Labrador schudt met zijn kop: waarom doet hij dit?

De belangrijkste redenen op een rijtje + tips om hoofdschudden te voorkomen

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Als je labrador schudt met zijn kop, ziet dit er misschien wat vreemd uit. Omdat mijn labrador Teddy zo nu en dan ook met zijn kop schudt, vroeg ik mij af waarom hij dit doet. Daarom ben ik op zoek gegaan naar mogelijke redenen. In deze blog heb ik ze voor je op een rijtje gezet. Verder geef ik je tips om hoofdschudden te voorkomen en vertel ik je wanneer je naar de dierenarts gaat als je labrador met zijn kop schudt.

  Hoofdschudden is normaal voor labrador retrievers

  Insecten, water en rommel kunnen ervoor zorgen dat de oren van je labrador gaan jeuken. Om de overlast die hij hierdoor ervaart te verminderen, schudt je labrador met zijn kop. Doordat er een grote kracht vrijkomt bij het schudden, lukt het hem mogelijk om zijn oren te ‘legen’. Hij is op deze manier vaak snel verlost van de jeuk.

  Omdat iedere labrador retriever weleens met zijn kop schudt, maak jij je misschien niet direct zorgen. Dat hoeft ook niet, want hoofdschudden is normaal gedrag voor honden. Toch is het niet altijd even onschuldig. Schudt je labrador de laatste tijd (veel) vaker met zijn kop? Dan probeert hij je misschien te vertellen dat hij ergens last van heeft. Vandaar dat het belangrijk is om de lichaamstaal van je labrador te kennen. Je herkent zo sneller of je hond een probleem heeft.

  Redenen waarom een labrador schudt met zijn kop

  Hierboven vertelde ik je al dat een labrador met zijn kop schudt als hij jeuk heeft. Toch is jeuk niet altijd de reden dat je hond dit gedrag vertoont. Daarom licht ik hier nog 4 mogelijke oorzaken van hoofdschudden bij labrador retrievers uit.

  1. Oorproblemen

  Als je labrador met zijn kop schudt, heeft hij misschien een oorprobleem. Zo kan je labrador oorontsteking hebben. Hier is vaak sprake van als de oren van je labrador vreemd of zelfs vies ruiken. Je kunt het meestal ook zien als je de binnenkant van zijn oren bekijkt. Zien deze er vies uit? Dan is een oorontsteking waarschijnlijk de reden dat je labrador schudt met zijn kop.

  Hoofdschudden kan ook veroorzaakt worden doordat je labrador oormijt heeft. Deze mijt zorgt voor extreem jeukende oren. Deze geleedpotigen zijn met het blote oog niet waar te nemen, maar je kunt wel zien of je labrador er last van heeft. Bekijk de binnenkant van zijn oren maar eens. Is de huid rood in plaats van roze en voelt hij bovendien warm aan? Grote kans dat je labrador met zijn kop schudt vanwege oormijt.

  Op deze afbeelding zie je hoe mijn labrador Teddy met zijn kop schudt

  Schurft en een bloedoor kunnen ook reden zijn dat je labrador met zijn kop schudt. Krabt je labrador daarnaast veel over zijn hele lichaam? Dan wijst dit mogelijk op schurft. Pas in dat geval goed op, want schurft is ook besmettelijk voor mensen. Als je labrador een dikkere oorschelp heeft dan normaal, is er waarschijnlijk sprake van een bloedoor. Dit kun je herkennen door aan zijn oorschelp te voelen. Deze zwelt namelijk op als je labrador last heeft van een bloedoor.

  In het oor van je labrador kunnen ook kleine voorwerpen of grasaren terechtkomen. Hij kan hier behoorlijk veel last van hebben. Kijk je in zijn oren en zie je iets zitten? Probeer het er dan nooit zelf uit te halen, maar laat dit altijd over aan de dierenarts. Neem overigens ook contact op met je dierenarts als je vermoedt dat hoofdschudden het gevolg is van één van de andere oorproblemen die ik hier noemde.

  2. Overspronggedrag

  Overspronggedrag kan ook een reden zijn dat je labrador met zijn kop schudt. Hier is sprake van als je hond niet weet hoe hij zich moet gedragen in een bepaalde situatie. Een intern conflict zorgt ervoor dat je labrador twijfelt tussen twee gedragingen. Hierdoor kan hij uiteindelijk vreemd gedrag gaan vertonen. Hoofdschudden is hier een voorbeeld van.

  3. Ontspanning

  Veel labrador-baasjes gaan van iets negatiefs uit als hun hond met zijn kop schudt, maar dit hoeft niet. Het kan namelijk ook een teken zijn dat je labrador zich op zijn gemak voelt. Vindt je hond het bijvoorbeeld fijn om thuis te zijn? Dan schudt hij binnen misschien regelmatig met zijn kop. Om het zekere voor het onzekere te nemen, is het wel verstandig om uit te sluiten dat hij dit niet doet omdat hij ergens last van heeft.  

  4. Stress

  Tot slot kan stress de reden zijn dat je labrador met zijn kop schudt. Je hond probeert op deze manier letterlijk om de stress van zich af te schudden. Het probleem van stress is alleen dat je dit lastig herkent. Gelukkig zijn er ook andere signalen waaraan je kunt zien dat je labrador stress heeft. Zo kan je labrador bijvoorbeeld gapen, krabben of zijn pootje optillen. Om vast te stellen of er sprake is van stress, is het belangrijk dat je de lichaamstaal van je labrador goed begrijpt.

  Op deze afbeelding zie je de voorkant van het complete handboek voor de labardor retriever

  Hoe word ik het beste labrador-baasje?

  Dat lees je in Het Complete Handboek voor de Labrador van Jan Jacobs! Met ruim 25 jaar ervaring in het verzorgen en opvoeden van labrador retrievers is hij de aangewezen persoon om jou alles bij te brengen over dit hondenras.

  Koop je zijn e-book via de onderstaande knop? Dan profiteer je van 5 GRATIS bonussen!

  Koop Het Complete Handboek voor de Labrador

  Labrador schudt kop door Head Tremor Syndrome

  De meeste honden schudden met hun kop terwijl ze staan of zitten. Toch kan het ook voorkomen dat je labrador met zijn kop schudt terwijl hij rustig ligt te slapen. In dat geval lijdt je hond mogelijk aan het Head Tremor Syndrome. Dit klinkt misschien ernstig, maar jij hoeft je geen zorgen te maken. Dit syndroom is geen hersenaandoening en bovendien niet schadelijk.

  Wil je vaststellen of uitsluiten dat je labrador retriever aan het Head Tremor Syndrome lijdt? Laat hem dan onderzoeken door de dierenarts. Verwacht alleen niet dat dit behandeld kan worden, want het is (nog) niet bekend wat de oorzaak is van deze vorm van hoofdschudden.

  Tip: maak een filmpje als je labrador met zijn hoofd schudt terwijl hij slaapt. Dit kan de dierenarts helpen om te bepalen of er sprake is van het Head Tremor Syndrome of niet. Het schudden kan namelijk ook veroorzaakt worden doordat je labrador epilepsie heeft.

  Tips om te voorkomen dat je labrador met zijn kop schudt

  Omdat hoofdschudden normaal gedrag is voor honden, kun je dit nooit helemaal voorkomen. Wel kun je het een en ander doen om de kans te verkleinen dat je labrador met zijn kop schudt. Om je een handje te helpen, heb ik hier een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

  • Bekijk de binnenkant van de oren van je labrador zo nu en dan. Let hierbij niet alleen op viezigheid, maar kijk ook of de huid nog mooi roze is.
  • Ruik regelmatig aan de oren van je labrador. Ruiken zijn oren anders dan je gewend bent? Ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts, want dan kun je een oorprobleem mogelijk in de kiem smoren.
  • Laat jij je labrador zwemmen? Droog zijn oren na die tijd dan goed af, want water kan oorproblemen veroorzaken.
  • Vermijd stressvolle situaties.
  Op deze afbeelding zie je een dierenarts die de oren van een labrador retriever controleert

  Wanneer ga je naar de dierenarts?

  Schudt je labrador af en toe met zijn kop? Dan hoef jij je niet direct zorgen te maken. Als hij dit vaker achter elkaar doet en/of dit gedrag langer dan één dag blijft vertonen, raad ik je aan om met hem naar de dierenarts te gaan. Doe dit ook als de huid in het binnenoor rood in plaats van roze is en warm aanvoelt of er sprake is van een gezwollen oor. Stinkt het oor van je labrador? Laat hem dan zeker onderzoeken door een dierenarts, want de kans is dan groot dat hij oorontsteking heeft.

  Omdat een bezoekje aan de dierenarts geld kost, wil je het misschien nog een paar dagen aankijken. Dit raad ik je absoluut niet aan, want het probleem wordt dan vaak alleen nog maar erger. Hierdoor duurt het langer voordat je labrador ervan verlost is. Twijfel je over de reden waarom je labrador met zijn kop schudt? Ga dan altijd naar de dierenarts. Voorkomen is immers beter dan genezen!

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *