Labrador voorhuidontsteking: wat is het, hoe herken je het en hoe verhelp je het?

Alles wat je moet weten over een voorhuidontsteking bij labrador retrievers

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Ben je de trotste eigenaar van een labrador reu? Dan is de kans groot dat je hond vroeg of laat een voorhuidontsteking krijgt. Omdat zo’n ontsteking de nodige problemen kan veroorzaken, is het handig om hier wat meer over te weten. Daarom lees je hier wat een voorhuidontsteking is, hoe je een labrador met voorhuidontsteking herkent en hoe je een ontstoken voorhuid verhelpt.

  Wat is een voorhuidontsteking bij labrador retrievers?

  Als je labrador voorhuidontsteking heeft, is het slijmvlies van zijn penis ontstoken. Dit is het gevolg van een bacteriële infectie. Onder invloed van geslachtshormonen schachten intacte labrador reutjes hun penis regelmatig in en uit. Hierdoor wordt zijn voorhuid blootgesteld aan bacteriën en dat kan tot een infectie leiden.

  Doordat de voorhuid vochtig en warm is en er urine achterblijft, is er sprake van een perfect klimaat voor bacteriën. Ondanks dat je labrador zijn penis regelmatig schoonlikt, is hij niet in staat om hem volledig schoon te houden. Vandaar dat de voorhuid van een labrador relatief makkelijk en snel kan gaan ontsteken.

  De bacteriën in de voorhuid van je labrador retriever worden meestal bestreden door het afweersysteem van je hond. In dat geval hoef je niet bang te zijn dat je labrador voorhuidontsteking krijgt. Helaas is het lichaam niet altijd in staat om de bacteriën uit te roeien, waardoor er toch een ontsteking kan ontstaan aan de voorhuid van je labrador.

  Vanaf welke leeftijd kan een labrador voorhuidontsteking krijgen?

  Op deze afbeelding zie je een labrador met voorhuidontsteking

  Heb je een labrador puppy? Dan hoef je nog niet bang te zijn voor een voorhuidontsteking. Denk niet dat je de dans ontspringt, want vroeg of laat gaat de voorhuid van vrijwel ieder labrador reutje ontsteken. Dit gebeurt pas vanaf het moment dat je hond geslachtsrijp is. Bij de meeste labrador reutjes gebeurt dit als ze tussen de zes en twaalf maanden oud zijn. Ze beginnen dan met het in- en uitschachten van hun penis, waardoor je labrador voorhuidontsteking kan krijgen.

  Voorhuidontsteking bij labrador herkennen

  Een voorhuidontsteking is niet alleen vervelend voor je labrador, maar ook voor jou als baasje. Daarom is het handig als je weet wanneer je labrador een voorhuidontsteking heeft. Hieronder staan een aantal symptomen op een rijtje, zodat je een ontstoken voorhuid kunt herkennen.

  • Pusdruppels aan de penis
  • Geelgroene vlekken op de vloer, muren, deuren en (keuken)kastjes
  • De voorhuid is roder, dikker en warmer dan normaal
  • Bloederige plekken op de voorhuid
  • Overmatig likken aan de penis

  Oorzaken van een voorhuidontsteking

  Vertoont je labrador retriever één of meer van de bovenstaande symptomen? Dan is de kans groot dat hij een voorhuidontsteking heeft. In dat geval ben je mogelijk benieuwd hoe dit komt. Helaas is dit niet altijd met zekerheid te zeggen, want een voorhuidontsteking bij honden kan verschillende oorzaken hebben.

  Allereerst kan de voorhuid van je hond ontsteken door overmatig in- en uitschachten. Bacteriën kunnen zich hierdoor in de voorhuid nestelen en dat maakt de kans op een infectie groter. Heeft je labrador meer seksuele drang dan zijn soortgenoten? Dan kan dit ook een oorzaak van een voorhuidontsteking zijn.

  Als er iets in de voorhuid van je labrador zit wat hier niet thuishoort, kan dit ook een ontsteking tot gevolg hebben. Er kan bijvoorbeeld een grasaar, doorn of splinter in de voorhuid achterblijven. Je kunt de ontsteking dan alleen verhelpen door het vreemde voorwerp te verwijderen. Probeer dit niet zelf, maar ga met je hond naar de dierenarts.

  Tot slot kan een (te) ruime voorhuid tot een ontsteking leiden. Als de voorhuid niet goed aansluit op de penis, is het voor bacteriën namelijk makkelijk om binnen te dringen. Bovendien kan een wijde voorhuidopening ervoor zorgen dat zijn penispunt uitdroogt. Op termijn kan dan een voorhuidontsteking ontstaan.

  Voorhuidontsteking bij honden behandelen

  Likt je hond de laatste tijd veelvuldig aan zijn penis? Dan denk je misschien dat je labrador een voorhuidontsteking heeft. Toch hoeft dit niet, want er kan ook sprake zijn van een kleine irritatie. Neem daarom altijd contact op met de dierenarts. Hij kan de penis van je hond onderzoeken en vaststellen wat er aan de hand is.

  Als de dierenarts constateert dat het om een kleine infectie gaat, adviseert hij je waarschijnlijk om de voorhuid van je hond te wassen. Hier kun je een speciale voorhuidcleaner voor gebruiken, zoals Prepusol. Dit middel heeft niet alleen een ontsmettende werking, maar voorkomt bovendien dat de infectie direct weer terugkeert als je stopt met de behandeling.

  Komt er pus uit de voorhuid, is de penis (donker)rood of zijn er bloederige plekken aanwezig? Dan is de voorhuid van je labrador ontstoken. In dat geval heeft het weinig zin om je hond te behandelen met een voorhuidcleaner. Vandaar dat de dierenarts in dergelijke situaties vaak een antibioticazalf voorschrijft. Deze zalf zal de aanwezige bacteriën in de voorhuid van je labrador doden, zodat hij kan herstellen van zijn voorhuidontsteking.

  Hoe kun je voorhuidontsteking bij een labrador voorkomen?

  De ene labrador retriever heeft vaker last van een ontstoken voorhuid dan de ander. Als de voorhuid van je hond regelmatig ontstoken is, wil je vast weten wat je kunt doen om dit te voorkomen. Het is in ieder geval verstandig om de voorhuid regelmatig te wassen met een voorhuidcleaner. Doe dit bij voorkeur één à twee keer per week. Je verhelpt zo kleine irritaties en voorkomt bovendien dat de infectie direct terugkeert.

  Gebruik je regelmatig voorhuidcleaner, maar blijft de voorhuid van je labrador ontsteken? Dan kan het castreren van je labrador uitkomst bieden. Door een castratie neem je namelijk de stimulatie van het geslachtshormoon weg, waardoor in- en uitschachten verleden tijd is. Hierdoor hoef je niet langer bang te zijn dat je labrador voorhuidontsteking krijgt.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *