Labrador heeft diarree: hoe help ik hem van dit probleem af?

Alles wat je moet weten als je labrador dunne ontasting heeft

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

De ontlasting van je labrador hoort stevig te zijn en een normale, bruine kleur te hebben. Is zijn poep de laatste tijd dunner dan gebruikelijk en ook lichter van kleur? Dan heeft je labrador diarree. Dit is vaak een teken dat er iets niet helemaal goed zit in het lichaam van je hond.

Als je labrador retriever aan de diarree is, kan hij de controle over zijn ontlasting verliezen. Hierdoor poept hij mogelijk overal, zelfs in huis. Straf je hond hier nooit voor, want hij kan er niets aan doen. Bovendien is diarree al vervelend genoeg voor je labrador retriever, waardoor hij je steun in deze tijd juist goed kan gebruiken.

Omdat diarree bijzonder vervelend is voor een labrador retriever, en voor jou als baasje, wil je hem hier waarschijnlijk zo snel mogelijk van verlossen. In deze tekst vertel ik je wat je kunt doen als je labrador diarree heeft. Daarnaast zet ik de belangrijkste oorzaken van diarree bij honden op een rijtje en vertel ik je wat ik zelf doe als mijn labrador Teddy diarree heeft.

  Verschillende soorten diarree

  Omdat diarree dun en licht van kleur is, denken veel labrador-baasjes dat diarree bij honden altijd hetzelfde is. Dit is een misvatting, want er zijn verschillende soorten diarree. Zo kan je labrador acute diarree hebben. Dit probleem houdt vaak maximaal tien dagen aan, maar kan ook na een paar dagen alweer achter de rug zijn. Chronische diarree duurt over het algemeen (veel) langer. Deze vorm van diarree kan bovendien regelmatig terugkeren.

  Op deze afbeelding zie je een verbod op labrador diarree

  Naast acute en chronische diarree kan je labrador retriever ook last hebben van dunne darm of dikke darm diarree. Als het probleem door de dunne darm veroorzaakt wordt, is de poep van je labrador meestal waterdun. Hij kan bovendien gaan braken. In veel gevallen hoeft een hond niet vaker te poepen dan normaal als hij dunne darm diarree heeft. Ook zit er geen bloed bij de ontlasting.

  Waar een labrador bij dunne darm diarree geen verhoogde drang heeft, is dit bij dikke darm diarree wel het geval. Vaak zijn het geen grote hoeveelheden in één keer, maar slechts kleine beetjes. De ontlasting is meestal ook wat slijmerig en kan zelfs vers bloed bevatten. Dikke darm diarree kan er ook voor zorgen dat je labrador ineens weer in huis poept terwijl hij zindelijk is. Dit komt doordat hij zijn behoeftes niet meer op kan houden door de verhoogde aandrang.

  Hoe krijgt mijn labrador diarree?

  Was de ontlasting van je labrador gisteren nog normaal, maar is hij vandaag ineens aan de diarree? Dan vraag jij je misschien af hoe dit kan. Als je goed nadenkt, lukt het je soms zelf om de oorzaak te herleiden, maar dit is niet altijd even makkelijk. Daarbij komt dat acute diarree een andere oorzaak kan hebben dan chronische diarree. Hieronder heb ik de belangrijkste oorzaken van beide soorten diarree op een rijtje gezet. Hopelijk helpt dit je om uit te vinden hoe je labrador diarree heeft opgelopen. Dit kan namelijk helpen om de beste behandeling te kiezen.

  Oorzaken van acute diarree

  • Ander voer
  • Eten van bedorven voedsel
  • Iets eten wat slecht voor hem is
  • Vervuild water drinken
  • Allergie of overgevoeligheid
  • Parasieten, zoals Giardia
  • Virusinfectie
  • Bacteriën

  Oorzaken van chronische diarree

  • Leverproblemen
  • Chronische maag-darmaandoening
  • Maag- of darmtumor
  • Problemen met de alvleesklier
  • Parasieten
  • Allergie

  Diarree bij je labrador retriever behandelen

  Wat de beste behandeling voor diarree bij je labrador is, verschilt per situatie. Lijdt je hond aan acute diarree? Zoek dan eerst uit of het onschuldig of ernstig is. Dit is iets wat je zelf kunt bepalen. Als je labrador nog voldoende eet en drinkt en ook nog vrolijk en enthousiast is, gaat het probleem met een paar dagen vaak vanzelf over. Houdt de diarree aan, begint je hond (ook) te braken, is hij sloom en/of heeft hij koorts? Neem dan contact op met een dierenarts. Hij kan je hond onderzoeken en eventueel een injectie geven tegen de diarree en/of antibiotica voorschrijven.

  Chronische diarree kan alleen vastgesteld worden door een dierenarts. Maak daarom een afspraak als je vermoedt dat je labrador hieraan lijdt. Constateert de dierenarts dat er sprake is van chronische diarree? Dan schrijft hij medicatie voor en kan eventueel vitamine B12 toedienen door middel van injecties. Honden met chronische diarree hebben vaak een tekort aan deze vitamine. Er kan ook sprake zijn van een verstoorde bacterieflora. In dat geval schrijft een dierenarts meestal antibiotica voor.

  Zorg dat je hond voldoende eet en drinkt

  Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy water drinken

  Heeft je labrador diarree? Dan denk je misschien dat het verstandig is om te minderen met eten en drinken. Als je zelf ziek bent, heb je immers ook minder honger en dorst. Toch is het bij honden juist belangrijk dat ze voldoende eten en drinken als ze diarree hebben. Labrador retrievers verliezen namelijk veel water en zouten als ze aan de dunne zijn. Er kunnen juist problemen ontstaan als je hem minder eten en drinken geeft.

  Minderen met eten is niet verstandig als je labrador diarree heeft, maar je kunt het aantal eetmomenten per dag wel uitbreiden. Geef je hem nu drie keer per dag eten? Breid het aantal eetmomenten dan uit naar zes als je labrador dunne poep heeft. Voer hem niet telkens de normale hoeveelheden, maar halveer deze. Zo krijgt je labrador net zoveel voer binnen als normaal, maar dan verspreid over meerdere momenten. Je hond krijgt zo alle voedingsmiddelen binnen die hij nodig heeft, maar in kleine beetjes. Dit helpt over het algemeen om de diarree sneller de baas te worden.

  Voorkom dat je labrador uitdroogt

  Heeft je labrador al enige tijd diarree? Dan kan hij na verloop van tijd uitdrogen. Dit kan lichamelijke klachten tot gevolg hebben en bovendien kan zijn gedrag veranderen. De kans op uitdroging is een stuk groter als je hond niet voldoende eet of drinkt, braakt en/of koorts heeft. Hieronder noem ik een aantal symptomen waaraan je uitdroging bij honden kunt herkennen. Komen ze je bekend voor? Dan raad ik je aan om direct contact op te nemen met een dierenarts.

  Ontlasting opruimen als je labrador diarree heeft

  Doordat diarree over het algemeen behoorlijk dun is, is het lastig om het op te ruimen. Besluit niet om het te laten liggen, maar ruim de poep van je labrador op. De dunne ontlasting van je hond kan virussen en/of parasieten bevatten. Als andere honden in aanraking komen met de ontlasting van je labrador, kunnen zij hier ziek van worden. Ruim diarree daarom zoveel mogelijk op. Lukt het niet om het in een poepzakje te doen en ben je dicht bij huis? Haal dan een emmer water op en gooi dit eroverheen. Doordat de diarree op deze manier wegspoelt, is de kans een stuk kleiner dat andere honden ermee in aanraking komen.

  Denk ook aan je eigen gezondheid

  Als je labrador diarree heeft, denk je misschien niet dat je hier zelf ziek van kan worden. Deze kans is inderdaad niet groot, maar er zijn wel diarreeverwekkers die zowel bij mens als dier voorkomen. Salmonella en campylobacter kunnen bij honden diarree veroorzaken, terwijl mensen hier een voedselvergiftiging door op kunnen lopen. Denk daarom ook aan je eigen gezondheid als je labrador diarree heeft.

  Hoe zit het met Teddy?

  Teddy heeft gelukkig niet vaak diarree, maar hij heeft er – net als praktisch iedere andere labrador retriever weleens last van. Tijdens de meest ‘heftige’ keer poepte hij tijdens een korte wandeling wel vier keer. Normaal poept hij maximaal twee keer en dat doet hij eigenlijk alleen tijdens een grote ronde. De eerste twee keer was zijn ontlasting al aan de dunne kant, waardoor ik al vermoedde dat er iets niet helemaal lekker zat. De derde en vierde keer kwam er amper wat uit.

  Bij de vierde keer besloot ik zijn poep eens wat beter te bekijken. Het zag er wat slijmerig uit en het leek wel alsof er ook een beetje bloed bij de ontlasting zat (ik heb jullie de onsmakelijke foto bespaard). Dit zijn typische symptomen van dikke darm diarree. Ik vond het vooral heel erg zielig voor Teddy, maar maakte met niet direct grote zorgen. Iedere hond heeft immers weleens diarree. Ik besloot het daarom ook nog even aan te kijken en na twee dagen was het gelukkig helemaal over.

  Het opruimen van de diarree vind ik altijd een hele uitdaging, maar ik probeer het altijd zo goed mogelijk te doen. Als het niet lukt om alles in het poepzakje te krijgen en ik niet dicht bij huis ben, strooi ik er meestal wat zand overheen. Bij thuiskomst was ik mijn handen grondig met zeep en droog ik ze af met een schone handdoek. Deze bewaar ik buiten het bereik van Teddy, zodat hij er geen bacteriën op over kan dragen. Deze was ik uit zodra hij verlost is van de diarree. Meestal was ik dan ook de hoes van zijn kussen, mand en zijn speelgoed mee.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *