Hondenhaar verwijderen: makkelijke en snelle manieren!

Tips en tricks om labradorhaar van kleding, meubels en uit de auto te verwijderen

Gemiddelde leestijd: 28 minuten

Als je een labrador in huis hebt, ben je dag in dag uit druk met hondenhaar verwijderen. Honden van dit ras hebben weliswaar een korte vacht, maar toch haren ze veel. Hierdoor kom je labrador haren tegen op kledingstukken, meubels en de bekleding van je auto. Omdat het niet bepaald hygiënisch is als iets vol met haar zit, wil je ongetwijfeld zo weinig mogelijk hondenhaar in huis tegekomen. Veel labrador-baasjes weten alleen niet precies hoe zij dit voor elkaar krijgen. Daarom zet ik in deze tekst een aantal manieren op een rijtje om makkelijk en snel labrador haren te verwijderen.

  Gebruik een (robot)stofzuiger om hondenhaar te verwijderen

  De meeste mensen verwijderen hondenhaar met behulp van een stofzuiger. Als je met dit apparaat rondgaat, wordt het merendeel van het hondenhaar van de vloer gezogen. Daarnaast kun je met een stofzuiger hondenhaar verwijderen van de bank of stoel. Soms is het voldoende om even met de voet van de stofzuiger over meubels heen te gaan om de haren van je labrador op te zuigen. Lukt dit niet? Verwijder dan de voet en gebruik het verkorte stuk, eventueel in combinatie met een opzetstuk. Als hondenhaar nog steeds op de bank en stoelen achterblijft, kijk je of de zuigkracht van de stofzuiger op maximaal staat. Is dit niet het geval? Zet hem dan op de maximale stand. Door de grotere zuigkracht worden de haren van je labrador retriever mogelijk alsnog opgezogen.

  Het kan behoorlijk frustrerend zijn als je labrador veel haart. In dat geval moet je misschien iedere dag met de stofzuiger rond. Omdat ik me voor kan stellen dat je hier geen tijd voor hebt, stofzuig je waarschijnlijk een paar keer per week. Erger jij je telkens weer groen en geel aan de grote hoeveelheid hondenhaar op de vloer? Dan biedt een robotstofzuiger uitkomst. Je kunt instellen dat dit apparaat dagelijks een rondje rijdt, waardoor de vloer niet langer bezaaid ligt met haar van je labrador retriever. Omdat het aanbod ontzettend groot is, heb ik hieronder een overzichtje gemaakt met robotstofzuigers die ideaal zijn voor huishoudens met een hond.

  Sanovy Robotstofzuiger Stofzuigen, dweilen én vegen

  Werkingsduur tot maximaal 120 minuten | Geluidsniveau: 55 decibel | Schoonmaakschema's instellen via app | Stofreservoir van 600 ml | Waterreservoir van 180 ml | Volledig opgeladen in maximaal 6 uur | Kan over drempels tot 2 cm

  Heevey Robotstofzuiger Stofzuigen, dweilen én vegen

  Werkingsduur tot maximaal 120 minuten | Geluidsniveau: 50 decibel | Schoonmaakschema's instellen via app | Stofreservoir van 600 ml | Volledig opgeladen in maximaal 5 uur | Kan over drempels tot 2,5 cm | 32 x 32 x 7,8 cm

  Koop direct via

  Op deze afbeelding zie je een oude zwarte labrador die op een kussen zit

  Labrador haren verwijderen met plakband

  Hondenhaar verwijderen met een robotstofzuiger is weliswaar makkelijk, maar je kunt dit apparaat alleen op de vloer gebruiken. Blijven er haren achter op je meubels? Dan biedt plakband mogelijk uitkomst. Scheur of knip een stuk van de rol af en plak het op een meubel. Als je het plakband lostrekt, blijft het hondenhaar eraan plakken. Zodra een stukje plakband vol haar zit, gooi je het in de prullenbak en pak je een nieuwe.

  Ondanks dat haren van je labrador aan plakband blijven kleven, kost het je flink wat tijd om op deze manier alle hondenhaar te verwijderen. Een rol plakband is namelijk niet bijzonder breed en je moet zorgen dat je alle stof van de meubels in huis langsloopt. Toch werkt het wel goed. Als je het met zorg doet, is de kans groot dat straks alle hondenhaar van je meubels verdwenen is.

  Voordat je plakband op meubels gebruikt, test je het eerst op een onopvallende plek. Je ontdekt zo of er lijmresten achterlijven op de stof. Als dit het geval is, is het niet verstandig om hondenhaar te verwijderen met plakband.

  Hondenhaar verwijderen met een pluizenroller

  Heb je een labrador in huis? Dan blijven de haren van je viervoeter niet alleen achter op meubels. De kans is groot dat ook je kleding vol labrador haar zit. Ik kan me voorstellen dat je niet met een broek, trui of T-shirt vol hondenhaar de deur uit wilt, want dat zou ik zelf ook niet doen. Daarom zoek je misschien een manier om hondenhaar van kleding te verwijderen.

  Wie hondenhaar van zijn kleding wil verwijderen, kan hier een pluizenroller voor gebruiken. In feite is dit niets anders dan een rol plakband op een stokje. De roller is alleen een stuk makkelijker in gebruik, waardoor het haar van je hond binnen een mum van tijd van kledingstukken verdwijnt. Een pluizenroller is bovendien relatief goedkoop.

  Wanneer de rol van een pluizenroller op is, kun je deze simpel vervangen. Wil je niet iedere keer een nieuwe rol kopen? Schaf dan een pluizenborstel aan. Hiermee kun je net zo makkelijk en snel labrador haren van kleding verwijderen. Pluizenrollers en pluizenborstels zijn overigens alleen geschikt voor kleine oppervlaktes, waardoor ze niet ideaal zijn om hondenhaar van bijvoorbeeld meubels te verwijderen.

  Pluizenroller Met 6 navullingen

  60 kleefvellen per rol | Behoudt kwaliteit van kleding en meubilair | Comfortabele en stevige handvatten | Compact formaat | 100% waterbestendig

  Koop direct via

  Probeer het met een raamwisser

  Op deze afbeelding zie je een raamwisser die je kunt gebruiken voor hondenhaar verwijderen van meubels

  Nadat je de ramen gewassen hebt, trek je deze droog met een raamwisser. Wat veel mensen niet weten, is dat je deze wisser ook kunt gebruiken om hondenhaar te verwijderen van bijvoorbeeld de bank, stoelen of het tapijt.

  Wil je proberen of dit een goede manier is om hondenhaar te verwijderen? Maak het rubber van de wisser dan eerst een klein beetje nat en ga er daarna mee over stoffen meubels of het tapijt. De haren van je labrador blijven aan het rubber kleven. Het is handig om een vochtige doek bij de hand te houden als je deze manier toepast. Je kunt de raamwisser dan tussentijds schoonmaken en zorgt er bovendien voor dat het rubber vochtig blijft.

  Verwijder hondenhaar met een huishoudhandschoen

  Naast een raamwisser heb je vast en zeker ook wel huishoudhandschoenen in een keukenkastje liggen. De kans is groot dat je deze handschoenen alleen aantrekt als je gaat schoonmaken, maar je kunt ze ook gebruiken om hondenhaar te verwijderen van bijvoorbeeld je bank of stoelen.

  Gebruik je een huishoudhandschoen om hondenhaar te verwijderen? Houd de handschoen dan eerst even onder de kraan voordat je ze aantrekt en ermee over je meubels gaat. Wanneer je een tijdje over de stof veegt, merk je dat er steeds meer hondenhaar aan de handschoen blijft kleven. Als er redelijk veel haar aan de handschoen zit, spoel je hem af onder de kraan.

