Labrador laat scheten: oorzaken en oplossingen

Hoe wordt winderigheid bij honden veroorzaakt en wat kun je ertegen doen?

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Niet alleen mensen laten scheten, labrador retrievers doen dit ook. Dit ontdek je snel genoeg als je een hond van dit ras in huis hebt. Een labrador laat scheten na het eten of drinken, maar ook op willekeurige momenten. Honden kunnen zelfs last hebben van winderigheid. Omdat een labrador scheet behoorlijk kan stinken, vraag jij je misschien af hoe het komt dat je labrador scheten laat. In deze tekst heb ik de belangrijkste oorzaken van winderigheid bij labrador retrievers op een rijtje. Daarnaast vertel ik je wat je kunt doen tegen winderigheid bij honden.

  Oorzaken van winderigheid bij labrador retrievers

  Wil je iets doen tegen winderigheid bij je labrador? Dan moet je eerst weten wat de oorzaak van dit probleem is. Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan, want winderigheid bij honden kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder staan de belangrijkste op een rijtje.

  1. Je labrador verteert zijn voer niet goed

  Op deze afbeelding zie je een vrouw die haar neus dichtknijpt omdat een labrador scheten laat

  Net als bij mensen wordt het eten bij labrador retrievers ook grotendeels verteerd in de dunne darm. Helaas zijn niet alle voedingsmiddelen in het voer van je hond even goed verteerbaar. Hierdoor kan het zijn dat een deel van het voedsel in de dikke darm van je hond terechtkomt. Hier wordt het voedsel bestreden door gezonde bacteriën. Tijdens dit proces produceren deze bacteriën gassen. Je labrador stoot deze gassen uit door scheten te laten.

  Vind je dat je labrador de laatste tijd wel erg veel scheten laat? Dan kun je eens een andere soort voeding proberen. Koop niet het eerste beste voer dat je tegenkomt, maar verdiep je goed in de ingrediënten. Let ook op de samenstelling, want deze mag niet te veel overeenkomen met zijn huidige voer.

  Als je nieuw voer gevonden hebt, moet je niet te snel overstappen. Je biedt hem op deze manier niet de kans om aan de andere voeding te wennen. Stap je over op ander voer? Houd dan het volgende schema aan:

  • Dag 1 en 2: 75 procent huidige en 25 procent nieuwe voeding.
  • Dag 3 en 4: 50 procent huidige en 50 procent nieuwe voeding.
  • Dag 5 en 6: 25 procent huidige en 75 procent nieuwe voeding.
  • Dag 7: 100 procent nieuwe voeding.

  2. Je labrador laat scheten omdat hij te veel lucht binnenkrijgt

  Bij het eten en drinken kan een hond lucht inslikken. Als hij te veel lucht binnenkrijgt, probeert zijn lichaam dit naar buiten te werken. Dit kan via zijn mond in de vorm van een boer, maar ook via zijn anus in de vorm van een scheet.

  Labrador retrievers staan erom bekend dat ze hun eten binnen de kortste keren naar binnen schrokken. Hierdoor komt winderigheid onder honden van dit ras relatief veel voor. Wil je dat je labrador minder scheten laat? Probeer hem dan eens rustiger te laten eten.

  Er zijn verschillende manieren om je labrador rustiger te laten eten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je hem op een rustig moment eten geeft. Voer hem bij voorkeur niet vlak voor of na het uitlaten of net nadat je thuiskomt. Je labrador is dan mogelijk erg enthousiast en/of energiek, waardoor de kans op schrokken vele malen groter is.

  Geef je je labrador retriever op een rustig moment eten, maar schrokt hij alsnog? Leg dan eens een grote, zware steen in zijn voerbak. Doordat hij deze niet met zijn neus aan de kant kan schuiven, moet hij er omheen eten. Als dit niet werkt, kun je ook een anti-schrokbak gebruiken. Zo’n voerbak is speciaal ontworpen om de kans op schrokken te verkleinen.

  3. Je labrador is allergisch voor bepaald voedsel

  Winderigheid bij labrador retrievers kan ook veroorzaakt worden door een voedselallergie. Hier is sprake van als je hond bepaalde eiwitten niet of nauwelijks kan verdragen. Doordat zijn darmen hierdoor behoorlijk van slag kunnen raken, gaat je hond logischerwijs ook meer scheten laten.

  Om te bepalen of je labrador allergisch is voor bepaalde voedingsmiddelen, kun je op zijn gedrag letten. Naast winderigheid kan een voedselallergie namelijk ook huidinfecties en jeuk tot gevolg hebben.

  Vermoed je dat je labrador voedselallergie heeft? Maak dan een afspraak bij de dierenarts. Hij kan testen voor welke voedingsmiddelen je labrador allergisch is. Als je labrador inderdaad een allergie blijkt te hebben, kun je samen met de dierenarts bepalen welk voer je hem het beste kunt geven.

  Labrador laat scheten door ziekte of ouderdom

  Als baasje leg je misschien al snel de link met eten als je labrador veel scheten laat. Winderigheid wordt vaak veroorzaakt door voeding of de manier van eten, maar er kunnen ook andere oorzaken voor zijn.

  Een labrador laat bijvoorbeeld ook meer scheten dan gebruiken als hij ziek is. Zo kan een infectie van de darmen ervoor zorgen dat een labrador last krijgt van winderigheid. Daarnaast kan hij meer scheten laten dan normaal als hij iets verkeerds heeft gegeten, zoals poep.

  Naast ziekte is ouderdom ook een veelvoorkomende oorzaak van winderigheid bij labrador retrievers. De spijsvertering gaat namelijk minder goed werken naarmate een hond ouder wordt. Het voer wordt dan minder goed verteerd en dat kan winderigheid tot gevolg hebben.

  Labradors die veel scheten laten, kunnen ook lijden aan een aandoening. Een slikprobleem is een voorbeeld van zo’n aandoening. Als dit het geval is, slikt je labrador overmatig veel lucht in. Vertrouw je het niet helemaal? Maak dan een afspraak bij de dierenarts.

  Winderigheid door wormen

  Laat je labrador meer scheten dan je van hem gewend bent? Dan kan dit ook veroorzaakt worden door een wormbesmetting. Je kunt dit zelf ontdekken door de ontlasting van je labrador retriever goed te bekijken. Niet het meest prettige klusje, maar wel ontzettend belangrijk als je hond last heeft van winderigheid.

  Als je labrador wormen heeft, kan zijn ontlasting plotseling veel dunner zijn dan gebruikelijk. Ook kan de ontlasting een lichtere kleur hebben dan normaal. Stinkt zijn poep veel meer dan je gewend bent? Dan kan dit ook duiden op een wormbesmetting. Er kan zelfs bloed in de ontlasting van je labrador zitten. Als dit het geval is, raad ik je aan contact op te nemen met de dierenarts.

  Wil je de kans op winderigheid bij een labrador verkleinen? Dan is het belangrijk om hem regelmatig te ontwormen. Wanneer je labrador nog een pup is, is het verstandig om hem iedere maand te ontwormen. Een volwassen labrador ontworm je bij voorkeur één keer per kwartaal.

  Zo voorkom je winderigheid bij honden

  Op deze afbeelding zie je een vrouw die met haar blonde labrador over een brug loopt om winderigheid bij honden te voorkomen

  Je weet inmiddels wat de belangrijkste oorzaken van winderigheid bij labrador retrievers zijn. Je las soms ook al wat je kon doen om de winderigheid te voorkomen, zoals het overstappen op ander voer. Toch is dit niet het enige.

  Zo kun je de kans op winderigheid bij een hond ook verkleinen door hem voldoende te laten bewegen. Door een wandeling met je labrador te maken, beweegt hij immers zijn hele lichaam, inclusief zijn spijsverteringskanaal. Dit kan ervoor zorgen dat voeding beter verteert, waardoor je labrador minder scheten laat.

  Wie op zoek gaat naar manieren om winderigheid bij honden te voorkomen, komt vast ook het een en ander tegen over probiotica en prebiotica. Deze supplementen kunnen een positief effect hebben op de darmen van je hond, waardoor hij minder scheten laat. De werking ervan verschilt alleen per hond, waardoor het maar de vraag is of het effect heeft op je labrador retriever. Twijfel je over het gebruik van pro- en prebiotica? Bespreek dit dan met de dierenarts.

  Negeer het niet als je labrador scheten laat

  Winderigheid bij honden is iets waar je als baasje niet omheen kunt. De scheten van je labrador ruiken namelijk niet bepaald lekker, waardoor ze je vaak niet ontgaan. Desondanks zijn er genoeg mensen die denken dat winderigheid iets is wat vanzelf weer overgaat.

  Weet je dat je hond iets verkeerds heeft gegeten? Dan gaat winderigheid inderdaad vaak vanzelf weer over. Als een labrador retriever al langere tijd meer scheten laat dan je gewend bent, kun je het beste even contact opnemen met de dierenarts. Je wilt er immers zeker van zijn dat je labrador niet aan een ziekte of aandoening lijdt of last van wormen heeft. Door met hem langs te gaan bij een dierenarts, weet je waar je aan toe bent.

  Het kan voorkomen dat winderigheid gepaard gaat met andere problemen, zoals diarree of braken. Is dit het geval? Neem dan direct contact op met een dierenarts. De kans is namelijk aanwezig dat er iets met je hond aan de hand is. Wanneer je er snel bij bent, kun je mogelijk voorkomen dat het erger wordt. Reden genoeg om het niet lichtzinnig op te vatten als je labrador scheten laat.

  Veelgestelde vragen over honden en scheten

  Waarom laat mijn labrador scheten?

  Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je labrador scheten laat. Zo kan hij zijn voer niet goed verteren, te veel lucht binnenkrijgen of een allergie hebben. Ouderdom, ziekte en wormen kunnen er ook voor zorgen dat je labrador scheten laat.

  Waarom stinken de scheten van mijn hond?

  Stinkscheten zijn vaak het gevolg van verkeerde voeding. Daarnaast kan je hond ook vieze scheten laten als hij iets verkeerds gegeten heeft, zoals poep, of ziek is.

  Wat kan ik doen om winderigheid bij mijn hond te verminderen?

  Je kunt overstappen op ander voer om winderigheid bij je hond te verminderen. Doe dit alleen als je zeker weet dat het voer de reden is dat je labrador scheten laat. Neem contact op met de dierenarts als je vermoedt dat er iets anders aan de hand is. Hij kan je adviseren hoe je winderigheid bij een hond kunt verminderen.

  Gaat winderigheid bij honden vanzelf over?

  Dat hangt ervan af wat de oorzaak is. Als je hond iets verkeerd gegeten heeft, gaat de winderigheid na enige tijd vanzelf weer over. Helaas is dit niet altijd het geval, want er kan ook sprake zijn van een onderliggend probleem. Neem daarom contact op met de dierenarts als je labrador al langere tijd scheten laat.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *