Je wilt er waarschijnlijk niet aan denken, maar helaas komt er een moment dat je labrador overlijdt. Honden hebben – hoe graag we dit ook willen – geen eeuwig leven. Er komt ooit dan ook een moment dat jij je grote vriend, steun en toeverlaat los moet laten. Daarom is het goed om hier alvast bij stil te staan. Ik help je hier graag een handje bij. In deze tekst vertel ik je wat de mogelijkheden zijn als je labrador overleden is, wat je moet regelen en wat je met de spullen van je overleden labrador doet.
Inhoudsopgave
Afscheid nemen
Honden kunnen op een natuurlijke manier overlijden, maar soms moet je er ook voor kiezen om ze in te laten slapen. Ondanks dat dit vaak geen makkelijke keuze is, is het soms wel het beste voor je labrador. Je verlost hem zo uit zijn lijden. Het is alleen lastig te bepalen wat het juiste moment is om je hond in te laten slapen. Hiervoor kun je het beste naar zijn lichaamstaal kijken. Straalt hij geen vreugde meer uit, wil hij niet meer met je wandelen of laat hij zijn voer staan? Dan is het misschien beter om je hond te laten gaan. Als je twijfelt, kun je een dierenarts om advies vragen.
Of je hond nu een natuurlijke dood sterft of je euthanasie laat plegen, afscheid nemen is belangrijk. Dit kan je namelijk helpen om het grote verlies te verwerken. Is je labrador thuis overleden of laat jij hem hier inslapen? Leg je hond dan in zijn mand of op zijn kussen. Geef ieder gezinslid zijn momentje, zodat iedereen op zijn eigen manier afscheid kan nemen. Overweeg eventueel om een kleine ceremonie te houden. Steek bijvoorbeeld samen een kaars aan of blik samen nog eens terug op alle mooie momenten die jullie samen hebben meegemaakt.
Destructie
Persoonlijk zou ik destructie nooit overwegen, maar voor de volledigheid benoem ik het hier toch. Heb jij je labrador in laten slapen bij de dierenarts en weet je niet wat je ermee moet doen? Dan kun je hem hier achterlaten. Als hij thuis overleden is, kun je hem vaak naar de gemeente brengen. In beide gevallen bied jij je labrador aan voor destructie. Hij wordt opgehaald met een grote vrachtwagen, waarin ook andere dode dieren liggen. De destructor zal je labrador vervolgens verwerken tot biobrandstof.
Doneren aan de wetenschap
Is je labrador overleden? Dan kun je er ook voor kiezen om hem te doneren in het kader van het Dierendonorcodicil. Je overleden hond wordt dan – met jouw toestemming – ingezet voor practica bij de faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
Wie zijn hond wil doneren aan de wetenschap, kan hem het beste naar een aangesloten dierenarts brengen. Staat jouw dierenarts hier niet tussen? Vraag hem dan contact op te nemen met de faculteit. Er wordt dan gekeken of je labrador aan de eisen voldoet en gedoneerd kan worden.
Cremeren
Na het overlijden van je labrador kun je ervoor kiezen om hem te laten cremeren. Hiervoor kun je terecht bij een dierencrematorium. Je hond wordt verbrandt in een oven, waarna er as overblijft. Bij veel crematoria kun je kiezen uit individuele en collectieve crematie. Hieronder licht ik beide opties kort toe.
- Individuele crematie
Je labrador wordt alleen gecremeerd en niet samen met andere dieren. Hierdoor weet je zeker dat de as die overblijft ook daadwerkelijk van jouw hond is. Je kunt dit vervolgens thuis bewaren in een urn of uitstrooien op zijn favoriete plek. Individueel cremeren is duurder dan collectief cremeren. - Collectieve crematie
Je labrador wordt samen met andere dieren gecremeerd. De as van alle dieren wordt dan vaak gezamenlijk uitgestrooid. Sommige dierencrematoria kunnen de dieren van elkaar scheiden bij een collectieve crematie. Hierdoor kun je toch de as van je labrador meenemen. Een collectieve crematie is goedkoper dan een individuele crematie.
Overzicht crematoria voor dieren in Nederland
Wil jij je labrador graag cremeren, maar zoek je nog een dierencrematorium? In de onderstaande lijst heb ik alle crematoria voor dieren op een rijtje gezet, uitgesplitst per provincie.
- Drenthe
– Dierencrematorium Smilde - Flevoland
– Dierencrematorium Flevoland (Swifterbant)
– Dierenuitvaartcentrum Anubis Almere - Friesland
– Dierencrematorium Noord Nederland (Drachtstercompagnie)
– Dierencrematorium Domesticus (Bolsward) - Gelderland
– Huisdiercrematorium De Engelenburg (Voorst)
– Dierencrematorium Apeldoorn
– Kolleweidehof dierencrematorium (Heelweg)
– Dierencrematorium Amadeus (Nijmegen)
– Dierencrematorium Nijmegen-Arnhem - Groningen
– Diercrematorium Stadskanaal - Limburg
– Dierenuitvaartcentrum Venray
– Dierenuitvaartcentrum Roermond
– Dierencrematorium Maas en Beek (Beek)
– Dierenuitvaartcentrum Parkstad (Heerlen) - Noord-Brabant
– Huisdierenbegraaf- en crematiecentrum Peelrust (Handel)
– Dierenuitvaartcentrum Uden
– Dierencrematorium en -begraafplaats Lieshout
– Dierencrematorium Nature Nova (Wintelre)
– Dierencrematorium Midden Brabant (Boxtel)
– Dierenrematrium Memoria (Tilburg)
– Dierencrematorium Cinta (Nieuwendijk)
– Dierencrematorium Viviana (Prinsenbeek)
– Dierenuitvaartcentrum Roosendaal - Noord-Holland
– Dierenuitvaartcentrum Naarden
– Dierenuitvaartcentrum Amsterdam
– Dierencrematorium Westerhout (Beverwijk)
– Dierencrematorium Heerhugowaard
– Dierenuitvaartcentrum Schagerbrug - Overijssel
– Huisdierencrematorium Veenrust (Vriezenveen)
– Huisdieren Crematorium Oost Nederland (Deventer)
– Dierencrematorium Twente (Bentelo)
– Dierenuitvaartcentrum XuuX (Hengelo) - Utrecht
– Dierenuitvaartcentrum IJsselstein
– Dierencentrum Grebbehof (Rhenen) - Zeeland
– Dierencrematorium Zeeland (Koudekerke) - Zuid-Holland
– Dierencrematorium Het Hoeksche Hof (Numansdorp)
– Huisdieren Crematorium Drechtsteden (Alblasserdam)
– Dierenuitvaartcentrum Rotterdam
– Haaglanden Dierencrematorium (Den Haag)
– Dierenuitvaartcentrum Nootdorp
– Stichting Het Uitvaartcentrum voor Huisdieren (Zoetermeer)
– Dierenuitvaartcentrum Groenendijk (Hazerswoude-Rijndijk)
Ben ik een dierencrematorium vergeten? Stuur een mail naar bas@labradorgids.nl en ik voeg hem toe aan deze lijst
Resomeren
Bij steeds meer dierencrematoria kun je tegenwoordig ook voor resomeren kiezen. Dit staat ook wel bekend als watercrematie. Je overleden labrador wordt hierbij in een bad of vat gelegd, dat vervolgens gevuld wordt met warm water en kaliumhydroxide. Door de reactie die ontstaat, wordt het lichaam versneld ontbonden. Na zo’n 20 uur is er mooie, schone, witte as over. Deze mag je uiteindelijk meenemen naar huis om te bewaren of uit te strooien.
In vergelijking met cremeren is resomeren een stuk beter voor het milieu. Zo is er bijvoorbeeld minder energie nodig, want er hoeft geen oven verwarmd te worden. Uit onderzoek van TNO naar resomatie blijkt bovendien dat de invloed van het afvalwater op de waterzuiveringsinstallaties verwaarloosbaar is.
Begraven in eigen tuin
Je kunt je labrador ook begraven als hij overleden is. Veel baasjes willen dit in hun eigen tuin doen. Hier valt wat voor te zeggen, want zo voelt het alsof je hond nog steeds bij je in de buurt is. Wil jij je hond in de tuin begraven? Dan moet jij je aan een aantal regels houden. Deze regels –opgesteld door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) – zijn voor elke gemeente in Nederland hetzelfde. Ik heb de belangrijkste hieronder voor je op een rijtje gezet.
- De grond waarin jij je labrador wilt begraven, moet jouw eigendom zijn. Als je in een huurhuis woont, mag jij je hond niet in de tuin begraven.
- Er moet voldoende ruimte in de tuin zijn.
- Je moet een dode labrador minimaal 75 centimeter onder de grond begraven.
- Je mag je hond niet in plastic wikkelen. Gebruik liever een doek van katoen of linnen.
Voordat jij je labrador in de tuin begraaft, moet je beseffen dat je hond hier achterblijft als je verhuist. Weet je nog niet of je voor altijd in hetzelfde huis blijft wonen? Vraag je dan af of het verstandig is om je overleden hond te begraven in je tuin.
Begraven op een dierenbegraafplaats
Woon je in een huurhuis? Verwacht je binnen nu en een paar jaar te verhuizen? Of wil jij je overleden labrador liever niet in je eigen tuin begraven? Dan betekent dit niet dat begraven geen optie is. In plaats van in de tuin kun je ook voor een dierenbegraafplaats kiezen. Je hond krijgt hier zijn eigen graf. Hierdoor heb je een blijvende herinnering aan hem en bovendien kun je het graf altijd bezoeken als je dat wilt.
Als je ervoor kiest om je labrador te begraven op een dierenbegraafplaats, bepaal je vaak zelf hoe zijn uitvaart eruitziet. Zo kun jij je hond voor de begrafenis bijvoorbeeld op laten baren. Er zijn zelfs dierenbegraafplaatsen waar je een hele uitvaart kunt organiseren voor je overleden hond. Hierdoor geef je hem een afscheid dat hij verdient.
Overzicht dierenbegraafplaatsen in Nederland
In Nederland zijn behoorlijk veel dierenbegraafplaatsen te vinden. Zoek je nog een geschikte laatste rustplaats voor je labrador? Hieronder heb ik de dierenbegraafplaatsen per provincie voor je uitgelicht.
- Drenthe
– Dierenbegraafplaats Emmen
– Dierenbegraafplaats de Marand (Hollandscheveld)
– Dierenbegraafplaats ’t Hunebed (Pesse)
– Dierenbegraafplaats Larixhof(Wilhelminaoord) - Flevoland
– Dierenbegraafplaats Almere - Friesland
– Geen - Gelderland
– Dierenbegraafplaats Eibergen
– Dierenbegraafplaats Kolleweidenhof (Heelweg)
– Dierenbegraafplaats ’t Uivershof (Beek)
– Dierenbegraafplaats Erve ten Holte (Spankeren)
– Dierenbegraafplaats ’t Jagtveld (Heumen)
– Dierenbegraafplaats De Passage (Dreumel)
– Dierenbegraafplaats Medenstein (Echteld)
– Dierenbegraafplaats Klaverweiden (Hoevelaken) - Groningen
– Dierenbegraafplaats De Garst (Westerlee) - Limburg
– Dierenbegraafplaats De Aarde (Grashoek) - Noord-Brabant
– Huisdierenbegraaf- en crematiecentrum Peelrust (Handel)
– Dierencrematorium en -begraafplaats Lieshout
– Dierenbegraafplaats De Wilgenhof (Best)
– Dierenbegraafplaats Viviana (Prinsenbeek) - Noord-Holland
– Dierenbegraafplaats Zandvoort
– Dierenbegraafplaats De Stille Weiden (Berkhout) - Overijssel
– Dierenbegraafplaats Vennenberg (Dalfsen)
– Dierenbegraafplaats Zwolle - Utrecht
– Geen - Zeeland
– Geen - Zuid-Holland
– Dierenuitvaartcentrum Groenendijk (Hazerswoude-Rijndijk)
– Dierenbegraafplaats Zevenhoven
Ben ik een dierenbegraafplaats vergeten? Stuur een mail naar bas@labradorgids.nl en ik voeg hem toe aan deze lijst.
Opzetten
Tot slot kun je ervoor kiezen om een overleden labrador op te zetten. Dit staat ook wel bekend als taxidermie. Je bepaalt zelf in welke houding je hond wordt opgezet: staand, zittend of liggend. Om de houding van je labrador zo goed mogelijk na te maken, zal een taxidermist – de persoon die je hond opzet – je om foto’s vragen. De klus neemt vaak meerdere maanden in beslag. Je labrador opzetten is dan ook een stuk duurder dan de opties die ik eerder benoemde.
Wat moet je regelen als je hond overleden is?
Je hoofd staat er ongetwijfeld niet naar, maar je moet een aantal dingen regelen als je labrador overleden is. Was je hond gechipt? Meld het overlijden dan bij de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG) door een formulier in te vullen. Je voorkomt zo dat je op de verjaardag van je overleden labrador een mail krijgt om de gegevens nog eens te controleren.
Ondanks dat hondenbelasting in steeds meer gemeenten wordt afgeschaft, zijn er nog genoeg gemeenten waar je deze belasting wel betaalt. Betaal je elk jaar nog belasting voor je hond? Meld het overlijden van je labrador dan bij je gemeente. Je voorkomt zo dat je ten onrechte een aanslag voor hondenbelasting krijgt.
Was je hond verzekerd? Zeg deze verzekering dan op als je labrador overleden is. Doe dit ook met eventuele abonnementen die je hebt lopen, zoals abonnementen op voer of de trimsalon. Deze blijven gewoon doorlopen als je ze niet opzegt, waardoor je onnodige kosten maakt.
Wat doe je met de spullen van je overleden labrador?
Als je labrador overleden is, laat je zijn spullen de eerste dagen misschien nog onaangeroerd liggen. Het gemis is vaak zo groot dat veel baasjes het niet over hun hart kunnen verkrijgen om ze direct weg te halen. Toch kun je het niet voor eeuwig laten liggen. Bedenk daarom ook wat je met de spullen van je overleden labrador wilt doen.
Voor veel baasjes is het te vroeg om vlak na het overlijden van hun labrador een nieuwe hond te kopen. Begrijpelijk, want je moet eerst het verlies van je vorige hond verwerken. Weet je vrijwel zeker dat er in de toekomst een nieuwe hond komt? Bewaar de spullen van je overleden labrador dan. Je hoeft in dat geval niet alles nieuw te kopen als de nieuwe hond er is.
Komt er geen nieuwe hond? Dan kun je de spullen van je overleden labrador weggooien. Als ze nog in goede staat verkeren, is dit zonde. Doneer ze in dat geval aan een asiel of pension. Hier zijn ze ongetwijfeld hartstikke blij met de spullen. Sommige spullen vind je misschien te duur om gratis weg te geven, zoals een bench. Kan deze nog prima een ronde mee? Verkoop hem dan.
Aandenken aan je overleden labrador
Een labrador heeft voor altijd een plekje in je hart. Bovendien heb je talloze herinneringen aan de leuke momenten die jullie samen hebben meegemaakt. Toch kan ik me goed voorstellen dat je een tastbare herinnering wilt aan je overleden labrador. Dit kan in de vorm van een aandenken.
Voor wat betreft een aandenken aan een overleden hond zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Zo kun je thuis bijvoorbeeld een gedenkplekje inrichten. Zet bijvoorbeeld een foto van je labrador op een tafeltje neer met daarbij een kaarsje. Is je hond gecremeerd? Dan kun je hier de urn met zijn as ook bij zetten.
Je kunt ook een gedenksieraad kopen als aandenken aan je overleden labrador. Zo zijn er bijvoorbeeld kettingen met een ashanger te koop. Deze vul je met de as van je gecremeerde labrador retriever. Daarnaast kun je een ketting laten maken met een hanger waarop de pootafdruk van je overleden hond staat. Op deze manier draag jij je hond altijd met je mee.
Ashanger met hondenpoot
Koop direct via
Ashanger pootafdruk roségoud
Koop direct via
De kans is groot dat je veel foto’s hebt van je labrador retriever. Als aandenken kun je de leukste uitzoeken en hier een fotoalbum van maken. Is er een foto waar je helemaal verliefd op bent? Laat deze dan in het groot afdrukken en hang hem thuis aan de muur. Op deze manier word je elke dag herinnerd aan je labrador. Tot slot kun jij je overleden labrador laten vereeuwigen op je lichaam door een tattoo van hem te nemen.
Mijn ervaringen met een overleden labrador
Toen ik nog thuis woonde, hadden we een zwarte labrador genaamd Levy. In oktober 2008 kwam hij als pup bij ons en ik was er helemaal weg van. Doordat ik ermee opgroeide, was het wel even wennen toen ik in 2020 op mezelf ging wonen. Er was ineens geen hond meer en dat voelde toch best wel leeg.
Levy was op dat moment al bijna 12 en kreeg steeds meer fysieke ongemakken. In maart 2022 werd ik gebeld door mijn moeder met het bericht dat Levy op was en ze hem in lieten slapen. Ik had wel verwacht dat het er een keer aan zat te komen, maar toch sloeg het in als een bom. Na het telefoontje ben ik er zo snel mogelijk naartoe gegaan. Levy lag op dat moment al in de auto, maar ik heb hem nog gauw een laatste knuffel kunnen geven.
Het afscheid viel me behoorlijk zwaar. Ik denk zelfs dat het één van de moeilijkste dingen is die ik in mijn leven heb meegemaakt. Het liefst maak ik het niet nogmaals mee, maar ik weet dat dit wel gaat gebeuren. Ik kan nu al verdrietig worden van de gedachte dat Teddy er over een aantal jaar niet meer is. Je raakt zo snel gewend aan zo’n beestje, dat je je al snel geen leven zonder meer voor kunt stellen. Ik hoop dan ook dat Teddy nog heel wat jaartjes bij mij is!
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.
Veelgestelde vragen over een overleden hond
Als je hond thuis overlijdt, neem je contact op met een dierenarts. Hij kan het overlijden van je hond bevestigen en je adviseren hoe je omgaat met het lichaam van je overleden hond.
Ja, maar alleen als je zelf eigenaar bent van de grond. Als je een huis huurt, mag jij je hond dus niet in de tuin begraven. Je moet een overleden hond bovendien altijd minimaal 75 centimeter onder de grond begraven en je mag hem niet in plastic wikkelen.
Ja, er zijn dierenuitvaartcentra waar je een overleden hond kunt resomeren (watercrematie). Hij wordt dan in een bad met water en kaliumhydroxide gelegd, waardoor zijn lichaam versneld ontbonden wordt. Dit is een stuk milieuvriendelijker dan crematie in een oven.
Je kunt een herdenkingsplek voor je overleden hond maken door bijvoorbeeld een speciaal hoekje in huis in te richten. Zet hier een foto van hem neer en leg zijn lievelingsspeeltje er bijvoorbeeld bij. Als je hond gecremeerd is, kun je de urn met as er ook bij zetten.
Als je hond overleden is en je een huisdierverzekering hebt, zeg je deze op. Je voorkomt zo dat je onnodige kosten maakt. Bij veel verzekeraars kun je een huisdierverzekering online opzeggen, maar soms moet je telefonisch contact opnemen na het overlijden van je hond.