  Kun je zo snel geen raamwisser of huishoudhandschoen vinden, maar wel een spons? Maak deze dan licht vochtig en ga ermee over een stoffen meubel. Het merendeel van het hondenhaar verdwijnt hiermee namelijk ook.

  Ga met een droogtrommeldoekje over meubels en kleding

  Sommige mensen voegen een droogtrommeldoekje toe aan hun schone was wanneer zij dit in de droger doen. Doordat deze doekjes gedrenkt zijn in wasverzachter, ruiken ze lekker. Hierdoor ruikt je schone was heerlijk als het uit de droger komt.

  Als je geen droger hebt, heb je waarschijnlijk ook geen droogtrommeldoekjes in huis. Toch kunnen deze doekjes wel van pas komen, zeker als je een labrador retriever hebt. Droogtrommeldoekjes zijn namelijk uitermate geschikt om hondenhaar van meubels en kleding te verwijderen.

  Voordat je met een droogtrommeldoekje over een kledingstuk of meubel gaat, maak je hem eerst een beetje vochtig. Hierdoor worden hondenharen als het ware naar het doekje getrokken. Als het doekje vol haar zit, gooi je hem in de prullenbak. Ben je nog niet tevreden over het resultaat? Pak dan een nieuwe, maak hem vochtig en ga nogmaals over het meubel of kledingstuk heen.

  Borstel je labrador met een borstelhandschoen

  Wie zijn labrador wil borstelen, kan hier een borstelhandschoen voor gebruiken. Hiermee borstel je de losse haren uit de vacht van je labrador retriever. Als je dit regelmatig doet, komen er veel minder hondenharen in huis. Hierdoor ben je logischerwijs ook minder tijd kwijt aan hondenhaar verwijderen.

  Borstel jij je labrador regelmatig, maar zit er toch nog aardig wat haar op meubels? Dan kan een borstelhandschoen je helpen om dit haar te verwijderen. Maak het borstelgedeelte licht vochtig en ga er vervolgens mee over de bank en/of stoelen heen. Grote kans dat de hondenharen eraan blijven kleven.

  Speciaal hulpmiddel voor hondenhaar verwijderen

  Hondenhaar verwijderen van een vloerkleed kan een behoorlijke uitdaging zijn

  Heb je de bovenstaande 7 manieren allemaal al geprobeerd, maar leveren ze stuk voor stuk niet het gewenste resultaat op? Dan biedt een hondenhaar verwijderaar mogelijk uitkomst. Dit hulpmiddel is bijzonder handig als je niet veel tijd en moeite wilt besteden aan hondenhaar verwijderen van meubels en kledingstukken. Je hoeft er namelijk alleen maar mee over de stof te gaan. Het hondenhaar komt hierdoor los, waarna je het met de stofzuiger op kan zuigen.

  Een hondenhaar verwijderaar is overigens niet alleen te gebruiken voor meubels en kleding. Dit hulpmiddel biedt namelijk ook uitkomst als je hondenhaar van de deurmat, van een vloerkleed of uit het tapijt wilt verwijderen. Zitten de stoelen van je auto vol labrador haar? Ook dan biedt een hondenhaar verwijderaar vaak uitkomst.

  Tips om hondenhaar in huis te verminderen

  ‘Voorkomen is beter dan genezen’ is een bekend gezegde. Voor hondenhaar in huis gaat dit ook op. Helaas kun je nooit helemaal voorkomen dat er haren van je hond in huis terechtkomen, maar je kunt wel het een en ander doen om de hoeveelheid te verminderen. De volgende tips helpen je hier een handje bij.

  Borstel en was je hond

  Wie wil dat zijn labrador retriever in huis weinig haar verliest, kan hem borstelen. Door zo nu en dan met een borstelhandschoen over zijn vacht te gaan, verwijder je het merendeel van de loszittende haren. Hierdoor kunnen deze haren niet meer in huis terechtkomen. Overweeg de vacht van je labrador daarnaast af en toe met een Furminator te borstelen. Met deze borstel haal je ook de loszittende haren uit zijn ondervacht. Doe dit alleen niet te vaak, want hierdoor kan je labrador alleen nog maar meer gaan verharen. Zelf kam ik mijn labrador Teddy ongeveer één keer per maand met een Furminator.

  Naast borstelen is het ook verstandig om een labrador eens in de zoveel tijd te wassen als je de hoeveelheid hondenhaar in huis tot een minimum wilt beperken. Tijdens een wasbeurt spoel je loszittende haren namelijk uit de vacht van je hond. Je kunt zelf een labrador wassen, maar je kunt hem ook naar een trimsalon brengen voor een wasbeurt.

  Laat je labrador zwemmen

  Ben je bang dat je labrador alleen nog maar meer gaat haren als je hem borstelt? Of heeft je hond een hekel aan borstelen? Dan doe je dit misschien liever niet. Gelukkig betekent dit niet dat je hoeft te leven met grote hoeveelheden hondenhaar in huis, want jij kunt je labrador laten zwemmen. Doordat hij in het water in beweging is, spoelt een groot deel van de loszittende haren uit zijn vacht. Zwemmen is bovendien goed voor de spieren en gewrichten van je labrador. Extra bijkomstigheid is dat hij moe wordt, want hij gebruikt zijn hele lichaam als hij zwemt.

  Veeg haren van de vloer

  Wil je niet het hele huis stofzuigen en heb je geen robotstofzuiger? Veeg de vloer dan met een bezem. Dit kost je minder tijd dan stofzuigen, maar toch verdwijnt het merendeel van het haar van je labrador zo van de vloer. Hierdoor is de kans kleiner dat het uiteindelijk op meubels terechtkomt.

  De meeste mensen gebruiken een zachte bezem om de vloer in huis te vegen, maar dit is niet beste keuze. Haren van je labrador blijven namelijk aan de bezem hangen. Met een rubberen bezem is dit niet het geval. Je hebt vast weleens zo’n bezem gezien, want kappers gaan er na een knipbeurt meestal mee door de salon.

  Een rubberen bezem werkt op nagenoeg alle soorten vloeren. Je kunt er onder meer een pvc-vloer mee vegen, maar ook een tegel- of laminaatvloer. Heb je tapijt op de vloer liggen? Dan kun je beter op zoek gaan naar een andere manier om hondenhaar te verwijderen.

  Rubberen bezem Met ingebouwde vloertrekker

  Rubberen haren met magnetisch effect | Ideaal voor dierenharen | Uitschuifbare steel | Voorzien van handige opberghaak

  Koop direct via

  Laat je labrador niet op de bank of in de stoel

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador die op een bank ligt

  Stof trekt hondenhaar aan. Omdat banken en stoelen meestal bekleed zijn met dit materiaal, zitten deze meubels regelmatig onder het hondenhaar. Dit is zeker het geval als jij het toelaat dat je labrador op de bank of in een stoel ligt.

  Wil je de hoeveelheid hondenhaar op een bank of stoel verminderen? Dat kan simpelweg door je labrador niet meer op deze meubels te laten liggen. Als je hond dit gewend is, lukt het je misschien niet meer om hem dit af te leren. Leg er in dat geval een kleed, deken of laken overheen. Deze kun je makkelijk uitkloppen en wassen. Er blijven zo veel minder hondenharen achter op je meubels dan wanneer je labrador retriever rechtstreeks op de stof ligt.

  Koop een hondendeken voor in de auto

  Ga je regelmatig met je labrador in de auto? Dan neemt hij waarschijnlijk plaats op de achterbank of in de kofferbak. Logisch, want op deze manier word je niet constant afgeleid tijdens het rijden.

  Het nadeel van een hond op de achterbank of in de kofferbak is dat zijn haren overal achterblijven. Ze blijven aan de autostoelen kleven, maar ook aan de bodem van de kofferbak. Als je je labrador vaak meeneemt in de auto, zit de onderkant van het dak mogelijk zelfs onder het hondenhaar. Het verwijderen van deze haren kan behoorlijk veel tijd kosten, want ze laten niet makkelijk los.

  Wil je voorkomen dat je uren kwijt bent aan hondenhaar verwijderen uit je auto? Dan biedt een hondendeken uitkomst. Deze deken bevestig je aan de hoofdsteunen van de bestuurdersstoel, bijrijdersstoel en de achterbank. Op deze manier ontstaat er een soort ‘hangmat’ voor je hond, waardoor hij niet direct op de stoelen zit. De meeste hondendekens kun je overigens ook op de bodem van de kofferbak leggen.

  Het grote voordeel van een hondendeken is dat de bekleding niet vies wordt, want hij beschermt de stoelen. Daarnaast blijft er veel minder labrador haar achter in de auto, waardoor je minder tijd kwijt bent aan het schoonmaken. Is de deken vies? Haal hem dan uit de auto, klop hem uit en ga er eventueel met de stofzuiger overheen. Sommige hondendekens kun je zelfs uitwassen in de wasmachine.

  Best for Pets hondendeken auto Met verstelbare riempjes

  Makkelijk te bevestigen en verwijderen | Past in elke auto | Geschikt voor achterbank en kofferbak | Stevig | Veilig | Antislip onderkant | Waterproof | Wasmachinebestendig

  Koop direct via

  De Blaffende Kat hondendeken Met kijkvenster

  Gemaakt van hoge kwaliteit 600D Oxford | Waterafstotend | Krasvrij | Antislip onderkant | Met zijflappen die je omhoog kunt plaatsen | Instophendels voor tussen de rugleuning | Te gebruiken op achterbank en in kofferbak | 2 openingen met klittenband voor bevestigen veiligheidsriem | Wasmachinebestendig | Inclusief 2 hondenriemen en e-book

  JC Pets® premium hondendeken auto Multifunctioneel

  Gemaakt van robuust materiaal | 4 verschillende beschermingslagen | Houdt bekleding schoon en netjes | 100% waterdicht | Antislip onderkant | Met slimme kliksluitingen aan zijkant en meerdere ritsen | Voorzien van kijkvenster | Te gebruiken op achterbank, in kofferbak en op passagiersstoel | Inclusief 2 veiligheidsgordels

  Koop direct via

  Jake and Jacky hondendeken Zware kwaliteit

  Zware kwaliteit | Beschermt je auto tegen vuil en beschadigingen | Kliksluitingen voor eenvoudige (de)montage | Makkelijk schoon te maken met vochtige doek | 2 gordelingangen | Antislip onderkant | Met zijflappen die je omhoog kunt plaatsen | Instophendels voor tussen de rugleuning | Te gebruiken op achterbank en in kofferbak | Inclusief 2 riemen, opbergtasje en Nederlandstalige handleiding

  Koop direct via

  Strex hondendeken auto Wasmachinebestendig

  Opgebouwd uit 4 lagen | Beschermt je auto tegen vuil en beschadigingen | Waterdicht | Antislip onderkant | Met zijflappen die je omhoog kunt plaatsen | Snel te bevestigen aan hoofdsteunen | Openingen bij gordelhouders | Inclusief veiligheidsgordels en opberghoes

  Gebruik een waterblazer om hondenhaar te verwijderen

  Heeft je labrador gezwommen of heb je hem gewassen? Dan kan zijn vacht nog behoorlijk nat zijn. Voordat je hem naar binnen laat, wil je hem waarschijnlijk eerst drogen. Dit kun je met een handdoek doen, maar je kunt hier ook een zogeheten waterblazer voor gebruiken. In principe is dit niets meer dan een föhn voor honden. Droog de vacht van je labrador op zomerse dagen bij voorkeur niet, zeker niet met warme lucht. Als je dit wel doet, kan je labrador oververhit raken. Laat hem op warme dagen liever ‘aan de lucht drogen’. Heb je haast en wil je een waterblazer gebruiken? Zet hem dan op de ‘koudste’ stand.

  Een waterblazer is overigens niet alleen geschikt voor het drogen van een labrador retriever. Je kunt er namelijk ook loszittende haren mee uit de vacht van je labrador blazen. Met behulp van dit apparaat kun je er dus voor zorgen dat er minder hondenhaar in huis komt. De meeste waterblazers beschikken over verschillende standen, waardoor je zelf de blaaskracht bepaalt. Stel je het apparaat in op de hoogste stand? Dan is de kans groot dat je het merendeel van de loszittende haren uit de vacht van je labrador blaast.

  Verwacht overigens niet dat je labrador het direct toestaat dat je een waterblazer op hem gebruikt. Omdat dit apparaat vrij veel lawaai maakt, reageert je hond er misschien angstig op. Daarbij komt dat veel honden niet van de (krachtige) luchtstroom houden. Laat hem daarom rustig wennen aan dit apparaat. Om het geluid te dempen, kun je eventueel een oorbeschermer gebruiken. Je labrador hoort het geluid op deze manier minder hard, waardoor je dit apparaat mogelijk toch gewoon kunt gebruiken om hondenhaar te verwijderen.

  Gebruik een waterblazer bij voorkeur buiten. Als je hem binnen gebruikt, kom je de haren straks op de meest vreemde plekken tegen. Buiten kun je ze gewoon laten liggen, want het hondenhaar waait hier vanzelf wel weg. Bovendien help je vogels zo een handje, want zij gebruiken hondenhaar bij het bouwen van hun nestje.

  Veelgestelde vragen over hondenhaar verwijderen

  Hoe verwijder je hondenhaar van de vloer?

  Voor het verwijderen van hondenhaar van de vloer kun je een stofzuiger of (rubberen) bezem gebruiken. Als je geen zin hebt om hier zelf elke mee in de weer te zijn, kun je een robotstofzuiger kopen. Deze zuigt het merendeel van de hondenharen op de vloer automatisch op.

  Wat is de beste hondenhaar verwijderaar?

  Wat de beste hondenhaar verwijderaar is, hangt af van het oppervlak waarop je hem wilt gebruiken. Voor vloeren is een (robot)stofzuiger of rubberen bezem ideaal, maar voor meubels en kleding gebruik je een pluizenroller, pluizenborstel, pluizenverwijderaar, raamwisser, huishoudhandschoen of droogtrommeldoekje.

  Hoe verwijder ik hondenhaar uit mijn auto?

  Met een stofzuiger verwijder je de meeste hondenharen uit je auto. Als je stoffen bekleding hebt, kan er haar op de stoelen achterblijven. Om ook deze haren te verwijderen, kun je een pluizenroller, pluizenverwijderaar of droogtrommeldoekje gebruiken. Daarnaast zijn er speciale opzetstukjes voor stofzuigers om hondenhaar van stof te verwijderen.

  Hoe verwijder ik hondenhaar van mijn kleding?

  Wie hondenhaar van zijn kleding wil verwijderen, kan hier een pluizenroller of een pluizenborstel voor gebruiken. Als je met één van deze hulpmiddelen over je kleren gaat, blijft hondenhaar eraan kleven. Je kunt ook met een vochtig droogtrommeldoekje over je kleding gaan.

  Hoe verwijder ik hondenhaar van de bank?

  Er zijn verschillende manieren om hondenhaar van de bank te verwijderen. Je kunt hiervoor plakband gebruiken, maar ook een raamwisser, vochtig droogtrommeldoekje of huishoudhandschoen. Je kunt het uiteraard ook eerst proberen met een (hand)stofzuiger.

  Hoe verwijder je hondenharen van fleece?

  Door het in de droogtrommel te doen en er een droogrommeldoekje aan toe te voegen. Dit doekje trekt de hondenharen aan, waardoor fleece haarvrij wordt. Controleer altijd eerst even of fleece ook daadwerkelijk in de droogtrommel kan voordat je het erin stopt.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *