Labrador voerbak kopen? De belangrijkste aandachtspunten

Tips om de beste labrador voerbak te vinden én een handig overzicht met voerbakken voor honden

Gemiddelde leestijd: 25 minuten

Om te voorkomen dat je labrador retriever er een smeerboel van maakt tijdens het eten, kun je zijn voer het beste in een voerbak doen. Heb je nog geen voerbak, is de huidige gesneuveld of aan vervanging toe of ben je er gewoonweg niet tevreden over? Dan wordt het de hoogste tijd om er eentje te kopen. Omdat er ontzettend veel voerbakken voor honden zijn, vraag jij je misschien af wat de beste labrador voerbak is. Daarom heb ik hier een aantal handige tips onder elkaar gezet om de perfecte voerbak voor je labrador te vinden. Bovendien vind je hier een handig overzicht met labrador voerbakken.

  Beste labrador voerbak overzicht

  Verschillende soorten labrador voerbakken

  Doordat er ontzettend veel voerbakken voor honden zijn, voelt het misschien alsof je zoekt naar een speld in een hooiberg. Hierdoor weet je misschien niet goed waar je moet beginnen. Om het allemaal wat makkelijker te maken, is het handig om te weten dat er verschillende soorten labrador voerbakken zijn. Daarom heb ik er hier een aantal voor je uitgelicht, zodat je voor jezelf kunt bepalen welke soort voerbak het beste bij je labrador retriever past.

  Voerbak met antislip

  Wil je de voerbak van je labrador op de grond neerzetten? Dan is het niet prettig als je hond hem door de hele ruimte kan schuiven. Dit voorkom je door voor een antislip voerbak te kiezen. Doordat de onderkant van zo’n voerbak voorzien is van stukjes rubber of een rubberen ring, kan je labrador hem niet zo makkelijk verschuiven. Er zijn overigens ook antislip voerbakken die je als drinkbak kunt gebruiken.

  Als je al een voerbak voor je labrador in huis hebt, vind je het misschien zonde om een nieuwe te kopen. Gelukkig hoeft dit niet, want je kunt er een siliconen placemat onder leggen. Zo’n placemat kan niet verschuiven, waardoor de voer- en drinkbak van je labrador op hun plek blijven staan. Extra bijkomstigheid is dat de vloer schoon en droog blijft, want de placemat vangt water en kwijl op.

  Verhoogde labrador voerbak

  Labrador retrievers kunnen behoorlijk groot worden. Daarom denk je misschien dat je hond het niet prettig vindt om uit een voerbak te eten die op de grond staat. In dat geval kun je een verhoogde voerbak kopen. Doordat de voerbak in een standaard staat, bevindt hij zich op enige afstand van de grond. Hierdoor kan je labrador retriever er makkelijk bij.

  Op deze afbeelding zie je een verhoogde voerbak voor een labrador

  Omdat niet iedere labrador even groot is, kan het lastig zijn om een verhoogde voerbak te vinden die de juiste hoogte voor je hond heeft. In dat geval is een in hoogte verstelbare voerbak misschien iets voor jou. Doordat je de hoogte van de bakken makkelijk en snel aanpast, is deze voerbak geschikt voor iedere labrador.

  Over in hoogte verstelbare voerbakken bestaat de nodige discussie. Sommige mensen beweren dat dit goed is voor labradors, terwijl anderen van mening zijn dat zo’n voerbak juist slecht is voor honden. Er zijn echter geen duidelijke, wetenschappelijke bewijzen over te vinden. Om te bepalen of zo’n voerbak geschikt is, kun je het beste naar het eetgedrag van je labrador kijken. Overleg eventueel met je dierenarts als je twijfelt.

  Antischrok voerbak voor labrador

  Nadat je de voerbak van een labrador gevuld hebt, is hij waarschijnlijk snel leeg. De meeste honden van dit ras zijn namelijk dol op eten, waardoor ze hun voer naar binnen schrokken. Wil je dit voorkomen? Leg dan eens een schoteltje op de kop in zijn voerbak. Doordat hij hier omheen moet eten, schrokt hij minder en duurt het langer voordat hij zijn bak leeg heeft. In plaats van een schoteltje kun je ook een steen of grote kei gebruiken.

  Omdat labrador retrievers slimme honden zijn, hebben ze vaak al snel een manier gevonden om het object in hun voerbak te omzeilen. Ze kunnen er omheen eten of het object er zelfs uitgooien. Komt dit je bekend voor? Overweeg dan een antischrok voerbak te kopen. De speciaal ontworpen binnenkant van zo’n voerbak voorkomt dat je labrador retriever gaat schrokken, waardoor de kans op een maagtorsie verkleint.

  Reisvoerbak labrador

  Ga je met je labrador op vakantie? Dan moet je de drink- en voerbak van je hond meenemen. Sommige mensen nemen de voerbak mee die zij thuis ook gebruiken. Als deze nogal groot van stuk is, vind je dit misschien niet ideaal. In dat geval kun je een reisvoerbak kopen.

  Doordat een reisvoerbak maar weinig ruimte inneemt en niet veel weegt, is hij makkelijk mee te nemen. Het grote voordeel van zo’n voerbak voor je labrador is dat je hem op kunt vouwen. De meeste reisvoerbakken voor honden zijn bovendien voorzien van een karabijnhaak, waardoor je ze aan een tas of de riem van je labrador bevestigt. Je kunt een reisvoerbak overigens ook gebruiken als drinkbak voor je labrador.

  Automatische voerbak

  Op deze afbeelding zie je een automatische voerbak voor honden

  Ben je langere tijd van huis en is er niemand die even naar je labrador kan om hem eten te geven? Dan biedt een automatische voerbak uitkomst. Zoals je aan de naam al af kunt leiden, geeft deze voerbak je labrador op vooraf ingestelde momenten voer. Hier hoef je zelf niets voor te doen, behalve dan het instellen van de tijdstippen waarop je hond zijn voer krijgt en de hoeveelheid. De nieuwste automatische voerbakken zijn bovendien voorzien van een camera. Is je labrador alleen thuis? Dan kun je een oogje in het zeil houden als je zo’n voerbak hebt.

  Voordat je een automatische voerbak koopt, is het verstandig om je hier goed in te verdiepen. Het aanbod is namelijk ontzettend groot en niet iedere automatische voerbak is hetzelfde. Er zit bijvoorbeeld verschil in het aantal maaltijden en de hoeveelheid voer die je in kunt stellen. Ook kan de manier van instellen verschillen. Bij de ene automatische voerbak moet je dit op het apparaat zelf instellen, terwijl je dit bij de andere met behulp van je smartphone doet. Vergeet tot slot niet te kijken of de voerbak geschikt is voor het voer dat je labrador krijgt. In de meeste automatische voerbakken kunnen brokken, maar ze zijn niet allemaal geschikt voor natvoer en/of water.

  Drink- en voerbak voor in de bench

  Veel mensen gebruiken een bench voor een labrador als ze zelf van huis zijn. In dat geval heb je niet veel aan een automatische voerbak, want je hond kan hier niet bij. Je zet zo’n voerbak immers niet in de bench neer, want dit apparaat neemt aardig veel ruimte in beslag. Om ervoor te zorgen dat je labrador toch kan eten als hij in de bench zit, kun je een bench voerbak gebruiken. Dit is een roestvrijstalen voerbak die je dankzij een speciaal systeem makkelijk en snel aan de binnenkant van de bench bevestigt. Je kunt een bench voerbak overigens ook als drinkbak voor je labrador gebruiken.

  Denk overigens niet dat iedere bench voerbak hetzelfde is, want dat is niet het geval. Zo zit er bijvoorbeeld verschil in het systeem waarmee je de voerbak aan de bench bevestigt. Let hier goed op, want het is belangrijk om een bench voerbak met een degelijk systeem te kopen. Doe je dit niet? Dan lukt het je labrador misschien om de voerbak los te krijgen, waardoor het een zooitje wordt in en rondom zijn bench. Dit is helemaal het geval als je de voerbak (ook) als drinkbak gebruikt.

  Aandachtspunten bij een labrador voerbak kopen

  Bij het kopen van een voerbak voor je labrador moet je niet alleen naar het soort bak kijken. Er zijn namelijk bepaalde zaken waar je rekening mee moet houden. Ik adviseer je om de onderstaande aandachtspunten in ieder geval in je achterhoofd te houden als je een nieuwe voerbak zoekt. In dat geval is de kans een stuk groter dat je de beste labrador voerbak vindt.

  Formaat

  Voerbakken zijn er in verschillende maten. Daarom weet je misschien niet welk formaat je moet kiezen voor je labrador. Wanneer je twijfelt tussen twee formaten, kun je het beste voor de grootste maat kiezen. Een voerbak kan namelijk beter te groot dan te klein zijn, want dan valt het voer van je labrador minder snel uit zijn bak. Bovendien kan je labrador zijn bek volledig openen in een grote voerbak, waardoor hij makkelijker kan eten.

  Om te bepalen wat het juiste formaat van een voerbak voor een labrador is, kijk je allereerst naar de hoeveelheid voer die je hond krijgt. Kies bij voorkeur voor een voerbak die 3 à 4 keer zo groot is als de hoeveelheid voer die jij je hond geeft. Krijgt je labrador per keer 150 gram voer? Dan raad ik je aan om een voerbak te kopen waar minimaal 450 tot 600 gram in past.

  Bij voerbakken staat altijd een maat vermeld. Vaak kun je kiezen uit de maten XS, S, M, L en XL. Wie een labrador voerbak zoekt, kan het beste voor maat L kiezen. Twijfel je of dit de juiste keuze is? Kijk dan naar de diameter van de bak. Voor labradors kun je het beste een voerbak kopen met een minimale doorsnede van 20 tot 25 centimeter.

  Materiaal

  Het formaat is een belangrijk aandachtspunt bij een honden voerbak kopen, maar het is zeker niet het enige waar je op moet letten. Het materiaal is namelijk minstens zo belangrijk. Wanneer jij je hier enigszins in verdiept, ontdek je snel genoeg dat voerbakken voor labrador retrievers van verschillende materialen gemaakt worden. Je kunt onder meer kiezen uit de volgende materialen.

  Op deze afbeelding zie je een kunststof labrador voerbak

  – Kunststof
  Een kunststof labrador voerbak is verkrijgbaar in talloze maten, kleuren en vormen. Bijkomend voordeel van zo’n voerbak is dat hij licht van gewicht is. De meeste voerbakken van dit materiaal zijn aan de onderkant voorzien van (stukjes) rubber, waardoor je labrador er niet mee kan schuiven. Nadeel van kunststof voerbakken is dat ze niet altijd in de vaatwasser kunnen, waardoor je ze met de hand af moet wassen.

  – Metaal
  Wie op zoek is naar een voerbak voor een labrador, komt ook voerbakken van metaal tegen. Doordat deze voerbakken verkrijgbaar zijn in allerlei soorten en maten, zit er altijd wel een geschikt exemplaar voor je labrador retriever tussen. Eén van de grote voordelen van een metalen voerbak is dat bacteriën zich niet goed aan dit materiaal kunnen hechten. Hierdoor is een voerbak van metaal bijzonder hygiënisch. Bovendien zijn ze makkelijk te reinigen, want ze kunnen meestal in de vaatwasser.

  – Keramiek
  Als je een tijdloze voerbak voor je labrador zoekt, is een voerbak van keramiek een goede keuze. Zo’n voerbak weegt – in vergelijking met voerbakken van kunststof en metaal – relatief veel, waardoor je labrador hem niet makkelijk verplaatst. Keramische voerbakken zijn bovendien bijzonder stevig, waardoor je er jarenlang mee vooruit kunt. Tot slot maak je een honden voerbak van keramiek makkelijk en snel schoon. Dit kan zowel met de hand als in de vaatwasser.

  Voeding

  Tot slot is het verstandig om naar het voer van je labrador te kijken voordat je een nieuwe voerbak koopt. Eet je labrador alleen brokken? Dan kun je hier prima een verhoogde voerbak, een voerbak met antislip of een antischrok voerbak voor gebruiken.

  Krijgt je labrador ’s ochtends en ’s middags brokken, maar ’s avonds kant-en-klaar vers vlees (KVV) of natvoer? Overweeg dan om hier een extra voerbak voor te kopen, bij voorkeur eentje van metaal. Er kunnen immers etensresten achterblijven in de voerbak, waardoor er na verloop van tijd bacteriën en schimmels kunnen ontstaan. Wanneer deze in het lichaam van je labrador terechtkomen, kan hij ziek worden.

  Wie een extra voerbak voor speciale voeding wil kopen, kan het beste voor een stevig exemplaar kiezen. De kans is namelijk groot dat je labrador overenthousiast reageert als hij KVV of natvoer krijgt. Doordat hij zich als een gek op het eten stort, kan hij de voerbak constant verschuiven. Dit voorkom je door voor een voerbak van keramiek of een kwalitatieve voerbak met antislip te kiezen.

  Labrador voeren zonder voerbak

  De meeste mensen laten hun labrador uit een voerbak eten. Alhoewel dit een makkelijke manier is om je hond eten te geven, is het niet bepaald uitdagend voor een viervoeter. Wil jij je hond (ook) tijdens het eten uitdagen? Voer hem dan eens op een andere manier.

  Voer jij je labrador brokken en heb je een omheinde tuin met gras? Strooi zijn brokken hier dan eens in uit. Dit is goede mentale training voor je labrador, want hij moet zelf op zoek naar zijn eten. Als je geen omheinde tuin of een gazon hebt, kun je een Kong gebruiken. Vul deze met brokken en smeer de onderkant dicht met bijvoorbeeld pindakaas. Met behulp van zijn tanden en tong moet je labrador zijn voer zelf uit dit hondenspeelgoed krijgen.

  In plaats van een Kong kun je ook een voerbal of een tumbler gebruiken. Je hond krijgt hierdoor niet al zijn brokken in één keer binnen, maar kan slechts een paar brokken tegelijkertijd eten. Doordat hij zelf moet werken voor zijn voer, maak je hem bovendien moe.

  Voerbak labrador schoonmaken

  Op deze afbeelding zie je een labrador die op eten wacht

  Als je labrador uit een voerbak eet, moet je deze zo nu en dan schoonmaken. De meeste mensen weten alleen niet hoe vaak zij dit moeten doen. Sommige mensen doen dit één keer per week, terwijl andere het eenmaal per maand doen. Eigenlijk is dit allebei te weinig, want je moet een labrador voerbak dagelijks schoonmaken.

  Waarom het belangrijk is om een labrador voerbak iedere dag schoon te maken? Omdat je hierdoor de kans op bacteriën in de bak verkleint. Wanneer je hond deze bacteriën binnenkrijgt, kan hij hier ziek van worden. Daarnaast kunnen er schimmels ontstaan als je de voerbak van je labrador niet vaak genoeg schoonmaakt.

  De voerbak van je labrador schoonmaken is niet bepaald lastig. Je hebt namelijk al voldoende aan water, zeep en een (afwas)borstel. Spoel de bak eerst schoon, voeg vervolgens een beetje zeep toe en ga er daarna goed met de borstel doorheen. Je kunt de bak ook tien minuten laten weken in heet water en hier een scheutje bleek aan toevoegen. Vergeet niet om de bak na een schoonmaakbeurt goed af te spoelen met schoon water voordat je hem laat drogen.

  Als je thuis een vaatwasser hebt, kun je deze ook gebruiken om de voerbak van een labrador schoon te maken. Je hoeft hem in dat geval niet met de hand schoon te maken. Vergeet niet om even te kijken of de voerbak vaatwasserbestendig is voordat je hem in dit apparaat zet. Voerbakken van metaal en keramiek kunnen vaak wel in de vaatwasser, maar voor een kunststof labrador voerbak gaat dit niet altijd op.

  Veelgestelde vragen over een labrador voerbak

  Wat is de juiste maat voerbak voor labrador retrievers?

  Voor de meeste labrador retrievers is maat L het meest geschikt. Deze maat voerbak heeft niet alleen een grote inhoud, maar ook een grote diameter. Hierdoor past al zijn voer er probleemloos in en kan je labrador er bovendien makkelijk uit eten.

  Is een antischrok voerbak geschikt voor labradors?

  Ja, voor de meeste labrador retrievers is een antischrok voerbak uitermate geschikt. Veel honden van dit ras schrokken hun eten naar binnen en zo’n voerbak vertraagt het eettempo van je labrador. Wie een antischrok voerbak wil kopen, kan het beste voor maat L kiezen.

  Kun je een labrador voeren zonder voerbak?

  Ja, je kunt een labrador voeren zonder voerbak. Verstop zijn brokken bijvoorbeeld eens in huis of strooi ze uit in het gazon. Daarnaast kun jij je hond voeren met behulp van een Kong, voerbal of tumbler. Je labrador moet zo werken voor zijn eten, waardoor hij mentaal moe wordt.

  Wat is het beste materiaal voor een honden voerbak?

  Rvs wordt vaak bestempeld als het beste materiaal voor honden voerbakken. Dit komt doordat het geen schadelijke stoffen afgeeft en geen etensresten opneemt. Hierdoor is de kans op bacterie- en schimmelvorming kleiner. Voerbakken van kunststof of keramiek zijn overigens ook geschikt.

  Hoe maak je een labrador voerbak schoon?

  Je hebt in principe al genoeg aan warm water, zeep en een afwasborstel om de voerbak van je labrador retriever schoon te maken. Daarnaast kunnen veel voerbakken in de vaatwasser. Kijk wel eerst even of een voerbak vaatwasserbestendig is voordat je hem hierin zet.

  Hoe vaak moet je een labrador voerbak schoonmaken?

  Het is het beste om een labrador voerbak dagelijks schoon te maken. Als je dit niet doet, is er een grotere kans dat je labrador ziek wordt. Er kan bacterie- en/of schimmelvorming optreden en je labrador kan dit binnenkrijgen als hij uit de voerbak eet.

  Waar zet je de voerbak van je labrador neer?

  Zet de voerbak van je labrador op een plek neer waar hij niet snel wordt afgeleid. Als hij rustig kan eten, eet hij langzamer. Hierdoor kun je voorkomen dat je labrador zijn eten naar binnen schrokt.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *