Hoe groot wordt een labrador?

Handig overzicht met de gemiddelde schofthoogte van labrador reutjes en teefjes

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Voordat je een labrador koopt, wil je waarschijnlijk eerst antwoord op vraag: ‘hoe groot wordt een labrador?’. Hoe graag ik het ook zou willen, er is helaas geen eenduidig antwoord op de deze vraag te geven. Dit komt doordat iedere labrador anders is. Omdat ik je toch graag een idee wil geven hoe groot een labrador wordt, ben ik op onderzoek uitgegaan. Dit heeft geresulteerd in een overzicht voor reutjes en teefjes. Daarnaast lees je hier hoe groot een labrador pup is, vertel ik je hoe jij je labrador opmeet en ontdek je welke factoren beïnvloeden hoe groot een labrador wordt.

  Labrador pup is klein van stuk

  Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy als pup op de dag dat ik hem op ging halen

  Als je foto’s of filmpjes van een labrador pup ziet, ben je waarschijnlijk op slag verliefd. Dit was bij mij niet anders. De dag dat ik naar Teddy ging kijken, besloot ik hem direct te kopen. Hij was ontzettend schattig en had een lieve, ondeugende blik. Op de foto hiernaast zie je Teddy op de dag dat hij meeging naar huis. En zeg nu zelf: dit is toch té schattig?!

  Omdat labrador puppy’s schattig zijn, wil je misschien het liefst dat ze voor altijd zo blijven. Helaas gebeurt dit niet, want labrador retrievers groeien over het algemeen behoorlijk hard in de puppyfase. Dit komt vooral doordat de gemiddelde labrador pup in de eerste weken van zijn leven de juiste voeding krijgt.

  In de eerste maand heeft een labrador pup vaak voldoende aan moedermelk. Deze melk is rijk aan eiwitten, energie, calcium en vet, waardoor puppy’s de belangrijkste voedingsstoffen binnenkrijgen die ze in deze fase van hun leven nodig hebben. Moedermelk bevat daarnaast beschermende stoffen die je pup nodig heeft.

  Drinkt een labrador pup voldoende moedermelk in de eerste 4 weken van zijn leven? Dan groeit hij hard. Na een maand heeft een pup van dit ras niet meer genoeg aan enkel melk en moet hij bijgevoerd worden. Een fokker kan hier speciale puppyvoeding uit blik voor gebruiken, maar puppy’s worden ook vaak bijgevoerd met natvoer dat veel eiwitten en vetten bevat. Doordat pups van dit ras naast de moedermelk ook andere voeding krijgen, groeien ze alleen nog maar harder.

  Wanneer is een labrador uitgegroeid?

  Een labrador puppy groeit in de eerste maanden van zijn leven hard. Is je pup inmiddels al behoorlijk groot geworden? Dan vraag jij je misschien af wanneer je labrador uitgegroeid is. De meeste honden van dit ras hebben hun volwassen gewicht bereikt als ze ongeveer 1 jaar oud zijn. In de hoogte en lengte kan hij nog wel een tijdje doorgroeien, maar dit gaat vaak niet zo hard meer als in het eerste half jaar.

  Na 12 tot 18 maanden zijn de meeste labradors ook in de hoogte uitgegroeid, maar het kan iets langer duren. Iedere hond is immers anders. Voor het gemak wordt er vaak aangehouden dat een labrador uitgegroeid is na 2 jaar. Het gaat in dat geval puur om de lengte en breedte, want mentaal is een labrador retriever op deze leeftijd meestal nog (lang) niet uitgegroeid. Dit kan nog wel een paar jaar duren. Je kunt de mentale groei overigens stimuleren door je hond goed op te voeden en door middel van mentale training voor je labrador.

  Schofthoogte labrador opmeten, hoe doe je dat?

  Op deze afbeelding zie je een volgroeide zwarte labrador die in het gras zit met de zee op de achtergrond

  Ben je benieuwd hoe groot je hond is? Meet dan zelf de schofthoogte van je labrador op. Sommige mensen meten hiervoor de afstand van de bovenkant van de kop tot de grond, maar dit is niet juist. De schofthoogte van een labrador bepaal je door de afstand van de bovenkant van de wervelkolom tot de grond op te meten. Je kunt de schofthoogte van een labrador retriever makkelijk opmeten met een rolmaat of meetlint. Het is handig om dit samen met iemand te doen, want je hond blijft waarschijnlijk niet netjes en ontspannen staan als je zijn schofthoogte opmeet. De één kan hem dan vasthouden, terwijl de ander de schofthoogte meet.

  Ben je alleen? Dan kun je je labrador met één zijkant tegen een muur of deur zetten. Zet vervolgens met een potlood een dun streepje ter hoogte van de bovenkant van de wervelkolom. Meet vervolgens de afstand van de grond tot aan het streepje en je weet wat de schofthoogte van je labrador is. Gum het streepje vervolgens uit en je ziet er niets meer van. Je kunt hem eventueel ook laten staan, zodat je de groeicurve van je labrador bij kunt houden.

  Op deze afbeelding zie je de voorkant van het complete handboek voor de labardor retriever

  Hoe word ik het beste labrador-baasje?

  Dat lees je in Het Complete Handboek voor de Labrador van Jan Jacobs! Met ruim 25 jaar ervaring in het verzorgen en opvoeden van labrador retrievers is hij de aangewezen persoon om jou alles bij te brengen over dit hondenras.

  Koop je zijn e-book via de onderstaande knop? Dan profiteer je van 5 GRATIS bonussen!

  Koop Het Complete Handboek voor de Labrador

  Schofthoogte labrador reu?

  Net als bij alle andere hondenrassen wordt er ook bij de labrador retrievers onderscheid gemaakt tussen reutjes en teefjes. Wie denkt dat beide geslachten even groot worden, heeft het mis. Een labrador reu wordt over het algemeen groter dan een teefje. Als een labrador reu volwassen is, ligt zijn schofthoogte vaak tussen de 56 en 62 centimeter.

  Ben je benieuwd naar de groeicurve van een labrador reutje? In de onderstaande tabel heb ik de schofthoogte van labrador retriever reutjes rond een bepaalde leeftijd op een rijtje gezet. Let op: het gaat hier om een richtlijn. Doordat iedere labrador anders is, kan de schofthoogte per leeftijd (enigszins) afwijken.

  LeeftijdSchofthoogte
  8 à 9 weken20 tot 30 centimeter
  10 à 11 weken25 tot 30 centimeter
  3 à 4 maanden30 tot 38 centimeter
  5 à 6 maanden38 tot 46 centimeter
  7 maanden40 tot 48 centimeter
  8 maanden46 tot 50 centimeter
  9 maanden51 tot 58 centimeter
  10 maanden tot 2 jaar56 tot 62 centimeter
  Gemiddelde schofthoogte labrador reutje op basis van leeftijd

  Schofthoogte labrador teefje?

  Een labrador reu kan tot wel 62 centimeter groot worden, maar een labrador teefje haalt deze schofthoogte over het algemeen niet. De meeste teefjes van dit ras worden niet groter dan 58 centimeter. Er zijn overigens wel uitzonderingen, want sommige teefjes van dit ras hebben een schofthoogte hoger dan 58 centimeter.

  Aangezien labrador teefjes minder groot worden dan reutjes, zit er ook verschil in de schofthoogte per leeftijd. In de onderstaande tabel zie je welke schofthoogte bij welke leeftijd hoort. Ook hier geldt weer dat het een richtlijn is. Het ene teefje wordt groter dan de andere.

  LeeftijdSchofthoogte
  8 à 9 weken18 tot 25 centimeter
  10 à 11 weken20 tot 30 centimeter
  3 à 4 maanden25 tot 36 centimeter
  5 à 6 maanden30 tot 38 centimeter
  7 maanden38 tot 46 centimeter
  8 maanden43 tot 51 centimeter
  9 maanden51 tot 56 centimeter
  10 maanden tot 2 jaar53 tot 58 centimeter
  Gemiddelde schofthoogte labrador teefje op basis van leeftijd

  Factoren die beïnvloeden hoe groot een labrador wordt

  Niet alle labrador reutjes en teefjes hebben dezelfde schofthoogte als ze uitgegroeid zijn. De groeicurve van een labrador hangt namelijk af van een aantal factoren. Zo spelen de genen bijvoorbeeld een belangrijke rol. De grootte van labrador retrievers is in veel gevallen erfelijk bepaald. Heeft een labrador pup grote ouders? Dan wordt hij vaak groter dan wanneer zijn ouders relatief klein van stuk zijn.

  Alhoewel de genen een belangrijke rol spelen in hoe groot een labrador wordt, is dit niet de enige factor. Voeding is ook van invloed op de groei van een hond. Krijgt je hond veel te eten? Dan wordt hij mogelijk groter dan de gemiddelde schofthoogte van een labrador. Ook het soort voeding is van invloed op de grootte. Zo verschilt hondenvoer in samenstelling van elkaar. Het ene voer bevat bijvoorbeeld meer voedingsstoffen dan het andere. Als je labrador voeding met veel voedingsstoffen koopt, groeit je hond mogelijk harder dan wanneer je voor voer met weinig voedingsstoffen kiest. Houd altijd goed in de gaten dat je labrador niet te veel in de breedte groeit. Honden van dit ras hebben namelijk aanleg om dik te worden.

  Naast de genen en voeding kan ook de gezondheid invloed hebben op hoe groot labrador een labrador wordt. Als een labrador al op jonge leeftijd een ziekte heeft, kan hij minder groot worden dan gemiddeld. Tot slot kunnen ook groeispurten de uiteindelijke grootte van labrador retrievers beïnvloeden. Je kunt groeispurten zelf niet versnellen of vertragen. Het enige wat je moet doen als je labrador te maken heeft met een groeispurt, is goed voor hem zorgen.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *