrador een angst ontwikkelt voor hondenpensions, kijk je hoe een dag in het pension eruitziet. Hoe vaak gaat je labrador naar buiten? Laat de pensionhouder hem uit? Mag je labrador met andere honden spelen? Op dit soort vragen wil je een antwoord voordat je een plekje in een labrador pension reserveert. Stel ze daarom aan de pensionhouder, zodat je een goed beeld krijgt van de dagroutine. Geeft hij vage antwoorden? Vraag je dan af of het een geschikt pension voor je labrador retriever is.

  Tip 7: Informeer naar de prijs

  Wie denkt dat een labrador pension gratis is, komt van een koude kermis thuis. Bij de meeste hondenpensions betaal je namelijk een (klein) bedrag voor elke dag dat je labrador er verblijft. Denk niet dat ieder pension dezelfde prijzen hanteert, want hier kunnen grote verschillen in zitten. Zo zijn er bij het ene hondenpension meer zaken bij de prijs inbegrepen dan bij de andere. Informeer daarom altijd naar de prijs voordat je een labrador pension boekt.

  Als je naar de prijs informeert, raad ik je aan altijd te vragen wat hier allemaal bij is inbegrepen. De prijs die op de website van een labrador pension staat, is vaak de basisprijs voor het verblijf van je hond. Deze prijs kan hoger uitvallen als je bijvoorbeeld je eigen voer meebrengt of specifieke wensen hebt. Er zijn overigens ook hondenpensions die juist extra kosten in rekening brengen als je geen eigen voer meeneemt.

  Wil je weten hoeveel je betaalt voor een labrador pension? Bespreek je wensen dan met de pensionhouder en vraag hem om een offerte te maken. Je voorkomt zo dat je na je vakantie ineens een (veel) hogere rekening krijgt dan je verwacht had. Je kunt eventueel ook offertes opvragen bij meerdere dierenpensions en deze vervolgens met elkaar vergelijken. Zo voorkom je dat je onnodig veel betaalt voor een labrador pension.

  Tip 8: Win advies in bij anderen over een labrador pension

  Omdat de labrador retriever één van de populairste hondenrassen ter wereld is, ken je vast wel iemand die ook een hond van dit ras heeft. Vraag deze persoon dan eens of zij hun labrador naar een pension brengen. Als dit het geval is, kunnen ze jou waardevolle informatie geven over het hondenpension waar hun labrador retriever verblijft. Ze kunnen je niet alleen vertellen wat je per dag betaalt voor het pension, maar ook hoe het met voeding en dagroutines zit. Hierdoor kost het jou minder tijd om het beste labrador pension te vinden.

  Ga overigens nooit blind af op het advies van anderen, maar verdiep je zelf ook in hondenpensions. Ieder labrador-baasje stelt namelijk andere eisen aan een hondenpension. Zo is iemand anders misschien al tevreden als zijn hond een paar keer per dag naar buiten kan, terwijl jij misschien wilt dat je labrador ook met andere honden kans pelen en/of uitgelaten wordt door de pensionhouder.

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador in het pension

  Tip 9: Dagje ‘proefdraaien’ in een labrador pension

  Een labrador pension kan aan al je eisen voldoen, maar dit betekent nog niet dat je labrador zich hier ook prettig voelt. Laat je labrador daarom eens een dagje ‘proefdraaien’. Je labrador kan op deze manier ervaren hoe het is in een pension en er alvast een beetje aan wennen. Als je hond er een nachtje op proef is geweest, bespreek je met de pensionhouder hoe het ging. Vraag bijvoorbeeld of hij rustig was en hoe hij zich gedroeg in het bijzijn van andere honden. Dit helpt je om te bepalen of het een geschikt pension voor je labrador is.

  Als je het beste labrador pension gevonden hebt, kun je hem hier met een gerust hart achterlaten als je zelf bijvoorbeeld op vakantie gaat. Ga je één keer per jaar op vakantie? Dan kan het je hond elke keer weer veel stress bezorgen als hij in het pension komt. Overweeg daarom eens om hem wat vaker naar het hondenpension te brengen. Hij went er dan steeds meer aan en dat zorgt ervoor dat hij zich er beter en sneller thuis voelt als je hem ernaartoe brengt.  

  Tip 10: Vraag welke vaccinaties je labrador nodig heeft

  Honden zijn vaak alleen welkom in een pension als zij de benodigde vaccinaties hebben gehad. Heb je een pension voor je labrador op het oog? Informeer dan altijd eerst even waar je hond in ieder geval voor ingeënt moet zijn om in het pension te mogen verblijven. Voor de meeste dierenpensions geldt dat een labrador retriever in ieder geval alle standaardvaccinaties gehad moet hebben.

  Naast de standaardvaccinaties eisen de meeste pensionhouders ook dat je hond is ingeënt tegen kennelhoest. Deze infectie kan je labrador oplopen door direct contact met een andere hond. Zowel honden met duidelijke als milde klachten kunnen de kennelhoest overdragen. Omdat je labrador in een pension vaak met meerdere honden in aanraking komt, is de kans dat je labrador kennelhoest oploopt hier relatief groot. Zorg er daarom voor dat hij ingeënt is.

  Alternatieven van een labrador pension

  Breng je je labrador liever niet naar een pension? Of kan je hond hier niet terecht vanwege ziekte of omdat hij extra zorg nodig heeft? Dan betekent dit niet dat je nooit zonder je hond op pad kunt. Er zijn namelijk alternatieven voor een labrador pension. Hieronder heb ik er een aantal voor je op een rijtje gezet.

  Logeren bij familie of vrienden

  Heb je familieleden of vrienden die gek zijn op honden, maar zelf geen hond hebben? Vraag hen dan eens of je labrador een aantal dagen kan komen logeren. Mensen die zelf geen hond hebben maar er wel dol op zijn, vinden dit vaak geweldig. Het grote voordeel van logeren bij familie of vrienden is dat je altijd kunt informeren hoe het met je labrador gaat. Dit is vaak niet mogelijk als je hem naar een labrador pension brengt. Degene bij wie je hond verblijft, kan bovendien snel contact met je opnemen als hij een vraag heeft of iets wil weten.

  Hondenoppas

  Op deze afbeelding zie je een blonde labrador op bed liggen

  Als je labrador niet bij familie of vrienden kan logeren, biedt een hondenoppas mogelijk uitkomst. In heel Nederland zijn er mensen die met alle plezier voor de hond van iemand anders zorgen. Wil je dat je labrador gewoon thuis kan blijven terwijl jij er niet bent? Ga dan op zoek naar een hondenoppas aan huis. Zo’n iemand verblijft in je woning en zorgt voor je hond als jij er niet bent. Hierdoor hoeft je labrador zijn vertrouwde omgeving niet te verlaten en dat bezorgt hem veel minder stress.

  Wil je graag een hondenoppas inschakelen, maar heb je dit nog niet eerder gedaan? Dan weet je waarschijnlijk niet hoe je er eentje vindt. Gelukkig is dit niet lastig, want online kom je verschillende platformen tegen waar je makkelijk en snel een labrador oppas kunt vinden. Besef je goed dat jij je hond toevertrouwt aan een ‘vreemde’ als je een hondenoppas inschakelt. Sommige labrador-baasjes vinden dit geen probleem, maar niet iedereen vindt dit prettig. Voel jij je hier niet fijn bij? Kies dan liever voor een ander alternatief.

  Hondenhotel

  Naast een dierenpension kun jij je labrador ook naar een hondenhotel of hondenresort brengen. Dit lijkt misschien veel op een pension, maar toch zijn er de nodige verschillen. In zo’n hotel verblijft je hond bijvoorbeeld in een (veel) grotere kennel of in een luxe kamer met een heerlijke mand, verwarming en airco. Het comfort is er dan ook een stuk hoger dan in standaard dierenpension. Daarnaast is er vaak een doorgang naar een buitenverblijf, waardoor je hond zelf bepaalt wanneer hij naar buiten wil. Het gemiddelde hondenhotel of -resort heeft bovendien de nodige faciliteiten, zodat je hond zich hier niet verveelt. Kortom: een hondenhotel is een stuk luxer dan een labrador pension. Keerzijde van de medaille is dat een nacht in een hondenhotel vaak (een stuk) duurder is dan een nacht in een labrador pension.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *