Waarom gaapt mijn labrador retriever?

De belangrijkste redenen waarom labradors gapen op een rijtje!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

De gemiddelde labrador gaapt regelmatig. Als je zelf een hond van dit ras hebt, heb je hem waarschijnlijk al meermaals betrapt op gapen. Mijn labrador Teddy gaapt vaak zelfs meerdere keren per dag. Hij doet dit niet alleen als hij net wakker is, maar ook vlak voordat we naar buiten gaan.

De meeste baasjes zoeken niet direct iets achter een gapende labrador. Vaak wordt gedacht dat dit een teken is van vermoeidheid. Labradors gapen inderdaad als ze moe zijn, maar vermoeidheid is zeker niet de enige reden waarom honden gapen. Ben je benieuwd waarom je labrador gaapt? In deze tekst heb ik 4 mogelijke oorzaken op een rijtje gezet. Hopelijk helpt dit je om je labrador (nog) beter te begrijpen.

  Labrador gaapt uit vermoeidheid

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador gapen

  Om te beginnen kan je labrador gapen uit vermoeidheid. Als je hond moe is, kan hij dit uiten door zijn bek wijd te openen en een flinke hap lucht te nemen. Vaak gaat dit gepaard met een grappig geluid.

  Om in te schatten of je labrador gaapt uit vermoeidheid, kun je het beste naar zijn lichaamstaal kijken. Strekt je hond zich uit tijdens het gapen of doet hij dit vlak daarna? Dan is zijn gaap over het algemeen een teken van vermoeidheid.

  Ligt je labrador lekker te slapen op zijn kussen, in zijn mand of op de warme vloer? Dan wordt hij tussendoor vast wel een keer wakker. Grote kans dat hij zich dan uitstrekt. Kijk er niet raar van op als dit uitstrekken gepaard gaat met een gaap. Dit betekent dat je labrador retriever nog moe is.

  Ontspanning kan tot gapen leiden

  Een gapende labrador is niet altijd moe. Honden kunnen namelijk ook gapen als zij zich ontspannen voelen. Wat dat betreft verschillen honden niet veel van mensen. Wanneer jij lekker relaxed op de bank ligt, is de kans aanwezig dat je af en toe ook moet gapen.

  Als je labrador gaapt uit ontspanning, zoekt hij daarna vaak een lekker plekje op om te gaan liggen. Hij kan op zijn warme, zachte kussen of in zijn mand gaan liggen om even bij te komen. Dit gebeurt waarschijnlijk vaak na een (lange) wandeling of nadat je met hem gespeeld hebt.

  Aai je je labrador of ben je hem aan het kriebelen of masseren? Dan kan hij ook gaan gapen. Ga in dat geval vooral door, want je labrador gaapt uit ontspanning. Hij vindt het heerlijk als je hem aait, kriebelt of masseert. Vaak gaat hij hier lekker bij zitten of er uitgebreid voor liggen, zodat je geen moeite hoeft te doen om bij zijn favoriete plekjes te komen.

  Stress veroorzaakt gapen bij labrador retrievers

  Labradors gapen ook als zij stress ervaren. Wat dat betreft verschillen honden opnieuw niet veel van mensen. Kijk maar eens naar jezelf. Als jij ergens zenuwachtig voor bent, is de kans aanwezig dat je zo nu en dan gaapt. Bij labrador retrievers is dit niet anders.

  Veel mensen denken vaak dat labradors gapen als zij iets eng vinden, maar dat hoeft niet. Naast negatieve stress gaapt een labrador soms ook als hij iets leuk vindt. Hieronder leg ik je uit wat het verschil is tussen gapen door positieve en negatieve stress.

  Labradors gapen door positieve stress

  Een labrador gaapt vaak als hem iets opwindends te wachten staat. Pak je de riem om een stukje met hem te gaan lopen? Dan is het goed mogelijk dat je labrador begint te gapen. Hij vindt het namelijk opwindend om naar buiten te gaan.

  Labrador retrievers gapen ook als hen iets leuks te wachten staat. Als je het favoriete speeltje van je labrador pakt, begint hij misschien ook te geeuwen. Grote kans dat hij een positieve ervaring heeft met het speeltje, waardoor hij al weet wat hem te wachten staat.

  Labrador gaapt door negatieve stress

  Op deze afbeelding zie je een zwarte labrador gapen in het bos

  Naast positieve stress kan je labrador gapen door negatieve stress. Heeft je hond iets verkeerd gedaan en wil je hem hiervoor straffen? Dan kan hij gaan gapen. Dit gebeurt soms ook als mensen ruzie hebben of tegen elkaar schreeuwen. Ondanks dat een labrador hier zelf geen directe link mee heeft, ervaart hij toch negatieve stress in dergelijke situaties.

  Tijdens het trainen van je labrador kan hij ook negatieve stress ervaren. Dit kan zowel op de hondenschool als thuis voorkomen. Gaapt je labrador tijdens de training? Dan is dit vaak een teken dat je te veel van hem vraagt. Het is dan beter om (tijdelijk) te stoppen. Labrador retrievers vinden het daarnaast niet prettig als je ze optilt. Ze ervaren dan behoorlijk wat stress, waardoor ze mogelijk gaan gapen.

  Kom je tijdens het wandelen een andere hond tegen en laat je ze met elkaar kennismaken? Kijk er dan niet raar van op als je labrador gaapt. Dit wordt ook wel overspronggedrag genoemd. Vanuit de wetenschap wordt deze benaming gebruikt voor gedrag dat niet direct een verband heeft met de situatie waarin je hond zich bevindt. Vaak is dit het gevolg van een innerlijk conflict. Door te gapen kan je labrador proberen zich te ontspannen. Daarnaast kan een hond gapen om te communiceren met andere honden.

  Gapen uit solidariteit

  Tot slot kan een labrador gapen uit solidariteit. Gaap je zelf als je op de bank ligt? Dan doet je labrador dit misschien ook. Veel honden nemen na verloop van tijd namelijk gedeeltelijke het gedrag van hun baasje(s) over.

  Gaapt je labrador tegelijkertijd of net nadat jij gegaapt hebt? Dan betekent dit dat je hond empathisch vermogen heeft, wat wil zeggen dat hij zich in jou kan verplaatsen. Als dit gebeurt, is er waarschijnlijk een sterke sociale band tussen de hond en zijn baasje(s). Het is in dat geval dus een goed teken als je labrador gaapt.

  Wat gebeurt er als een labrador gaapt?

  Bij labrador retrievers ziet gapen er hetzelfde uit als bij mensen. Een hond opent namelijk zijn bek en neemt vervolgens een grote hap lucht. De meeste honden maken hier een grappig geluidje bij. Toch hoeft dit niet, want een labrador kan ook gapen zonder hierbij geluid te maken.

  Ondanks dat vrijwel iedereen weet wat gapen is, hebben veel mensen geen idee wat er precies gebeurt als een labrador gaapt. De theorieën over honden die gapen lopen nogal uiteen. Zo wordt er enerzijds beweerd dat labradors gapen om meer zuurstof binnen te krijgen, terwijl er anderzijds gezegd wordt dat honden gapen om hun hersenen af te laten koelen. Wat de precieze reden is, is (vooralsnog) niet bekend.

  Veelgestelde vragen over gapen door labrador retrievers

  Is gapen een slecht teken?

  Nee, het is meestal geen slecht teken als je labrador gaapt. Honden gapen vaak als ze vermoeid zijn of als ze zich ontspannen voelen. Het kan overigens ook voorkomen dat je labrador gaapt door positieve of negatieve stress.

  Gaapt een labrador alleen uit vermoeidheid?

  Nee, labrador retrievers gapen niet alleen als ze moe zijn. Dit doen ze bijvoorbeeld ook als ze iets leuks (positief) of spannends (negatief) te wachten staat. Daarnaast kunnen labrador retrievers gapen uit solidariteit of omdat ze zich ontspannen voelen.

  Waarom gaapt labrador met mij mee?

  Labrador retrievers kunnen het gedrag van hun baasje(s) spiegelen. Als jij lekker op de bank ligt en gaapt, kan het voorkomen dat je labrador ook gaapt.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *