Labrador als hulphond, verstandig of niet?

De belangrijkste redenen om voor een labrador als hulphond te kiezen!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Wie denkt dat labrador retrievers alleen als gezelschapsdieren gehouden worden, heeft het mis. De honden van dit ras zijn namelijk ook uitermate geschikt als hulphond. Een labrador als hulphond kan bijvoorbeeld ingezet worden voor mensen die blind of slechtziend zijn, maar ook voor mensen die een andere (lichamelijke) beperking hebben.

Ben je zelf op zoek naar een hulphond of zoek je er eentje voor iemand in je directe omgeving? Dan denk je misschien aan een labrador. Voordat je de knoop doorhakt, wil je waarschijnlijk eerst weten of een hond van dit ras de beste keuze is. Daarom lees je op deze pagina alles wat je moet weten over een labrador als hulphond.

  Waarom een labrador als hulphond?

  Sommige mensen denken dat honden van elk ras opgeleid kunnen worden tot hulphond, maar dat is niet het geval. Er zijn namelijk maar een paar hondenrassen die daadwerkelijk getraind kunnen worden om als hulphond door het leven te gaan. De labrador retriever is er hier eentje van. Benieuwd waarom je voor een labrador als hulphond kiest? Hieronder heb ik de belangrijkste redenen voor je op een rijtje gezet.

  • Stabiel karakter
   Een eerste reden om voor een labrador als hulphond te kiezen, is vanwege zijn stabiele karakter. De gemiddelde hond van dit ras is namelijk niet bang aangelegd. Dit is een prettige eigenschap, want een labrador komt op allerlei plekken terecht wanneer hij als hulphond wordt ingezet.
  • Enthousiast
   Als je al eens kennisgemaakt hebt met een labrador, weet je waarschijnlijk dat honden van dit ras behoorlijk enthousiast zijn. Sommige labradors kunnen bovendien nogal lomp en onhandig zijn. Daarom is een goede opvoeding belangrijk voordat een labrador als hulphond ingezet wordt.
  • Vriendelijk
   Labrador retrievers werden vroeger ingezet voor de jacht. Ze haalden het geschoten wild van de jager(s) op, maar mochten zelf niet jagen of dieren bijten. Hierdoor valt een labrador niet snel uit tegen andere dieren. Omdat jagen vroeger vaak in groepen gebeurde, gedraagt een labrador retriever zich ook vriendelijk in het bijzijn van mensen.
  • Lief en loyaal
   Kies je voor een labrador als hulphond? Dan krijg je een lief en loyaal hulpje. Een hond van dit ras helpt je door de dag heen, maar wordt ook je maatje. Doordat een labrador aanvoelt wanneer jij hulp nodig hebt, staat hij op de juiste momenten voor je klaar. Wanneer jullie een band opgebouwd hebben, is een labrador retriever hulphond bovendien bereid om voor je door het vuur te gaan.
  • Leergierig
   Tot slot kies je voor een labrador als hulphond vanwege de leergierigheid. Wanneer er al op jonge leeftijd begonnen wordt met het trainen, kan een labrador retriever in allerlei situaties in het dagelijks leven ondersteuning bieden. Zo kan hij helpen bij het omslaan van het dekbed, maar ook dingen voor je pakken.

  Soorten hulphonden

  Als we het over een hulphond hebben, denken mensen al snel aan een blindengeleidehond. Er zijn inderdaad labrador retrievers die opgeleid worden om blinde of slechtziende mensen te begeleiden, maar de honden van dit ras kunnen ook opgeleid worden tot een ander soort hulphond. Om je wat meer inzicht te geven in de mogelijkheden, staan hier de bekendste soorten hulphonden onder elkaar.

  Op deze afbeelding zie je een labrador als blindengeleidehond

  Blindengeleidehond

  Wanneer een labrador als blindengeleidehond is opgeleid, kan hij blinde en slechtziende mensen helpen om van A naar B te komen. Doordat zo’n hond een speciaal tuigje draagt waaraan een beugel bevestigd is, kan hij aangeven in welke richting jij je moet bewegen. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je tijdens de wandeling tegen obstakels aanloopt. Daarnaast wordt een labrador als hulphond getraind om zijn baasje te beschermen voor gevaarlijke situaties. Is het niet veilig om verder te lopen? Dan stopt een hulphond of gaat hij voor je staan.

  ADL-hulphond

  Een labrador retriever kan niet alleen blinde en slechtziende mensen begeleiden, maar ook helpen bij de Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL). Wanneer een labrador als hulphond hiervoor getraind is, kan hij onder meer de deur voor je openen en helpen bij het pakken van boodschappen in de supermarkt. Daarnaast kan zo’n hond de wasmachine inpakken, je sokken en schoenen uittrekken en je helpen bij het omdraaien in bed. Een labrador die hiervoor ingezet wordt, wordt ook wel een ADL-hulphond of een assistentiehond genoemd.

  Epilepsie-hulphond

  Lijd je aan epilepsie? Dan kun je ook een labrador als hulphond inzetten. Labrador retrievers kunnen namelijk getraind worden om te herkennen wanneer een epileptische aanval dreigt. Een hulphond probeert in dat geval contact te maken met de persoon in kwestie of pakt medicatie. Als baasje kun je zo anticiperen op gevaarlijke situaties of voorkomen dat je valt. Wanneer er toch een epileptische aanval plaatsvindt, helpt een epilepsie-hulphond om het baasje op de zij te leggen. Indien nodig kan de hond het gezicht of de handen likken om te proberen de persoon in kwestie te wekken.

  Buddyhond

  Er zijn ook hulphonden die speciaal zijn getraind om mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS), angst- en/of paniekstoornis, eetstoornis of autisme te begeleiden. Deze honden geven sociale steun en zijn er zowel voor kinderen als volwassenen. Doordat er speciale aandacht aan de opvoeding van buddyhonden besteed wordt, zijn ze stabiel, bieden ze rust en weten ze hoe ze om moeten gaan met moeilijke situaties. Een buddyhond kan bijvoorbeeld getraind worden om zijn/haar baasje wakker te maken als hij of zij een nachtmerrie heeft.

  Signaalhond

  Een labrador als hulphond is er niet alleen voor mensen die niet of nauwelijks zien, maar ook voor dove of slechthorende mensen. Zo’n hond is getraind om bepaalde geluiden te herkennen, zoals de deurbel, het brandalarm of de wekker. Bij het horen van een dergelijk geluid attendeert de hond zijn baasje hierop. Veel van dit soort honden kunnen hun baasje er zelfs op attenderen als iemand zijn of haar naam roept. Een hulphond voor dove of slechthorende mensen staat ook wel bekend als signaalhond.

  Diabeteshulphond

  Bij lage glucosewaarden kunnen mensen met suikerziekte in een zogeheten hypo terechtkomen. Doordat zo’n hypo behoorlijk veel impact op het lichaam kan hebben, is het handig als je weet wanneer het eraan zit te komen. Helaas voelen veel mensen dit zelf niet. Een diabeteshulphond kan je hier een handje bij helpen. Doordat je lichaamsgeur verandert wanneer er een hypo dreigt, neemt een labrador hulphond dit snel waar. Hij kan je vervolgens een seintje geven en medicijnen brengen.

  Therapiehond

  Tot slot kan een labrador ook als therapiehond gebruikt worden. In tegenstelling tot de hierboven genoemde soorten hulphonden verblijft een therapiehond niet bij je thuis. Hij wordt bijvoorbeeld ingezet in de geestelijke gezondheidszorg om mensen te helpen tot rust te komen. Door een labrador als therapiehond te gebruiken, is er vaak een grotere motivatie om te starten met therapie. Extra bijkomstigheid is dat de slagingskans groter is wanneer er een labrador hulphond wordt ingezet tijdens de therapie.

  Zo ziet het leven van een labrador hulphond eruit

  Het is niet zo dat een labrador direct na zijn geboorte als hulphond ingezet kan worden. Het dier moet namelijk eerst getraind worden. Daarbij komt dat niet iedere labrador als hulphond ingezet kan worden. Wil je weten hoe het leven van een labrador hulphond er van pup tot pensioen uitziet? In het onderstaande filmpje van Hulphond Nederland wordt dit kort en krachtig uitgelegd.

  Help mee met het opleiden van een labrador als hulphond

  In Nederland richten verschillende stichtingen en instanties zich op het opleiden van hulphonden, zoals Hulphond Nederland en KNGF. Als je vindt dat zij goed werk leveren, kun je een steentje bijdragen aan het opleiden van een labrador als hulphond. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende 4 manieren.

  1. Geld doneren: je kunt een eenmalige donatie doen, maar ook (zakelijk) schenken of geld nalaten. Daarnaast is het mogelijk om een actie financieel te ondersteunen.
  2. Pup sponsoren: een pup sponsoren behoort ook tot de mogelijkheden. Dit kan door iedere maand of eenmalig een bedrag te doneren. Als je voor deze optie kiest, kun je de opleiding en ontwikkelen van de pup tot labrador hulphond nauwlettend volgen.
  3. Actie starten: wie geld in wil zamelen voor het opleiden van hulphonden, kan ook een actie of evenement starten, zoals een sponsorloop. Met het geld dat zo’n actie of evenement opbrengt steun je de opleiding van hulphonden.
  4. Puppy opvangen: tot slot kun je meehelpen met het opleiden van een labrador als hulphond door zelf een puppy op te vangen. Ieder jaar worden er gezinnen gezocht waar de puppy’s in een huiselijke kring mogen opgroeien voordat ze als hulphond aan de slag gaan.

  Hulphond aanvragen

  Heb je een labrador als hulphond nodig of ken je iemand in je direct omgeving die zo’n hond kan gebruiken? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd hoe een hulphond aanvragen in zijn werk gaat. Bij zowel Hulphond Nederland als KNGF moet je verschillende stappen doorlopen, te beginnen met het aanmelden voor een hulphond. Vervolgens word je gebeld voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt er een inventarisatie gemaakt en komen eventuele vervolgstappen aan bod. Hierna komt er iemand bij je thuis langs voor een kennismakingsbezoek.

  Op deze afbeelding zie je een blonde labrador als hulphond

  Als uit de gesprekken blijkt dat je aan alle criteria voor een labrador als hulphond voldoet, betekent dit niet dat je direct zo’n hond in huis krijgt. Je komt namelijk eerst op de wachtlijst te staan voor het type hond dat je hebt aangevraagd. Is er een passende hond gevonden? Dan word je uitgenodigd om kennis te komen maken met het beestje. Wanneer het klikt tussen jou en de labrador hulphond en beide partijen de combinatie zien zitten, ontvang je een uitnodiging voor een instructieperiode. Je krijgt niet alleen een schoolinstructie, maar je wordt ook in je thuisomgeving begeleid.

  Na het doorlopen van de instructieperiode kun je zelfstandig met je labrador hulphond aan de slag. In het eerste jaar krijg je regelmatig bezoek van een begeleider. Na het eerste jaar wordt het aantal bezoekjes geleidelijk afgebouwd, maar je wordt in ieder geval één keer per jaar bezocht om te kijken en te bespreken hoe het gaat.

  Wat kost een labrador hulphond?

  Heb je een hulphond nodig? Dan worden de kosten vaak vergoed door je verzekeraar. Niet iedere verzekeraar hanteert overigens dezelfde voorwaarden voor een hulphond vergoeding. Reden genoeg om eens in je zorgverzekering te duiken voordat jij je aanmeldt voor een hulphond. Het zou immers zonde zijn wanneer je straks toch ineens allerlei kosten maakt voor een labrador als hulphond.

  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *