Labrador kopen, waar doe je dat?

Zo vind je de beste plek om een labrador te kopen!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Wil je een labrador kopen? Dan weet je misschien niet zo goed waar je moet beginnen. Als je nog niet eerder een hond van dit ras hebt gehad of het überhaupt je eerste hond wordt, begrijp ik dit maar al te goed. Zelf liep ik namelijk ook tegen dit probleem aan toen ik eenmaal wist dat ik een labrador retriever wilde kopen. Daarom vertel ik je hier hoe ik te werk ben gegaan. Daarnaast geef ik je nog een aantal handige tips die van pas komen bij het kopen van een labrador retriever. Hopelijk heb je hier wat aan in jouw zoektocht naar een labrador.

  Op deze afbeelding zie een blonde labrador pup

  Labrador pup kopen of labrador adopteren?

  Voordat je begint aan je zoektocht naar een labrador retriever, is het verstandig om jezelf een aantal vragen te stellen. De belangrijkste vind ik: ‘wil ik een labrador pup kopen of een labrador adopteren?’. De meeste mensen neigen naar een pup. Begrijpelijk, want puppy’s zijn ontzettend schattig. Besef je alleen goed dat je hier ook veel werk mee kunt hebben. Je moet je labrador pup zindelijk maken, zodat hij leert om zijn behoeftes buiten te doen in plaats van binnen. Bovendien is de kans groot dat je een hondencursus wilt volgen om te voorkomen dat je labrador aan de riem trekt en om hem de basiscommando’s te leren.

  Adopteer je een labrador uit het asiel of van iemand die er zelf niet meer voor kan zorgen? Dan is hij vaak al wat ouder. Hierdoor hoef je misschien geen tijd en moeite meer te steken in zindelijkheidstraining. Bovendien is een hondencursus volgen niet altijd meer nodig, want een adoptiehond luistert soms al goed en kent mogelijk ook al een aantal commando’s.

  Zelf heb ik er uiteindelijk voor gekozen om een labrador te kopen. De voornaamste reden hiervoor was dat ik mijn hond graag van pup af aan op wilde voeden. Toen ik nog thuis woonde en we onze eerste labrador kochten, heb ik ervaren hoe leuk dit was. Ik wilde dit graag nogmaals ervaren, vandaar dat ik niet lang getwijfeld heb tussen kopen en adopteren.

  Online een labrador kopen

  Is jouw keuze gevallen op een labrador kopen? Grote kans dat jij je zoektocht online begint. Veel mensen zoeken in Google bijvoorbeeld op een term als ‘labrador kopen’ of ‘labrador pup kopen’. Je krijgt dan binnen een paar tellen talloze websites waarop labrador retrievers te koop worden aangeboden. Nadeel van deze websites is dat mensen uit het hele land er een advertentie op kunnen plaatsen. Hierdoor moet je mogelijk een grote afstand afleggen om een labrador te kopen.

  Daarnaast zijn er veel mensen die een labrador kopen op Marktplaats. Niet gek, want Marktplaats is een platform waar je gratis gebruik van kunt maken. Bovendien worden er veel puppy’s van verschillende rassen aangeboden. Wat ik zelf één van de grote voordelen van Marktplaats vind, is dat je kunt filteren op afstand. Hierdoor zie je binnen de kortste keren of een labrador kopen in de buurt tot de mogelijkheden behoort.

  Naast Marktplaats kun je een labrador kopen via social media. Op Facebook en Instagram zie je vast weleens berichten voorbijkomen van mensen die een nestje met labrador pups hebben en deze te koop aanbieden. Als er zo’n bericht in je overzicht verschijnt, is de kans aanwezig dat de verkoper bij jou in de buurt woont. Licht de verkoper wel goed door voordat je een labrador koopt, want je wilt achteraf niet voor verrassingen komen te staan.

  Teddy gekocht via Marktplaats

  Op deze afbeelding zie je het eerste ritje met Teddy naar huis na een labrador kopen

  Toen ik eenmaal wist dat ik een labrador wilde kopen, ben ik direct op Marktplaats gaan kijken. Waarschijnlijk kwam dit doordat de zwarte labrador van mijn ouders ook via dit platform gekocht was. In het zoekveld tikte ik simpelweg ‘labrador pup’ in. Omdat ik talloze resultaten kreeg, besloot ik eerst eens te filteren op een afstand van 25 kilometer. Ik kreeg één resultaat op ongeveer een half uurtje rijden. De foto’s deden mijn hart smelten, waardoor ik vrij snel besloot om een berichtje te sturen. Er bleek nog één pup beschikbaar te zijn. De volgende dag kon ik al komen kijken. Toen ik het beestje eenmaal vast had, was ik verkocht. Omdat de fokker de advertentie pas geplaatst had toen de pups het nest al bijna mochten verlaten, kon ik Teddy een week later al ophalen.

  Koop een labrador bij een betrouwbare fokker

  Online is het relatief makkelijk om een labrador pup te vinden. Ik raad je alleen niet aan om de eerste beste labrador te kopen die je op het internet tegenkomt. Zoals je hierboven misschien al wel gelezen hebt, heb ik dit eigenlijk wel gedaan. Toch besloot ik dit pas nadat ik ging kijken. Ik keek goed om me heen om een idee te krijgen van de omgeving waarin de pups opgroeiden en stelde de fokker een aantal vragen. Omdat ik het idee kreeg dat het om een betrouwbare fokker ging en de pups met zorg gefokt waren, besloot ik uiteindelijk om Teddy te kopen.

  Heb je een labrador pup gevonden? Verdiep je dan altijd eerst in de fokker voordat je er een pup koopt. Als de fokker niet betrouwbaar is, laat de gezondheid van de pups misschien te wensen over. Helaas komt dit vaak pas een aantal jaar nadat je de pup gekocht hebt aan het licht, waardoor je er niets meer mee kunt. Koop een labrador daarom het liefst bij een betrouwbare fokker, want hier staat de gezondheid van de beestjes altijd op de eerste plaats.

  Je koopt een labrador bij een erkende fokker omdat hij zich aan bepaalde regels moet houden. Deze zijn opgesteld om de kans op ziektes en ernstige afwijkingen bij puppy’s tot een minimum te beperken. Zo mag een labrador teefje van iemand die bedrijfsmatig honden fokt bijvoorbeeld maar één nestje per twaalf maanden werpen. Een onbetrouwbare fokker kan deze regels aan zijn laars lappen.

  Voor fokkers die bedrijfsmatig honden fokken gold al een registratieplicht, maar zij moeten zich sinds 1 november 2021 ook houden aan bepaalde registratieregels. Zo moet een fokker zich bijvoorbeeld registreren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voor het niet-bedrijfsmatig houden van honden gelden andere registratieregels.

  Pas op voor grootschalige fokkers

  Heb je een labrador fokker gevonden? Denk dan niet direct dat het een erkende en betrouwbare fokker is. Er zijn helaas nog steeds ‘fokkers’ die zich niet aan de regels houden en labrador retrievers puur voor het geld fokken. Zo kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met een grootschalige fokker. Dit is een fokker die tegelijkertijd meerdere nesten heeft.

  Zelf zou ik nooit een labrador kopen bij een grootschalige fokker. Doordat zo’n fokker meer dan één nestje heeft, krijgen labrador pups in de eerste fase van hun leven vaak minder aandacht dan ze nodig hebben. Bovendien is er onvoldoende tijd om de puppy’s te socialiseren. Dit kan ervoor zorgen dat je labrador bang wordt op latere leeftijd of agressief gedrag gaat vertonen en daar zit je niet op te wachten.

  Labrador kopen uit een gelegenheidsnestje

  Op deze afbeelding zie je een blonde labrador pup die in een picknickmand ligt

  Het kan zijn dat je een labrador uit een gelegenheidsnestje tegenkomt. De pups komen dan meestal niet van een fokker, maar van hondeneigenaren die eenmalig een nestje willen of waarvan het teefje per ongeluk drachtig is geworden. Vandaar dat zo’n nestje ook wel een pretnestje genoemd wordt.

  Een labrador uit een gelegenheidsnestje is leuk, maar er kunnen ook nadelen aan zitten. Zo zijn de ouders meestal niet getest op erfelijke ziektes en afwijkingen. Hierdoor kan het zijn dat een labrador op latere leeftijd gezondheidsproblemen krijgt, zoals artrose. Wil je toch een labrador uit zo’n nestje kopen? Zoek dan uit hoe het met de gezondheid van de (groot)ouders van de pup gesteld is.

  Laat je niet te veel leiden door de prijs bij een labrador kopen

  Twijfel je waar je het beste een labrador kunt kopen? Dan laat jij je mogelijk leiden door de prijs. Het is alleen niet verstandig om je blind te staren op de kosten van een labrador retriever. De prijzen van een labrador lopen namelijk behoorlijk uiteen. Zo betaal je bij een erkende en betrouwbare fokker vaak een (veel) hogere prijs dan bij een grootschalige fokker of iemand met een gelegenheidsnestje.

  De prijs van een labrador wordt overigens niet alleen bepaald door zijn herkomst. Er zijn namelijk nog andere zaken die meespelen, zoals de vachtkleur. Een bruine, zwarte en blonde labrador komen relatief veel voor. Vandaar dat je voor zo’n labrador minder betaalt dan voor een labrador met een zeldzame vachtkleur. Ook de gezondheid van de hond speelt een rol in de prijs. Wil je een labrador kopen zonder erfelijke ziektes en afwijkingen? Dan ben je over het algemeen (een stuk) duurder uit.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *