Wanneer wordt een labrador rustiger?

Tips en tricks om een drukke labrador rustiger te maken!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

In vergelijking met honden van andere rassen kunnen labrador retrievers behoorlijk energiek zijn. Dit geldt met name voor de puppy’s van dit hondenras, maar pubers en sommige volwassen labradors kunnen er ook wat van. Als je zelf een labrador pup in huis hebt, heb je mogelijk al wel gemerkt dat hij behoorlijk druk kan zijn. In het begin vind je het misschien nog grappig als een labrador pup wild in de rondte rent, maar de lol gaat er snel van af. Daarom wil je vast weten wanneer een labrador rustiger wordt. Op deze pagina lees je er alles over en geef ik je een aantal praktische tips voor het omgaan met een drukke labrador.

  Vanaf welke leeftijd wordt een labrador rustiger?

  Op deze afbeelding zie je een zwarte hyperactieve labrador

  Een drukke labrador kan je het bloed onder je nagels vandaan halen. Daarom hoop je waarschijnlijk dat hij zo snel mogelijk rustig wordt. Maar op welke leeftijd gebeurt dit eigenlijk? Dat verschilt per labrador. Toch zien we dat de meeste labradors rustiger worden zodra ze eenmaal volwassen zijn.

  De meeste mensen denken dat een labrador pup volwassen is na ongeveer 10 maanden. Omdat een labrador retriever tot de middelgrote hondenrassen behoort, is een labrador vanaf deze leeftijd geen puppy meer. Toch betekent dit niet dat hij vanaf dat moment ook al volwassen is. De meeste labrador retrievers zijn vanaf 3 jaar namelijk pas volwassen.

  Is je labrador net een paar maanden oud? Dan betekent dit dat het nog aardig lang duurt voordat je labrador rustiger wordt. Til hier niet te zwaar aan, maar geniet vooral van zijn aanwezigheid. Wanneer je constant gefrustreerd bent over het hoge energiegehalte van je labrador, duurt het gevoelsmatig alleen nog maar langer voordat hij volwassen is en rustiger wordt.

  Welke kleur labrador is het rustigst?

  Wie een labrador wil kopen, kan uit verschillende vachtkleuren kiezen. De bekendste kleuren zijn zwart, bruin en blond. Daarnaast zijn er labradors met een bijzondere vachtkleur, zoals roodoranje of zilvergrijs.

  Als jij je al enigszins verdiept hebt in het hondenras labrador retriever, heb je vast ook gelezen dat de ene labrador minder druk is dan de andere. Er zijn in het verleden talloze onderzoeken gedaan naar het gedrag van de verschillende kleuren labradors. Wanneer we puur kijken naar het gedrag en energiegehalte, zien we dat de resultaten van deze onderzoeken elkaar tegenspreken.

  Aangezien het niet als een paal boven water staat welke kleur labrador het rustigst is, vind je het misschien lastig om te kiezen. Gelukkig kunnen de ouders je hier meer informatie over geven. Als de ouders van een labrador pup allebei vrij rustig zijn, is de kans groot dat hij zelf ook redelijk rustig is. Focus je daarom niet te veel op de kleur, maar kijk liever naar de lijn waaruit de labrador retriever komt.

  Verschil tussen een actieve en hyperactieve labrador

  Eén van de voordelen van een labrador is dat je bij thuiskomst altijd warm onthaald wordt. Labrador retrievers zijn namelijk hartstikke blij als hun baasje weer thuis is, waardoor je kwispelend – en mogelijk zelfs springend en/of likkend – begroet wordt. Nadat je hem aandacht hebt gegeven, zet hij het misschien op een rennen. Veel labrador-baasjes denken dat dit actief gedrag is dat bij een labrador hoort, maar je hond kan ook hyperactief zijn. Het is belangrijk om het verschil te (her)kennen.

  Rent je hond als een dolle rondjes door de woonkamer, springt hij veelvuldig tegen je op en is hij ook nog eens luidruchtig? Dan is hij hyperactief. Als je naar je hond kijkt, kun je dit misschien zelf ook zien. Hyperactiviteit gaat bij labradors namelijk vaak gepaard met de volgende symptomen:

  • Blaffen en/of janken
  • Overmatig hijgen
  • Bijten
  • Achter eigen staart aan vangen
  • Geen rust kunnen vinden
  • Dingen kapotmaken
  • Snel afgeleid zijn

  Zo kun je je labrador kalmeren

  Vertoont je labrador pup regelmatig één of meerdere van de bovenstaande symptomen? Dan heb je misschien een overenthousiaste labrador. In dat geval wil je ongetwijfeld weten hoe jij je viervoeter kalmeert. Omdat veel labrador-baasjes geen idee hebben hoe zij dit aanpakken, noem ik hier een aantal tips waar je direct mee aan de slag kunt gaan.

  Op deze afbeelding zie je een blonde labrador met een tennisbal in zijn bek

  1. Laat je labrador regelmatig uitrusten

  Een labrador pup kan hyperactief gedrag vertonen als hij oververmoeid is. In plaats van te rusten speelt en rent hij vrolijk verder. Zorg er daarom voor dat je labrador voldoende rust krijgt. Een bench of puppyren kan je hierbij helpen. Hierin kan een labrador pup uitrusten, waardoor hij straks waarschijnlijk een stuk rustiger is.

  2. Zorg voor voldoende beweging

  Als een labrador zijn energie niet kwijt kan, zal hij sneller hyperactief gedrag vertonen. Zorg er daarom voor dat je hond voldoende beweging krijgt. Bij bewegen denken veel mensen al snel aan wandelen, maar spelen helpt ook. Gooi bijvoorbeeld een paar keer een bal weg of speel samen een trekspelletje met zijn touw. Hersenwerkjes kunnen ook uitkomst bieden. Van deze mentale training wordt een hond vaak meer moe dan van fysieke training, waardoor je labrador rustiger wordt.

  3. Laat zien dat jij de baas bent

  Vertoont je labrador hyperactief gedrag en ben je daar niet van gediend? Laat hem dan zien dat jij de baas bent. Hiervoor moet je je labrador in ieder geval de basiscommando’s leren, zoals ‘zit’, ‘af’ en ‘blijf’. Daarnaast kun je ook proberen om hem het commando ‘rustig’ te leren. Dit commando kan helpen om je labrador tot rust te manen als hij in een hyperactieve bui zit.

  4. Negeer slecht gedrag en beloon goed gedrag

  Wanneer een labrador zich hyperactief gedraagt, wil je hem dit afleren. Sommige mensen beginnen daarom te schreeuwen tegen hun hond of geven hem een tik op de neus. Dit werkt vaak averechts, want je labrador wordt er vaak alleen nog maar drukker door. Bovendien kan je labrador bang voor jou worden als je voor een dergelijke aanpak kiest. Het is beter om hem te belonen als hij rustig blijft in bepaalde situaties. Rent hij rondjes en springt hij tegen je op? Geef hem dan vooral geen aandacht, want dan doet hij dit de volgende keer opnieuw.

  Op deze afbeelding zie je de voorkant van het complete handboek voor de labardor retriever

  Hoe word ik het beste labrador-baasje?

  Dat lees je in Het Complete Handboek voor de Labrador van Jan Jacobs! Met ruim 25 jaar ervaring in het verzorgen en opvoeden van labrador retrievers is hij de aangewezen persoon om jou alles bij te brengen over dit hondenras.

  Koop je zijn e-book via de onderstaande knop? Dan profiteer je van 5 GRATIS bonussen!

  Koop Het Complete Handboek voor de Labrador

  Wordt een labrador rustiger na castratie?

  Een labrador reutje is over het algemeen drukker dan een labrador teefje. Dit komt vooral door de hormonen. Zo kan een labrador druk gedrag vertonen als hij een loops teefje ruikt. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je labrador aan de riem trekt. Om dit gedrag te voorkomen, overweeg je misschien om je labrador te castreren.

  Veel mensen denken dat castratie ervoor zorgt dat een labrador rustiger wordt, maar dit is niet met zekerheid te zeggen. Sommige baasjes ervaren inderdaad dat hun labrador rustiger is na een castratie, maar er zijn ook genoeg labrador retrievers die na een castratie hetzelfde gedrag blijven vertonen.

  Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de invloed van castratie op het gedrag van labradors. Ook hier geldt weer dat de onderzoekers het niet met elkaar eens zijn. Uit het ene onderzoek blijkt dat een labrador castreren positieve effecten heeft op zijn gedrag, terwijl het andere onderzoek juist laat zien dat een gecastreerde labrador meer angst of stress kan ervaren dan voorheen. Castreer een labrador daarom alleen vanwege gezondheidsredenen en niet omdat je hem te druk vindt. Beslis dit bovendien nooit op eigen houtje, maar doe dit altijd in overleg met een dierenarts.

  Chemische castratie labrador

  Op deze afbeelding zie je een drukke bruine labrador

  Ben je benieuwd of een castratie invloed heeft op het gedrag van je labrador? Dan kun je eerst een chemische castratie overwegen. Bij deze vorm van castratie wordt een hormoonimplantaat aangebracht onder de huid van je labrador. Dit implantaat heeft een remmende werking op de productie van geslachtshormonen, waardoor de testikels kleiner worden en een hond tijdelijk onvruchtbaar is.

  Een medische castratie verschilt in een aantal opzichten van een chirurgische castratie. Omdat er een implantaat onder de huid wordt aangebracht, hoeft je hond geen operatie te ondergaan. Daarbij komt dat een chemische castratie van tijdelijke aard is. De werking van het implantaat verschilt per hond, maar ligt vaak tussen de 6 en 12 maanden. Je labrador wordt vanzelf weer vruchtbaar als de hormonen uitgewerkt zijn.

  Mogelijke oorzaken van een drukke labrador

  Veel mensen denken dat het drukke gedrag in de genen van een labrador zit. Alhoewel dit inderdaad zo kan zijn, kunnen er ook andere redenen zijn waarom je labrador druk is. Hieronder heb ik 4 mogelijke oorzaken die tot een drukke labrador kunnen leiden op een rijtje gezet.

  Angst of stress

  Als je labrador angst of stress ervaart, kan dit ervoor zorgen dat hij druk gedrag gaat vertonen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je tijdens het wandelen een andere hond tegenkomt of er vuurwerk wordt afgestoken. Ook in huis zijn er factoren waardoor je labrador zich hyperactief kan gedragen. Misschien is hij bang voor de stofzuiger of heeft hij een hekel aan een bepaald geluid.

  Pijn

  Hyperactief gedrag kan ook veroorzaakt worden door pijn. Omdat een labrador je niet kan vertellen dat hij pijn heeft, probeert hij dit je op een andere manier duidelijk te maken. Dit kan door spullen kapot te maken, tegen je op te springen, te bijten of rondjes te rennen. Als jij je labrador een beetje kent, kun je misschien aan zijn lichaamstaal zien dat hij ergens last van heeft. Vermoed je dat je labrador pijn heeft? Dan raad ik je aan om direct contact op te nemen met je dierenarts.

  Vermoeidheid

  Labrador puppy’s zijn vaak zo enthousiast dat ze soms gewoonweg vergeten dat ze moeten slapen. Wanneer je labrador oververmoeid is, kan dit tot hyperactief gedrag leiden. In plaats van uit te rusten wordt hij alsmaar drukker en drukker. Laat je labrador in dat geval uitrusten in een prikkelarme omgeving, zoals de bench. Zorg ervoor dat er geen speelgoed meer in de bench ligt, zodat je labrador gedwongen wordt om uit te rusten.

  Verveling

  Wanneer een labrador zich verveelt, kan hij druk gedrag gaan vertonen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als hij naar zijn idee niet vaak genoeg naar buiten kan of jij te weinig met hem speelt. Je voorkomt dit door iedere dag voldoende aandacht aan je labrador te besteden. Ga regelmatig een stuk met hem wandelen, gooi zo nu en dan eens een speeltje weg of speel denkspelletjes met je hond. Wanneer je dit regelmatig doet, merk je waarschijnlijk snel genoeg dat je labrador rustiger wordt.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  2 reacties op “Wanneer wordt een labrador rustiger?

   1. Hoi Mathieu,

    Leuk dat je je mening over het artikel deelt. En fijn om te horen dat veel zaken herkenbaar zijn. Teddy is inmiddels gelukkig wel iets rustiger geworden, maar kent nog steeds (behoorlijk) drukke momenten.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *