Overenthousiaste labrador kalmeren? Zo doe je dat

Zo ga je om met een drukke of hyperactieve labrador retriever

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Labrador retrievers kunnen behoorlijk enthousiast zijn. Rent hij van hot naar her en springt hij enthousiast tegen bezoek op? Dan heb je misschien een overenthousiaste labrador. In het begin vind je dit misschien nog grappig, maar dit verandert meestal snel. Een hyperactieve labrador kan je namelijk het bloed onder de nagels vandaan halen.

Veel baasjes denken dat hun labrador op oudere leeftijd vanzelf rustiger wordt, maar dit gebeurt niet altijd. Is je labrador inmiddels geen pup meer, maar vertoont hij nog steeds overenthousiast gedrag? Dan wil je vast weten wat je kunt doen om hem te kalmeren. In deze tekst zet ik een aantal manieren op een rijtje. Verder vertel ik je hoe je een hyperactieve labrador herkent, waarom je hond zo druk is en wat je kunt doen om hem dit gedrag af te leren.

  Hoe herken je een overenthousiaste labrador?

  Voordat je van alles gaat proberen om je hond te kalmeren, moet je eerst vaststellen of je labrador inderdaad overenthousiast is. Veel labrador-baasjes denken dat dit het geval is als een labrador druk is, maar dat hoeft niet. Om je een handje te helpen bij het vaststellen, heb ik hieronder de blangrijkste symptomen van een overenthousiaste labrador uitgelicht.

  1. Blaffen
  2. Janken
  3. Piepen
  4. Extreem hijgen
  5. Krabben
  6. Springen
  7. Bijten
  8. Opwindingsplasjes
  9. Vernielzuchtig
  10. Van hot naar her lopen

  Reden waarom een labrador te enthousiast kan zijn

  Om te beginnen kan een labrador overenthousiast gedrag vertonen als hij iemand ziet. Kom je na een lange dag werken thuis? Dan is hij waarschijnljk hartstikke blij om je weer te zien. Een overenthousiaste labrador komt vaak niet alleen kwispelend op je af lopen, maar begroet je al springend en blaffend. Dit kan hij niet alleen bij jou doen, maar ook bij mensen die op bezoek komen.

  Een te enthousiaste labrador kan ook buitenshuis voor problemen zorgen. Begint hij tijdens het wandelen ineens als een gek rondjes te rennen? Dan heb je misschien de grootst mogelijke moeite om hem in bedwang te houden. Niet gek, want een volwassen labrador weegt al snel meer dan 30 kilo. Je labrador kan bovendien overenthousiast gedrag vertonen als je onderweg andere honden of dieren tegenkomt. Doordat hij er graag naar toe wil, kan hij flink aan de riem trekken.

  Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy hyperactief rondjes rennen

  Wil je een overenthousiaste labrador kalmeren? Probeer dan niet lukraak van alles uit, maar ga eerst op zoek naar de oorzaak van het probleem. Vaak is dit makkelijker gezegd dan gedaan, want veel baasjes hebben geen idee waar het overenthousiaste gedrag van labrador retrievers vandaan komt. Overenthousiasme kan het gevolg zijn van aangeleerd gedrag, overprikkeling, verveling of een trauma. Ik geef hieronder wat meer tekst en uitleg bij deze vier redenen van hyperactief gedrag.

  Aangeleerd gedrag

  Labrador retrievers reageren vaak enthousiast als er mensen binnenkomen of weggaan. Dit doen ze niet alleen bij hun baasje(s), maar ook bij onbekenden. Omdat veel mensen het lastig vinden om een hond te negeren, wordt hij vaak aangehaald. Doe dit niet, want hierdoor is de kans een stuk groter dat je labrador overenthousiast wordt. Door je hond aan te halen beloon je zijn drukke gedrag in feite. Hij onthoudt dit en zal iedereen voortaan op dezelfde, drukke manier begroeten. Het afleren van overenthousiast gedrag wordt steeds lastiger als je hem aan blijft halen. Negeer een labrador daarom als hij enthousiast op je afkomt, hoe moeilijk dit misschien ook is.

  Overprikkeling als oorzaak van een overenthousiaste labrador

  In tegenstelling tot binnen wordt een labrador buiten blootgesteld aan allerlei prikkels. Hij ziet auto’s en fietsers rijden, hoort allerlei geluiden en ruikt van alles. Daarnaast kun je tijdens een wandeling ook nog andere dieren tegenkomen, zoals honden, katten, koeien, schapen en geiten. Als je labrador overprikkeld raakt, kan hij overenthousiast worden. Hij kan dan driftig van links naar rechts lopen of zelfs wild in het rond beginnen te rennen. Dit is eigenlijk een teken dat het je labrador allemaal te veel is. Als je labrador dit gedrag vertoont tijdens een wandeling, is het beter om weer naar huis te gaan.

  Verveling

  Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy met zijn dino spelen

  Je verwacht het misschien niet, maar ook verveling kan een oorzaak zijn van een overenthousiast gedrag bij een labrador retriever. Als je viervoeter zijn energie niet kwijt kan, gaat hij zelf op zoek naar manieren om zich moe te maken. Dit resulteert regelmatig in druk gedrag. Zo kan je labrador het op een rennen zetten, waardoor het lijkt alsof hij jou uitlaat in plaats van andersom. Daarnaast kan je hond overmatig piepen of zelfs gaan blaffen als verveling de oorzaak is van het overenthousiaste gedrag. Neemt de verveling extreme vormen aan? Dan kan je labrador zelfs van alles gaan slopen.

  Trauma als onderliggend probleem

  Tot slot kan een labrador te enthousiast zijn als gevolg van een trauma. Als je hond in het verleden iets vervelends heeft meegemaakt, wil hij voorkomen dat dit nogmaals gebeurt. Hierdoor gaat hij mogelijk druk gedrag vertonen als hij in eenzelfde situatie terecht dreigt te komen. Je hond kan bijvoorbeeld overenthousiast worden als je voor de praktijk van een dierenarts staat. Heeft hij hier slechte herinneringen aan? Dan wordt er mogelijk een trauma getriggerd. Dit kan ook gebeuren als je weggaat en je labrador verlatingsangst heeft. En zo zijn er nog veel meer situaties waarin een labrador overenthousiast gedrag kan vertonen.

  Zo kalmeer je een overenthousiaste labrador

  Vertoont je labrador overenthousiast gedrag en haalt hij hierdoor het bloed onder je nagels vandaan? Dan kan ik me goed voorstellen dat je hier iets aan wilt doen. Daarom is het handig om te weten hoe je een labrador kalmeert als hij druk, overenthousiast of zelfs hyperactief gedrag vertoont. De volgende manieren bieden in dat geval uitkomst.

  1. Druk gedrag negeren

   Als je labrador overenthousiast gedrag vertoont, kun je hem het beste negeren. Helaas geven veel baasjes hun hond juist extra aandacht als hij te enthousiast is. Dit is precies waar je hond op uit is. Kijk er daarom niet raar van op als hij zich in de toekomst opnieuw zo gaat gedragen, want hij weet dat hij dan aandacht krijgt. Laat je labrador daarom zoveel mogelijk zijn gang gaan als hij overenthousiast gedrag vertoont, hoe frustrerend dit soms ook is.

  2. Stoom afblazen

   Overenthousiasme bij honden kan voortkomen uit verveling. Laat je labrador daarom stoom afblazen als hij overenthousiast gedrag vertoont. Dit kun je doen door een groot stuk met hem te wandelen. Kan je labrador loslopen? Laat hem dit dan doen, want op deze manier kan hij zijn energie kwijt. Je kunt eventueel ook gaan fietsen met je labrador. Dit laatste is alleen aan te raden als je dit al vaker gedaan hebt. Bovendien moet je het fietsen met een hond altijd langzaam opbouwen. Op warme dagen is te veel inspanning overigens niet goed, want dan kan je labrador oververhit raken. Om ervoor te zorgen dat je hond op dit soort dagen voldoende energie kwijt kan, kun je hem hersenwerkjes laten spelen.

  3. Kijk naar jezelf

   Lukt het niet om een overenthousiaste labrador te kalmeren? Kijk dan eens naar jezelf. Als je zelf gestrest bent of veel druk ervaart, voelt je hond dit aan. In de meeste gevallen nemen honden dit gedrag zelfs over van hun baasje(s). Probeer daarom eerst zelf te kalmeren als je labrador te enthousiast is. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je labrador rustiger wordt.

  Druk gedrag afleren

  Op deze afbeelding zie je Teddy in het gras zitten

  Voorkomen is beter dan genezen, dit is bij een overenthousiaste labrador retiever niet anders. Het is weliswaar handig als je weet hoe je je hond kalmeert als hij zich druk of hyperactief gedraagt, maar je verhelpt het probleem op deze manier niet. Hierdoor is de kans groot dat hij binnenkort weer in herhaling valt. Ga daarom een stap verder dan kalmeren en probeer het overenthousiaste gedrag van je hond af te leren.

  Om druk gedrag af te leren, is het essentieel dat jij je hond goed begrijpt. Weet je niet waarom je labrador overenthousiast is? Dan heeft het geen zin om te beginnen met het afleren van dit gedrag. Ga daarom eerst op zoek naar de oorzaak van zijn drukke of hyperactieve gedrag. Kijk hiervoor naar de lichaamstaal van je labrador. Eerder in deze tekst noemde ik verschillende oorzaken van overenthousiasme bij honden. Hopelijk helpt dit je om de aard van het probleem vast te stellen.

  Heb je een idee waarom je labrador overenthousiast is? Begin dan met het afleren. Negatief gedrag negeren is hierbij van belang. Als je labrador niet het gewenste effect bereikt met zijn gedrag, merkt hij dat het geen zin heeft om zich zo te gedragen. Je kunt je labrador corrigeren als dit werkt, maar doe hem geen pijn. Gebruik enkel je stem om je labrador duidelijk te maken dat je zijn gedrag niet op prijs stelt. Tijdens een wandeling kun jij je labrador ook corrigeren met behulp van de riem.

  Belonen is ook belangrijk als je overenthousiast gedrag bij een labrador af wilt leren. Is je hond rustig in situaties waarin hij normaal blaft, piept of springt? Beloon hem hier dan voor. Als je dit meermaals doet, associeert je hond dit waarschijnlijk met goed gedrag. Gebruik in het begin zowel iets lekkers als je stem om je labrador te belonen en bouw dit langzaam af naar belonen met enkel je stem. Houd je dit enige tijd vol? Dan heb je straks hopelijk een rustige in plaats van overenthousiaste labrador.

  Mijn ervaringen met een overenthousiaste labrador

  Als pup was Teddy – net als de gemiddelde labrador – behoorlijk druk. Hij vond het geweldig als er mensen op bezoek kwamen en rende er vaak enthousiast en al springend op af. Ik vroeg mensen om rustig door te lopen en hem pas aandacht te geven als hij enigszins gekalmeerd was. Langzaam maar zeker merkte ik dat hij steeds minder uitbundig werd. Teddy is nog steeds enthousiast als er mensen op bezoek komen, maar hij loopt er nu alleen nog kwispelend op af.

  Buiten is Teddy helaas een stuk drukker dan binnen. Dit is vooral het geval als we tijdens het wandelen een andere hond tegenkomen. Teddy gaat vaak liggen als hij een andere hond ziet. Het is dan afwachten tot het moment dat hij overeind komt en een poging doet om naar de andere hond toe te rennen. Ook als hij op grote afstand een andere hond ziet, kan hij al bijzonder enthousiast reageren.

  Daarnaast kan Teddy overenthousiast gedrag vertonen als hij een loopse hond ruikt. Hij is een intacte reu en loopt letterlijk zijn neus achterna als hij een loops teefje ruikt. Soms ‘plakt’ zijn neus de hele weg aan de grond en gaat hij al snuffelend van links naar rechts. Hierdoor trekt hij geregeld aan de riem. Als ik stil blijf staan, weet Teddy dat hij moet gaan zitten en mij aan moet kijken. Vooral dit laatste is soms erg lastig als ik merk dat hij overenthousiast is.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *