Labrador schuift kont over de grond: waarom doet hij dit?

Alles wat je moet weten over ‘sleetje rijden’ door honden

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Het ziet er nogal vreemd uit als je labrador met zijn kont over de grond schuift. Hij gaat op zijn kont zitten, tilt zijn achterpoten op en schuift over de grond door stapjes te zetten met zijn voorpoten. Als je hond dit gedrag vertoont, noemen we dat ook wel ‘sleetje rijden’.

Sommige baasjes lachen kostelijk als hun labrador met zijn kont over de grond schuift. Het ziet er weliswaar grappig uit, maar hij doet dit niet voor niets. Sleetje rijden is voor je hond namelijk een teken om aan te geven dat hij ergens last van heeft.

Schuift je labrador geregeld met zijn kont over de grond? Dan raad ik je aan om dit serieus te nemen. Het probleem is alleen dat veel baasjes geen idee hebben wat dit gedrag betekent. Daarom vertel ik je in deze tekst alles wat je moet weten over sleetje rijden door honden.  

    Mogelijke oorzaken van sleetje rijden door je labrador

    Wie denkt dat er slechts één reden is waarom honden sleetje rijden, heeft het mis. Dit gedrag kan namelijk verschillende oorzaken hebben. Wil je weten waarom je labrador met zijn kont over de grond schuift? Hieronder heb ik een aantal mogelijk oorzaken op een rijtje gezet.  

    Hij moet poepen

    Labrador retrievers kunnen zowel binnen als buiten met hun kont over de grond schuiven. Als je hond dit gedrag binnenshuis vertoont, kan dit een teken zijn dat hij moet poepen. Hij schuurt dan vaak maar kort met zijn achterwerk over de grond en staat vervolgens snel weer op. Herken je dit gedrag? Ga dan met je labrador wandelen, zodat hij de kans krijgt om zijn behoeftes te doen.

    Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy poepen

    Er hangen restjes aan zijn achterwerk

    Gaat je labrador sleetje rijden vlak nadat hij gepoept heeft? Dan doet hij dit mogelijk omdat er nog restjes van de ontlasting aan zijn achterwerk hangen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je labrador gras eet. Grassprieten verteren niet, waardoor ze er in hun geheel weer uit komen. Soms kunnen ze gedeeltelijk in de anus blijven zitten. Een hond kan dan zelf proberen om de grasspriet te verwijderen door met zijn kont over de grond te schuiven.

    Bij langharige honden kan er na het poepen ontlasting in de vacht rondom de anus blijven hangen. Aangezien labrador retrievers kortharig zijn, gebeurt dit bij honden van dit ras niet vaak. Als je labrador diarree heeft, kan het wel gebeuren. Droogt de ontlasting op? Dan kan het aan de huid gaan trekken en dat bezorgt je hond een onprettig gevoel. Sleetje rijden is in dat geval een manier om de opgedroogde ontlasting uit de vacht te krijgen.  

    Hij heeft problemen met zijn anaalklieren

    Als je labrador vaak met zijn kont over de grond schuift, is de kans groot dat hij problemen met zijn anaalklieren – ook wel anaalzakjes genoemd – heeft. Deze klieren kunnen verstopt raken en uiteindelijk zelfs gaan ontsteken. Dit is direct ook de meest voorkomende oorzaak van sleetje rijden door honden.

    De anaalklieren zijn twee kleine zakjes die tussen de inwendige en uitwendige sluitspier liggen. Iedere keer als je labrador poept, leegt hij zijn anaalklieren. De vloeistof in de zakjes wordt dan meegegeven aan zijn ontlasting. Doordat deze een specifieke geur bevat, gebruikt je hond het om zijn territorium af te bakenen. Beide anaalzakjes lopen via een kanaaltje naar de anus van je hond. Het ene zakje eindigt links van de anus, de andere rechts.

    Bij de meeste honden worden de anaalklieren automatisch leeggedrukt tijdens het poepen, maar dit gebeurt niet altijd. Als gevolg hiervan kunnen de zakjes verstopt raken of zelfs gaan ontsteken. Dit leidt vaak tot jeuk, maar verstopte anaalklieren kunnen ook andere ongemakken veroorzaken. In een poging om de overlast te verminderen, kan je labrador met zijn kont over de grond schuiven.

    Hij heeft wormen

    Sleetje rijden kan ook het gevolg zijn van een wormenbesmetting. Je hond kan (de eitjes van) deze parasieten tijdens het wandelen binnenkrijgen, bijvoorbeeld als hij poep eet van honden of andere dieren. Aan het begin merk je hier nog niets van, want de symptomen ontstaan vaak pas in een later stadium. Er kunnen dan wormen in zijn ontlasting zitten en je hond kan gaan braken. Jeuk rondom de anus hoort ook bij een wormenbesmetting. In de hoop de jeuk te verlichten, schuift je labrador met zijn kont over de grond.

    Hij heeft jeuk

    Als jij jeuk aan je achterste hebt, krab je er waarschijnlijk een paar keer aan. De jeuk is dan vaak snel verdwenen. Waar wij mensen wel bij ons achterwerk kunnen komen, geldt dit voor honden niet. Is je labrador allergisch, heeft hij last van vlooien of is de huid rondom zijn anus geïrriteerd? Kijk er dan niet raar van op als hij met zijn kont over de grond schuift. Dit is voor je hond namelijk een manier om de jeuk te verlichten. Vergelijk het met krabben aan je kont als je zelf jeuk hebt.

    Op deze afbeelding zie je een labrador die jeuk heeft

    Moet je naar de dierenarts als je labrador met zijn kont over de grond schuift?

    Zoals ik eerder in deze tekst al aangaf, hoef jij je vaak geen zorgen te maken als je labrador af en toe met zijn kont over de grond schuift. Je hond kan dit doen omdat hij moet poepen, jeuk heeft of er restjes aan zijn achterste hangen. In dat geval hoef je niet direct naar een dierenarts, want het sleetje rijden stopt dan vaak vanzelf.

    Schuift je labrador vaak met zijn kont over de grond? Maak dan een afspraak bij een dierenarts. Je hond kan besmet zijn met wormen of problemen met zijn anaalklieren hebben. Als jij je hond door een dierenarts laat onderzoeken, weet je snel wat de oorzaak is. Bovendien kun je hem direct laten behandelen. Zo kan een dierenarts de verstopte anaalklieren van je hond legen. Bij ontstoken anaalklieren of een wormenbesmetting schrijft hij waarschijnlijk antibiotica voor.

    Leeg de anaalklieren van je hond nooit zelf!

    Vermoed je dat verstopte anaalklieren de oorzaak zijn van sleetje rijden door je labrador? Dan moet je deze zakjes legen. Op sommige websites wordt uitgelegd hoe je dit zelf kunt doen, maar ik raad je dit ten zeerste af. Je stimuleert namelijk de aanmaak van anaalvocht als je de zakjes probeert uit te drukken als ze nog niet vol zitten. Dit kan uiteindelijk tot (veel) groter problemen leiden. Laat de anaalzakjes van je labrador daarom altijd legen door een dierenarts.

    Op deze afbeelding zie je mijn labrador op zijn kont over de grond schuiven

    Tips om sleetje rijden door je labrador te voorkomen

    Als je labrador met zijn kont over de grond schuift, heeft hij misschien ergens last van. Daarom kan ik me goed voorstellen dat je sleetje rijden wilt voorkomen. Omdat iedere hond weleens jeuk aan zijn achterste heeft, kan dit gedrag altijd optreden. Gelukkig kun je wel het een en ander doen om de kans op sleetje rijden te verkleinen.

    Heeft je labrador diarree? Controleer zijn achterste dan telkens nadat hij gepoept heeft. Dit hoeft niet ter plekke, maar kan prima thuis. Veeg (het gebied rondom) zijn anus eventueel met een nat doekje of een stukje keukenpapier schoon. Je hoeft zo niet bang te zijn dat er restjes ontlasting achterblijven in zijn vacht. Daarnaast kan het verstandig zijn om hem tijdelijk licht verteerbaar voer te geven. De maag en darmen van je hond krijgen zo de kans om tot rust te komen. Hierdoor heeft je labrador vaak sneller weer vaste ontlasting.

    Het is bovendien belangrijk om je labrador regelmatig te ontwormen als je wilt voorkomen dat hij met zijn kont over de grond schuift. Doordat de besmetting vanzelf verdwijnt als je hond wormen heeft, krijgt hij geen jeuk aan zijn achterste. Zelf ontworm ik mijn labrador Teddy elke drie maanden. Op basis van zijn gewicht (30 kilo) moet hij telkens twee tabletten hebben. Ik meng ze telkens met zijn brokken, waardoor Teddy er geen erg heeft.

    Tot slot kan de juiste voeding helpen om sleetje rijden te verminderen. Als jij je labrador voer geeft dat voldoende vezels bevat, verbetert zijn stoelgang. Dit verkleint de kans op problemen met zijn anaalklieren. Twijfel je of jij je hond de juiste voeding geeft? Neem dan contact op met een dierenarts of een voedingsdeskundige voor honden voor advies.

    Veelgestelde vragen over sleetje rijden door honden

    Wat is sleetje rijden bij honden?

    Bij sleetje rijden schuift je hond met zijn kont over de grond. Hij gaat zitten, tilt zijn achterpoten op en zet vervolgens stapjes met zijn voorpoten. Hierdoor schuurt zijn kont over de grond.

    Moet ik me zorgen maken als mij hond sleetje rijdt?

    Jij hoeft je meestal geen zorgen te maken als je hond af en toe sleetje rijdt. Als hij dit regelmatig doet, kan er echter wel iets aan de hand zijn. Dit gedrag kan namelijk wijzen op problemen met de anaalklieren of een wormenbesmetting.

    Kan een wormenbesmetting de oorzaak zijn van sleetje rijden?

    Ja, je hond kan sleetje rijden door een wormenbesmetting. Hij heeft dan veel jeuk aan en rondom zijn anus. Dit probeert hij te verlichten door met zijn kont over de grond te schuiven.

    Hoe weet ik of de anaalklieren van mijn hond verstopt zijn?

    Je kunt verstopte anaalklieren herkennen door naar de lichaamstaal van je hond te kijken, want dit veroorzaakt vaak jeuk. Honden gaan vaak sleetje rijden en likken/bijten aan de anus om de jeuk te verlichten.

    Kan ik de anaalklieren van mijn hond zelf legen?

    Dat kan, maar het is niet verstandig. Als je ze leegt voordat ze vol zijn, stimuleer je de aanmaak van anaalvocht. De problemen kunnen hierdoor alleen maar erger worden en dat is niet prettig voor je hond. Laat de anaalklieren van je hond daarom altijd legen door een dierenarts.


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *