6 labrador films die ieder labrador-baasje moet zien!

Deze films moet je absoluut gezien hebben als hondenliefhebber

Gemiddelde leestijd: 19 minuten

Ben je gek op het hondenras labrador retriever en kijk je bovendien graag films? Dan kun je deze twee zaken met elkaar combineren. Door de jaren heen zijn er namelijk de nodige films uitgebracht waarin honden van dit ras een rol spelen. Wil je graag zo’n labrador film kijken, maar heb je geen zin om zelf moeite te doen om er eentje te vinden? Lees dan vooral verder, want ik heb hier 6 films met labrador retrievers voor je op een rijtje gezet. Bij iedere film vind je een korte omschrijving plus de trailer. Tot slot licht ik ook nog een aantal andere hondenfilms uit die de moeite waard zijn.

  Old Yeller

  We trappen direct af met één van de beste hondenfilms aller tijden: Old Yeller. Deze film van Walt Disney stamt weliswaar al uit 1957, maar hij is nog steeds populair. Old Yeller draait om de jongen Travis Coates en een labrador retriever van de straat. De film speelt zich af rond 1860 in Texas. Aanvankelijk wil Travis de hond – die door zijn jongere broertje Arliss is meegenomen – wegjagen, maar de twee worden uiteindelijk dikke vrienden. De labrador beschermt niet alleen de boerderij, maar redt ook het leven van Travis. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige roman van Fred Gipson, die in 1957 bekroond werd met een Newbery Medal.

  Duur: 1 uur en 23 minuten
  Jaartal: 1957
  Genre: Western, Drama, Familie
  Taal: Engels
  Regisseur: Robert Stevenson

  Old Yeller is te zien op Disney+.

  Labrador

  Gezien de naam van de tweede film uit dit overzicht verbaast het je waarschijnlijk niet dat hierin een rol is weggelegd voor een labrador retriever. Deze film draait om het jonge stel Stella en Oskar. Zij gaan op bezoek bij de vader van Stella (Nathan) die – samen met zijn labrador – op een afgelegen eiland woont. Stella is in verwachting van Oskar en kan niet wachten tot ze eindelijk met zijn drietjes zijn. Oskar heeft alleen nog zijn twijfels. Tijdens het bezoek raakt hij betrokken bij een handgemeen met Nathan, waardoor Stella tussen beide partijen in komt te staan. Hoe loopt dit af?

  Duur: 1 uur en 13 minuten
  Jaartal: 2011
  Genre: Drama
  Taal: Deens
  Regisseur: Frederikke Aspöck

  Labrador is te zien op Netflix.

  Marley & Me

  Ben je op zoek naar een film waar je hartelijk om kunt lachen? Dan is Marley & Me echt iets voor jou. Deze film draait om John en Jenny Grogan. Omdat het stel benieuwd is hoe zij het als ouders zullen doen, adopteren ze een labrador pup. Hij krijgt de naam Marley. Dit blijkt alleen niet de meest makkelijke hond te zijn, want hij sloopt alles wat hij tegenkomt en luistert slecht. John – die columnist is bij een krant – gebruikt Marley als inspiratiebron voor zijn columns en dat wordt een succes.

  Jenny raakt na verloop van tijd zwanger, maar krijgt een miskraam. Omdat het stel graag kinderen wil, wagen ze een nieuwe poging. Met succes, want negen maanden later wordt zoon Patrick geboren. Doordat John erg druk is met zijn werk, heeft Jenny thuis de handen vol aan hun kind en hond Marley. Als Jenny zwanger raakt van haar tweede kind, wordt ze oververmoeid en wil ze de hond herplaatsen. Dit gebeurt uiteindelijk niet, ook al krijgt het stel er nog een derde kind bij. Ze besluiten Marley en zijn streken voor lief te nemen, waardoor hij echt onderdeel van het gezin wordt.

  Duur: 1 uur en 51 minuten
  Jaartal: 2008
  Genre: Drama, Familie
  Taal: Engels
  Regisseur: David Frankel

  Marley & Me is te zien op Disney+.

  Far from Home: The Adventures of Yellow Dog

  In deze avontuurlijke familiefilm draait alles om tiener Angus McCormick. Hij adopteert een labrador en geeft hem de naam ‘Yellow’. De twee bouwen in korte tijd een bijzondere band op met elkaar. Vandaar dat Angus hem meeneemt als hij met zijn vader John per boot langs de kust van de Canadese provincie British Columbia reist. De boot raakt alleen in een storm verzeild, waardoor Angus en Yellow kapseizen. Angus’ ouders zetten een grote reddingsactie op touw. Terwijl ze gezocht worden, gebruikt Angus de verschillende overlevingstechnieken die hij van zijn vader geleerd heeft. Samen met de intelligente Yellow proberen ze van alles om de aandacht van het reddingsteam te trekken. Maar is het voldoende om gevonden te worden?

  Duur: 1 uur en 21 minuten
  Jaartal: 1995
  Genre: Familie, Avontuur
  Taal: Engels en Frans
  Regisseur: Phillip Borsos

  Far from Home: The Adventures of Yellow Dog is te zien op Prime Video.

  Pick of the Litter

  Voor liefhebbers van documentaires is Pick of the Litter echt een must-watch. Deze film brengt in beeld wat er allemaal bij komt kijken om een puppy op te leiden tot blindengeleidehond. Zes puppy’s uit hetzelfde nest worden gedurende twee jaar gevolgd tijdens hun opleiding. Het uiteindelijke doel is om als hulphond ingezet te worden en hun toekomstige baasjes te beschermen tegen gevaar. Dat het een lange, zware weg is en niet iedere pup het redt, wordt in Pick of the Litter duidelijk. De twee regisseurs zijn er bovendien in geslaagd om het verhaal op een uitstekende manier in beeld te brengen en dat maakt dit een ontzettend leuke en interessante film.

  Duur: 1 uur en 20 minuten
  Jaartal: 2018
  Genre: Documentaire
  Taal: Engels
  Regisseurs: Don Hardy en Dana Nachman

  Pick of the Litter is te zien op Disney+.

  Quill: The Life of a Guide Dog

  Deze film draait om Quill, een blonde labrador retriever uit een nestje van vijf. Hij dankt zijn naam aan een donkere vlek in zijn linkerzij, ook wel ‘quill’ genoemd. De fokkers willen graag één van de pups selecteren om opgeleid te worden tot blindengeleidenhond en kiezen uiteindelijk op basis van een simpele test welke hond het moet worden. Alle honden worden geroepen en de keuze valt uiteindelijk op de hond die niet luistert en dat is Quill. Hij wordt opgehaald door hondentrainster Satoru Tawada en naar Kyoto gevlogen om hier bij Isamu en Mitsuko Nii te gaan wonen.

  Quill heeft aanvankelijk moeite om de basisvaardigheden van een geleidehond te leren. Na verloop van tijd ontdekt Tawada dat hij heel goed kan wachten en dat is een belangrijke eigenschap voor een hulphond. Tijdens zijn training komt Quill in aanraking met de blinde journalist Mitsuru Watanabe. Hij is in eerst instantie sceptisch over een geleidehond, maar draait uiteindelijk bij. Als Watanabe overlijdt, gaat Quill terug naar de familie Nii. Op een dag maakt hij hier een pijnlijke val in de tuin. Komt het nog goed?

  Duur: 1 uur en 40 minuten
  Jaartal: 2004
  Genre: Drama
  Taal: Japans
  Regisseur: Yôichi Sai

  Quill: The Life of a Guide Dog is te zien op Prime Video en Apple TV.

  Andere hondenfilms die de moeite waard zijn

  In de bovenstaande films is een belangrijke rol weggelegd voor labrador retrievers. Heb je ze allemaal al gezien en wil je meer van dit soort films kijken? Geen probleem, want er zijn nog talloze andere films waarin honden meespelen. Hieronder heb ik er een aantal op een rijtje gezet.

  Hachi

  Dramafilm uit 2009 waarin Hachiko zijn baas iedere dag trouw naar het station brengt en weer ophaalt. Op een dag komt zijn baasje alleen niet terug. De hond wacht – trouw als hij is – 9 jaar lang elke dag op dezelfde tijd op het station in de hoop dat zijn baasje alsnog terugkomt.

  Duur: 1 uur en 33 minuten
  Jaartal: 2009
  Genre: Drama, Familie
  Taal: Engelse en Japans
  Regisseur: Lasse Hallström

  Hachi is te zien op Videoland en Pathé Thuis.

  Lassie Come Home

  Als je deze film nog niet eerder gezien hebt, is het zeker de moeite waard om hem een keer te kijken. De film draait om de hond Lassie, die noodgedwongen verkocht moet worden door de arme familie Carraclough waar hij op dat moment woont. Zoon Joe kan alleen geen afscheid van hem nemen en dat geldt ook voor Lassie. De hond weet vanuit Schotland uiteindelijk zijn weg te vinden naar zijn ‘oude’ familie. Maar mag hij er ook blijven?

  Duur: 1 uur en 29 minuten
  Jaartal: 1943
  Genre: Avontuur, Drama
  Taal: Engels
  Regisseur: Fred M. Wilco

  Lassie Come Home is te zien op Prime Video.

  Beethoven

  Deze leuke film draait om de Sint-Bernardhond Beethoven, vernoemd nar de Duitse componist. Hij komt bij de familie Newton in huis, waarna hun leven compleet lijkt. Beethoven groeit alleen uit tot een gigantische hond en dat brengt de nodige ‘problemen’ met zich mee. Tijdens een routinecontrole raakt de dierenarts geïnteresseerd in de hond. Hij wil Beethoven van de familie aftroggelen in de hoop er veel geld aan te verdienen voor experimenten. Loopt het goed af?

  Duur: 1 uur en 27 minuten
  Jaartal: 1992
  Genre: Komedie, Familie
  Taal: Engels
  Regisseur: Brian Levant

  Beethoven is te zien op Prime Video.

  Togo

  In deze waargebeurde film draait alles om hondentrainkampioen Leonhard Seppala en zijn sledehond Togo. De twee gaan in 1925 samen op reis door het ijskoude Alaska om geneesmiddelen naar een klein dorpje in deze Amerikaanse staat te brengen. De kracht, de moed en het doorzettingsvermogen van zowel Seppala als Togo worden tijdens deze reis op de proef gesteld. Komt het goed?

  Duur: 1 uur en 53 minuten
  Jaartal: 2019
  Genre: Drama, Avontuur
  Taal: Engels en Spaans
  Regisseur: Ericson Core

  Togo is te zien op Disney+.

  Bolt

  Houd je van honden en animatiefilms? Dan is Bolt echt een film voor jou. Bolt is een kleine hond die een rol speelt in een tv-serie. Op een dag komt hij plotseling in New York terecht en moet hij op eigen houtje de weg naar Hollywood terug zien te vinden om zijn baasje Penny te redden. Het probleem is alleen dat hij tijdens deze reis geen gebruik kan maken van zijn superkrachten. Gaat het hem lukken?

  Duur: 1 uur en 36 minuten
  Jaartal: 2008
  Genre: Animatie, Komedie
  Taal: Engels
  Regisseurs: Byron Howard en Chris Williams

  Bolt is te zien op Disney+ en Prime Video.

  A Dog’s Purpose

  Ethan en zijn hond Bailey zijn al van pup af aan onafscheidelijk. De twee groeien samen op en Ethan kan altijd rekenen op zijn trouwe viervoeter. Ze maken samen plezier, Bailey troost hem als hij verdrietig is en zijn hond geeft hem een zetje in de juiste richting als dat nodig is. Ondanks dat Bailey niet het eeuwige leven heeft, komt hij in verschillende hondenlevens terug. Uiteindelijk komen de twee elkaar opnieuw tegen.

  Duur:  1 uur en 40 minuten
  Jaartal: 2017
  Genre: Komedie
  Taal: Engels
  Regisseur: Lasse Hallström

  A Dog’s Purpose is te zien op Prime Video en Pathé Thuis.

  Eight Below

  Jerry Shepard, zijn beste vriend Cooper en een Amerikaanse geoloog doen onderzoek op de Zuidpool. Het drietal wordt bijgestaan door een groep van acht sledehonden. Ze kijken de dood in de ogen, maar de honden helpen hen hieraan te ontkomen. Door de barre omstandigheden is het trio op een gegeven moment genoodzaakt om te evacueren. De sledehonden kunnen niet mee, waardoor ze deze achter moeten laten. Jerry belooft de honden dat hij terugkomt, maar houdt hij woord?

  Duur: 2 uur
  Jaartal: 2006
  Genre: Avontuur, Drama
  Taal: Engels
  Regisseur: Frank Marshall

  Eight Below is te zien op Disney+, Prime Video en Pathé Thuis.

  A Dog’s Journey

  Dit is het vervolg op de film A Dog’s Purpose, die je eerder in dit overzicht al tegenkwam. De film draait wederom voor een groot deel om Ethan en diens hond Bailey, maar dit keer speelt Ethan’s kleindochter CJ ook een belangrijke rol. Zij wordt op een gegeven moment weggehaald van de boerderij door haar moeder. Bailey belooft Ethan dat hij CJ zal vinden en beschermen. Slaagt hij in zijn missie?

  Duur: 1 uur en 48 minuten
  Jaartal: 2019
  Genre: Komedie, Drama
  Taal: Engels
  Regisseur: Gail Mancuso

  A Dog’s Journey is te zien op Prime Video en Pathé Thuis.

  The Art of Racing in the Rain

  The Art of Racing in the Rain vertelt het verhaal over hond Enzo en zijn baasje Denny Swift. Denny heeft één grote droom: Formule 1-coureur worden. Enzo ontdekt dat hij de levenslessen die hij van zijn baasje geleerd heeft op het circuit, ook in het dagelijks leven toe kan passen. Hierdoor loodst hij zichzelf en Denny door alle tegenslagen heen die op hun pad komen.

  Duur: 1 uur en 49 minuten
  Jaartal: 2019
  Genre: Komedie, Drama
  Taal: Engels, Spaans en Italiaans
  Regisseur: Simon Curtis

  The Art of Racing in the Rain is te zien op Disney+, Prime Video en Pathé Thuis.

  Benji

  De kans is groot dat deze film je bekend voorkomt, want het is een remake van de gelijknamige film uit 1974. Broer en zus Carter en Frankie uit New Orleans staan centraal. Zij raken op een dag bevriend met een straathondje, nemen hem mee naar huis en geven hem de naam Benji. Op een dag worden de twee ontvoerd, waarna Benji alles op alles zet om hen te bevrijden. Hij trommelt een paar hondenvriendjes op en samen gaan ze op zoek naar het ontvoerde duo. Lukt het hem om ze terug te vinden?

  Duur: 1 uur en 27 minuten
  Jaartal: 2018
  Genre: Familie
  Taal: Engels
  Regisseur: Brandon Camp

  Benji is te zien op Netflix.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *