Labrador wassen? Zo pak je dat aan!

Alles wat je moet weten over het wassen van een labrador

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Wil jij je labrador wassen als hij weer eens onder het zand of de modder zit, maar heb je dit nog niet eerder gedaan? Dan weet je misschien niet zo goed hoe je dit aanpakt. Daarom bied ik je de helpende hand. Ik vertel je in deze tekst hoe vaak jij je labrador wast en hoe je dit doet. Verder geef ik ook nog een aantal tips die van pas komen bij het wassen van een labrador retriever. Tot slot deel ik mijn eigen ervaringen met betrekking tot een labrador wassen.

  Hoe vaak was ik een labrador?

  Hier kan ik je helaas geen eenduidig antwoord op geven, want er bestaat nogal wat discussie over het aantal keer dat je een labrador moet wassen. De één beweert dat een maandelijkse wasbeurt goed is voor honden van dit ras, terwijl de ander juist vindt dat dit veel te vaak is. Omdat iedereen zo zijn eigen mening heeft over een labrador wassen, verwacht ik dat hier altijd discussie over blijft bestaan. Gelukkig zijn er manieren om te bepalen of je labrador retriever toe is aan een wasbeurt. Hieronder heb ik er een aantal voor je op een rijtje gezet.

  Op deze afbeelding zie je een blonde labrador die door de modder rent met een tennisbal in zijn bek
  • Leefstijl
   Hoe vaak je je labrador moet wassen, hangt onder meer af van zijn leefstijl. Duikt je labrador in elke sloot die hij tegenkomt? Of vindt hij het heerlijk om ter verkoeling in de modder te gaan liggen of te zwemmen in het kanaal? Dan moet je je labrador vaker schoonmaken dan wanneer hij het grootste deel van de tijd binnen verblijft. Wanneer je een actieve labrador retriever hebt en hem niet vaak wast, kan hij gaan stinken.
  • Vachtlengte
   De vachtlengte kan je ook helpen om in te schatten hoe vaak je je labrador moet wassen. Heeft je hond relatief lange haren? Dan moet je hem vaker schoonmaken dan wanneer je een kortharige labrador hebt. Vuil en rommel hoopt zich immers makkelijker op tussen lange haren dan tussen korte haren. Labrador retrievers behoren tot de kortharige honden, waardoor je ze over het algemeen niet heel vaak hoeft te wassen.
  • Huid
   Wil je weten of je labrador retriever toe is aan een wasbeurt? Dan kun je ook naar zijn huid kijken. De huid van een schone labrador hoort te glanzen. Als de huid van je hond minder glimt dan hij gedaan heeft, kan dit een teken zijn dat hij vies is. In dat geval is het verstandig om je labrador te wassen.

  Hoe kan ik een labrador wassen?

  Er zijn verschillende manieren waarop je je labrador kunt wassen. Je kunt hem afspoelen met water, maar je kunt ook een speciale hondenshampoo gebruiken. Was je je labrador retriever met shampoo? Kijk dan goed hoe hij hierop reageert. Sommige labradors kunnen niet tegen bepaalde shampoos, waardoor er mogelijk huidirritatie optreedt.

  Hoe word ik het beste labrador-baasje

  Dat lees je in Het Complete Handboek voor de Labrador van Jan Jacobs! Met ruim 25 jaar ervaring in het verzorgen en opvoeden van labrador retrievers is hij de aangewezen persoon om jou alles bij te brengen over dit hondenras.

  Koop je zijn e-book via de onderstaande knop? Dan profiteer je van 5 GRATIS bonussen!

  Koop Het Complete Handboek voor de Labrador

  Waar was ik een labrador?

  Heb je thuis een bad? Dan is dit een geschikte plek om je hond te wassen. Nadat je hem in bad getild hebt, kan hij – als het goed is – geen kant op. Hierdoor kun je hem van top tot teen goed schoonmaken. Je kunt een labrador retriever ook wassen in de douchehoek. Zorg er in dat geval wel voor dat hij hier niet uit kan ontsnappen, want anders wordt het een smeerboel in de badkamer.

  Als de badkamer zich niet op de begane grond bevindt en je labrador geen trap kan lopen, is wassen in de badkamer misschien geen optie. Je moet hem dan namelijk telkens naar boven en beneden tillen. Doordat een volgroeide labrador al snel zo’n 30 kilo weegt, is dit een uitdaging. Heb je een buitenkraan? Dan kun je je labrador buiten afspoelen. Je kunt eventueel ook een tuinslag aan een binnenkraan koppelen om je labrador buiten te wassen. Doe dit alleen in de lente en zomer, want in de herfst en winter is het te koud om je labrador retriever buiten te wassen.

  Tips die van pas komen bij een labrador wassen

  Niet iedere labrador retriever vindt het leuk om gewassen te worden. Vandaar dat een labrador schoonmaken niet altijd even makkelijk is. Misschien heeft je hond er wel zo’n hekel aan dat hij zich hevig verzet tegen een wasbeurt. In dat geval zijn de onderstaande tips vast en zeker waardevol.

  Begin al met wassen als je hond nog een pup is

  Om te voorkomen dat je labrador een hekel krijgt aan wassen, raad ik je aan om hier al mee te beginnen als hij nog een pup is. Neem je labrador pup geregeld mee naar de plek waar je hem wilt wassen, zodat hij hieraan kan wennen. Laat hem hier spelen en beloon hem regelmatig met iets lekkers. Op deze manier gaat hij de wasplaats als prettige plek zien.

  Lijn je labrador aan tijdens het wassen

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador die in en plas water ligt met waterdruppels om hem heen

  Als je labrador niet graag gewassen wordt, doet hij er alles aan om aan een wasbeurt te ontkomen. Lijn hem daarom aan voordat je begint met wassen. Gebruik hier bij voorkeur een korte, vaste lijn voor. Op deze manier kun je je hond onder controle houden en voorkom je dat hij zichzelf of jou verwondt tijdens een wasbeurt.

  Was je hond met hulp van een ander

  Een labrador wassen is een stuk makkelijker als je met zijn tweeën bent in plaats van alleen. De één kan de hond dan in bedwang houden, terwijl de ander hem wast.

  Spoel shampoo goed uit

  Was je je labrador met hondenshampoo? Spoel dit dan goed uit. Als er restjes in de vacht van je hond achterblijven, kan dit gaan irriteren. Met een douchekop of sproeikop op de tuinslang is het vrij eenvoudig om alle shampooresten uit zijn vacht te spoelen.

  Was een labrador niet té vaak

  De huid van je labrador scheidt een olie af. Deze olie beschermt zijn huid en houdt de vacht waterdicht op momenten dat dit nodig is. Tijdens een wasbeurt was je deze olie van zijn huid en uit zijn vacht. De huid kan hierdoor gaan schilferen en uitdrogen en haren kunnen uitvallen. Wil je de kans op deze en andere huidproblemen verkleinen? Dan moet je de vacht van een labrador goed verzorgen.

  Labrador laten wassen

  Wil je labrador niet dat je hem wast, weet je niet hoe je dit aanpakt of ben je hier zelf niet toe in staat? Maak dan een afspraak bij een trimsalon in de buurt. Hier hebben ze ervaring met het wassen van honden en bovendien is alles aanwezig om je hond te trakteren op de beste wasbeurt die hij zich maar kan wensen. Je labrador laten wassen in een trimsalon kost weliswaar geld, maar je weet zeker dat hij van top tot teen goed gewassen wordt.

  Zo pak ik het aan

  Aangezien mijn labrador Teddy met een grote boog om plassen heen loopt en niet de neiging heeft om in elke sloot te springen, wordt hij niet snel vies. Vandaar dat ik hem ook niet vaak was. In principe doe ik dit alleen als hij in de lente of zomer in het kanaal gezwommen heeft. Ik heb deze tuinslanghaspel op mijn buitenkraan aangesloten. Met de meegeleverde sproeikop spoel ik Teddy in een handomdraai schoon. Aan het einde van de zomer breng ik Teddy weleens naar een trimsalon voor een goede wasbeurt. Het advies hier luidde om hem alleen te laten wassen als hij écht vies is, vandaar dat ik hier niet te vaak kom om mijn labrador te wassen.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *