Labrador blaffen afleren: hoe pak je dat aan?

Handige tips om je labrador blaffen te voorkomen of verminderen

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Een labrador blaffen afleren lijkt onbegonnen werk. Als je hond eenmaal ontdekt heeft dat hij kan blaffen, stopt hij hier niet vanzelf weer mee. Hij gaat het mogelijk alleen nog maar vaker doen. Daarom heb je misschien de neiging om de handdoek in de ring te gooien. Zonde, want je labrador blaffen afleren is iets wat je wel degelijk zelf kunt doen. In deze blog help ik je hier een handje bij. Ik beperk me niet alleen tot het afleren van (overmatig) blaffen, maar besteed ook aandacht aan de oorzaken van blaffen en blaffen naar andere honden en mensen.

  Waarom blaft een labrador retriever?

  Waar mensen zich uiten door te praten, doen labradors en andere honden dit onder andere door te blaffen. Het probleem is alleen dat mensen meestal niet begrijpen waarom een labrador blaft. Wil jij je labrador blaffen afleren? Achterhaal dan eerst wat de reden is dat je labrador dit doet. Hieronder heb ik vijf mogelijke oorzaken op een rijtje gezet.

  1. Gevoel uiten

  Eén van de voornaamste redenen waarom een labrador blaft, is om zijn gevoel te uiten. Blaft je labrador als je thuiskomt? Dan is hij blij om je weer te zien. Een labrador kan ook blaffen als je weggaat. Hij geeft hiermee aan dat hij het niet leuk vindt dat hij alleen wordt gelaten. Blaffen kan bovendien een teken zijn dat je labrador verlatingsangst heeft. Daarnaast zijn er andere emoties die ervoor kunnen zorgen dat je hond dit gedrag vertoont.

  Op deze afbeelding zie je een blonde labrador die in het gas ligt en hijgt

  2. Verveling

  Wie denkt dat een labrador retriever alleen maar blaft om zijn gevoel te uiten, heeft het mis. Een labrador kan namelijk ook blaffen uit verveling. Vindt je hond dat je niet genoeg met hem wandelt? Of is er niet voldoende speelgoed om te spelen? Dan kan je labrador blaffen. Hiermee geeft hij aan dat hij zich niet prettig voelt in de huidige situatie.

  3. Angst

  Blaffen kan ook een signaal zijn dat je labrador bang is. Loop je met je hond buiten en is er veel geluid of zijn er veel mensen? Dan begint hij misschien te blaffen. Dit gedrag is voor hem dan een manier om zijn angst te uiten. Honden kunnen ook blaffen uit angst als ze slechte ervaringen hebben met andere honden of met mensen.

  4. Bescherming

  Labrador retrievers zijn echte gezinshonden. Als je een labrador in huis hebt, bouwen jullie waarschijnlijk snel een band met elkaar op. Daarom doet een hond van dit ras er vaak alles aan om je te beschermen. Krijgt je labrador het idee dat er sprake is van een onveilige situatie? Dan begint hij misschien te blaffen. Denk niet direct dat er iets mis is, want een labrador blaft dan waarschijnlijk uit bescherming. Je labrador probeert je op deze manier te ondersteunen of mogelijk gevaar af te wenden.

  5. Ziekte

  Tot slot kan je labrador blaffen omdat hij ziek is. Een hond kan je niet vertellen dat hij ergens pijn heeft, waardoor hij dit mogelijk duidelijk probeert te maken door te blaffen. Blaft je labrador de laatste tijd meer dan normaal, maar heb je geen idee hoe dit komt? Neem dan contact op met de dierenarts. Hij kan je hond onderzoeken en vaststellen of er sprake is van een onderliggend probleem.

  Overmatig blaffen afleren bij labrador retrievers

  In vergelijking met andere hondenrassen blaffen labrador retrievers niet bijzonder veel. Toch is het niet zo dat ze helemaal niet blaffen. Sommige honden van dit ras kunnen zelfs overmatig blaffen. Heb je zo’n hond in huis? Dan kan ik me goed voorstellen dat jij je labrador blaffen af wilt leren.

  Overmatig blaffen kan het gevolg zijn van één van de oorzaken die ik hierboven al noemde, maar het kan ook aangeleerd gedrag zijn. Er zijn baasjes die hun labrador aansporen om te gaan blaffen in bepaalde situaties, bijvoorbeeld als er iemand thuiskomt of als er een kat passeert. Spoor jij je labrador aan om te blaffen en doet hij dit vervolgens? Dan wordt je labrador blaffen afleren een uitdaging. Hij heeft mmers naar jou geluisterd, waardoor hij denkt dat hij goed bezig is.

  Labrador blaft naar andere honden

  Blaft je labrador naar andere honden? Dan vind je dit ongetwijfeld vervelend. Het blaffen maakt niet alleen veel lawaai, maar kan ook agressief overkomen. Je labrador blaffen afleren is in dat geval wenselijk. Ook hier geldt dat je eerst op zoek moet naar de reden achter dit gedrag. Je labrador kan blaffen naar andere honden uit angst of onzekerheid. Hij probeert zo aan te geven dat een andere hond uit zijn buurt moet blijven. Blaffen naar een andere hond kan ook betekenen dat je hond enthousiast is en graag wil spelen.

  Op deze afbeelding zie je een enthousiaste labrador die op zijn doel af rent

  Veel mensen weten niet waarom hun labrador blaft naar andere honden. Om te achterhalen wat de reden is, kun je het beste naar de lichaamstaal van je labrador kijken. Als een hond bang is, hangen zijn staart en oren vaak lager dan normaal. In dat geval kun je het beste met een boog om de andere hond heen lopen. De kans dat hij gaat blaffen is dan een stuk kleiner.

  Kwispelt je labrador met zijn staart terwijl hij blaft of zakt hij door zijn voorpoten? Dan is hij enthousiast en wil hij graag met de andere hond spelen. Door te blaffen probeert hij de aandacht van de andere hond te trekken. Ga hier niet in mee, maar loop gewoon door. Jij bent immers degene die bepaalt wanneer je labrador met een andere hond mag spelen.

  Het is sowieso niet verstandig om je labrador aangelijnd met een andere hond te laten spelen. Dit kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Wil je dat je hond met andere honden kan spelen? Dan kun je je labrador los laten lopen. Doe dit alleen als je dit met hem geoefend hebt, want anders luistert hij misschien niet als je hem roept. Laat je hond bovendien alleen loslopen op een plek waar dit mag.

  Labrador blaft naar mensen

  Naast blaffen naar andere honden zijn er ook labrador retrievers die blaffen naar (vreemde) mensen. Gebeurt als je met je labrador aan het wandelen bent? Dan kan dit bijzonder vervelend zijn. Andere mensen denken namelijk al snel dat jij je hond niet onder controle hebt als hij blaft naar iedere voorbijganger.

  Blaft je labrador naar mensen? Dan kan dit het gevolg zijn van een gebrek aan socialisatie. Voor puppy’s is het goed om kennis te maken met verschillend ‘soorten’ mensen. Als dit niet gebeurt, valt je hond misschien uit naar mensen. Het kan dan een behoorlijke uitdaging zijn om je labrador blaffen af te leren. Laat je labrador daarom als pup kennismaken met baby’s, kleuters, tieners, pubers en volwassenen. Zo raakt hij gewend aan verschillende soorten mensen en dat verkleint de kans dat naar ze gaat blaffen.

  Blaffen naar mensen kan ook het gevolg zijn van een traumatische ervaring. Als je labrador een trauma heeft, blaft hij waarschijnlijk naar een specifieke soort mensen. Dit komt doordat je labrador in het verleden mogelijk een slechte ervaring heeft opgedaan met een vergelijkbaar persoon. Je labrador blaft dan om te voorkomen dat hij nog eens zoiets meemaakt. Het blaffen is in dat geval bedoeld om de persoon af te schrikken.

  Labrador blaffen afleren: handige tips

  Veel mensen willen een labrador kopen die niet of nauwelijks blaft, maar helaas heb je hier zelf geen invloed op. De ene hond blaft nou eenmaal meer dan de andere. Mijn labrador Teddy blaft (gelukkig!) maar heel af te toe. Dit doet hij vooral als hij in de gang zit en de postbode komt, maar soms ook als hij in de woonkamer is en er een andere hond langsloopt. Mijn labrador blaffen afleren is dan ook niet aan de orde, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die zich wel ‘storen’ aan dit gedrag. Daarom heb ik hier een aantal tips om je labrador blaffen af te leren op een rijtje gezet.

  Op deze afbeelding zie je een blonde labrador die naar een dalmatiër blaft

  Negeer het blaffen

  Labrador retrievers blaffen vaak als ze aandacht willen, honger hebben of met je willen spelen. Geef je gehoor aan het geblaf? Dan gebeurt dit de volgende keer weer. Je leert je labrador zo dat blaffen beloond wordt. Daarom is het beter om het geblaf te negeren. Grote kans dat hij binnen de kortste keren stopt met blaffen, want hij weet dat het hem niets oplevert. Is je labrador een tijdje stil? Geef hem dan wat aandacht of ga met hem spelen. Zo leert je labrador dat hij juist beloond wordt door zich stil te houden.

  Breng structuur aan om je labrador blaffen af te leren

  Net als (de meeste) mensen houden honden ook van structuur. Breng je structuur aan in het leven van je labrador retriever? Grote kans dat hij minder angst en stress ervaart. Het gevolg hiervan is dat hij waarschijnlijk ook een stuk minder blaft. Hoe je structuur aanbrengt in het leven van een labrador? Dat kan onder meer door hem op vaste tijden uit te laten en eten te geven.

  Vergeet niet dat je een hond hebt

  Het klinkt misschien gek, maar sommige mensen vergeten dat zij een hond hebben. Ze geven hun hond weliswaar eten en laten hem uit, maar verder wordt er niet veel naar omgekeken. In dat geval is het logisch dat je labrador blaft, want hij heeft zo nu en dan ook wat liefde en aandacht nodig. Af en toe een aai kan al voldoende zijn, maar het is nog beter om regelmatig met hem te spelen. Je bezorgt je labrador op deze manier een voldaan gevoel, waardoor hij geen reden heeft om te blaffen.

  Neem de leiding

  Blaft je labrador binnen niet, maar buiten wel? Dan wordt het tijd om als baasje meer de leiding te nemen. Als jij je labrador leidt tijdens het lopen, merkt hij dit. Althans, wel als je een vaste lijn gebruikt. Je staat dan in direct contact met je hond, waardoor hij voelt dat je hem beschermt. Dit heeft vaak een positief effect op het blaffen, want je hond is meestal minder snel geneigd om dit te doen. Loop je met een Flexi rollijn? Dan sta je niet in rechtstreeks contact met je labrador retriever. In plaats van de lijn heb je namelijk een stuk plastig in je hand. Dit maakt het een stuk lastiger om de leiding te nemen.

  Hoe word ik het beste labrador-baasje?

  Dat lees je in Het Complete Handboek voor de Labrador van Jan Jacobs! Met ruim 25 jaar ervaring in het verzorgen en opvoeden van labrador retrievers is hij de aangewezen persoon om jou alles bij te brengen over dit hondenras.

  Koop je zijn e-book via de onderstaande knop? Dan profiteer je van 5 GRATIS bonussen!

  Koop Het Complete Handboek voor de Labrador

  Laat je labrador blaffen afleren door een professional

  Heb je geprobeerd om je labrador blaffen af te leren met de bovenstaande tips, maar heeft dit (nog) niet het gewenste resultaat opgeleverd? Overweeg dan eens met je hond naar een hondenschool te gaan. De meeste hondenscholen hebben tegenwoordig wel een gedragsdeskundige in huis die je kan helpen om je labrador blaffen af te leren. Is dit niet het geval? Ga dan zelf op zoek naar een hondengedragsdeskundige. Zo’n iemand weet precies welke aanpak hij moet gebruiken, waardoor het blaffen mogelijk al snel minder wordt.

  Gebruik nooit een elektronische halsband om je labrador blaffen af te leren

  Als je labrador veel blaft, heb je waarschijnlijk al gezocht naar manieren om dit te verminderen. In dat geval ben je vast en zeker ook een elektronische halsband tegengekomen om blaffen af te leren. Zo’n halsband geeft telkens een schok als je labrador blaft, waardoor hij dit waarschijnlijk minder vaak zal doen dan voorheen.

  Ondanks dat een elektronische halsband op het eerste gezicht misschien ideaal lijkt, ben ik er absoluut geen voorstander van. Je boezemt namelijk (nog meer) angst in bij je hond, waardoor hij sneller in paniek of gestrest raakt. Bovendien doe je je labrador pijn als je hem een elektronische halsband laat dragen en dat wil je als baasje uiteraard niet.

  Blaft je labrador omdat hij te veel energie heeft en laat je hem een elektronische halsband dragen? Grote kans dat hij dan op zoek gaat naar een andere manier dan blaffen om zijn energie kwijt te kunnen. Het kan zijn dat hij in huis dingen kapot gaat maken en daar zit je uiteraard ook niet op te wachten. Reden genoeg om een elektronische halsband links te laten liggen en op zoek te gaan naar een andere manier om je labrador blaffen af te leren.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *