Wil je graag leuke dingen doen met je labrador retriever, maar weet je niet precies wat? Herkenbaar! Zelf vind ik het leuk om dingen met mijn labrador Teddy te doen, maar soms is het behoorlijk lastig om iets te bedenken. Daarom heb ik onderzoek gedaan naar leuke labrador uitjes. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in deze blog met 21 leuke dingen om te doen met je labrador retriever. Hopelijk zit er ook iets leuks tussen voor jou en je labrador.
Inhoudsopgave

Naar een losloopgebied
Een eerste plek waar jij je labrador mee naartoe kunt nemen, is een losloopgebied. Waar je hond binnen de bebouwde kom aangelijnd moet zijn, is dat in zo’n gebied niet het geval. Hij kan hier lekker zijn gang gaan en ravotten met soortgenoten. Vind je het eng om je labrador los te laten lopen? Neem hem dan mee naar een omheind losloopgebied. Je weet in dat geval zeker dat hij niet kan ontsnappen en dat is – zeker voor de eerste keren – een prettige gedachte. Als je een omheinde tuin hebt, kun je hier eerst oefenen met loslopen en op commando bij je komen.
Ben je nog op zoek naar een losloopgebied? Bekijk dan dit overzicht met losloopgebieden voor honden. Hier vind je een paar honderd gebieden waar je labrador los mag lopen, waardoor er vast ook een gebied bij jou in de buurt tussen zit.
Naar een hondenspeeltuin
In plaats van een losloopgebied voor honden kun jij je labrador retriever ook meenemen naar een hondenspeeltuin. Hier vind je vaak allerlei speeltoestellen en obstakels speciaal voor honden. Zo kan je labrador er bijvoorbeeld over een wipwap en door een tunnel lopen, door (auto)banden springen, in het zand graven en spelen met andere honden. Sommige hondenspeeltuinen hebben zelfs een waterpartij, zodat je labrador kan zwemmen als het mooi weer is. De meeste speeltuinen voor honden zijn vaak omheind, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je labrador wegloopt.
Sommige hondenspeeltuinen zijn gratis toegankelijk, maar er zijn ook speeltuinen waar je entree voor betaalt. Dit geld wordt vaak gebruikt voor onderhoud aan de hondenspeeltuin. Wil jij je hond graag eens meenemen naar zo’n speeltuin, maar weet je niet waar je deze kunt vinden? Dan biedt dit overzicht met hondenspeeltuinen uitkomst.
Naar het bos
Woon je in de buurt van het bos? Dan is het harstikke leuk om je labrador hier mee naartoe te nemen. In het bos ruikt hij ontzettend veel (nieuwe) geuren, waardoor dit voor hem elke keer weer een ontdekkingstocht is. Je labrador kan er lekker rennen en met stokken slepen, waardoor hij zijn energie kwijt kan. In sommige (delen van) bossen mag je labrador bovendien loslopen.
Mijn favoriete seizoen voor een boswandeling is de herfst. Tijdens het lopen geniet ik zelf van alle mooie kleuren, terwijl Teddy al snuffelend door de bladeren rent en op zoek gaat naar de grootste stokken. Na afloop van zo’n wandeling is hij eigenlijk altijd bekaf, waardoor ik er de rest van de dag geen kind meer aan heb.
Naar het strand
Wil je iets ondernemen wat zowel voor jou als je labrador leuk is? Neem hem dan een dagje mee naar het strand. Jij kunt hier lekker uitwaaien en je gedachten verzetten, terwijl je labrador er kan rennen, graven, zwemmen en spelen met andere honden. Als ik met Teddy naar het strand ga, doe ik dit het liefst in de periode van oktober tot mei. Hij mag dan op de meeste stranden loslopen, iets wat van mei tot en met september vaak niet mag vanwege de strandgasten. Op de volgende stranden mag je labrador overigens het hele jaar door loslopen:

- Kijkduin: tussen strandslag 2 en Monster
- Noordwijk/Katwijk: van het einde van de Koningin Astrid Boulevard in Noordwijk tot het gebouw van kitesurfvereniging Airtime in Katwijk
- Wassenaar: tussen strandpaal 91 en strandpaal 92
- IJmuiden/Bloemendaal aan Zee: ten zuiden van strandpaal 57,5
- Texel: ten noorden van paal 33
- Schiermonnikoog: grote stukken van het eiland
Omdat je labrador waarschijnlijk moe is na een strandwandeling, is het verstandig om hem even op adem te laten komen voordat je naar huis gaat. Dit kun je bijvoorbeeld doen door naar een strandtent te gaan voor een hapje en/of drankje. Bij de meeste strandtenten mag je hond mee naar binnen. Hij krijgt hier vaak wat te drinken en soms zelfs iets lekkers. Grote kans dat je hem niet constant in de gaten hoeft te houden, want hij is waarschijnlijk zo moe dat hij binnen de kortste keren in slaap valt.
Naar de dierentuin
Het is hartstikke leuk om met je labrador naar de dierentuin te gaan. Niet alleen voor jezelf, maar net zo goed voor je viervoeter. Hij doet hier namelijk allerlei nieuwe indrukken op en komt in aanraking met verschillende dieren. Helaas zijn honden in de meeste Nederlandse dierentuinen niet toegestaan. Toch zijn er wel een paar dierenparken waar je labrador gezellig mee mag. Hieronder heb ik er twee voor je op een rijtje gezet.
Dierenpark Amersfoort
Wie met zijn labrador naar de dierentuin wil, kan terecht bij Dierenpark Amersfoort. Eén van de voordelen van deze dierentuin is dat je geen apart kaartje voor je hond hoeft te reserveren. Wel moet je hond altijd aangelijnd zijn in deze dierentuin. Daarnaast is hij niet welkom in een aantal (binnen)verblijven. Als je hier zelf een kijkje wilt nemen, betekent dit dat je hond even buiten moet wachten.
Ouwehands Dierenpark
Ook bij Ouwehands Dierenpark is je labrador van harte welkom. De toegangsprijs bedraagt 5,50 euro per hond. Bij binnenkomst krijg je een koekje en een poepzakje cadeau. In de dierentuin moet je hond altijd kort aangelijnd zijn en in een aantal (binnen)verblijven is je labrador niet welkom.
Naar een museum
Als je van plan bent om een museum te bezoeken, denk je er misschien niet zo snel aan om je hond mee te nemen. Logisch, want in veel musea zijn honden niet toegestaan. Toch zijn er wel degelijk musea waar je met je labrador naartoe kunt. Het gaat in dat geval vooral om openluchtmusea. In het onderstaande lijstje heb ik een aantal musea op een rijtje gezet waar je labrador welkom is.
- Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem
- Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn
- Museum BroekerVeiling in Broek op Langedijk
- Openluchtmuseum Ootmarsum in Ootmarsum
- Het Nederlands Vestingmuseum in Naarden
- Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Westerbork
- Watersnoodmuseum in Ouwerkerk
Naar een (kasteel)tuin
Wie graag iets leuks met zijn labrador wil doen, kan ook een bezoek brengen aan een (kasteel)tuin. Hier kun je vaak het hele jaar door terecht, waardoor je direct in de auto kunt springen om er met je labrador retriever heen te rijden. Doordat dit soort tuinen vaak openbaar zijn, mag je er vaak gratis in. Bij sommige (kasteel)tuinen is bovendien een losloopgebied aanwezig, zodat je labrador er lekker kan rennen en spelen. Wil jij met je labrador naar een (kasteel)tuin? Dan kun je onder meer terecht bij:
- Kasteel Drakensteyn
- Kasteel Doornenburg
- Kasteel Doorwerth
- Kasteel Heeswijk
- Kasteel Slangenburg
- Landgoed Twickel.
Volg een Natte Neuzenroute
In heel Nederland kom je verschillende Natte Neuzenroutes tegen. Deze wandelroutes van Staatsbosbeheer zijn speciaal bedoeld voor honden. Als je met je labrador zo’n route loopt, mag hij een groot deel van de tijd los. Op de plekken waar je hond aan de lijn moet, staan borden. Om te voorkomen dat je verkeerd loopt, is er bewegwijzering aanwezig. Hierop zie je vaak ook wat de afstand van de Natte Neuzenroute is die je volgt. Op de site van Staatsbosbeheer ontdek je binnen de kortste keren of er bij jou in de buurt ook Natte Neuzenroutes zijn.

Samen puzzelen
Sommige mensen denken dat ze de deur uit moeten om iets leuks met hun labrador retriever te doen, maar dat is niet het geval. Er zijn ook genoeg dingen die je thuis met je viervoeter kunt ondernemen. Samen puzzelen is hier een goed voorbeeld van. Je hond vindt dit niet alleen superleuk om te doen, maar het is ook nog eens goede mentale training voor je labrador. Hij moet zijn hersens gebruiken en daar wordt hij (mentaal) moe van.
Wil jij je labrador laten puzzelen? Dan bieden hondenpuzzels uitkomst. Koop niet direct de moeilijkste puzzel, zeker niet als je labrador nog niet eerder gepuzzeld heeft. Als je met een makkelijke puzzel begint, leert je labrador wat de bedoeling is. Je verkleint zo de kans dat hij er snel op uitgekeken is. In plaats van een hondenpuzzel kun je ook een snuffelmat voor je labrador kopen. Nadat je hier brokjes of koekjes in verstopt hebt, moet je hond deze zien te vinden door zijn neus te gebruiken.

Nina Ottosson Dog Casino
Koop direct via

Nina Ottosson Multipuzzel
Koop direct via

Trixie Flower Tower
Koop direct via

Pet Patrol® Snuffelmat
Koop direct via

VEDIC® XXL Snuffelmat Rainbow
Koop direct via

Dogzoo Snuffelmat Birthday Cake
Koop direct via
Apporteren
Labrador retrievers zijn gek op spelen. Je hoeft maar een bal, touw of knuffel weg te gooien en een hond van dit ras rent er direct achteraan. Het terugbrengen gaat alleen nog niet altijd even goed, zeker niet als je labrador nog jong is. Vind je het spelen met je labrador leuk en wil je hem leren dat hij zijn speelgoed bij je terugbrengt Dan is het een idee om te beginnen met apporteren. Je leert je labrador dan dat hij het speeltje weer bij je terugbrengt nadat jij het hebt weggegooid. Sommige labrador-baasjes gebruiken hier het speelgoed van hun hond voor, maar je kunt ook speciaal apporteerspeelgoed kopen, zoals een houten apporteerblok of een dummy. Dit gebruik je dan enkel en alleen voor het apporteren.

Agility
Ben je graag met je labrador bezig en vind je het leuk om hem nieuwe dingen te leren? Dan is het leuk om samen met hem behendigheidstraining – ook wel agility genoemd – te volgen. Het doel hiervan is om samen met je labrador retriever zo snel mogelijk een parcours af te leggen. Onderweg moet hij over, onder en door allerlei obstakels, zoals hoepels, poortjes en tunnels. Omdat de gemiddelde labrador een goede conditie heeft en sterk is, zijn honden van dit ras doorgaans uitermate geschikt voor agility. Als je verschillende behendigheidstrainingen gevolgd hebt en je vindt dat je labrador hier goed in is, kun je meedoen aan wedstrijden. Door het hele land worden agilitywedstrijden voor honden georganiseerd, waardoor je ongetwijfeld ook bij jou in de buurt deel kunt nemen aan zo’n wedstrijd.
Flyball
Een andere hondensport die je met je labrador retriever kunt beoefenen, is flyball. Kortgezegd is dit een estafette waarbij meerdere honden het tegen elkaar opnemen. Het is de bedoeling dat je labrador zo snel mogelijk een parcours met een aantal hindernissen aflegt. Aan het einde van het parcours staat een apparaat met daarin een bal. Je labrador bedient het apparaat met zijn poot, waarna de bal tevoorschijn komt. Zodra hij de bal te pakken heeft, snelt hij naar de finish. De hond die als eerste over de finish komt, is de winnaar. Om mee te mogen doen aan flyball moet je labrador minimaal 12 maanden oud zijn.
Hoopers
Van agility en flyball heb je misschien weleens gehoord, maar hoopers doet misschien niet direct een belletje rinkelen. Toch wint deze uit Amerika overgewaaide hondensport ook hier steeds meer aan populariteit. Aangezien labrador retrievers het vaak leuk vinden om samen te werken met hun baasje(s), zijn honden van dit ras uitermate geschikt voor deze hondensport. In tegenstelling tot agility loop je bij hoopers niet met je hond mee, want je stuurt hem aan vanuit een vak. Hierdoor is hoopers zowel lichamelijk als geestelijk een uitdaging voor je labrador. Meedoen kan pas als je hond volgroeid is. Voor die tijd kun je er al wel voor zorgen dat je labrador basiscommando’s kent. Als je labrador de belangrijkste commando’s onder de knie heeft, is het een stuk makkelijker om met hoopers te beginnen.
Fietsen
Houd je van fietsen? Neem je labrador dan eens mee voor een fietstochtje. Verwacht niet dat je labrador direct begrijpt wat de bedoeling is als je voor het eerst met hem gaat fietsen. Oefen daarom eerst met kleine stukjes voordat je grotere afstanden aflegt. Je labrador leert zo hoe hij zich moet gedragen en jij ontdekt wat je beter wel en niet kunt doen tijdens een fietstocht met je hond. Ga overigens nooit met je labrador fietsen als hij nog een pup is. In deze fase van zijn leven zit je hond nog volop in de groei, waardoor zijn gewrichten bijzonder kwetsbaar zijn. Je kunt een labrador pup overigens wel in een fietsmand of een fietskar meenemen. Vind je het überhaupt niet prettig om je labrador naast je te laten open terwijl je fietst? Dan kun je ook een bakfiets kopen als je hem mee wilt nemen op de fiets.
Hardlopen/canicross

Wil je zelf graag wat meer bewegen en vind je het leuk om met je hond bezig te zijn? Dan is hardlopen met je labrador retriever leuk om te doen. Net als voor fietsen geldt ook voor hardlopen dat jij je viervoeter hier wel eerst aan moet laten wennen. Je wilt immers wel dat hij naast je blijft lopen tijdens het hardlopen en niet constant voor je uit probeert te rennen. Bouw het tempo en de afstand bovendien langzaam op. Is je labrador nog een pup? Wacht dan tot hij volgroeid is voordat je met hem gaat hardlopen.
Loop je al een tijdje hard met je labrador en vind je dit leuk om te doen? Dan is canicross misschien iets voor jullie. Je loopt dan niet voor de lol met je hond, maar in wedstrijdverband. De wedstrijden worden vaak gehouden in de natuur en het doel is om zo snel mogelijk een uitgezette route af te leggen over een onverhard parcours. Als baasje kun je het beste een loopgordel dragen om de riem van je labrador aan te bevestigen. Alhoewel het tijdens canicross is toegestaan dat je labrador aan de lijn trekt, is dit niet goed voor hem. Hij kan hier namelijk fysieke klachten aan overhouden. Vandaar dat je beter een labrador tuigje kunt gebruiken tijdens canicross.
Ga samen het water op
Labrador retrievers staan bekend als echte waterratten. Als jouw hond ook zo gek is op water, is het leuk om samen met hem een dagje het water op te gaan. Huur bijvoorbeeld een bootje of kano en neem je labrador mee. Wil je van tevoren iets reserveren? Let er dan wel op dat honden zijn toegestaan in de boot of kano. Je voorkomt dan dat je bij het verhuurbedrijf voor verrassingen komt te staan en teleurgesteld wordt. Tijdens het varen kun je ergens aanmeren, zodat je labrador een frisse duik kan nemen. Is het warm? Ga dan samen met hem zwemmen. Je labrador vindt dit vast en zeker heel erg leuk.
In plaats van bootje varen kun je ook suppen met je labrador. Je gaat dan samen met je viervoeter op een supboard. Dit vergt wel de nodige oefening, want je labrador moet leren om zijn evenwicht te bewaren. Daarnaast is het voor jou extra lastig om in balans te blijven, want er staat ineens een hond bij je op het board. De eerste paar keer vallen jullie waarschijnlijk nog in het water, maar jij en je labrador worden er vanzelf steeds iets beter in. Als je vaker met hem gaat suppen, blijft hij na een tijdje waarschijnlijk probleemloos op het board staan. Het is voor jou dan ook makkelijker om je balans te houden, waardoor jullie mogelijk een groot stuk kunnen peddelen.

Hoe word ik het beste labrador-baasje?
Dat lees je in Het Complete Handboek voor de Labrador van Jan Jacobs! Met ruim 25 jaar ervaring in het verzorgen en opvoeden van labrador retrievers is hij de aangewezen persoon om jou alles bij te brengen over dit hondenras.
Koop je zijn e-book via de onderstaande knop? Dan profiteer je van 5 GRATIS bonussen!
Volg een workshop
Wil je eens iets anders doen met je labrador? Dan is het leuk om samen een workshop te volgen. Je verwacht het misschien niet, maar er zijn talloze workshops voor honden en hun baasje(s). Als het je leuk lijkt om met je labrador te suppen of aan canicross te doen, kun je hier bijvoorbeeld workshops voor volgen. De beginselen hiervan worden je dan bijgebracht, waardoor je ervaart of het iets voor jou en je hond is. Daarnaast kun je ook een massageworkshop volgen. Hier leer jij je hond op een professionele manier te masseren. Voor baasjes die hun labrador retriever graag trucjes leren, is het leuk om en workshop doggy dancing te volgen.
Speurtocht
De gemiddelde labrador is een echte speurneus. Zo proberen de meeste honden van dit ras tijdens het wandelen bijvoorbeeld het spoor van een andere hond te volgen. Herken je dit gedrag? Dan is het leuk om een speurtocht voor je labrador uit te zetten. Dit kun je zowel binnen als buiten doen. Verstop bijvoorbeeld brokjes, koekjes en/of speelgoed en laat je hond dit vervolgens zoeken. Laat je labrador wel even in een andere ruimte wachten terwijl je zijn speelgoed of het lekkers verstopt, want anders is de lol er al snel af. Zodra je alles verstopt hebt, loop je naar je labrador en geef je hem het commando ‘zoek’. Hij weet voor de volgende keren dan wat de bedoeling is.
Vakantie
De meest mensen kijken ontzettend uit naar hun vakantie. Logisch, want je hoeft je dan even niet bezig te houden met werk en kunt volledig tot rust komen. Veel mensen brengen hun labrador naar een pension of laten iemand oppassen als zij op vakantie zijn, maar je kunt hem ook meenemen. Dit kan uiteraard alleen als je met de auto op vakantie gaat, want vliegen met een labrador is over het algemeen niet toegestaan. Gelukkig kun je met de auto ook prima een zonnige vakantiebestemming bereiken. Stop wel om de paar uur als je je labrador in de auto meeneemt, zodat hij zijn behoeftes kan doen en zijn pootjes even kan strekken. Neem jij je labrador mee? Grote kans dat hij net zo van de vakantie geniet als jij!

Hondenplons
Veel buitenzwembaden houden aan het einde van de zomer een zogeheten hondenplons. Ik kan uit ervaring vertellen dat dit een hartstikke leuk evenement is voor labrador retrievers. Ze kunnen lekker zwemmen en spelen met andere honden. Als het weer een beetje redelijk is, kun je zelf bovendien ook in het water. Je kunt dan samen zwemmen met je labrador en dat maakt het extra leuk. Aan de hondenplons zijn vaak wel kosten verbonden, maar bij de meeste zwembaden betaal je er slechts een paar euro voor. Soms zijn er rondom het zwembad ook nog allerlei andere activiteiten, waardoor dit een hartstikke leuk uitje voor je labrador is.
Verstoppertje spelen
Wie iets leuks met zijn labrador retriever wil doen, kan tot slot ook nog verstoppertje met hem spelen. Voor deze activiteit is het handig als je met zijn tweeën bent. De een kan de hond vasthouden, terwijl de ander zich verstopt. Je kunt verstoppertje in huis of in de tuin spelen, maar ook in het bos. Het is extra leuk als je dit op een plek doet waar je hond los mag lopen. Doordat er geen beperking is van de riem, heb je veel meer plekken om je te verstoppen. Dit spel is niet alleen leuk voor je labrador, maar ook vermoeiend. Grote kans dat hij bekaf is na enige tijd verstoppertje spelen, waardoor hij de komende tijd waarschijnlijk in dromenland doorbrengt.
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.

toffe weetjes. Wij hebben een pup Duddley labrador van 4 maanden. Ze is megaschattig en lief, maar heeft 1 bizarre gewoonte: als onze 14 jarige zoon er nog maar mee op ons grasplein in onze tuin komt, dan neemt ze meestal plots (uit het niets?) een aanloop en springt ze redelijk geweldig tegen onze zoon en heeft ze hem meteen beet in zijn hand, t-shirt en broek. Ze lijkt als het ware dol op het verslinden van haar jongste baasje. Meestal zie ik het net niet gebeuren en bij mij heeft ze dat 1x geprobeerd terwijl ik haar drolletjes aan het opruimen was in ons gras: toen liep ze plots 4 a 5 perfecte grote cirkels om me heen en liep dan plots op mij gesprongen terwijl ik nog gehurkt zat. Toen ik opstond wou ze nog eens opspringen met haar volle geweld, maar toen beschermde ik mezelf met de ijzeren schep waar ik mee bezig was. Toen stopte ze onmiddelijk. Weet jij wat ik mijn zoon best meegeef als tips om met dit “agressieve” gedrag om te gaan? Afleertips? Want ik vermoed dat we het haar wel onbewust laten aanleren hebben door onze zoon, omdat hij in het begin zelf enthousiast en verwonderd reageerde op dat komen aangelopen/aangegrepen/aangevallen…
Bedankt voor uw toffe website en eventuele tijd en moeite voor onze reactie/vraag.
Warme groet,
Evi en Younes en “Curry”
Hoi Evi, Youness en Curry (leuke naam trouwens!), bedankt voor jullie reactie. Ik ben geen hondengedragsdeskundige, dus ik vind het lastig om er een verklaring voor te geven. Misschien dat jullie hond het gras als haar territorium ziet en zich daarom zo gedraagt? Ik zou in ieder geval consequent zijn in het afleren. Ze is weliswaar nog maar 4 maanden, maar als je het nu toelaat, gaat Curry het misschien als normaal gedrag zien en dat lijkt me niet wenselijk. Misschien is het een idee om je zoon een paar keer alleen met haar op het gras te laten en dan zelf op een afstandje toe te kijken. Je kunt dan direct ingrijpen als ze het ongewenste gedrag vertoont. En mocht dat niet werken, dan is het misschien verstandig om een hondengedragsdeskundige in te schakelen. Heb je trouwens een (puppy)cursus met haar gevolgd? Zo niet, dan kan dat misschien ook nog helpen. Ik hoop dat je er wat aan hebt en ben benieuwd naar de afloop!