Labrador in de sneeuw uitlaten: 6 handige do’s en don’ts

Alles wat je moet weten over het uitlaten van je labrador retriever in de winter

Gemiddelde leestijd: 22 minuten

Je labrador in de sneeuw uitlaten: de een vindt het geweldig terwijl de ander er niets van moet weten. Toch ontkom je er niet aan om met je hond te wandelen als het gesneeuwd heeft. Ook bij slecht weer moet hij namelijk de kans krijgen om zij behoeftes te doen.

Voordat jij met je labrador de sneeuw in gaat, pak jij jezelf waarschijnlijk goed in. Je hebt immers geen zin om kou te vatten. Aan de hond wordt vaak geen aandacht besteed. Grote kans dat je hem simpelweg aanlijnt en naar buiten gaat. Veel mensen denken namelijk dat zij probleemloos door de sneeuw kunnen lopen met hun viervoeter.

Alhoewel een labrador in de sneeuw vaak enthousiast begint te rennen, zitten er ook risico’s aan. Jij wilt deze risico’s uiteraard tot een minimum beperken, want ze kunnen grote gevolgen hebben voor je hond. Ik help je hier graag een handje bij. Daarom heb ik in deze tekst een aantal handige do’s en don’ts met betrekking tot een labrador uitlaten in de sneeuw op een rijtje gezet.

  Do: voetkussens insmeren

  Op deze afbeelding zie je mij mijn labrador in de sneeuw uitlaten

  De voetkussens van je labrador hebben een dikke, sterke huid. Hierdoor zijn ze over het algemeen redelijk goed bestand tegen sneeuw. Toch is het niet zo dat je labrador de kou niet voelt als je met hem door de sneeuw wandelt. Om te voorkomen dat je hond last van koude poten krijgt, smeer je zijn voetkussens in. Hierdoor blijft er minder sneeuw aan zijn poten plakken.

  Wie de voetkussens van zijn labrador retriever in wil smeren, kan hier verschillende producten voor gebruiken. Sommige mensen smeren ze in met vaseline of uierzalf. Dit is een optie, maar je moet weten dat je zijn ‘afsluit’ als je deze producten erop smeert. Gebruik je speciale potenbalsem voor honden? Dan is dit niet het geval. Doordat dit een natuurlijk product is, blijven de voetzooltjes voldoende ‘ademen’ en verklein je bovendien de kans op droge, ruwe, gescheurde of ontstoken voetkussens. Er ontstaat als het ware een beschermende laag, waardoor jij je geen zorgen hoeft te maken als je met je labrador in de sneeuw wandelt. Bijkomend voordeel van deze potenbalsem is dat het een bittere smaak heeft, hierdoor heeft je labrador niet de neiging om zijn poten af te likken na het wandelen.

  Gebruik je toch vaseline of uierzalf? Smeer dit dan alleen op de voetkussentjes van je labrador als er daadwerkelijk sneeuw ligt. Als je dit op regelmatige basis doet, krijgt je hond er namelijk zachte voetkussens door. Er ontstaat zo geen eelt op de voetkussens en dat maakt ze extra kwetsbaar voor kou en warmte. Bovendien is de kans groter dat je labrador een snee in zijn voetkussens krijgt als je ze te vaak insmeert. Vergeet zijn pootjes na het wandelen niet goed schoon te maken. Als je dit niet doet en hij aan zijn poten likt, kan je hond ziek worden.

  Don’t: te lang wandelen met je labrador in de sneeuw

  Labrador retrievers zijn honden met een hoog energiegehalte. Daarom hebben ze behoorlijk veel beweging nodig, ook op koude dagen. Op mooie dagen kun je er een lang stuk mee wandelen, maar als je je labrador in de sneeuw uitlaat is het niet verstandig om een groot stuk te wandelen.

  Zoals je hierboven al kon lezen, heeft sneeuw invloed op de voetkussens van je labrador. Dit is zeker het geval als je ze niet insmeert. Smeer voetkussentjes van je hond daarom altijd in als je gaat wandelen en er sneeuw ligt. Wil je toch een lang stuk wandelen? Neem de potenbalsem dan mee, zodat je de voetkussens van je hond onderweg opnieuw in kunt smeren als je merkt dat hij hier behoefte aan heeft.

  Heb je geen zin om constant de voetkussens van je labrador in te smeren? Dan bieden hondenschoentjes uitkomst. Deze schoentjes beschermen de poten van je hond tegen sneeuw en ijs. Ze zijn niet alleen handig als je met je labrador in de sneeuw wandelt, maar ook als je hond op warme, zomerse dagen over asfalt loopt. De schoentjes voorkomen dan namelijk dat de poten van je labrador verbranden.

  Do: sneeuw tussen de poten weghalen

  Als je met je labrador in de sneeuw wandelt, kan er sneeuw tussen zijn pootjes terechtkomen. Vaak smelt dit vanzelf, maar dit is niet altijd het geval. De sneeuw kan namelijk ook ijs worden en vast gaan zitten aan de poten van je labrador. Omdat dit bijzonder pijnlijk kan zijn voor je hond, controleer je na een wandeling of er ijs tussen zijn poten zit.

  Zit er ijs tussen één of meerdere poten van je labrador? Dan is het verstandig om dit weg te halen. Soms laat het ijs makkelijk los, maar dit is niet altijd het geval. Wanneer het vastzit aan de poot, moet je er niet aan gaan trekken. Dit is namelijk nogal gevoelig voor je labrador retriever. Laat het ijs daarom smelten met behulp van je vingers of een droge doek.

  Don’t: sneeuw laten eten

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador die onder de sneeuw zit

  Een labrador in de sneeuw is vergelijkbaar met een kind in een snoepwinkel. Doordat de sneeuw zacht is en beweegt, vindt een labrador het geweldig als hij uitgelaten wordt in de sneeuw. Mijn labrador Teddy begint altijd enthousiast te rennen en maakt zo nu en dan vreugdesprongetjes. Hij eet soms zelfs sneeuw op. Heeft jouw labrador er ook een handje van om sneeuw te eten? Waak er dan voor dat hij niet te veel sneeuw binnenkrijgt, want dit kan ervoor zorgen dat je labrador diarree krijgt.

  Waak er bovendien voor dat je hond sneeuw eet op een weg waar net gestrooid is. Hij krijgt dan niet alleen sneeuw binnen, maar ook pekel. Als hij te veel strooizout binnenkrijgt, kan hij hier goed ziek van worden. Wanneer honden een grote hoeveelheid sneeuw met pekel opeten, kan hij zelfs een pekelvergiftiging oplopen. Hieraan kan hij uiteindelijk overlijden. Reden genoeg om goed op te letten als je hond sneeuw eet tijdens een wandeling.

  Do: poten schoonmaken en afdrogen als je labrador in de sneeuw heeft gelopen

  Je hond kan strooizout niet alleen binnenkrijgen door sneeuw te eten. Dit kan namelijk ook gebeuren als hij na een wandeling uitgebreid zijn poten aflikt. Wanneer je over wegen hebt gewandeld waar gestrooid is, is de kans groot dat er bij thuiskomst nog wat pekel aan de poten van je labrador zit.

  Om te voorkomen dat je labrador pekel binnenkrijgt, is het belangrijk om zijn poten goed schoon te maken als je met hem in de sneeuw hebt gelopen. Op deze manier haal je namelijk het grootste deel van het strooizout van zijn poten af, waardoor hij veel minder binnenkrijgt.

  Pekel van de poten van je labrador verwijderen doe je niet alleen maar om een zoutvergiftiging te voorkomen. Strooizout kan namelijk ook wondjes, blaren, kloven en infecties veroorzaken. Voor het schoonmaken van de poten kun je het beste een doek gebruiken die je natmaakt met lauwwarm water. Daarnaast kun je de poten van je labrador wassen met een speciale potenwasser.

  Zelf was ik de poten van Teddy regelmatig met een potenwasser als we in de sneeuw gewandeld hebben. Ik vul hem dan met lauwwarm water en steek zijn poten er één voor één in. Dit doe ik niet alleen om pekel van zijn poten te spoelen, maar ook om eventueel ijs tussen zijn poten te laten smelten.

  Don’t: hond op het ijs laten

  In de winter kan het niet alleen sneeuwen, maar ook flink vriezen. Wanneer het meerdere dagen achter elkaar gevroren heeft, ligt er misschien ijs op waterpartijen in de buurt. Sommige mensen nemen hun labrador mee op het ijs, maar dit raad ik je ten zeerste af.

  Wanneer je zelf eerst het ijs op loopt, volgt je labrador je waarschijnlijk trouw. Doordat hij niet weet dat ijs glad is, kan het een pijnlijke eerste kennismaking voor hem worden. De kans is namelijk groot dat je hond onderuit gaat zodra hij in aanraking komt met het ijs. Hierdoor kan hij botten breken of zich op een andere manier bezeren. Je moet dan waarschijnlijk met hem naar de dierenarts en dat resulteert waarschijnlijk in een flinke rekening.

  Je labrador op het ijs laten kan ook invloed hebben op de werking van spieren en gewrichten. Hij kan namelijk een onnatuurlijke beweging maken wanneer hij in aanraking komt met het ijs. Wanneer hij hierdoor gewond raakt, kan dit hem in zin latere leven parten spelen. Zo is de kans bijvoorbeeld groter dat je labrador artrose krijgt als je hem vaak op het ijs laat.

  Kan een labrador onderkoeld raken?

  Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy in de sneeuw zitten

  Als je op een koude winterdag lange tijd buiten bent en je hier niet goed tegen kleedt, kun je onderkoeld raken. Daarom denk je misschien dat je labrador hetzelfde kan overkomen. Een labrador kan inderdaad onderkoeld raken, maar deze kans is niet bijzonder groot. Dit komt vooral doordat honden van dit ras een dubbele vacht hebben. Hierdoor blijft hun lichaam over het algemeen warm genoeg, zelfs als je er op een ijskoude winterdag een groot stuk mee wandelt.

  Er zijn overigens situaties waarin je labrador een groter risico loopt om onderkoeld te raken. Is je labrador gek op zwemmen en laat je hem een duik nemen op een koude winterdag? Dan is de kans op onderkoeling een stuk groter. Het water is in deze periode behoorlijk koud, waardoor zijn lichaamstemperatuur snel daalt. Maak je labrador bij thuiskomst dan ook goed droog met een handdoek of waterblazer. Doe dit ook als jij je labrador toch op het ijs hebt gelaten en hij hier doorheen is gezakt.

  Daarnaast kan je labrador onderkoeld raken als je tijdens het wandelen veelvuldig stilstaat. Wat dat betreft zijn honden niet anders dan mensen. Als je zelf lang stilstaat in de kou, daalt je lichaamstemperatuur en krijg je het koud. Zodra je gaat bewegen, krijg je het vanzelf weer warm. Zorg er daarom voor dat je labrador in beweging blijft als je hem uitlaat in de sneeuw.

  Pas op met puppy’s en labrador retrievers op leeftijd

  Heeft je labrador pup nog niet eerder sneeuw gezien? Dan weet hij waarschijnlijk niet wat hem overkomt als je hem uitlaat. Toen ik Teddy als pup voor het eerst kennis liet maken met sneeuw, hapte hij constant naar de vlokken en racete hij als een gek in het rond. Hartstikke leuk om te zien, maar laat je labrador pup niet te lang uit als er sneeuw ligt. De vetalaag van jonge pups is vaak nog niet dik genoeg om hun lichaam warm te houden. Daarbij komt dat ook de vacht in de eerste fase van hun leven nog niet voldoende bescherming biedt.

  Als je hond inmiddels een respectabele leeftijd bereikt heeft, denk je misschien dat je er probleemloos langere tijd mee kunt lopen in de sneeuw. Toch is dit niet aan te raden. Hoe ouder een hond wordt, des te meer moeite het hem kost om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Loop daarom bij voorkeur korte stukjes als je labrador al op leeftijd is en er sneeuw ligt of het vriest.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.

  Veelgestelde vragen

  Houdt een labrador van sneeuw?  

  Ja, de meeste labrador retrievers houden van sneeuw. Als je labrador enthousiaste sprongetjes maakt als je hem in de sneeuw uitlaat, is het aannemelijk dat hij er gek op is.

  Waarom snuffelt mijn labrador meer als er sneeuw ligt?

  Als de temperatuur onder het vriespunt daalt, bevriezen de geurmoleculen op de grond. Het kost hierdoor meer moeite om ze te ruiken, waardoor je labrador meer snuffelt als er sneeuw ligt.

  Mag een labrador sneeuw eten?

  Een beetje sneeuw eten kan geen kwaad, maar zorg ervoor dat je labrador niet te veel sneeuw eet. Dit kan er namelijk voor zorgen dat hij diarree krijgt. Voorkom bovendien dat je labrador sneeuw eet van een weg die gestrooid is.

  Is strooizout slecht voor een hond?

  Ja, strooizout is slecht voor een hond. Als hij hier te veel van binnenkrijgt, kan hij een zoutvergiftiging oplopen. In het ergste geval moet hij dit met de dood bekopen. Maak de pootjes van je labrador daarom goed schoon na een wandeling in de sneeuw, zodat hij er niet aan gaat likken.

  Hoelang mag je wandelen met een labrador in de sneeuw?

  Er is niet zoiets als een ‘vaste’ tijd voor een wandeling net je hond in de sneeuw. Je kunt prima een lange wandeling maken, maar zorg er wel voor dat je hond in beweging blijft. Smeer voor vertrek zijn voetkussentjes in en neem een potje potenbalsem mee, zodat je dit onderweg eventueel nog een keer kunt doen.

  Kan een labrador pup tegen sneeuw?

  Een labrador pup kan minder goed tegen sneeuw dan een volwassen labrador. De vetlaag van puppy’s is nog niet volledig ontwikkeld, waardoor hun lichaam sneller afkoelt. Bovendien biedt de vacht nog niet voldoende bescherming tegen de kou als je labrador nog een pup is.

  Mag een hond op het ijs?

  Dit beslis je zelf, maar het is niet verstandig om je hond op het ijs te laten. Doordat hij geen grip heeft op bevroren water, kan hij pijnlijk ten val komen. Bovendien maakt een hond op het ijs vaak onnatuurlijke bewegingen en dat kan op latere leeftijd zorgen voor problemen met spieren en gewrichten.

  Hoe bescherm je de pootjes van je labrador tegen sneeuw en ijs?

  Je beschermt de pootjes van je labrador tegen sneeuw en ijs door ze in te smeren met speciale potenbalsem voor honden. Gebruik bij voorkeur geen vaseline of uierzalf. In plaats van balsem kun jij je labrador ook hondenschoentjes aantrekken voordat je met hem gaat wandelen in de sneeuw.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *