Oren labrador schoonmaken: zo ga je te werk

Redenen om de oren van je labrador schoon te maken plus handige tips

Gemiddelde leestijd: 20 minuten

Het is belangrijk om je labrador retriever goed te verzorgen. De meeste baasjes kammen hun labrador regelmatig, knippen zijn nagels als deze te lang zijn en wassen hem als hij vies is. De oren van een labrador schoonmaken is echter iets wat veel mensen vergeten. Zonde, want dit moet regelmatig gebeuren. Besteed je weinig tot geen aandacht aan de oren van je hond? Dan is de kans groot dat je labrador hier vroeg of laat last van krijgt.

Ben je benieuwd waarom het belangrijk is om de oren van je labrador schoon te maken? Ik vertel het je in deze tekst. Naast het nut en de noodzaak van het schoonmaken komen er ook handige manieren om de oren van je labrador schoon te maken aan bod. Hierdoor kun jij direct beginnen met het schoonmaken van de oren van je labrador retriever.

  Waarom oren van een labrador schoonmaken?

  Net als mensen kunnen ook labrador retrievers te maken krijgen met overmatige oorafscheiding. Omdat de oren van honden van dit ras naar beneden hangen, valt dit alleen niet snel op. Daarom is het verstandig om regelmatig te kijken of de oren van je labrador vies zijn. Doe je dit niet? Dan kan er een oorinfectie optreden.

  Labrador retrievers zijn bijzonder gevoelig voor oorinfecties. Zo is een oorontsteking bijvoorbeeld een probleem dat vaak optreedt bij de honden van dit ras. Zo kan je labrador oorontsteking krijgen na het zwemmen. Doordat zijn oren naar beneden hangen, duurt het langer voordat de binnenkant droog is. Bacteriën, vuil en het ophopen van oorsmeer kunnen ook een oorinfectie veroorzaken bij je labrador retriever.

  Hoe herken je een oorinfectie bij een labrador retriever?

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador janken

  Schudt je labrador veel met zijn kop? Dan probeert hij je mogelijk duidelijk te maken dat hij last van zijn oren heeft. Bekijk de binnenkant van zijn oren in dat geval eens. Als je veel oorsmeer en/of korstjes ziet, is er waarschijnlijk sprake van een oorontsteking.

  Een labrador retriever kan je ook duidelijk maken dat hij last heeft van zijn oren door hieraan te krabben. Als het bij af te en toe krabben blijft, hoef jij je waarschijnlijk (nog) geen zorgen te maken. Het kan namelijk ook zo zijn dat je labrador jeuk heeft aan zijn oren. Krabt je labrador de laatste tijd meer aan zijn oren dan je gewend bent? Dan heeft hij misschien een oorontsteking. Kom in dat geval direct in actie. Je labrador kan namelijk tot bloedens toe blijven krabben als je niets doet.

  Als je labrador oorontsteking heeft, kun je dit meestal ook zien aan de houding van zijn oren. Het oor waar hij last van heeft, hangt dan vaak lager dan zijn andere oor. Je hond kan zijn hoofd bovendien scheef houden. Net als schudden en krabben probeert je labrador op deze manier de pijn te verlichten.

  Labrador retrievers die veel last hebben van hun oren, kunnen zelfs gaan janken of blaffen. Heb je geen idee waar dit gedrag door veroorzaakt wordt? Bekijk de binnenkant van zijn oren dan eens. Als deze erg vies zijn van binnen, is het goed denkbaar dat je labrador een oorinfectie heeft.

  Vertoont je labrador één van de bovenstaande symptomen, maar twijfel je na een inspectie of er sprake is van een oorontsteking of een oorinfectie? Ruik dan eens aan zijn oren. De oren van een hond gaan namelijk stinken als ze ontstoken zijn.

  Er kan ook sprake zijn van oormijt

  Komt één van de bovenstaande symptomen je bekend voor? Dan denk je waarschijnlijk dat je labrador oorontsteking heeft. Dit is een logische gedachte, maar de oren van je labrador hoeven niet ontstoken te zijn. Er kan namelijk ook sprake zijn van oormijt.

  Oormijt is een parasiet die leeft van huidschilfers en oorsmeer. Als deze parasiet eenmaal in de oren van je labrador retriever zit, kan dit (veel) jeuk en irritatie tot gevolg hebben. Vermoed je dat je labrador oormijt heeft? Maak dan een afspraak bij de dierenarts. Oormijt gaat namelijk niet vanzelf over, maar moet behandeld worden.

  Laat een oorontsteking behandelen door de dierenarts

  Op deze afbeelding zie je een zwarte labrador waarvan de oren gecontroleerd worden door een dierenarts

  Als je labrador oorontsteking heeft, kan dit vanzelf overgaan. Daarom onderneem je misschien niet direct actie als je het idee hebt dat de oren van je labrador ontstoken zijn. Verstandig is dit niet, want je hond kan veel pijn ervaren als zijn oren ontstoken zijn. Maak daarom altijd een afspraak bij de dierenarts als je vermoedt dat je labrador oorontsteking heeft.

  Eenmaal bij de dierenarts worden de oren van je labrador onderzocht. De dierenarts kan je vaak snel vertellen of het om en oorontsteking gaat. Is dit het geval? Dan krijg je waarschijnlijk een zalfje mee die je de komende tijd in één of beide oren van je labrador aan moet brengen. Als je dit consequent doet, is de ontsteking vaak binnen een paar dagen verdwenen.

  Zo maak je de oren van een labrador schoon

  Omdat labrador retrievers veel hinder kunnen ondervinden van een oorinfectie, wil jij je hond dit leed besparen. Gelukkig is dit relatief makkelijk, want regelmatig de oren van een labrador schoonmaken is vaak al voldoende om de kans op oorinfecties te verkleinen.

  Wil je de oren van je labrador schoonmaken, maar heb je dit nog niet eerder gedaan? Dan weet je misschien niet hoe je dit aanpakt. Daarom help ik je hier een handje bij. Probeer de binnenkant van zijn oren eerst schoon te maken met een doekje en wat water. Gebruik bij voorkeur warm water, want je hond kan schrikken als je zijn oren schoonmaakt met een koud doekje.

  Als de oren van je labrador niet goed schoon worden met een doekje met water, kun je een beetje babyolie gebruiken. Druppel de olie niet rechtstreeks in zijn oor, maar op een schoon doekje. Ga hier vervolgens voorzichtig mee door zijn oor heen. De olie zorgt er mogelijk voor dat de viezigheid alsnog loslaat uit de oren van je labrador, waardoor ze weer mooi schoon zijn.

  Gebruik geen wattenstaafjes

  Op deze afbeelding zie je een witte labrador waarvan de oren gemasseerd worden

  Kun je de rommel in het oren van je labrador niet bereiken met een doekje? Dan ga je misschien op zoek naar andere manieren om dit alsnog te verwijderen. Veel mensen vallen al snel terug op wattenstaafjes. Met deze staafjes kun je namelijk diep(er) in het oor van je hond komen, waardoor je vrijwel alle rommel en aanslag kunt verwijderen.

  Alhoewel de oren van je labrador schoonmaken met wattenstaafjes misschien een goed idee lijkt, raad ik het gebruik van dit hulpmiddel ten zeerste af. Met een wattenstaafje kun je de rommel juist nog dieper in het oor van je hond drukken. Dit kan uiteindelijk een oorontsteking tot gevolg hebben. Reden genoeg om nooit wattenstaafjes te gebruiken bij het schoonmaken van de oren van je labrador retriever.

  Oorreinigers

  Wie de oren van zijn labrador schoon wil maken, kan hier ook een oorreiniger voor gebruiken. Je hoeft hier niet voor naar de dierenarts, want oorreinigers voor honden zijn online te koop. Ben je benieuwd of zo’n middeltje iets voor jouw labrador is? Ik heb er hieronder een aantal op een rijtje gezet. Ik raad je overigens wel aan om je goed in oorreinigers te verdiepen voordat je er eentje koopt. Je voorkomt op deze manier dat je een oorreiniger koopt die niet werkt of waar je labrador een hekel aan heeft.

  Otoclean oorreiniger hond

  Houdt gehoorgang vrij van vuil-, oorsmeer- of secreetophopingen | Bevat keratolytische, oorsmeer-oplossende, verzachtende, hygiënische en hydraterende bestanddelen | Ook geschikt voor katten

  Koop direct via

  Heb je al verschillende oorreinigers geprobeerd, maar blijven de oren van je labrador vies? Of vind je het geen fijn idee om op eigen houtje een oorreiniger te kopen? Maak dan een afspraak bij de dierenarts. Hij kan de oren van je labrador bekijken en eventueel een middeltje voorschrijven dat ervoor moet zorgen dat ze weer schoon worden.

  Voor alle oorreinigers geldt: bewaar dit middeltje liever niet in de koelkast. De vloeistof koelt dan af en dat kan ervoor zorgen dat je labrador schrikt als je het in zijn oor aanbrengt. Dit kan de volgende keer weerstand oproepen bij het schoonmaken van de oren van je labrador met oorreiniger. Bewaar het middeltje daarom liever op kamertemperatuur, zodat het voor je labrador wat aangenamer wordt.

  Lees altijd de bijsluiter door voordat je een oorreiniger gebruikt. Hierin staat niet alleen hoe je het toedient, maar ook hoe je het bewaart.

  Op welke leeftijd begin je met de oren van een labrador schoonmaken?

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador pup

  Veel baasjes weten niet op welke leeftijd zij het beste kunnen beginnen met de oren van een labrador schoonmaken. Het is verstandig om hier al een begin mee te maken als je labrador nog een pup is. Labrador pups kun je nog veel bijbrengen, waardoor ze het schoonmaken van hun oren als iets normaals gaat zien.

  Begin niet direct met een doekje met water, babyolie of oorreiniger, maar laat je labrador pup er eerst aan wennen dat je aan zijn oortjes zit. Wanneer je direct begint met het schoonmaken van zijn oren, ervaart hij dit misschien als vervelend. In dat geval is de kans groot dat hij in het vervolg niet toestaat dat jij nog aan zijn oren zit. Loop daarom vooral niet te hard van stapel bij de oren van een labrador schoonmaken, maar neem de tijd en bouw het langzaam op.

  Veelgestelde vragen

  Waarom klappert labrador met zijn oren?

  Je labrador kan met zijn oren klapperen omdat hij hier last van heeft. Klapperen helpt vaak om pijn of jeuk te verlichten. Dit gedrag kan ook veroorzaakt worden doordat er iets in het oor van je hond zit wat er niet in thuishoort, zoals een grasaar.

  Wat is oormijt bij honden?

  Oormijten zijn kleine beestjes die zich in de oren van je hond kunnen nestelen. Hier voeden zij zich onder meer met oorsmeer en huidschilfers. Ze verdwijnen niet vanzelf, waardoor behandeling noodzakelijk is.

  Hoe herken je oormijt?

  Overmatig krabben aan oren, schudden met de kop, wondjes, bruin oorsmeer, stinkende oren en een opgezwollen oorschelp zijn symptomen van oormijt bij honden.

  Wat moet ik doen als mijn labrador vieze oren heeft?

  Je moet de oren van je labrador schoonmaken als deze vies zijn. Probeer zijn oorschelp eerst schoon te maken met een schone, droge doek. Als dit niet lukt, maak je de doek nat met lauwwarm water. Je kunt ook oorreiniger gebruiken om de oren van je labrador schoon te maken.

  Mag ik een wattenstaafje gebruiken om de oren van mijn labrador schoon te maken?

  Nee, je mag geen wattenstaafje gebruiken om de oren van je labrador schoon te maken. Je duwt oorsmeer en vuil hiermee alleen nog maar verder in het oor van je hond. Bovendien kun je zijn trommelvlies beschadigen als je een wattenstaafje gebruikt.

  Hoe vaak moet ik de oren van mijn labrador schoonmaken?

  Dat verschilt per hond. Om te bepalen of je de oren van je labrador schoon moet maken, kijk je zo nu en dan of ze vies zijn. Als je veel oorsmeer en/of vuil ziet, is het verstandig om zijn oren direct schoon te maken.

  Heeft mijn labrador oorontsteking?

  Als je labrador veel klappert met zijn oren, hier veel aan krabt of probeert om met zijn kop ergens langsheen te schuren, kan je labrador oorontsteking hebben. Ga in dat geval met hem naar de dierenarts, want met schoonmaken verhelp je de oorontsteking niet.

  Gaat een oorontsteking bij labrador retrievers vanzelf over?

  Nee, een oorontsteking moet altijd worden behandeld door een dierenarts. Hij schrijft vaak medicatie voor om het probleem te verhelpen.

  Hoe ziet een ontstoken oor bij honden eruit?

  Als je hond een ontstoken oor heeft, is de binnenkant van zijn oorschelp vaak rood en vies. Hij kan zelfs opgezwollen zijn en het oor voelt warm aan. Je kunt het overigens ook ruiken als je hond een oorontsteking heeft, want er komt een onaangename geur uit zijn oor.

  Welke kleur heeft oorsmeer bij honden?

  Oorsmeer bij honden heeft van nature een lichtgele kleur. Toch kan het voorkomen dat het oorsmeer van je labrador (donker)bruin of zelfs zwart is. In dat geval wordt het tijd om de oren van je labrador schoon te maken.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *