Labrador voer kopen? Zo vind je het beste hondenvoer

Het belang van goede voeding voor een labrador en tips om het beste hondenvoer te vinden

Gemiddelde leestijd: 20 minuten

Het vinden van labrador voer kan een flinke uitdaging zijn. Er zijn niet alleen allerlei verschillende soorten voer, maar ook talloze merken. Ondanks dat je labrador het voer dat je hem voorschotelt waarschijnlijk gewoon opeet, is het niet verstandig het eerste beste voer te kopen dat je tegenkomt. Niet alle voer is namelijk even goed voor je labrador retriever. Daarom help ik je in deze tekst om het beste voer voor je labrador retriever te vinden.

  Het belang van goed labrador voer

  Goede voeding is hartstikke belangrijk voor labrador retrievers. Helaas zijn veel baasjes zich hier niet bewust van. Hierdoor wordt er soms alleen maar naar de prijs gekeken en niet naar de samenstelling van labrador voer. Het is logisch dat je niet onnodig veel wilt betalen voor hondenvoer, maar dit moet uiteraard niet ten koste gaan van de gezondheid van je viervoeter.

  Geef je je labrador slecht voer? Dan kan zijn gezondheid hieronder lijden. Wanneer je je labrador voer geeft dat weinig voedingsstoffen bevat, kan hij last krijgen van zijn huid. Daarnaast kan de vacht van een labrador dof of dunner worden als hij slechte voer krijgt. Slechte voeding kan er bovendien voor zorgen dat het immuunsysteem van je labrador wordt aangetast. Het gevolg hiervan is dat je labrador sneller ziek wordt.

  Voeding heeft ook invloed op het gedrag van je labrador. Geef jij je labrador goed voer? Dan is de kans op gedragsproblemen een stuk kleiner dan wanneer je hem ‘slecht’ hondenvoer geeft. Labrador retrievers die voer met weinig voedingsstoffen krijgen, kunnen ongewenst gedrag gaan vertonen. Dit kan uiteindelijk tot problemen in de opvoedingen van je labrador leiden.

  Beste voer voor een labrador pup

  Op deze afbeelding zie je hondenbrokken in een voerbak

  In de eerste vier weken van zijn leven eet een labrador pup niet, maar drinkt hij alleen moedermelk. Doordat deze melk eiwitten, vet en calcium bevat, krijgt een puppy alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft om in deze fase van zijn leven voldoende te groeien. Moedermelk bevat daarnaast beschermende stoffen die een labrador pup nodig heeft om gezond te blijven.

  Als een labrador pup vier weken oud is, heeft hij niet langer genoeg aan alleen moedermelk. Daarom voert een fokker puppy’s bij vanaf het moment dat ze ongeveer 1 maand oud zijn. Hier kunnen verschillende soorten voer voor gebruikt worden, zoals natvoer. Doordat dit voer zacht is, hebben de tere tandjes van een labrador pup hier niets onder te lijden.

  Vanaf 8 weken mag een labrador pup het nest verlaten. Dit is tevens het moment waarop vaak overgestapt wordt van puppyvoeding op brokjes. Er zijn overigens fokkers die pups al eerder brokken voeren, zodat ze hier alvast aan kunnen wennen. Het is het beste om je labrador pup speciale puppybrokken te voeren. Deze brokken bevatten namelijk meer voedingsstoffen dan voer voor volwassen labrador retrievers. Hierdoor kan je labrador pup goed blijven groeien.

  Puppybrokken zijn een stuk kleiner dan brokken voor een volwassen labrador. Dit is niet voor niets, want het kost puppy’s zo minder moeite om ze op te eten. Merk je dat je pup moeite heeft met de kleine brokken? Voeg dan eens een beetje water toe aan zijn voer. De brokken worden dan zacht, waardoor het voor je pup een stuk makkelijker wordt om ze te eten. Extra bijkomstigheid is dat je pup zich op deze manier sneller verzadigd voelt, waardoor hij de komende tijd waarschijnlijk geen honger meer heeft.

  Belangrijke bestanddelen van labrador voer

  De samenstelling is in mijn ogen het belangrijkste aandachtspunt bij labrador voer kopen. Als je (nog) niet thuis bent in deze wereld, twijfel je misschien wat het beste voer voor je labrador retriever is. Om het voor jou wat makkelijker te maken, heb ik hier een aantal belangrijke bestanddelen van hondenvoer op een rijtje gezet. Hopelijk lukt het jou zo ook om het beste voer voor je labrador te vinden.

  1. Koolhydraten: koolhydraten hebben verschillende functies in het lichaam van je labrador. Ze zorgen voor de opbouw van cellen en een goede werking van de darmen, maar ze zijn ook een goede energiebron voor je hond. Koolhydraten zitten onder meer in veel groenten en fruitsoorten.
  2. Vetten: een labrador haalt niet alleen energie uit koolhydraten, maar ook uit vetten. Daarnaast kunnen vetten helpen met het opnemen van bepaalde vitamines en houden ze de huid en vacht gezond. Dit belangrijke bestanddeel komt vooral voor in vlees en zuivel. Zit er te weinig vet in het voer van je labrador? Dan kun je hier eventueel wat schapenvet aan toevoegen om ervoor te zorgen dat hij toch voldoende vetten binnenkrijgt.
  3. Eiwitten: om ervoor te zorgen dat het immuunsysteem van je labrador goed blijft werken, hij cellen en (spier)weefsel opbouwt en blijft groeien, moet je hond voldoende eiwitten binnenkrijgen. Het lichaam van je labrador verteert dierlijke eiwitten het beste. Deze zitten onder meer in vlees.
  4. Vitamines: labradors hebben bepaalde vitamines nodig om gezond te blijven. Dit hondenras kan bijvoorbeeld niet zonder de wateroplosbare vitamines B en C. Deze vitamines worden – met behulp van water – opgenomen tijdens het verteringsproces. Labradors hebben ook vitamine A, D, E en K nodig. Deze worden opgeslagen in lichaamsvet. Vitamine A, B, C, D, E en K kunnen zowel in plantaardige als in dierlijke producten zitten.
  5. Mineralen en sporenelementen: tot slot zijn mineralen en sporenelementen een belangrijk bestanddeel van hondenvoer. Zo heeft je labrador bijvoorbeeld calcium en fosfor nodig voor een sterk skelet, zorgt ijzer voor het transport van zuurstof via het bloed en is zink verantwoordelijk voor groei en gezondheid van de huid. Koop je uitgebalanceerd hondenvoer? Dan bevat dit vrijwel altijd voldoende mineralen en sporenelementen.

  Beste voer voor volwassen labrador retrievers

  In dierenwinkels en online zijn allerlei soorten hondenvoer te koop. Dit ontdek je snel genoeg als jij je hier eenmaal in verdiept. Je kunt je labrador brokken voeren, maar ook voor vers vlees, blikvoer of diner kiezen. Hieronder licht ik de verschillende voersoorten kort uit. Hopelijk helpt dit jou om te bepalen wat het beste voer voor je labrador is.

  Op deze afbeelding zie je hondenvoer in een rode bak

  Brokken

  Veel mensen voeren hun labrador brokken. Vaak wordt gedacht dat alle brokken hetzelfde zijn, maar dat is niet het geval. Er zijn namelijk verschillende merken die brokken verkopen en elk merk gebruikt weer andere bestanddelen. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen halfnatte, geperste en geëxpandeerde brokken. Wil jij je labrador brokken voeren? Zorg er dan voor dat je het verschil hiertussen weet, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Om je te helpen, heb ik hieronder een paar brokken voor volwassen labrador retrievers op een rijtje gezet die goed staan aangeschreven.

  Vers vlees

  In plaats van brokken kun jij je labrador ook rauw, vers vlees voeren. Dit hondenvoer staat ook wel bekend als kant-en-klaar vers vlees (KVV). Doordat deze labrador voeding niet verhit wordt, bevat het veel probiotica. Dit is goed voor het darmkanaal en de algehele gezondheid van je labrador retriever.

  5 kilo vers vlees voor de hond – Compleet Langzaam gegaard

  Goede voedingsstoffen blijven aanwezig, schadelijke bacteriën worden gedood | Bevat: 70% vers vlees (kip en rund), 10% bruine rijst, 10% groenten (wortel en doperwt) en 10% runderlever | Extra zalmolie en ascorbinezuur toegevoegd | Rijk aan vitamines en eiwitten

  Blikvoer

  De meeste labradors zijn dol op blikvoer. Toch zit er in mijn ogen ook groot een nadeel aan deze voeding, want blikvoer bevat in verhouding veel vocht en weinig vlees. Om ervoor te zorgen dat je labrador dag in dag uit voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, moet je hem vaak relatief veel blikvoer geven. Het risico hiervan is dat je hond (te) dik wordt. Honden van dit ras hebben aanleg om dik te worden.

  Diner

  Tot slot kun je je labrador ook diner voeren. Dit is een combinatie van brokken, granen en gedroogde groenten. Voordat je diner aan je labrador voert, voeg je er warm water aan toe. Doe je dit niet? Dan kan dit grote gevolgen hebben voor je hond. Diner neemt dan namelijk alle vocht op uit de maag van je labrador en dat kan ervoor zorgen dat je labrador uitdroogt.

  Op deze afbeelding zie je de voorkant van het complete handboek voor de labardor retriever

  Meer weten over de verschillende voersoorten voor labradors?

  Hierboven las je al dat er verschillende soorten voer zijn voor labradors. Weet je niet voor welke soort voer je moet kiezen? Of wil je gewoon meer weten over een bepaalde voersoort? Download dan Het Complete Handboek voor de Labrador. In dit e-book van Jan Jacobs wordt veel aandacht besteed aan labrador voeding.

  Koop je dit e-book via de onderstaande knop? Dan krijg je tijdelijk 5 leuke extra’s: 4 e-books en een onaangekondigde bonus.

  Koop Het Complete Handboek voor de Labrador en profiteer van de GRATIS bonussen!

  Hoeveel eet een labrador per dag?

  Sommige mensen denken dat iedere labrador retriever evenveel eet per dag, maar dat is niet het geval. De ene labrador heeft namelijk een snellere stofwisseling dan de andere. Als de stofwisseling van je hond sneller verloopt, heeft hij meer voer nodig. Dit is ook het geval als je labrador een actieve levensstijl heeft. Hij beweegt dan immers meer, waardoor de behoefte aan voeding groter is dan bij honden die minder bewegen.

  Doordat iedere hond anders is, kan ik je niet precies vertellen hoeveel een labrador per dag eet. Gelukkig kun je dit achterhalen door goed naar je eigen hond te kijken. Je kunt eventueel ook een blik werpen op het voer dat je je hond geeft. Op de verpakking staat vaak aangegeven hoeveel je hond er iedere dag van nodig heeft om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Deel deze hoeveelheid door het aantal keer dat je hond voer krijgt en je weet hoeveel voer je hem iedere keer ongeveer moet geven.

  Het is overigens niet altijd verstandig om je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te houden die op de verpakking van labrador voeding staat. Het gaat hier namelijk om gemiddeldes en de aanbevolen hoeveelheid kan te veel zijn voor je labrador. Dit kan uiteindelijk resulteren in overgewicht. Vind je dat je labrador de laatste tijd een stuk steviger is geworden? Dan moet je labrador afvallen. Dit kan onder meer door hem minder voer te geven of ervoor te zorgen dat hij meer beweging krijgt.

  Aandachtspunten bij labrador voer kopen

  Ben je op zoek naar het beste labrador voer? Dan is het handig om te weten waar je op moet letten. Voordat je aan je zoektocht begint, raad ik je aan om te bepalen welke soort voer jij je labrador wilt geven. Je kunt kiezen uit brokken, kant-en-klaar vers vlees (KVV), blikvoer en diner.

  Zodra je weet welke soort voeding het moet worden, kun je specifieker naar het voer kijken. Om te beginnen kijk je hoe het voer is samengesteld. Als het voer dat jij op het oog hebt niet de juiste bestanddelen bevat, krijgt je labrador retriever mogelijk onvoldoende voedingsstoffen binnen. Ga in dat geval op zoek naar ander voer voor je labrador.

  Tot slot kan ik goed begrijpen dat je naar de prijs van labrador voer kijkt. Ondanks dat ik dit punt hier pas als laatste behandel, kijken veel labrador-baasjes als eerste naar de prijs van hondenvoer. Verstandig is dit niet, want de prijs mag nooit boven de gezondheid van je labrador gaan. Let daarom eerst op de vorm van de voeding en de samenstelling ervan en verdiep je dan pas in de prijs.

  Overstappen naar ander labrador voer

  Heb jij je in hondenvoer verdiept en ben je van mening dat je labrador op dit moment niet de beste voeding krijgt? Dan wil je misschien overstappen naar ander labrador voer. Doe dit nooit van de ene op de andere dag, maar laat je labrador langzaam maar zeker aan zijn nieuwe voer wennen. Als je toch direct volledig overstapt, kan je labrador diarree krijgen of ziek worden.

  Om de kans op problemen door ander hondenvoer tot een minimum te beperken, meng je het nieuwe en oude voer de eerste dagen met elkaar. Het onderstaande overzicht laat je per dag zien hoe je je labrador het beste aan zijn nieuwe voeding laat wennen.

  Op deze afbeelding zie je een zwarte labrador die in het gras ligt en langs zijn bek likt
  • Dag 1: meng 75 procent van de huidige voeding met 25 procent van de nieuwe voeding.
  • Dag 2: meng 75 procent van de huidige voeding met 25 procent van de nieuwe voeding.
  • Dag 3: meng 50 procent van de huidige voeding met 50 procent van de nieuwe voeding.
  • Dag 4: meng 50 procent van de huidige voeding met 50 procent van de nieuwe voeding.
  • Dag 5: meng 25 procent van de huidige voeding met 75 procent van de nieuwe voeding.
  • Dag 6: meng 25 procent van de huidige voeding met 75 procent van de nieuwe voeding.
  • Vanaf dag 7: voer je labrador 100 procent van de nieuwe voeding.

  Waar koop je labrador voer?

  Labrador voer is op verschillende plekken te koop. De meeste supermarkten hebben vandaag de dag een uitgebreid assortiment hondenvoer, waardoor je hier labrador voer kunt kopen. Daarnaast kun je hondenvoer kopen bij een dierenspeciaalzaak. Hier heb je over het algemeen meer keuze dan in de supermarkt.

  Heb je (nieuw) hondenvoer nodig? Dan hoef je hier tegenwoordig de deur niet meer voor uit, want je kunt labrador voer online kopen. Er zijn talloze websites die verschillende soorten voer aanbieden. Nadeel van online labrador voeding kopen is dat jij je niet voor kunt laten lichten door een medewerker. Koop hondenvoer daarom nooit online als je van plan bent over te stappen naar een andere voersoort. Ga in dat geval liever langs bij een dierenspeciaalzaak en laat je adviseren.

  Een voordeel van online labrador voeding kopen is dat je relatief makkelijk kunt besparen, want je vergelijkt snel verschillende aanbieders met elkaar. Vergeet niet dat de prijs nooit de doorslag mag geven bij hondenvoer kopen. Je wilt immers het beste labrador voer kopen en dat lukt niet als je alleen maar naar de prijs kijkt.

  Welk labrador voer krijgt Teddy?

  Toen ik Teddy ophaalde bij de fokker, vertelde hij dat hij al begonnen was met het voeren van puppybrokken. Zelf gebruike hij brokken van het merk Smølke en ik kreeg ook wat van deze brokken mee naar huis. Omdat de fokker vertelde dat alle pups de brokken lekker vonden en goed groeiden, besloot ik om Teddy thuis dezelfde brokken te voeren. Bij de plaatselijke dierenwinkel direct een grotere zak gehaald, zodat we de eerste tijd vooruit konden.

  Vandaag de dag voer ik Teddy nog steeds brokken van hetzelfde merk. Hij vindt ze heerlijk, ziet er goed uit en is gezond. Daarom zie ik geen reden om over te stappen op ander hondenvoer. Wel ben ik – op advies van de dierenarts – overgestapt van de Smølke Puppy Maxi naar Smølke Adult Maxi. De dierenarts vond Teddy destijds een tikkeltje zwaar. Volgens hem zou het helpen om over te stappen op dit labrador voer. En dat was inderdaad het geval, want Teddy was al snel weer op een gezond gewicht en is dat momenteel nog steeds.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  2 reacties op “Labrador voer kopen? Zo vind je het beste hondenvoer

  1. Hele handige tips wat betreft de voeding, erg blij mee.
   Wij hebben een zwart teefje van nu net 2 jaar. Zij is met heel veel andere honden door de dierenbescherming in beslag genomen bij die malafide hondenhandelaar in Eersel.
   In het asiel kreeg zij Hill’s brokken ( huid en vacht). Voordat zij met ons meeging is zij nog gesteriliseerd en zijn wij overgestapt op Hill’s mobility. Volgens onze dierenarts zouden wij haar Hill’s metabolic moeten geven. Omdat zij in onze ogen te zwaar werd geven wij haar nu 2x daags 130 gram brokken.
   Intussen zijn wij zelf ook gaan zoeken in andere brokken en kwamen ook bij Eukanuba en Royal Canin ( voor gesteriliseerde honden) uit. Graag uw mening hierover omdat hier meer eiwit in zit dan in Hill’s. Bij voorbaat dank. M vr gr.

   1. Hoi Paula, leuk om te horen dat je de tips handig vindt en er iets aan hebt. En erg fijn om te horen dat ze nu een gouden mandje heeft gevonden! Hopelijk heeft ze niet te veel ‘last’ meer van de nare ervaringen die ze in het verleden heeft gehad.

    Aangezien ik geen voedingsdeskundige ben, kan ik je helaas geen gericht advies geven over de beste voeding voor je gesteriliseerde labrador. Zelf zou ik het advies van de dierenarts opvolgen, aangezien deze doorgaans verstand heeft van voeding en afvallen. Je kunt eventueel ook een voedingsdeskundige voor honden inschakelen om te kijken wat in jouw situatie de beste optie is qua voer.

    Wel heb ik even voor je naar de ruwe eiwitgehaltes van de verschillende voersoorten gekeken. Royal Canin Labrador Retriever Sterilised bevat 30% ruwe eiwitten, Eukanuba Breed Specific Labrador Retriever 23%, Hills Metabolic 24,5% en Hills Metabolic + Mobility 24,6%. Deze percentages liggen niet bijzonder ver uit elkaar, dus ik vermoed niet dat het grote gevolgen heeft voor je labrador als je overstapt op andere voeding. Daarbij komt dat brokken voor volwassen honden al snel meer dan 20% (ruwe) eiwitten bevatten. Dit kan overigens oplopen tot 36%. Hier vind je wat meer tekst en uitleg over eiwit in hondenvoer, misschien helpt dit je om een keuze te maken.

    Kijk vooral ook even op de verpakking van de brokken. Hierop vind je vaak een handige tabel waarin staat hoeveel gram brokken een hond per gewichtsklasse dagelijks mag hebben. Zelf gebruik ik dit ook als maatstaf voor mijn labrador Teddy. Hij krijgt tegenwoordig drie keer per dag 120 gram voer, weegt 30 kilo en blijft mooi op gewicht.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *