Labrador bijt op stokken: dit zijn de oorzaken en gevolgen!

Is het slecht voor je hond en zijn er veilige alternatieven? Je ontdekt het hier!

Gemiddelde leestijd: 17 minuten

Stokken, veel labrador retrievers zijn er dol op. In het bos gaan ze met de grootst mogelijke tak aan de haal en ze rennen er als een gek achteraan als je er eentje weggooit. Sommige honden houden een stok alleen vast in hun bek, maar het kan zijn dat je labrador op stokken bijt. Herken je dit gedrag? Dan vraag jij je misschien af waarom hij dit doet en of het kwaad kan. In deze tekst vertel ik je waarom honden op takken bijten en ontdek je of dit kwaad kan.

  Waarom bijt labrador op takken?

  Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy met een stok in zijn bek lopen

  Bijt je labrador op stokken? Denk dan niet direct dat er iets met hem aan de hand is, want kauwen is normaal gedrag voor honden. Een hond geniet met volle teugen als hij ergens op kan bijten. Voor hem maakt het niet uit of het hondenspeelgoed, een lekkere kauwstaaf of een stok is. Als hij de kans krijgt om ergens zijn tanden in te zetten, grijpt hij deze vaak met al zijn poten aan.

  Een labrador bijt niet alleen op takken omdat hij dit leuk vindt. Dit doet hij ook om zijn gebit gezond te houden. Kauwen helpt namelijk om tandplak en tandsteen te verwijderen. Je labrador houdt zijn kaken bovendien sterk door op stokken te kauwen. Hij gebruikt zijn kaakspieren immers tijdens het kauwen, waardoor deze zich ontwikkelen.

  Honden kunnen ook op stokken bijten uit verveling. Als je vermoedt dat dit de reden is dat je labrador op takken bijt, kun je wat meer kauwspeelgoed voor hem kopen. Mentale training kan ook helpen om verveling tegen te gaan. Ga bijvoorbeeld eens hersenwerkjes met je labrador spelen. Labrador retrievers die zich (snel) vervelen, hebben bovendien baat bij voldoende beweging.

  Tot slot kunnen angst en stress redenen zijn waarom je labrador op stokken bijt. Door te kauwen wordt er endorfine aangemaakt in de hersenen van je hond. Dit stofje zorgt ervoor dat je labrador zich minder bang voelt en kan stress verminderen.

  Labrador pup bijt op stokken

  Labrador puppy’s hebben er vaak een handje van om van alles in hun bek te stoppen tijdens een wandeling. Van steentjes tot gras en van poep tot takjes. Grote kans dat je dit vervelend vindt, maar voor je labrador is het een manier om te leren. Corrigeer je pup daarom niet, maar laat hem de wereld vooral ontdekken. Een labrador pup houdt de meeste voorwerpen een seconden of tien in zijn bek en laat ze dan vanzelf weer los.

  Bijt je labrador pup veel op stokken? Dan doet hij dit misschien omdat hij zijn tandjes aan het wisselen is. Dit is vaak een pijnlijk proces voor je pup, waardoor hij op zoek gaat naar manieren om de pijn te verlichten. Kauwen helpt hier vaak tegen.

  Is bijten op stokken slecht voor een labrador?

  Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy op een stok bijten

  Pakt je labrador stokken alleen vast in zijn bek? Dan kan hij er prima mee spelen. Het wordt een ander verhaal als je labrador op takken bijt. Als hij zijn tanden in een stuk hout zet, komen er splinters vrij. Deze kunnen in zijn wang, gehemelte of tandvlees achterblijven. Dit kan bijzonder pijnlijk zijn voor je labrador, zeker als de splinter weken of maanden blijft zitten. Je labrador kan dan een ontsteking of abces krijgen.

  Honden spugen de kleine stukjes hout vaak uit als zij een stok kapot bijten. Helaas blijven er altijd wel stukjes achter in zijn bek. Als je labrador deze splinters inslikt, kunnen er de problemen ontstaan in zijn lichaam. De splinters kunnen bijvoorbeeld de darmen en andere organen perforeren. In dat geval zit er vaak niets anders op dan opereren. Er kan bovendien een verstopping ontstaan als je labrador hout inslikt.

  Vermoed je dat je labrador last heeft van een splinter of denk je dat er sprake is van een verstopping? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een dierenarts om je labrador te laten onderzoeken. Als er inderdaad sprake blijkt van een probleem door het bijten op stokken, kan een dierenarts je labrador hiervan verlossen.

  Pas op bij het spelen met takken

  Wie denkt dat stokken je labrador alleen kunnen verwonden door erop te bijten, heeft het mis. Je labrador retriever kan er ook gewond door raken als hij er simpelweg mee speelt. Struikelt je hond als hij een tak in zijn bek heeft of loopt hij hiermee bijvoorbeeld tegen een boom aan? Dan kan de stok achterin zijn keel schieten en hier schade aanrichten. Pas bovendien op met apporteren. De stok kan bijvoorbeeld op je labrador terechtkomen als je deze weggooit en dan kan leiden tot (ernstige) verwondingen.

  Labrador afleren om op takken te bijten

  De splinters van takken kunnen de nodige lichamelijke klachten veroorzaken bij je hond. Daarom wil je misschien liever niet meer dat je labrador voortaan nog op takken bijt. Probeer in dat geval eens om de zogeheten ‘wisseltruc’ toe te passen. Zodra hij een tak in zijn bek pat, tover je snel een speeltje tevoorschijn. Grote kans dat de stok ineens niet meer interessant is als je labrador het speelgoed ziet. In plaats van speelgoed kun je hier ook iets lekkers voor gebruiken.

  Wil jij je labrador afleren om op stokken te bijten? Zorg er dan voor dat je iedere wandeling weer een speeltje of iets lekkers bij je hebt. Blijf bovendien consequent. Bied het speeltje of het lekkers niet alleen aan als je labrador een grote stok pakt, maar ook als hij een klein takje in zijn bek heeft. Hij leert zo dat het niet de bedoeling is om op stokken te bijten.

  Koop kauwhout voor honden

  Vind je labrador het geweldig om op takken te bijten? Dan lukt het je misschien niet om hem dit gedrag af te leren. Gelukkig hoeft dit ook niet, want je kunt kauwhout voor je hond kopen. Olijfhout en koffiehout zijn hier voorbeelden van. Doordat dit kauwspeelgoed 100 procent natuurlijk is, vormen ze een goed alternatief voor labrador retrievers die graag op stokken bijten.

  Koffiehout en olijfhout splinteren niet. Wel komt er rommel vrij als je labrador erop kauwt, maar dit zorgt niet voor schade aan organen of verstoppingen. Hierdoor kan het geen kwaad als je labrador stukjes kauwhout inslikt. Bijkomend voordeel is dat kauwhout behoorlijk dik is, waardoor honden er doorgaans lang mee kunnen doen. Is er nog maar weinig over van het stuk olijfhout of koffiehout dat jij je hond hebt gegeven? Gooi het dan weg. Als je hem ermee laat spelen, kan hij erin stikken.

  Omdat mijn labrador Teddy ervan houdt om op stokken te bijten, heb ik een stuk olijfhout voor hem gekocht. Dit is harder dan koffiehout, waardoor het mij een betere keuze leek. Teddy speelt hier vooral in de lente en zomer mee, want in deze seizoenen brengt hij vrij veel tijd in de achtertuin door. Zodra ik hem het stuk olijfhout geef, zoekt hij een lekker plekje op om te liggen en vermaakt hij zich lange tijd met dit speelgoed.

  Zo maak je kauwhout interessant(er) voor je labrador

  Heb je koffiehout of olijfhout voor je labrador gekocht, maar vindt hij dit niet interessant? Dan kun je het een en ander doen om het interessanter voor je labrador te maken om op deze stok te bijten. Laat het kauwhout bijvoorbeeld twee à drie dagen buiten liggen, bij voorkeur in de regen. Het hout krijgt op deze manier een andere geur, waardoor je labrador er mogelijk alsnog mee gaat spelen. Je kunt het kauwhout eventueel ook een dag bij zijn brokken leggen. De geur van de brokken trekt zo in het hout, waardoor het speelgoed ineens wel interessant wordt voor je hond.

  Kauwspeelgoed in plaats van kauwhout

  Er kunnen redenen zijn waarom jij je labrador liever niet met kauwhout laat spelen. Gelukkig zijn er allerlei soorten kauwspeelgoed te koop, waardoor je de kauwbehoefte van je hond alsnog kunt stimuleren. Laat je labrador retriever overigens nooit alleen spelen met kauwspeelgoed, maar houd altijd een oogje in het zeil. Je kunt dan direct ingrijpen als hij stukjes van het speelgoed afbijt en ze probeert op te eten. Ben je nog op zoek naar geschikt kauwspeelgoed voor je labrador? Ik heb hieronder een aantal kauwspeeltjes voor honden uitgelicht.

  Furmey kauwstaaf Extra sterk

  100% natuurlijk rubber | Met piepje | Helpt bij gebitsverzorging | Blijft drijven op het water | Geschikt voor puppy's | Ideaal om mee te apporteren

  Koop direct via

  Kong Extreme Extra stevig

  Stimuleert speelgedrag | Speciaal voor hardnekkige kauwers | Gemaakt van stevige en duurzame materialen | Verkrijgbaar in verschillende maten

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.

  Veelgestelde vragen over honden die op takken bijten

  Is boomschors slecht voor een labrador?

  Doordat de schors van sommige bomen giftig is voor honden, kun jij het je labrador beter niet laten eten. Daarbij komt dat het hout kan gaan splinteren als je hond erop kauwt. Deze splinters kunnen in zijn tandvlees, gehemelte of keel achterblijven. Als je hond de splinters doorslikt, kunnen zijn organen beschadigen. Zijn darmen kunnen er zelfs verstopt door raken.

  Lijdt mijn hond aan pica?

  Als je labrador boomschors, eikels, zand, stenen of andere vreemde voorwerpen eet, kan hij aan pica lijden. Je hond kan dit eten omdat hij het lekker vindt, maar ook om aandacht te vragen, uit verveling of door stress. Honden kunnen bovendien pica-gedrag vertonen bij een tekort aan mineralen of voedingsstoffen en bij problemen met organen.

  Waarom bijten honden op hout?

  Veel honden bijten op hout vanwege de smaak. Daarbij komt dat een hond de structuur van hout vaak interessant vindt. Het materiaal wordt geplet als zodra een hond erop kauwt, waarna hij allemaal kleine vezels in zijn bek krijgt.

  Welk hout is giftig voor honden?

  Bepaalde houtsoorten kunnen giftig zijn voor honden. Laat je labrador bijvoorbeeld nooit op takken van de zwarte walnoot, Varikse Zwarte, taxus, vlierbes en rode esdoorn kauwen.

  Wat is kauwhout?

  Kauwhout is speelgoed voor honden dat gemaakt is van duurzame houtsoorten, zoals koffiehout en olijfhout. Doordat ze volledig vrij zijn van toevoegingen, is het een bewuste kauwsnack voor je hond. In tegenstelling tot echte stokken splintert kauwhout niet.

  Welke maat olijfhout voor labrador?

  Welke maat olijfhout je voor een labrador koopt, hangt af van zijn gewicht. Voor labrador retrievers tot 25 kilo is maat M de beste optie. Als je labrador zwaarder is, kies je voor maat L.

  Welke maat koffiehout voor labrador retriever?

  Om te bepalen wat de beste maat koffiehout voor je labrador is, kijk je naar zijn gewicht. Als je hond meer dan 26 kilo weegt, koop je koffiehout maat L. Voor labrador retrievers tot 25 kilo volstaat koffiehout maat M.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *