Labrador retrievers vinden het maar wat fijn om omringd te worden door mensen. Ze zijn dan ook bijna altijd bij je in de buurt te vinden als je thuis bent. Helaas ontkomen de meeste baasjes er niet aan om hun labardor zo nu en dan alleen te laten. Je moet immers ook werken en naar de winkel om boodschappen te halen. Als je labrador verlatingsangst heeft, kunnen er problemen ontstaan als je de deur uit gaat en hij alleen thuis moet blijven.
Honden met verlatingsangst laten vaak duidelijk merken dat ze het niet fijn vinden om alleen gelaten te worden. Ze kunnen gaan piepen of janken, maar ook hard en langdurig blaffen. Dit gedrag kan overlast veroorzaken, bijvoorbeeld bij je buren. Je labrador kan zelf ook flink lijden onder verlatingsangst. Reden genoeg om hier iets aan te doen als je het vraagt. Daarom help ik je in deze tekst op weg. Ik vertel je niet alleen wat verlatingsangs is en hoe je het herkent, maar geef je ook tips om je labrador hier overheen te helpen.
Inhoudsopgave
Wat is verlatingsangst?
Als je labrador verlatingsangst heeft, is hij bang om alleen gelaten te worden. Binnen dit ras zijn er behoorlijk veel honden die hier last van hebben. Baasjes hebben dit helaas niet altijd door, waardoor verlatingsangst vaak genegeerd wordt. Het gevolg is dat je labrador alleen nog maar banger wordt om alleen te zijn.
Is je labrador erg aan je gehecht en sta je op het punt om te vertrekken? Dan kan hij in paniek raken. Je denkt misschien dat dit alleen gebeurt als jij je labrador alleen laat, maar dat hoeft niet. Ook als er iemand thuis blijft kan je labrador in paniek raken. Dit gebeurt voornamelijk als de persoon aan wie hij gehecht is, weggaat.
Verlatingsangst bij labrador retrievers herkennen
Verlatingsangst kan alleen worden vastgesteld door een dierenarts of hondengedragsdeskundige. Omdat het behoorlijk wat geld kost om hier met je hond naartoe te gaan, kan ik me voorstellen dat je niet staat te springen om hier voor elk wissewasje een afspraak te maken. Ik wil benadrukken dat je verlatingsangst niet moet onderschatten, maar gelukkig hoef je er niet altijd voor naar de dierenarts. Er zijn namelijk zaken waaraan je zelf kunt herkennen dat je labrador hieraan lijdt. Hieronder heb ik 10 symptomen uitgelicht.
- Overmatig janken, piepen en/of (hard) blaffen
- Krabben aan deuren en ramen
- Bijten in van alles en nog wat
- Spullen vernielen
- Onrustig gedrag
- Binnen plassen en/of poepen
- Niet eten en drinken als je weg bent
- Verstijfd naar de deur of door het raam staren
- Geen rust kunnen vinden als je er niet bent
- Overenthousiast gedrag als je weer thuiskomt
Extreme angst om verlaten te worden
Bij sommige labrador retrievers kan verlatingsangst extreme vormen aannemen. In paniek kunnen ze bijvoorbeeld proberen om door een raam te springen. Een labrador met verlatingsangst kan zichzelf bovendien verwonden door tijdens je afwezigheid op zijn poten of staart bijten. Als je hond dit telkens doet als hij alleen thuis is, kan dit uiteindelijk (ernstige) verwondingen tot gevolg hebben. Nog een reden om in te grijpen als je labrador bang is om verlaten te worden.
Verlatingsangst bij labrador pup
Net als veel puppy’s van andere hondenrassen kan ook een labrador pup verlatingsangst hebben. Dit is vrij logisch te verklaren, want in de eerste weken na de geboorte groeit een pup op tussen zin moeder, broertjes en zusjes. Mag hij het nest verlaten en neem je hem mee naar huis? Dan staat een pup er ineens alleen voor, waardoor hij zich angstig en verlaten kan voelen. Hierdoor gaat hij waarschijnlijk piepen en/of janken als je hem alleen laat. Logisch, want dit is hij niet gewend.
Mijn labrador Teddy vertoonde dit gedrag als pup ook. Er hing altijd een kleed over de bench, zodat er een donker holletje ontstond. Ondanks dat hij mij niet weg zag gaan, hoorde hij het uiteraard wel. De eerste paar keer piepte hij behoorlijk, maar dit werd gelukkig steeds minder. Ik was in het begin telkens maar een paar minuutjes weg, waardoor hij nooit lang alleen was. Het piepen werd zodoende steeds minder, want Teddy wist na verloop van tijd waarschijnlijk dat ik gewoon weer terug zou komen.
De belangrijkste oorzaken
Bij veel honden gaat de angst om alleen gelaten te worden vanzelf over, maar dit is helaas niet altijd het geval. Is je labrador inmiddels al wat ouder, maar lijdt hij nog steeds aan verlatingsangst? Dan kan ik me goed voorstellen dat je hem wilt helpen. Dit kan alleen als je weet hoe hij deze angst ontwikkeld heeft. Omdat honden niet kunnen praten, kunnen ze het ons niet zelf vertellen. Gelukkig kun je het vaak aan het gedrag en de lichaamstaal afleiden, maar alleen als jij je labrador begrijpt. Helaas doet niet ieder baasje dit. Daarom heb ik hier vijf mogelijk oorzaken van verlatingsangst bij labrador retrievers op een rijtje gezet.
- Gehecht aan zijn baasje(s)
Honden die erg gehecht zijn aan hun baasje(s) hebben een grotere kans om verlatingsangst te ontwikkelen. Je verkleint deze kans door je labrador al van pup af aan korte momenten alleen te laten. Dit draagt bij aan zijn zelfvertrouwen, waardoor hij het later waarschijnlijk geen probleem vindt als je (even) van huis gaat. - Verveling
Verlatingsangst bij een labrador kan ook het gevolg zijn van verveling. Sommige honden van dit ras vinden het moeilijk om zichzelf te vermaken en dat kan tot gedragsproblemen leiden. Als je hier niets aan doet, kan dit gedrag zelfs extreme vormen aannemen en dat wil je voorkomen. - Nare of traumatische ervaring
Als je labrador in het verleden een nare of traumatische ervaring heeft meegemaakt, wil hij mogelijk niet meer alleen gelaten worden. Zo is hij misschien geschrokken van vuurwerk. Laat jij je labrador toch alleen? Dan kan hij bijzonder veel stress ervaren. - Te vroeg bij de moederhond weggehaald of te lang gebleven
Een pup moet minimaal zeven weken oud zijn voordat hij van zijn moeder gescheiden mag worden. Dit is één van de regels waaraan fokkers zich moeten houden. Is je labrador pup eerder bij zijn moeder weggehaald? Dan heeft hij een grotere kans om verlatingsangst te ontwikkelen. Dit is ook het geval als een puppy twaalf tot vijftien weken bij zijn moeder blijft, want hij raakt er dan steeds meer aan gehecht. Haal een labrador daarom niet voor de zevende week en na de twaalfde week van zijn leven op bij een fokker. - Genetische aanleg
In sommige gevallen kan verlatingsangst bij honden ook veroorzaakt worden door de genen. Je denkt misschien dat een hond hier dan al vanaf het begint last van heeft, maar dat hoeft niet. Honden die hier een genetische aanleg voor hebben, kunnen namelijk ook op latere leeftijd nog verlatingsangst ontwikkelen.
Tips om een labrador met verlatingsangst te helpen
Heeft je labrador verlatingsangst? Dan laat je hem misschien liever niet alleen. Begrijpelijk, maar ik kan me alleen niet voorstellen dat je altijd in de gelegenheid bent om bij hem te blijven. Daarom is het belangrijk om je labrador te helpen als hij bang is om alleen te zijn. Als je niet weet hoe je dit doet, ben ik ervan overtuigd dat de onderstaande zes tips van pas komen. Verwacht niet dat iedere tip ook voor elke labrador werkt, want iedere hond is anders. Daarom raad ik je aan verschillende tips uit te proberen als je labrador het verelend vindt om alleen thuis te blijven.
Tip 1: Leer je labrador alleen te zijn
Omdat labrador pups in het nest omringd worden door hun moeder, broertjes en zusjes, zijn ze niet gewend om alleen te zijn. Daarom moet je je hond eerst leren om alleen te blijven. Hier kun je het beste een bench voor gebruiken. Sluit hem niet direct op achter slot en grendel, want je moet een labrador aan de bench laten wennen. Laat je hond de bench rustig ontdekken. Doe het deurtje vooral niet direct dicht, want dan ontwikkelt hij er mogelijk een angst voor.
Is je labrador eenmaal aan de bench gewend? Doe het deurtje dan eens dicht als hij erin zit. Open het deurtje na een paar seconden weer en bouw dit steeds verder uit. Na een paar keer kun je zelf eens uit het zicht lopen om te zien hoe je labrador reageert. Als hij gewoon rustig in zijn bench blijft liggen, is de kans klein dat je labrador verlatingsangst heeft.
Tip 2: Creëer een fijne en veilige plek
Een fijne en veilige plek is onmisbaar als je labrador verlatingsangst heeft. Zorg voor een zacht kussen of een fijne mand om op of in te ligen. Het is bovendien handig om een bench te gebruiken. Doe dit zeker als je labrador nog een pup is. Begint je labrador direct te piepen als je hem in de bench doet? Hang er dan eens een kleed overheen. De bench wordt zo lekker donker, waardoor je labrador het mogelijk als een veilg holletje gaat zien. Zelf heb ik dit ook gedaan toen Teddy nog een pup was. Ik gebruikte altijd twee kleden: een grote voor de achterkant en zijkanten en een kleine voor de voorkant. In het begin piepte hij meestal nog even, maar vaak ging hij vrij snel liggen om vervolgens in slaap te vallen.
Tip 3: Zorg voor voldoende afleiding
Moet je weg, maar heeft je labrador verlatingsangst? Probeer hem dan eens af te leiden met iets lekkers. Geef je hond bij voorkeur iets waar hij langere tijd werk mee heeft. Omdat hij zich vol overgave op de snack stort, heeft hij misschien helemaal niet in de gaten dat je weggaat. Snacks waarbij op de verpakking staat dat een hond ze alleen onder toezicht mag eten, raad ik niet aan. Je bent zelf immers niet aanwezig, waardoor jij je hond niet in de gaten kunt houden.
Tip 4: Blijf zelf rustig
Een labrador die een hekel heeft aan alleen zijn, voelt het vaak aan als je weggaat. Om hem wat te kalmeren, besluit je misschien om je hond extra aandacht te geven. Sommige mensen doen dit niet alleen als ze weggaan, maar ook als ze weer thuiskomen. Dit kun je beter niet doen, want hierdoor kan zijn verlatingsangst juist alleen nog maar erger worden. Blijf daarom gewoon rustig voor vertrek en na thuiskomst. Als je labrador voelt dat jij rustig bent, wordt hij dit zelf vaak ook een stuk sneller.
Tip 5: Maak je labrador moe
Het kan helpen om je labrador moe te maken als hij verlatingsangst heeft. Ga bijvoorbeeld een groot stuk met hem wandelen vlak voordat je weg moet of speel lekker met een bal of flostouw. In dat geval is de kans groot dat je hond snel in slaap valt, waardoor hij mogelijk niet in de gaten heeft dat je weg bent.
Chuckit! Ultra Ball XXL Ø 10 cm
Koop direct via
Beeztees Flossytoy
Koop direct via
Wie denkt dat hij zijn labrador alleen uit kan putten door hem te laten bewegen, heeft het mis. Mentale training is namelijk ook een goede manier om je hond uit te putten. Verstop bijvoorbeeld wat brokjes in een snuffelmat, geef hem een likmat of vul zijn Kong met iets lekkers. Hij beweegt misschien niet zoveel als tijdens het wandelen of spelen, maar je dwingt hem om zijn neus en hersenen te gebruiken. Omdat dit veel van hem vraagt, is hij binnen de kortste keren uitgeput als je hem hersenwerkjes laat spelen.
Doxie® Snuffelmat
Koop direct via
BOTC Likmat 2 stuks + spatel
Koop direct via
Kong Extreme Extra stevig
Koop direct via
Tip 6: Laat de radio aan staan
Een labrador met verlatingsangst heeft snel genoeg in de gaten wanneer er niemand thuis is. Hij hoort dan immers geen stemmen en geluiden meer. Raakt hij in paniek als je weg bent? Laat de radio dan eens aan staan. Dit lijkt misschien te mooi om waar te zijn, maar er zijn genoeg honden waarbij dit trucje werkt. Doordat je labrador constant geluiden hoort, denkt hij waarschijnlijk dat er nog mensen zijn en blijft hij rustig.
Teddy heeft geen verlatingsangst
Eerder in deze tekst vertelde ik je al dat mijn labrador Teddy het als pup lastig vond om alleen te zijn. Door hem steeds iets langer alleen te laten, is hij hier gelukkig vrij snel overheen gegroeid. Hierdoor kan ik hem nu prima alleen laten. De eerste acht maanden zat hij telkens in de bench, maar tegenwoordig blijft hij in de gang als er niemand thuis is of als ik slaap. Hij ligt vaak lekker in zijn Happysnoots donut hondenmand, maar ook regelmatig op de deurmat. In de zomer vindt hij het bovendien heerlijk om op de koele vloer te liggen.
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.
Veelgestelde vragen over verlatingsangst bij labrador retrievers
Een labrador met verlatingsangst piept, jankt of blaft vaak als je weg bent. Daarnaast kan hij bijten in of krabben aan van alles en nog wat en spullen vernielen. Onrustig gedrag, binnen plassen en/of poepen en niet eten of drinken kan ook op verlatingsangst duiden.
Verlatingsangst kan veroorzaakt worden doordat je labrador zich (heel) erg aan je hecht, maar ook door verveling. Andere mogelijke oorzaken zijn: een nare ervaring of trauma, te vroeg bij de moeder weggehaald of juist te lang gebleven en genetische aanleg.
Je kunt je labrador over verlatingsangst heen helpen door hem te leren om alleen te zijn. Creëer een fijne plek en zorg voor voldoende afleiding. Het kan ook helpen om je labrador moe te maken voordat je weggaat door met hem te wandelen, te spelen of hersenwerkjes te doen.
Verlatingsangst bij labrador retrievers kan alleen vastgesteld worden door een dierenarts of hondengedragsdeskundige. Alhoewel je het zelf niet vast kunt stellen, zijn er wel zaken die op verlatingsangst kunnen wijzen, zoals spullen vernielen.