Waarom veegt mijn labrador zijn poten na het plassen en poepen?

De belangrijkste zaken over dit bijzondere gedrag op een rijtje

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Als ik met mijn labrador Teddy wandel, veegt hij regelmatig zijn poten na het plassen. Omdat het zand en de graspollen me hierbij vaak om de oren vliegen, vroeg ik me af waarom een labrador zijn poten veegt nadat hij zijn behoeftes gedaan heeft. Daarom besloot ik op onderzoek uit te gaan. Aangezien er vast nog meer labrador-baasjes zijn die zich afvragen waarom hun hond dit doet, heb ik er een blog over geschreven. Hopelijk begrijp je hierdoor waarom je labrador retriever dit gedrag vertoont.

  Geur verspreiden

  Schopt je labrador met zijn poten nadat hij zijn behoeftes gedaan heeft? Dan vliegt er vaak zand en gras in de richting waar hij geplast of gepoept heeft. Zelf dacht ik altijd dat ze hun behoeftes op deze manier wilden bedekken, maar dit blijkt helemaal niet zo te zijn. Honden vegen hun poten namelijk om geur te verspreiden.

  Net als de meeste andere honden zijn ook labrador retrievers meesters in markeren. Dit doen ze onder meer door tijdens een wandeling meermaals te plassen. Zij geven op deze manier letterlijk hun geur af aan de omgeving. Omdat de behoeftes vaak maar een beperkt gebied bestrijken, veegt een labrador zijn poten na het plassen en poepen. Doordat het zand en gras waarop je labrador net zijn behoeftes gedaan heeft in het rond vliegt, markeert je hond een groter gebied met zijn geur.

  Een labrador veegt zijn poten overigens niet alleen om zijn behoeftes te verspreiden over de directe omgeving. Dit doet hij ook om zijn lichaamsgeur af te geven aan de grond. Onder zijn voetzooltjes bevinden zich namelijk klieren die zogeheten feromonen afscheiden. Door deze feromonen heeft iedere hond zijn eigen, unieke geur. Er wordt in feite dus een extra geurtje toegevoegd als je labrador zijn poten veegt nadat hij zijn behoeftes gedaan heeft.

  Mijn labrador Teddy veegt zijn poten na het plassen

  Zowel reutjes als teefjes vegen poten

  Heb je een labrador reutje? Grote kans dat hij bij zo’n beetje iedere boom of lantaarnpaal zijn poot optilt om er tegenaan te plassen. Dit doet je hond om zijn geur te verspreiden. Teefjes hebben vaak veel minder de behoefte om ‘hun’ territorium te markeren. Daarom denk je misschien niet dat een labrador teefje haar poten veegt na het plassen, maar er zijn wel degelijk teefjes die dit doen.

  Redenen waarom labrador retrievers hun geur verspreiden

  Er zijn verschillende redenen waarom een labrador zijn poten veegt nadat hij geplast of gepoept heeft. Honden doen dit onder meer om hun territorium af te bakenen. Doordat je hond zijn persoonlijke geur verspreidt door zijn poten te vegen, laat hij andere honden weten dat hij er geweest is. Als hij dit tijdens een wandeling meermaals doet, laat hij als het ware een spoor achter. De schaafplekken die ontstaan door poten vegen zijn bovendien een visuele markering voor andere honden. Hoe groter en dieper deze sporen, des te meer statuur en kracht een hond uitstraalt.

  Wie denkt dat een labrador zijn poten alleen veegt om zijn territorium af te bakenen, heeft het mis. Dit doet hij namelijk ook om te communiceren met andere honden. De persoonlijke geur die je hond verspreidt als hij zijn poten veegt, kan zijn soortgenoten van informatie voorzien. Andere honden kunnen hierdoor bijvoorbeeld ontdekken hoe het met je labrador gaat en wat het geslacht is.

  Op deze afbeelding zie je een blonde labrador aan gras likken

  Labrador likt aan gras

  Het belangrijkste communicatiemiddel van honden is hun neus. Kijk er daarom niet raar van op als je labrador tijdens het wandelen snuffelt aan praktisch alles wat hij tegenkomt. Hij krijgt op deze manier informatie over andere honden die op dezelfde plek geweest zijn. Het blijft alleen niet altijd beperkt tot snuffelen, want het kan ook zijn dat je labrador aan gras likt. Omdat andere honden hier overheen geplast kunnen hebben, vind je dit niet fris. Toch is het voor je hond een belangrijke manier om meer te weten te komen over andere honden.

  Niet elke labrador veegt zijn poten

  Poten vegen na het plassen of poepen is normaal gedrag voor honden. Daarom denk je misschien ook dat jouw labrador dit vroeg of laat gaat doen. Is je hond inmiddels al een paar jaar oud, maar schopt hij nog steeds niet met zijn poten als hij zijn behoeftes gedaan heeft? Maak je dan geen zogen, want niet elke labrador veegt zijn poten nadat hij geplast of gepoept heeft. Er zijn genoeg honden van dit ras die ‘gewoon’ doorlopen nadat ze hun behoeftes gedaan hebben.

  Poten van je labrador schoonmaken

  Labradors die hun poten vegen nadat ze hun behoeftes gedaan hebben, kunnen behoorlijk vies zijn na een wandeling. Omdat Teddy na het plassen en poepen vrijwel altijd met zijn poten schopt, zitten deze soms onder het zand als we weer thuis zijn. Dit is zeker het geval als het buiten nat is. Als hij vieze poten heeft, maak ik ze eigenlijk altijd even schoon en droog met een oude handdoek. Op deze manier wordt het in huis geen al te grote smeerboel.

  Vind je alleen afdrogen niet voldoende? Dan kun je de poten van je labrador wassen als ze erg smerig zijn. Je kunt ze afspoelen onder de buitenkraan, maar het kost je veel minder tijd en moeite als je een potenwasser gebruikt. Vul de beker met water, steek de poot van je labrador erin en draai deze een paar keer rond. Herhaal dit vervolgens bij de andere poten. Droog ze tot slot nog even af en de poten van je labrador zijn weer brandschoon.

  Omdat je zelf zeep gebruikt om je handen en voeten te wassen, heb je misschien de neiging om dit toe te voegen aan het water in de potenwasser. Dit raad ik je alleen niet aan, want hierdoor wordt de geur die je hond via zijn poten afgeeft minder sterk en dat vindt hij niet prettig. Met water alleen worden zijn poten doorgaans schoon genoeg, dus er is geen noodzaak om zeep of shampoo te gebruiken.

  Poten vegen is normaal gedrag

  Veegt je labrador zijn poten na het plassen of poepen? Dan hoef jij je geen zorgen te maken. Toch zijn er mensen die denken dat dit duidt op agressiviteit of dominantie, maar dat is zo. Grondkrabben – zoals dit ook wel genoemd door experts – is namelijk normaal gedrag voor honden. Dit gedrag stamt vermoedelijk al uit de tijd dat honden nog vooral in het wild leefden, want hier komt het vaker voor. Leeuwen en wolven vegen hun poten bijvoorbeeld ook om hun territorium af te bakenen.

  Kun jij je labrador afleren om zijn poten te vegen?

  Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy met zijn poten schoppen na het plassen

  Ondanks dat het normaal is dat je labrador zijn poten veegt na het plassen, is het niet altijd prettig als hij dit doet. Zo kan de ondergrond er behoorlijk door beschadigen. In het openbaar is dit niet zo’n probleem, maar op eigen terrein is het geen pretje. Je tuin wordt er namelijk niet mooier op als je labrador zijn poten veegt nadat hij hier zijn behoeftes heeft gedaan.

  Vind je het vervelend dat je labrador zijn pootje veegt na het plassen? Dan wil je dit gedrag misschien afleren. Omdat je hond dit als normaal gedrag beschouwt, kost het je vaak veel tijd en moeite om hem hiermee te laten stoppen. Als je dit toch wilt, kun je het beste een beloning gebruiken. Kies bij voorkeur iets waar hij dol op is of wat een sterke geur heeft.  

  Als je labrador bijna klaar is met plassen of poepen, probeer je contact met hem te maken. Lukt dit? Laat hem dan duidelijk zien dat je iets lekkers hebt. Labrador retrievers zijn gek op eten, waardoor poten vegen ineens niet meer belangrijk is. Houd je dit enige tijd vol? Dan heeft je labrador straks misschien niet meer de behoefte om zijn poten te vegen na het doen van zijn behoeftes.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *