Labrador heeft vieze ogen: oorzaken en oplossingen

Komt het door rommel of is het een ontsteking? Ontdek het hier!

Gemiddelde leestijd: 21 minuten

Heeft je labrador vieze ogen? Dan maak jij je misschien niet direct zorgen. Als dit af en toe voorkomt, is dit meestal niet nodig. Helaas zijn er ook labrador retrievers die regelmatig vieze ogen hebben. In dat geval kan er sprake zijn van een onderliggend probleem en is het verstandig om in actie te komen.

Uit ervaring weet ik dat veel labrador-baasjes vieze ogen niet serieus nemen. Dit komt naar mijn idee vooral doordat de meeste mensen er gewoonweg te weinig over weten. Daarom vertel ik je hier alles wat je moet weten over labrador retrievers en vieze ogen. Ik benoem onder meer mogelijke oorzaken en vertel je wat je kunt doen als je labrador vieze ogen heeft.

  Hoe herken je gezonde ogen?

  Voordat ik verder inga op vieze ogen, vind ik het belangrijk dat je eerst weet hoe gezonde ogen eruitzien. Als je dit niet weet, ben je namelijk niet in staat om te beoordelen of je labrador vieze ogen heeft. Bekijk de ogen van je labrador daarom eens en doorloop vervolgens de checklist hieronder.

  • Heldere blik

  • Oogbal is mooi wit

  • Binnenkant oogleden is roze

  • Kleur van de irissen is niet veranderd

  • Geen vuil/rommel in of rondom de ogen

  Kun je ze allemaal afvinken? Dan mag je ervan uitgaan dat je labrador gezonde ogen heeft. Als je één of meerdere zaken niet af kunt vinden, is dit meestal niet direct reden tot paniek. Heeft je labrador vieze ogen en twijfel je of je hier iets aan moet doen? Kijk het dan eerst nog een dag of twee aan. Neem contact op met je dierenarts als je na een paar dagen geen verandering ziet.

  Op deze afbeelding zie je een labrador die vieze ogen heeft

  Oorzaken van vieze ogen bij labrador retrievers

  Als je labrador vieze ogen heeft, ben je misschien benieuwd hoe dit komt. Helaas kan ik je dit niet met zekerheid zeggen, want er zijn verschillende oorzaken die tot vieze ogen kunnen leiden. Zo kan je labrador tijdens het wandelen of spelen bijvoorbeeld zand, grasaren, stuifmeel of rommel in zijn oog krijgen. Een haar in zijn oog kan er ook voor zorgen dat deze vies wordt.

  Door de bovenstaande tekst denk je misschien dat vieze ogen alleen ontstaan als er iets in het oog van je labrador zit, maar dat is niet het geval. Zo kan je labrador ook vieze ogen krijgen als hij ziek is. In dat geval kijkt hij misschien wat minder helder uit zijn ogen dan je van hem gewend bent. Is je labrador allergisch voor iets? Dan kan je labrador vieze ogen krijgen als hij hiermee in aanraking komt. Zijn oogbal is dan vaak wat roder van kleur en kan ook opzwellen.

  Vieze ogen kunnen tot een ontsteking leiden

  Je labrador retriever gaat meer traanvocht produceren als hij iets in zijn oog heeft. Dit is een natuurlijke reactie van zijn lichaam om het oog weer schoon te maken. Het traanvocht voert rommel af naar de ooghoeken, waar het zich ophoopt. Als dit langere tijd blijft zitten, ontstaat er uiteindelijk een korstje. Het is belangrijk dat je dit zo snel mogelijk weghaalt. Doe je dit niet? Dan kan je labrador een ontstoken oog krijgen.

  Ogen labrador schoonmaken

  Omdat een ontstoken oog behoorlijk pijnlijk kan zijn voor je labrador, wil jij hem dit leed besparen. Zie je dat je labrador vieze ogen heeft? Maak deze dan direct schoon. Veel mensen vegen de rommel met hun eigen vinger weg uit de ooghoeken, maar dit kun je beter niet doen. Aangezien er bacteriën aan je handen kunnen zitten, maak je het probleem mogelijk alleen nog maar erger.

  Op advies van de dierenarts verwijder ik rommel in de ooghoeken van mijn labrador Teddy met behulp van een niet-pluizend wattenschijfje en wat water. Om te beginnen vul ik een kopje met een laagje kokend water en laat dit vervolgens afkoelen tot het lauwwarm is. Ik kies voor gekookt water omdat dit geen bacteriën meer bevat. Zodra het water voldoende is afgekoeld, dompel ik het watje erin. Ik roept Teddy bij me, laat hem zitten en pak met mijn hand zachtjes de onderkant van zijn bek vast om zijn kop in bedwang te houden. Vervolgens veeg ik met het wattenschijfje van zijn oog in de richting van zijn neus.

  Veeg de rommel in de ooghoeken altijd in de richting van de neus. Als je het in de richting van het oog veegt, kan het hier (opnieuw) voor problemen zorgen. Gebruik bovendien nooit vaker dan één keer dezelfde kant van het wattenschijfje.

  Signalen dat je labrador oogontsteking heeft

  Je denkt misschien dat alleen een dierenarts een ontstoken oog kan herkennen, maar dat is niet het geval. Er zijn namelijk signalen waaraan je zelf af kunt leiden dat je labrador oogontsteking heeft. Als je één of meerdere signalen uit het lijstje hieronder herkent, raad ik je aan om contact op te nemen met je dierenarts. De kans is dan groot dat je labrador een ontstoken oog heeft.

  1. Vuil of pus in ooghoeken
  2. Rode ogen
  3. Opgezwollen ogen
  4. Heldere of etterige uitvloeiing
  5. Traanogen
  6. Traanstrepen
  7. Knijpen met ogen
  8. Veelvuldig knipperen
  9. Krabben aan ogen
  10. Zichtbaar derde ooglid

  Labrador van ontstoken oog verlossen

  Heeft je labrador vieze ogen en denk je dat het om een ontsteking gaat? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de dierenarts. Hij onderzoekt of je labrador retriever gezond is, kijkt of er geen sprake is van een oogafwijking en sluit uit dat er geen vreemd voorwerp in zijn oog zit. Als de dierenarts vaststelt dat je labrador oogontsteking heeft, onderneemt hij direct actie.

  Bij een ontsteking maakt de dierenarts allereerst het oog van je labrador retriever schoon. Vervolgens behandelt hij het ontstoken oog. Meestal dient hij zalf of oogdruppels toe. De traanproductie wordt hierdoor gestimuleerd en dat zorgt ervoor dat het oog schoonspoelt. Eenmalig toedienen is vaak niet voldoende om de ontsteking te verhelpen. Daarom vraagt de dierenarts je meestal om thuis nog enige tijd door te gaan met het toedienen van de zalf of oogdruppels.

  Is een ontstoken oog besmettelijk?

  Als de dierenarts een oogontsteking geconstateerd heeft, wil je uiteraard weten of dit besmettelijk is. Meestal is dit niet het geval, maar er zijn uitzonderingen. Wordt de ontsteking veroorzaakt door een virus of bacterie? Dan is het beter om je labrador even uit de buurt van andere honden te houden. Je kunt je dierenarts eventueel vragen of de oogontsteking besmettelijk is.

  Gaat het om een besmettelijke ontsteking en moet je zalf of oogdruppels gebruiken? Vergeet dan niet om je handen ook te wassen na het toedienen van dit middel. Je voorkomt zo dat je het virus of de bacteriën overdraagt op andere honden of huisdieren.

  Stappenplan zalf of oogdruppels toedienen

  Heeft de dierenarts je zalf of oogdruppels voorgeschreven om de ontstoken ogen van je labrador retriever te behandelen? Dan dient hij deze de eerste keer zelf toe, maar de volgende keren is het aan jou om dit te doen. Zelf vond ik dit de eerste keer nogal spannend, waardoor ik me kan voorstellen dat dit voor jou niet anders is. Daarom heb ik een handig stappenplan gemaakt om zelf zalf of oogdruppels toe te dienen als je labrador ontstoken ogen heeft.

  Op deze afbeelding zie je mijn labrador met rommel in zijn ooghoek

  1. Was je handen

   Omdat je met je handen in de buurt van de ogen van je labrador komt als je zalf of oogdruppels toe gaat dienen, moet je deze eerst wassen. Je verkleint zo de kans dat er via je handen of vingers bacteriën in de ogen van je hond terechtkomen.

  2. Stel je labrador gerust

   Net als voor mensen geldt ook voor honden dat ze het niet prettig vinden om iets in hun oog te krijgen. Stel je labrador daarom eerst gerust voordat je de zalf of oogdruppels toedient. Geef hem bijvoorbeeld een knuffel of speel eventjes met hem. Het kan ook helpen om je labrador aan de tube of het flesje te laten snuffelen.

  3. Kies een geschikte plek

   Wie denkt dat een labrador het maar zo toestaat dat je zalf of oogdruppels toedient, heeft het mis. Kies daarom een geschikte plek om deze handeling uit te voeren. Dien het middel bij voorkeur toe als je samen met iemand bent. De één kan de hond dan vasthouden, terwijl de ander de zalf of druppels toedient.

   Ben je alleen? Probeer je labrador dan in een hoek te laten zitten. Hij kan zo minder makkelijk weg dan wanneer je hem enkel met zijn rug tegen een muur zet. Je kunt zelf ook op een stoel plaatsnemen en je labrador met zijn rug naar je toe voor je laten zitten. Doordat jij je benen kunt gebruiken om je hond op zijn plek te houden, heb je je handen vrij om de zalf of druppels toe te dienen.

  4. Laat hem omhoog kijken

   Als je labrador eenmaal op een geschikte plek zit, is het de kunst om hem omhoog te laten kijken. Dit maakt het toedienen van de zalf of oogdruppels een stuk makkelijker. Omdat labrador retrievers slimme honden zijn, hebben ze snel in de gaten dat er iets gaat gebeuren. De kans is dan ook groot dat ze niet uit zichzelf omhoog kijken. Plaats je ‘slechte’ hand in dat geval onder zijn bek en beweeg deze langzaam omhoog tot de neus van je hond in de lucht staat.

  5. Ondersteun je hand

   Je ‘goede’ hand gebruik je om de zalf of druppels toe te dienen. Ondersteun deze voldoende, zodat de tube of het flesje niet ineens in het oog van je labrador schiet. Zelf laat ik de zijkant van mijn hand rusten op het gedeelte boven Teddy’s oog als ik zalf of druppels aanbreng.

  6. Trek het onderste ooglid iets naar beneden

   Het is belangrijk dat de zalf of oogdruppels daadwerkelijk in het oog terechtkomen. Trek het onderste ooglid daarom iets naar beneden. Breng de zalf of druppels niet rechtstreeks in het oog aan, maar op het onderste ooglid. Laat deze vervolgens weer rustig los en je bent klaar.

  7. Beloon je labrador

   De meeste labrador retrievers hebben een hekel aan zalf of oogdruppels. Toch is het wel iets wat moet gebeuren, want anders komt je labrador nooit van zijn oogontsteking af. Beloon je hond daarom uitvoerig na elke keer dat je de medicatie hebt toegediend. Je labrador vindt het de volgende keer dan waarschijnlijk minder erg om zalf of oogdruppels te krijgen, want hij weet dat hier iets leuks en/of lekkers tegenover staat.

  Gebruik geen eigen ‘medicijnen’

  Vermoed je dat je labrador een ontstoken oog heeft, maar wil je niet direct naar de dierenarts? Dan zoek je online misschien naar manieren om een oogontsteking bij honden te behandelen. Hier kom je ongetwijfeld verschillende middeltjes tegen waarvan beweerd wordt dat ze helpen tegen een ontstoken oog van je hond, zoals kamillethee.

  Zelf ben ik hier absoluut geen voorstander van, want thee kan bacteriën bevatten. Als deze in de ogen van je labrador retriever terechtkomen, wordt het probleem juist alleen nog maar erger. In het ergste geval kan hierdoor zelfs onherstelbare schade aan het oog van je hond ontstaan. Daarnaast zijn er nog allerlei homeopathische middeltjes te koop die je kunt gebruiken als je labrador vieze ogen heeft. Pas hier ook mee op, want niet ieder middeltje is even goed voor de ogen van je hond.  

  Wanneer ga je naar de dierenarts?

  Als je labrador zo nu en dan vieze ogen heeft, hoef je hier niet elke keer mee naar de dierenarts. In de meeste gevallen is het probleem na een paar dagen namelijk weer verdwenen. Is dit niet het geval? Of vertoont je labrador vaak symptomen die bij een ontstoken oog horen? Dan adviseer ik je wel om contact op te nemen met je dierenarts. Het kan nooit kwaad om je hond te laten onderzoeken, want voorkomen is immers beter dan genezen.

  Mijn ervaringen met vieze ogen

  Op deze afbeelding zie je Cavasan oogzalf die ik voorgeschreven kreeg toen mijn labrador oogontsteking had

  Ik heb gelukkig nog niet bijzonder veel ervaringen met een labrador met vieze ogen. Tuurlijk heef Teddy weleens wat rommel in zijn ooghoeken, maar ik haal dit zelf meestal eerst weg met een watje en kijk het vervolgens nog even aan. Meestal is het probleem na een paar dagen weer verdwenen, waardoor een bezoekje aan de dierenarts niet nodig is.

  Toen Teddy ongeveer een half jaar oud was, zagen zijn ogen er minder helder en glanzend uit. Ook had ik het idee dat er in zijn ooghoeken meer rommel ophoopte dan ik gewend was. Omdat ik het niet vertrouwde, besloot ik de dierenarts te bellen. Ik moest langskomen en hij bleek ontstoken ogen te hebben. De dierenarts schreef Cavasan oogzalf voor die ik thuis 4 tot 6 keer per dag toe aan moest brengen in beide ooghoeken tot hij genezen was. Dit was een behoorlijke uitdaging, maar het was het waard. Na een kleine week had mijn labrador geen vieze ogen meer.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *