Is mijn labrador allergisch? Met deze tips ontdek je het snel

Oorzaken van een allergie, soorten hondenallergieën en manieren om ze te behandelen

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Krabt je labrador retriever de laatste tijd (veel) meer dan hij normaal doet? Dan kan je labrador allergisch zijn voor iets. Helaas gaan de alarmbellen bij de meeste labrador-baasjes niet direct af, waardoor het probleem vaak snel groter wordt. Reden genoeg om snel te onderzoeken of je labrador een allergie heeft.

Als je labrador niet eerder allergisch is geweest, weet je misschien niet hoe je een allergie herkent. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. Op deze pagina geef ik je namelijk een aantal handige tips om een allergie bij labrador retrievers te ontdekken. Daarnaast vertel ik je ook wat je moet doen als je labrador allergisch is en hoe allergieën bij honden te behandelen zijn.

  Wat is een labrador allergie precies?

  Iedereen heeft weleens van een allergie gehoord. Misschien ben je zelf wel ergens allergisch voor. Denk overigens niet dat een allergie iets is waar alleen mensen mee te maken kunnen krijgen, want er zijn ook genoeg honden die allergisch zijn. Toch hebben veel labrador-baasjes geen idee wat een labrador allergie precies is. Daarom geef ik je hier eerst kort wat uitleg over voordat we dieper in de allergieën duiken.

  Als een labrador allergisch is, reageert zijn immuunsysteem op specifieke stoffen waarmee hij in aanraking komt. Deze stoffen staan ook wel bekend als allergenen. Krijgt je hond deze stoffen binnen? Dan kan zijn lichaam hier behoorlijk heftig op reageren. Het gevolg hiervan is dat je labrador jeuk krijgt. Omdat deze jeuk vaak lange tijd aanhoudt, kan dit bijzonder vervelend zijn.

  Op deze afbeelding zie je een blonde labrador allergisch onderzocht worden bij de dierenarts

  Hoe weet je of je labrador allergisch is?

  Ben je zelf allergisch voor een specifieke stof? Dan hoef ik je waarschijnlijk niet meer te vertellen dat dit vaak gepaard gaat met (veel) jeuk als je hiermee in aanraking komt. Bij labrador retrievers is dit niet anders. De huid van je hond gaat namelijk irriteren als hij ergens allergisch voor is, waardoor hij zichzelf gaat krabben, likken en/of bijten. Op deze manier probeert je labrador de jeuk te verlichten.

  Omdat krabben de jeuk verlicht, sta je dit misschien toe. Logisch, maar je labrador mag zichzelf niet te veel krabben, likken en/of bijten. Wanneer hij dit wel doet, kan er namelijk een oppervlakkige huidontsteking ontstaan. Dit staat ook wel bekend als een hotspot. Als je hier niet tijdig iets aan doet, worden de problemen alleen nog maar groter. Er kunnen dan namelijk bacteriën in het lichaam van je labrador retriever terechtkomen en dat kan bijzonder pijnlijk zijn voor je hond. Bovendien kan hij gaan stinken door een huidontsteking.

  Wie denkt dat krabben, likken en bijten de enige symptomen van een hondenallergie zijn, heeft het mis. Er zijn namelijk nog andere zaken waaraan je kunt herkennen dat je labrador allergisch is voor iets. Om het overzichtelijk te houden, heb ik ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Haarverlies
  • Oorinfectie/oorontsteking
  • Diarree
  • Hoesten
  • Niezen
  • Piepend geluid bij ademhalen
  • Winderigheid
  • Braken

  Soorten allergieën die onder labrador retrievers voorkomen

  Sommige labrador-baasjes denken dat iedere hondenallergie hetzelfde is, maar dat is niet het geval. Je labrador kan namelijk allergisch zijn voor verschillende dingen. Om je hier wat meer inzicht in te geven, licht ik hieronder de meest voorkomende labrador allergieën toe.

  Voedselallergie

  Als je labrador voedselallergie heeft, is hij allergisch voor bepaalde stoffen die hij via zijn eten binnenkrijgt. Labrador retrievers die aan deze allergie lijden, zijn vaak allergisch voor eiwitten in rund, kip, tarwe of zuivel. In veel gevallen wordt een voedselallergie al voor het eerste levensjaar van je labrador pup ontdekt, maar deze allergie treedt soms ook pas op latere leeftijd op. Symptomen van deze allergie zijn: matige tot ernstige jeuk, winderigheid, braken en diarree.

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador niezen omdat hij allergisch is

  Vlooienallergie

  Heeft je labrador vlooien? Dan kan dit ook een allergie veroorzaken. Voordat een vlo bloed begint te zuigen, brengt hij namelijk eerst een beetje speeksel in de huid van je hond in. Dit speeksel kan een allergische reactie veroorzaken. Als je labrador allergisch is voor het speeksel van vlooien, is het belangrijk om hem goed te beschermen tegen deze beestjes. Dit kan onder meer met een anti-vlooienmiddel of een vlooienband. Symptomen van deze allergie zijn: jeuk aan buik, rug, staart en poten.

  Contactallergie

  Er is sprake van een contactallergie als je labrador een allergische reactie krijgt nadat je cosmetische spullen op zijn huid aanbrengt. Denk hierbij aan hondenshampoo of zonnebrand. Symptomen van deze labrador allergie zijn: extreme jeuk, veel likken en krabben, (chronische) ontsteking van de oren, huidproblemen, diarree en braken.

  Medicijnallergie

  Gebruikt je labrador medicijnen? Dan kan er een allergische reactie optreden nadat je ze hebt toegediend. In dat geval kan je hond niet tegen bepaalde stoffen die het geneesmiddel bevat. Als je weet dat je labrador allergisch is, kun je in de bijsluiter vinden welke stoffen het medicijn bevat. Geef dit vooral ook aan bij de dierenarts, zodat hij rekening kan houden met de allergie van je labrador retriever voordat hij een medicijn voorschrijft. Symptomen van deze allergie zijn: ontsteking van de oren, bulten in de huid en gezwollen oogleden, tong en/of mondslijmvlies.

  Inhalatieallergie (atopie)

  Tot slot kan je labrador lijden aan een inhalatieallergie, ook wel bekend als atopie. Honden met deze allergie zijn allergisch voor stoffen die zij in kunnen ademen. Zo kan een labrador allergisch zijn voor huisstofmijt, maar ook voor pollen en schimmels. Een inhalatieallergie komt relatief veel voor binnen het hondenras labrador retriever. Dit komt vooral doordat dit een erfelijke allergie is. Symptomen van deze allergie zijn: jeuk, rode en/of schilferige huid, ontstoken oren, kale plekken en huidontsteking.

  Hoe weet ik waar mijn labrador allergisch voor is?

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador pup op de grond liggen en heel zielig kijken

  Omdat de bovenstaande allergieën vergelijkbare symptomen hebben, is het vaak lastig te zeggen aan welke allergie een labrador lijdt. Maak daarom altijd een afspraak bij de dierenarts als je vermoedt dat je labrador allergisch is voor iets. Een dierenarts onderzoekt je hond en stelt op basis hiervan vast of er sprake is van een allergie en om welke allergie het gaat.

  Aangezien een vlooienallergie het meest voorkomt bij honden, onderzoekt een dierarts meestal eerst of je labrador allergisch is voor vlooien. Hiervoor neemt hij een huidtest af. Blijkt uit de test dat er geen sprake is van een vlooienallergie? Dan onderzoekt een dierenarts of het om een voedselallergie gaat. Hiervoor zal hij een dieet voorschrijven dat je hond de aankomende tijd moet volgen. Zo kan een dierenarts vaststellen of er sprake is van een allergie voor bepaalde ingrediënten in de labrador voeding die jij je hond geeft.

  Is je labrador enige tijd op dieet geweest, maar blijkt het ook niet om een voedselallergie te gaan? Dan is er zeer waarschijnlijk sprake van een inhalatieallergie. Om dit vast te stellen, kan een dierenarts zowel een huid- als bloedonderzoek doen. Hierdoor wordt bovendien duidelijk voor welke stof(fen) je labrador allergisch is. Het kan weliswaar ook nog een contactallergie zijn, maar die kans is bijzonder klein. Deze allergie komt onder honden namelijk nauwelijks voor.

  Labrador allergie behandelen

  Heeft de dierenarts vastgesteld dat je labrador allergisch is? Dan vertelt hij je ook wat je kunt doen om deze allergie te behandelen. Wat je precies moet doen, hangt af van de allergie die je labrador heeft. Als het om een voedselallergie gaat, adviseert hij je waarschijnlijk om over te stappen naar andere voeding.

  Als je labrador allergisch is voor vlooien, is het belangrijk om deze beestjes te bestrijden. Begin met het aanbrengen van vlooienmiddel, maar laat het hier niet bij zitten. De kans is namelijk groot dat er op verschillende plekken in huis vlooieneitjes liggen, waardoor er mogelijk snel een plaag ontstaat. Behandel daarom ook de mand en/of het kussen van je labrador, (stoffen) meubels en accessoires met vlooienspray die zowel eitjes, larven als volwassen vlooien doodt. Spuit dit middel ook in kieren en gaten, want dit zijn vaak de plekken waar eitjes, larven en vlooien zich bevinden. Doe dit niet eenmalig, maar herhaal deze behandeling maandelijks.

  Labrador retrievers die aan een inhalatieallergie lijden, zijn vaak allergisch voor huisstofmijt. Omdat deze mijten het hele jaar door leven, kan je hond vaak allergische klachten hebben. Gelukkig kun je het een en ander doen om de gevolgen van deze allergie voor je labrador te verminderen. Was (de hoes van) zijn mand of kussen en zijn pluche speelgoed regelmatig op 95 graden. De mijten overleven dit namelijk niet. Koop bovendien geen hondenkussen van paardenhaar of schuim als je labrador allergisch is voor huisstofmijt. Ga ook regelmatig met de stofzuiger rond, maar doe dit niet als je hond erbij is. Hij komt dan in aanraking met de huisstofmijten, waardoor hij waarschijnlijk een allergische reactie krijgt.

  Veelgestelde vragen over allergische labrador

  Welke symptomen vertoont een allergische labrador?

  Jeuk is het bekendste symptoom van een allergie bij labrador retrievers. Andere mogelijke symptomen van allergieën bij honden zijn: haarverlies, oorinfectie/oorontsteking, diarree, hoesten, niezen, piepende ademhaling, winderigheid en braken.

  Mijn labrador heeft jeuk, is hij allergisch?

  Dat kan, maar hoeft niet. Een droge huid en vlooien kunnen namelijk ook jeuk veroorzaken. Neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts. Hij kan je labrador onderzoeken om te bepalen of hij ergens allergisch voor is.

  Is een allergie levensbedreigend voor een labrador?

  Een allergie kan levensbedreigend zijn voor je labrador, maar gelukkig komen dergelijke allergieën niet veel voor onder dit hondenras. Er zijn genoeg voorbeelden bekend van allergische labrador retrievers die een normaal leven kunnen leiden en oud worden.

  Welke labrador allergie komt het meest voor?

  Vlooienallergie is de meest voorkomende allergie onder labrador retrievers. Bij honden die aan deze allergie lijden, ontstaat een allergische reactie nadat een vlo zijn speeksel heeft ingebracht in de huid. Op de tweede plaats staat een inhalatieallergie en op de derde plaats een voedselallergie.

  Hoe behandel je een labrador allergie?

  Dat hangt af van waar je labrador allergisch voor is. Een vlooienallergie bestrijd je door je labrador en zijn omgeving te behandelen met vlooienmiddel. Huisstofmijtallergie ga je te lijf door zijn kussen, mand en pluche speelgoed op 95 graden te wassen en veelvuldig te stofzuigen. Als je labrador allergisch is voor voedsel, adviseert de dierenarts je vaak over te stappen op ander voer.

  Wanneer ga je naar de dierenarts?

  Als je vermoedt dat je labrador allergisch is, is het altijd verstandig om naar de dierenarts te gaan. Hij kan je hond onderzoeken en een allergie bevestigen of uitsluiten. Een dierenarts kan je bovendien vertellen om welke allergie het gaat en je tips geven hoe je hiermee omgaat.

  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *