Heeft mijn labrador overgewicht?

De belangrijkste oorzaken en tips om het te voorkomen

Gemiddelde leestijd: 25 minuten

Doordat jij je labrador iedere dag ziet, heb je het niet snel in de gaten als hij aankomt. Het is niet erg als hij iets zwaarder wordt, maar waak ervoor dat je labrador overgewicht of obesitas krijgt. Helaas hebben honden van dit ras aanleg om dik te worden, waardoor sommige labrador retrievers snel (veel) te zwaar worden. Ben je benieuwd wat hier de oorzaken van zijn of wil je tips om te voorkomen dat je labrador te dik wordt? In deze tekst vertel ik je alles wat je moet weten over overgewicht bij labrador retrievers.

    Hoe weet je of je labrador overgewicht heeft?

    Om te bepalen of er sprake is van overgewicht, kun jij met je labrador retriever naar een dierenarts gaan. Op basis van een weging en onderzoek stelt hij vast of je labrador een normaal gewicht heeft of te zwaar is. De dierenarts kan je vervolgens adviezen geven met betrekking tot afvallen, waardoor je labrador hopelijk snel weer op gezond gewicht is.

    Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy van bovenaf

    Je hoeft niet naar een dierenarts, want overgewicht bij honden is iets wat je zelf vrij makkelijk vaststelt. Hiervoor voel je aan zijn ribbenkast of bekijk je hem van bovenaf of de zijkant. Ik leg je hieronder uit wat je precies moet voelen en/of zien, zodat je zelf in kunt schatten of je labrador overgewicht heeft.

    • Ribben
      Als je labrador op gezond gewicht is, kun je zijn ribben voelen. Plaats beide duimen op de ruggengraat van je hond en ga met je vingers over zijn ribbenkast. Oefen hierbij niet te veel druk uit, want dan doe je je labrador pijn. Er mag een dun laagje vet over de ribben zitten, maar je moet ze nog goed kunnen voelen.
    • Taille
      Aan de taille van je labrador kun je soms ook zien of hij te zwaar is. Hiervoor kijk je van boven op zijn rug. Is dit van voor naar achter praktisch een rechte lijn? Dan kan er sprake zijn van overgewicht. Als je labrador op gezond gewicht is, zie je na zijn ribbenkast een duidelijke taille.
    • Zijkant
      Op basis van de zijkant van het lichaam van je labrador kun je ook inschatten of hij te dik is. Zijn buik hoort namelijk pas achter zijn ribbenkast op te lopen. Gebeurt dit al eerder? Dan kan je labrador aan overgewicht lijden.

    Overgewicht herkennen aan gedrag en lichaamstaal

    Bij overgewicht kost het meer moeite om bepaalde handelingen uit te voeren. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar net zo goed voor honden. Vermoed je dat je labrador te zwaar is? Dan kun je dit vaak ook aan zijn gedrag zien. Een te dikke labrador heeft meer moeite met lopen, beweegt trager, is kortademig, heeft een slecht uithoudingsvermogen en slaapt veel.

    In sommige gevallen kun je zelfs aan de lichaamstaal van je labrador afleiden dat hij te zwaar is. Zo kan zijn humeur bijvoorbeeld negatief beïnvloed worden door zijn gewicht. Begrijpelijk, want het meeslepen van de extra kilo’s vraagt behoorlijk veel van zijn lichaam. Heeft je labrador de laatste tijd (veel) minder zin om te spelen dan voorheen? Dan kan dit ook wijzen op overgewicht.

    Vuistregel voor overgewicht bij honden

    Wie wil bepalen of zijn labrador te zwaar is, kan gebruik maken van een vuistregel. Honden zijn te zwaar als ze 5 tot 10 procent boven het gemiddelde gewicht van hun ras zitten. Om te kunnen bepalen of je labrador overgewicht heeft, moet je eerst weten hoeveel een hond van dit ras gemiddeld weegt. Volgens de LICG huisdierbijsluiter voor labrador retriever is dit 29 tot 35 kilo.

    Weegt je labrador meer dan 38,5 kilo? Dan lijdt hij mogelijk aan overgewicht. Dit hoeft overigens niet altijd het geval te zijn. De ene hond van dit ras is immers veel grover gebouwd dan de andere. Twijfel je of je labrador overgewicht heeft? Ga dan voor de zekerheid even met hem naar een dierenarts.

    Hoe zwaar wordt een labrador?

    Wie wil bepalen of zijn labrador overgewicht heeft, moet weten wat het gemiddelde gewicht van honden van dit ras is. Aan de hand hiervan kun je zelf berekenen of je labrador een gezond gewicht heeft. Om je een handje te helpen, heb ik een handig overzicht gemaakt voor reutjes en teefjes.

    Vertel me hoeveel een labrador gemiddeld weegt

    Overgewicht en obesitas is niet hetzelfde

    Als je labrador overgewicht heeft, noem je dit misschien ook wel obesitas. Deze twee termen worden veel door elkaar gebruikt, maar dat is niet juist. Obesitas is namelijk een extreme vorm van overgewicht. Weegt je labrador retriever meer dan 15 tot 20 procent van het ideale gewicht voor dit hondenras? Dan lijdt hij aan obesitas of zwaarlijvigheid.

    Oorzaken van overgewicht onder labrador retrievers

    Als je labrador te zwaar is, kan ik me goed voorstellen dat je wilt weten hoe dit komt. Je moet alleen weten dat overgewicht bij honden verschillende oorzaken kan hebben. Het kan door de voeding komen, maar ook door een tekort aan lichaamsbeweging, ouderdom of een ziekte. In mijn ogen zijn dit de belangrijkste oorzaken van overgewicht bij labrador retrievers:

    Te veel voer en tussendoortjes

    Krijgt je labrador (te) veel voer en geef je hem daarnaast ook geregeld tussendoortjes? Dan is de kans een stuk groter dat hij te zwaar wordt. Als je niet precies weet hoeveel je labrador mag hebben, kijk je op de verpakking. Op een zak brokken vind je vaak een tabel met de hoeveelheid die een hond van een bepaald gewicht er per dag van mag hebben. Bij de meeste tussendoortjes is dit ook het geval, al wordt hier vaak een aantal op vermeld.

    Verkeerde voeding

    Veel baasjes denken dat overgewicht het gevolg is van te veel voer of tussendoortjes, maar dit hoeft niet. Verkeerde voeding kan namelijk ook de oorzaak zijn dat je labrador retriever te zwaar is. Heb je brokken die voor een groot deel uit rijst, aardappelen, granen en maïs bestaan? Dan krijgt je labrador mogelijk te veel koolhydraten binnen. Ga in dat geval eens op zoek naar ander voer. Sommige merken hebben speciale labrador brokken, zoals Eukanuba en Royal Canin.

    Voor wat betreft tussendoortjes geldt eigenlijk hetzelfde als voeding. Helaas kijken veel baasjes niet hoe hondensnacks samengesteld zijn. Hierdoor krijgt je labrador retriever mogelijk ongezonde tussendoortjes en dat beïnvloedt zijn gewicht. Wil jij je labrador graag gezonde hondensnacks geven? Dan zijn de volgende tussendoortjes een optie.

    Meatdisk lam Geschikt voor alle leeftijden

    100% lam | Knapperig | Ruikt sterk | Lang houdbaar | Goed voor de ontlasting | Kan niet splinteren | Hypoallergeen | Geleverd in hersluitbare zak | 200 gram | Ook verkrijgbaar in de smaken eland, kip, vis en pens

    Natuurlijke hondensnack kip Geschikt voor alle leeftijden

    100% kip | Kan niet splinteren | Goed voor de ontlasting | Hypoallergeen | 100 gram | Ook verkrijgbaar in de smaken eend, gans, kalkoen, konijn, lam, rund, vis en wild zwijn

    Weinig lichaamsbeweging

    Een dikke labrador kan ook het gevolg zijn van een tekort aan lichaamsbeweging. Is je hond een groot deel van de dag alleen? Dan leidt hij een saai leven en slaapt hij waarschijnlijk veel. Dit hoeft in principe geen probleem te zijn, zolang je hem maar genoeg aandacht geeft als je wel thuis bent. Maak samen een lange wandeling en speel binnen of buiten met je hond. Je labrador kan zo niet alleen zijn energie kwijt, maar verbrandt ook voldoende calorieën.

    Genetische aanleg

    Eten en lichaamsbeweging zijn niet de enige oorzaken van overgewicht onder labrador retrievers. Uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge (maart 2024) blijkt dat zwaarlijvigheid ook het gevolg kan zijn van een mutatie in het gen POMC. Van de 87 volwassen labrador die onderzocht werden, bleek er bij één op de vier sprake te zijn van een mutatie in dit gen. Labrador retrievers met deze genetische mutatie zijn continu hongerig en verbranden minder calorieën.

    In het onderzoek werden de volwassen labradors aan verschillende testen onderworpen. Ze kregen onder meer een worst in een doosje voorgeschoteld. Door de doorzichtige, geperforeerde bovenkant konden de honden de worst zien en ruiken, maar niet eten. Labrador retrievers met de POMC-mutatie deden aanzienlijk meer moeite om de worst te pakken te krijgen, zoals te zien is in de onderstaande video.

    Ouderdom

    Je verwacht het misschien niet direct, maar de leeftijd kan ook een rol spelen in het gewicht van labrador retrievers. Dit komt doordat honden op leeftijd vaak minder behoefte aan beweging hebben dan jonge honden. Is je labrador al wat ouder en merk je dat hij minder energie heeft dan vroeger? Blijf hem dan niet dezelfde hoeveelheid voer geven, want hij verbrandt minder. De overtollige energie wordt als vet opgeslagen in zijn lichaam en dat kan tot overgewicht leiden. Stem de hoeveelheid voer daarom af op de energiebehoefte van je labrador retriever.

    Castratie

    Vanwege de gezondheid of het gedrag kun jij je labrador laten castreren. De hormonale veranderingen die na zo’n ingreep optreden in het lichaam van je hond, kunnen ervoor zorgen dat hij zwaarder wordt. Deens onderzoek heeft dit aangetoond. Vooral reutjes lopen een verhoogd risico op overgewicht na een castratie, voor teefjes gaat dit niet op. Dit is ook de reden dat een dierenarts je soms adviseert om na een castratie over te stappen op ander voer, zoals Royal Canin Labrador Sterilised.

    Ziekte

    Overgewicht kan ook veroorzaakt worden door ziekte. Een aandoening kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het gewicht van een hond (snel) toeneemt. Vermoed je dat een ziekte ervoor zorgt dat je labrador te dik is? Ga dan zo snel mogelijk met hem bij een dierenarts langs. Hij kan je hond onderzoeken en vaststellen of er inderdaad iets aan de hand is. Als de dierenarts constateert dat overgewicht veroorzaakt wordt door een aandoening, kan hij je bovendien helpen om het juiste dieet voor je labrador te vinden.

    Medicijnen

    Tot slot kan medicijngebruik tot overgewicht leiden. Denk je dat de medicijnen de oorzaak zijn van de gewichtstoename? Lees de bijsluiter dan door. Als overgewicht een gevolg is van dit medicijn, staat dit waarschijnlijk in de bijsluiter. Wordt er niets over vermeld of twijfel je of je labrador overgewicht heeft door de medicijnen? Leg je vraag dan voor aan een dierenarts. Hij kan je hier ongetwijfeld meer over vertellen.

    Tips om te voorkomen dat je een (te) dikke labrador krijgt

    Langdurig overgewicht kan uiteindelijk tot diabetes, hart- en longproblemen, artrose en andere gezondheidsproblemen leiden. De levensverwachting van labrador retrievers kan er zelfs met twee jaar door dalen. Reden genoeg om ervoor te zorgen dat je geen (te) dikke labrador krijgt. Om je een handje te helpen, heb ik hieronder een aantal praktische tips op een rijtje gezet.

    Op deze afbeelding zie je een bruine labrador bij zijn voerbak zitten

    Stem de hoeveelheid voer af op de energiebehoefte

    Om te voorkomen dat je een te dikke labrador krijgt, stem je de hoeveelheid voer af op zijn energiebehoefte. De meeste honden van dit ras hebben veel energie, waardoor ze over het algemeen makkelijk en snel calorieën verbranden. Beweegt je labrador niet bijzonder veel of loop je er alleen kleine stukjes mee? Geef hem dan niet te veel voer, want dan wordt hij mogelijk snel te zwaar.

    Pas op met tussendoortjes

    Sommige baasjes geven hun labrador meerdere tussendoortjes per dag. Omdat deze lekkernijen nogal klein van stuk zijn, denken zij vaak dat dit geen kwaad kan. Toch kan je labrador snel dik worden als hij veel tussendoortjes krijgt. Reden genoeg om hem er vooral niet te veel van te geven. Krijgt hij veel koekjes of andere snacks tussen zijn maaltijden door? Geef je labrador de eerstvolgende keer dan wat minder voer. Hij krijgt zo niet te veel calorieën binnen, waardoor je de kans op overgewicht verkleint.

    Beweeg voldoende

    Door hun hoge energiegehalte hebben labrador retrievers veel beweging nodig. Om overgewicht te voorkomen, moet je voorzien in deze behoefte. Ga niet alleen naar buiten om je labrador zijn behoeftes te laten doen, maar loop grotere stukken met hem. Laat je hond lekker snuffelen tijdens het lopen, want hier wordt hij moe van. Speel onderweg of thuis ook met je labrador. Hij vindt dit niet alleen leuk, maar verbrandt er ook calorieën door. Kortom: een win-winsituatie!

    Daag je labrador mentaal uit

    Je kunt niet alleen voorkomen dat je labrador overgewicht krijgt door hem fysiek te stimuleren, maar ook door mentale stimulatie. Ga je aan de slag met mentale training? Dan dwing jij je labrador om zijn hersenen te gebruiken. Je kunt fysieke en mentale stimulatie overigens ook goed met elkaar combineren, bijvoorbeeld door brokjes te verstoppen in huis of de tuin. Je labrador moet zijn neus gebruiken om het lekkers te vinden en is constant in beweging. Er zijn ook allerlei leuke hersenwerkjes om je labrador mentaal uit te dagen.

    Nina Ottosson Dog Casino

    Gemaakt van stevig materiaal | Draaiende botjes om de laatjes te opene | Geschikt voor nat- en droogvoer | 31,5 x 26 x 4,5 cm | Eenvoudig met de hand schoon te maken

    Koop direct via

    Trixie Flower Tower

    Strategiespel met 6 kegels en verschillende niveaus, inkepingen en schuiven | Mentale en fysieke uitdaging | Antislip onderkant | Eenvoudig te monteren | 30 x 13 cm

    Koop direct via

    Zet je labrador op dieet

    Voel je de ribben van je labrador minder goed dan voorheen? Of is er niet veel meer over van zijn mooie taille? Kom dan in actie, want als je niets doet wordt je labrador te zwaar. Je kunt hem wat minder voer en/of tussendoortjes geven, maar het helpt vaak ook om je labrador op dieet te zetten. Er is speciale dieetvoeding voor honden, maar koop dit voer niet uit eigen beweging. Overleg altijd eerst een dierenarts of je labrador baat heeft bij deze voeding.

    Teddy is mooi op gewicht

    Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy, die geen overgewicht heeft

    Mijn labrador Teddy heeft (gelukkig!) geen overgewicht. Hij is een reutje en weegt rond de 30 kilo, waardoor hij mooi binnen de marges van het ideale gewicht voor labrador retrievers valt. Volgens de dierenarts is hij ook mooi op gewicht.

    Om Teddy op een gezond gewicht te houden, wandel ik vier keer per dag met hem. In de ochtend, tussen de middag en aan het begin van de avond loop ik vaak een rondje van 20 tot 30 minuten. Vlak voordat ik ga slapen, lopen we vaak nog een klein rondje van 10 minuutjes. Tijdens elke wandeling mag hij lekker snuffelen en ik laat hem bovendien regelmatig loslopen. Naast het wandelen spelen veelvuldig in huis of de achtertuin en doen we zo nu en dan hersenwerkjes.

    Uiteraard let ik ook goed op zijn voeding om te voorkomen dat mijn labrador te dik wordt. Teddy krijgt in totaal 360 gram brokken van het merk Smølke (Adult Maxi), verdeeld over drie maaltijden. Door hem drie keer te voeren in plaats van één of twee keer, blijft hij langer verzadigd. Daarnaast krijgt hij de nodige koekjes en af en toe een dental stick of kauwstaafje. Als hij veel tussendoortjes krijgt op een dag, pas ik de hoeveelheid voer hierop aan. Ik geef hem dan bijvoorbeeld 115 of 110 gram in plaats van 120 gram.

    Smølke Adult maxi

    Alles-in-één hondenvoer met (verse) kip, duurzaam gevangen vis en lam | Vrij van tarwegluten | Zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen | Bevat geen chemische antioxidanten en conserveermiddelen | Houdt de huid en vacht in optimale conditie | Beperkt de vorming van tandplak | Afgestemd op de behoefte van grote, volwassen honden | Geschikt voor honden vanaf 14-18 maanden met een gewicht boven de 30 kilo

    Koop direct via

    Kauwstaaf 25 cm Laag vetpercentage

    100% runderhuid | Reinigt het gebit | Versterkt tandvlees | Voorkomt vervelend en/of gedragsproblemen | Vrij van aroma's, geur-, kleur- en smaakstoffen | Gemaakt van grote stukken runderhuid

    Blijf op de hoogte van alles over labradors!

    Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.

    Veelgestelde vragen over overgewicht bij labrador retrievers

    Waarom wordt een labrador dik?

    Er zijn verschillende redenen waarom een labrador dik wordt. Dit kan met zijn voeding te maken hebben, maar ook met een tekort aan beweging. Overgewicht kan daarnaast het gevolg zijn van genetische aanleg, ouderdom, castratie, ziekte en medicijnen.

    Wanneer heeft een labrador overgewicht?

    Een labrador heeft overgewicht als hij 5 tot 10 procent meer weegt dan het ideale gewicht voor honden van dit ras. Volgens de huisdierbijsluiter van het LICG weegt de gemiddelde labrador retriever tussen de 29 en 35 kilo. Op basis hiervan is er vanaf 38,5 kilo sprake van overgewicht.

    Hoe kan ik mijn labrador wegen?

    Je kunt je labrador wegen door samen met hem op de weegschaal te gaan staan. Trek je eigen gewicht van jullie gezamenlijke gewicht af en je weet hoeveel je labrador weegt. Bij de dierenarts en in sommige dierenwinkels vind je bovendien een weegschaal om je labrador te wegen.

    Wat is het verschil tussen overgewicht en obesitas?

    Je labrador heeft overgewicht als hij 5 tot 10 procent meer weegt dan het ideale gewicht voor dit hondenras (29-35 kilo). Er is sprake van obesitas als je labrador 15 tot 20 procent weer weegt dan het gemiddelde gewicht van labrador retrievers.

    Kunnen genen overgewicht bij een labrador veroorzaken?

    Uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge blijkt dat een mutatie van het POMC-gen ervoor kan zorgen dat labrador retrievers continu hongerig zijn en minder calorieën verbranden. Dit kan op den duur tot overgewicht of zelfs obesitas leiden.


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *