Poten labrador verzorgen: waarom nodig en hoe doe je het?

Ontdek wat je wel en vooral niet moet doen

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

De poten van je labrador verzorgen is iets wat er bij veel labrador baasjes bij in schiet. Zolang je hond er nog ‘gewoon’ op loopt, denk je misschien dat je geen aandacht aan zijn pootjes hoeft te schenken. Dit is een misvatting, want het is belangrijk om de poten van je labrador te verzorgen. Doe je dit niet? Dan kunnen er op den duur problemen ontstaan. Ik help je graag om dit te voorkomen. Daarom vertel ik je in deze tekst alles wat je moet weten over het verzorgen van de poten van je labrador.

  Waarom poten labrador verzorgen?

  Op deze afbeelding zie je de poot van een labrador retriever op een stok staan

  Voordat ik vertel hoe je te werk gaat, wil ik eerst duidelijk maken waarom het belangrijk is om de poten van je labrador te verzorgen. Je denkt misschien dat je hond zijn poten alleen gebruikt om op te lopen, maar dit is niet het geval. De poten van je labrador hebben namelijk nog een aantal andere functies.

  Om te beginnen hebben de poten van je labrador retriever een beschermende functie. Zo vangen ze bijvoorbeeld schokken op. Hierdoor ontlasten ze de botten en gewrichten in het lichaam van je hond. Bovendien beschermen ze het dieper gelegen weefsel in de poten van je labrador.

  Op warme dagen hebben de poten van je labrador een extra functie. Doordat honden zweten via hun voetzolen, helpen de poten om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Kijk je niet op of om naar de poten van je hond? Dan kan hij zijn lichaamswarmte misschien minder goed kwijt. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je labrador oververhit raakt.

  Signalen dat je de poten van je labrador moet verzorgen

  Wanneer moet je de poten van een labrador verzorgen? Dit is een vraag waar veel labrador-baasjes het antwoord niet op weten. Gelukkig zijn er een aantal signalen waaraan je kunt zien dat de poten van je labrador aan verzorging toe zijn. Hieronder heb ik de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

  • Overmatig likken aan poten
  • Aan nagels knagen
  • Hinken tijdens het lopen
  • Uitglijden op gladde ondergronden
  • Tikkend geluid tijdens lopen
  • Spelen en lopen kost (te) veel moeite

  Risico’s van een slechte pootverzorging

  Kijk je niet of nauwelijks om naar de poten van je labrador? Dan kan hij op den duur last krijgen van zijn poten. Als je labrador te lange nagels heeft, kunnen zijn voetkussens in het nagelbed drukken en dat kan behoorlijk veel pijn doen. Het gevolg hiervan is dat je labrador zijn poten waarschijnlijk op een andere manier neerzet, zodat hij geen of minder pijn ervaart. Dit kan uiteindelijk leiden tot blijvende schade aan gewrichten, botten en spieren.

  Op deze afbeelding zie je twee labrador poten die verzorging nodig hebben

  Het kan zelfs voorkomen dat de nagels van je labrador zo lang zijn dat hij erop gaat lopen. Je hoort dan constant een tikkend geluid als je hond loopt. Voor jou misschien geen probleem, maar voor je labrador retriever wel. Zijn poten vangen dan namelijk geen schokken meer, want hij loopt op zijn nagels. Hierdoor kan uiteindelijk blijvende schade aan botten en gewrichten ontstaan.

  Het haar tussen de poten van je labrador kan ook voor problemen zorgen als het te lang is. Doordat de ruimte tussen de tenen warm en beschut is, is het een perfecte schuilplaats voor bijvoorbeeld teken. Als de haren tussen de poten van je hond te lang zijn, kan er ook strooizout tussen blijven zitten. Likt je hond dit op? Dan kan dit uiteindelijk resulteren in een zoutvergiftiging. Strooizout tussen de poten van je labrador kan – net als vuil en rommel – ook een ontsteking veroorzaken.

  Hoe verzorg je de poten van je labrador?

  Als labrador-baasje wil jij je trouwe viervoeter uiteraard zoveel mogelijk pijn en leed besparen. Het verzorgen van de poten van je labrador kan hier een handje bij helpen. Heb jij de poten van je labrador nog niet eerder verzorgd? Dan weet je misschien niet hoe je dit aanpakt. Daarom leg ik je uit hoe je de poten van je labrador verzorgt.

  Schoonmaken

  Het schoonmaken van de poten is iets wat veel mensen doen als ze terugkomen van een wandeling met hun labrador retriever. Als de poten van mijn labrador Teddy niet heel erg vies zijn, gebruik ik een oude handdoek om ze schoon te maken. Zijn poten drogen hierdoor niet alleen, maar ik veeg zo ook vuil en rommel weg en dat verkleint de kans op een ontsteking. Bijkomend voordeel is dat het in huis ook minder vies wordt als je de poten van je labrador schoonmaakt na een wandeling.

  Zo nu en dan zijn de poten van Teddy behoorlijk vies, bijvoorbeeld als het geregend heeft. In dat geval gebruik ik vaak een potenwasser om zijn poten schoon te maken. Ik vul deze met lauwwarm water en haal zijn poten er één voor één doorheen. Vervolgens droog ik ze nog even af met een handdoek. Na zo’n wasbeurt zijn de pootjes van Teddy weer brandschoon.

  Nagels knippen

  Zoals ik eerder in deze tekst al aangaf, kunnen te lange nagels voor de nodige problemen zorgen. Daarom is dit iets wat je in de gaten moet houden. Hoor je een tikkend geluid als je labrador loopt of zie je dat labrador zijn poten anders neerzet? Dan moet je de nagels van je labrador knippen.

  Nagels knippen bij een hond vergt enige oefening, want je moet ze niet te kort afknippen. Doe je dit toch? Dan knip je in het zogeheten ‘levend vlees’ en dat is bijzonder pijnlijk voor je labrador. Als je zelf niet goed weet hoe je dit aanpakt, kun je de dierenarts vragen om het een keer voor te doen.

  Wil je zelf de nagels van je labrador knippen? Dan moet je de juiste hulpmiddelen in huis hebben. Een speciale nagelknipper voor honden is bijvoorbeeld onmisbaar. Hiermee knip je in een handomdraai de nagels van je labrador op de juiste lengte. Daarnaast kun je ook een nagelvijl kopen. Dit is vooral handig als je hond geregeld scherpe nagels heeft.

  Mister Mill professionele nagelknipper Met veiligheidsstop

  Knipt met weinig inspanning | Aanbevolen door professionele trimmers | Knipt in een vloeiende beweging de nagels | Nagels te ver afknippen is verleden tijd dankzij de veiligheidsstop | Voorzien van kinderbeveiliging | Ergonomisch ontwerp met antislip handvatten

  Vulpes Goods® elektrische nagelvijl Oplaadbaar

  Veilig en effectief | Voldoet aan Europese wet- en regelgeving | Twee verschillende snelheden | Stil in gebruik | Beschermt huid rondom nagels | voorzien van dubbele ledlamp | Geen rondvliegende nagels dankzij anti-spat design | Inclusief 2 opzetstukken | Nederlandstalige handleiding per mail

  Haren bijknippen

  Als je de poten van je labrador bekijkt, valt het je op dat er haar groeit tussen zijn voetkussens. Dit is normaal bij veel hondenrassen, waardoor je hier misschien niets aan doet. Toch is het een belangrijk onderdeel van de poten van je labrador verzorgen. Als het haar tussen de poten van je labrador té lang is, kan je hond uitglijden op een gladde ondergrond. Daarnaast kan het haar gaan klitten en dat kan vervelend zijn voor je labrador. Gebruik bij voorkeur geen ‘normale’ schaar om de haren te knippen, want met de scherpe punten kun jij je hond pijn doen. Knip de haren daarom liever met een schaar met afgeronde uiteinden.

  Voetkussens ‘invetten’

  De voetkussens zijn een belangrijk onderdeel van de poten van je labrador. Toch zijn er maar weinig labrador-baasjes die ze verzorgen. Zonde, want ze kunnen vrij makkelijk uitdrogen. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat er kloven ontstaan of je labrador een snee in zijn voetkussen krijgt. Je verkleint de kans hierop door de voetkussens zo nu en dan in te vetten. Gebruik hier bij voorkeur een potenbalsem voor honden voor. Laat vaseline of uierzalf bij voorkeur links liggen, want hierdoor worden de voetkussens van je labrador (te) zacht.

  Masseren

  Bij het verzorgen van de poten van je labrador denk je misschien niet zo snel aan een massage. Toch werkt dit positief, want het stimuleert de doorbloeding van zijn poten. Extra bijkomstigheid is dat je labrador het ontzettend fijn vindt. Heb je zijn poten nog niet eerder gemasseerd? Begin dan met het masseren van de voetkussens en ga na enige tijd door met het masseren van de ruimte tussen zijn poten.

  Pootverzorging labrador is in de winter extra belangrijk

  In de wintermaanden is het extra belangrijk om de poten van je labrador te verzorgen. Ga jij je labrador uitlaten in de sneeuw? Dan kan er ijs tussen zijn poten blijven zitten. Omdat dit nogal pijnlijk kan zijn voor je hond, raad ik je aan om na een wandeling in de sneeuw goed tussen zijn poten te voelen of er geen sneeuw of ijs zit.

  Zelf maak ik de poten van Teddy vaak schoon met een potenwasser als er sneeuw ligt of het gevroren heeft. Op deze manier spoel ik het meeste strooizout namelijk van zijn poten af, waardoor de kans op een zoutvergiftiging een stuk kleiner is. Je kunt eventueel ook speciale hondenschoentjes voor je labrador kopen. Je beschermt zijn poten hierdoor niet alleen tegen de kou, maar voorkomt ook dat ze in aanraking komen met strooizout.

  Laat de poten van je labrador verzorgen

  Vind je het zelf geen fijn idee om de poten van je labrador te verzorgen? Of weet je gewoon niet goed hoe je het aan moet pakken? Laat je hond dan eens een pedicurebehandeling ondergaan. Dit klinkt misschien wat vreemd, maar de kans is groot dat er bij jou in de buurt ook een bedrijf zit waarbij je terechtkunt voor een hondenpedicure. Zo zijn er bijvoorbeeld veel trimsalons die – naast wassen en trimmen – de poten van je labrador kunnen verzorgen.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *