Teddy in de auto

Labrador in auto vervoeren? Tips om dit veilig te doen!

Een labrador in de auto vervoeren is iets wat de meeste baasjes weleens doen. De ene keer ga je met hem naar het bos voor een wandeling, terwijl je hem de andere keer meeneemt voor een bezoekje aan de dierenarts. Er zijn zelfs mensen die met hun labrador op autovakantie gaan. Of het ritje nu kort of lang is, je moet je labrador veilig vervoeren in de auto. Doe je dit niet? Dan kunnen de gevolgen groot zijn. Zo kan je labrador (zwaar)gewond raken bij een aanrijding of zelfs overlijden als je hem niet veilig vervoert. Om dit te voorkomen, heb ik hier een aantal tips om veilig met je labrador in de auto te reizen op een rijtje gezet.

Inhoudsopgave

Laat je labrador nooit los in de auto

Er zijn genoeg mensen die hun labrador in de auto los laten lopen. Dit kan zowel in de kofferbak als op de achterbank. Omdat een hond op deze manier vrijuit kan bewegen, kan hij zijn gang gaan en zelf het fijnste plekje uitzoeken om bijvoorbeeld te gaan liggen.

 

Je labrador retriever heeft inderdaad bewegingsvrijheid als je hem los in de auto vervoert, maar het is niet verstandig om voor deze aanpak te kiezen. Er zitten behoorlijk wat risico’s aan een hond los in de auto vervoeren. Moet je hard remmen of raak je betrokken bij een aanrijding? Dan kan je labrador door de auto vliegen als hij los op de achterbank of in de kofferbak zit.

Labrador hangt uit autoraam

Als je labrador door de auto vliegt, kan dit grote gevolgen hebben. Doordat er bij een aanrijding sprake is van versnelde zwaartekracht, kan je hond met grote snelheid ergens tegenaan vliegen. De kans op botbreuken is dan relatief groot. Wanneer het echt hard gaat, moet je labrador een aanrijding mogelijk zelfs met de dood bekopen.

 

Het veilig vervoeren van een labrador in de auto doe je niet alleen om hem te beschermen. Je loopt zelf ook minder risico om gewond te raken. Door de klap kan een hond bijvoorbeeld bij je in de nek vliegen. Aangezien een volwassen labrador al snel zo’n 30 kilo weegt en hij met grote snelheid door de auto vliegt, kun je hier zwaar hoofd- en/of nekletsel aan overhouden.

Vervoer je labrador in een autobench

Het is je inmiddels hopelijk duidelijk waarom het niet verstandig is om een labrador los in de auto te vervoeren. Daarom zoek je misschien nog naar een goede manier om hem veilig te vervoeren. Rijd je in een auto met een redelijk grote kofferbak? Koop dan een autobench voor je labrador. Zo’n bench is speciaal gemaakt voor gebruik in de auto. Doordat de voorkant van een autobench schuin loopt in plaats van recht, past hij in de kofferbak van veel auto’s.

4Pets Pro 4 autobench zilver
4Pets Pro 4 autobench zwart

Als je een labrador in een autobench vervoert, heeft hij minder bewegingsvrijheid dan wanneer je hem los op de achterbank of in de kofferbak laat zitten. Daarom vind je het misschien zielig om zo’n bench te gebruiken. Besef je alleen wel dat je een labrador retriever in de auto veilig vervoert in een autobench. De bench wordt aan de bodem van de kofferbak verankerd, waardoor hij op zijn plek blijft staan.

Waar let je op bij een autobench kopen?

Ben je overtuigd van de voordelen van een autobench? Dan wil jij je labrador hier voortaan misschien ook wel in vervoeren als je hem meeneemt in de auto. Koop niet de eerste beste autobench die je tegenkomt, want er zit nogal wat verschil in deze benches. Houd daarom rekening met de onderstaande zaken.

  • Formaat: de bench moet groot genoeg zijn om een labrador in de auto te vervoeren. Koop liever een te grote dan een te kleine autobench. In dat geval kun je je labrador comfortabel vervoeren in de auto. Waak er alleen voor dat je geen té grote bench koopt, want hij moet wel in je auto passen.

  • Gewicht: autobenches hebben vaak een maximumgewicht. Wil je zeker weten dat je de juiste bench koopt? Weeg je hond dan altijd eerst en koop een autobench die geschikt is voor het gewicht van je labrador retriever.

  • Materiaal: wie van plan is een autobench te kopen, kan het beste voor een metalen autobench kiezen. Doordat dit materiaal stevig is, kun je je labrador er veilig in vervoeren. Een autobench van kunststof is goedkoper, maar ook minder stevig.

  • Gebruik: een autobench moet makkelijk in gebruik zijn. Het is niet prettig als het je telkens veel moeite kost om hem te bevestigen of te verwijderen. Daarnaast is het handig als de achterklep normaal dicht kan als de bench eenmaal in de auto staat.

  • Prijs: de prijzen van autobenches lopen nogal uiteen. Daarom is het niet gek dat je hier ook naar kijkt. Laat je alleen niet te veel leiden door de prijs, want het is belangrijker dat je je labrador veilig vervoert in de auto.

Gewone bench in de auto

Heb je geen autobench in huis, maar wel een ‘gewone’ bench? Dan probeer je misschien of deze in de kofferbak of op de achterbank past. Als dit het geval is, denk je waarschijnlijk dat je geen speciale bench voor in de auto nodig hebt. Dit is een misvatting, want een gewone bench is niet geschikt om een labrador in de auto in te vervoeren.

 

Een gewone bench is gemaakt van relatief dun draadstaal. Hierdoor lijkt zo’n kooi op het eerste gezicht stevig, maar dat is hij allerminst. Vervoer jij je labrador in de kofferbak en knalt er een auto achterop? Dan is de kans groot dat de bench door de klap in elkaar gedrukt wordt. Doordat je hond geen kant op kan, raakt hij mogelijk (ernstig) gewond. Hij kan zelfs overlijden.

 

Als jij je labrador in de auto vervoert in een speciale autobench, is deze kans een stuk kleiner. Zo’n bench is een stuk steviger dan een bench die bedoeld is voor gebruik in huis. Vandaar dat het vele malen veiliger is om je labrador in een autobench te vervoeren.

Gebruik een autorek

Voor veel auto’s is er wel een geschikte autobench te vinden. Ben je al lange tijd aan het zoeken, maar heb je nog geen bench gevonden die in de kofferbak van je auto past? Of vind je het niet prettig om een labrador retriever in de auto in een kooi te vervoeren? Dan kies je er mogelijk toch voor om hem los te laten lopen.

 

Wanneer je niet wilt dat je hond op de achterbank zit, vervoer je hem in de kofferbak. Omdat hij hier wat verder van de voorste twee stoelen verwijderd is, voelt hij zich misschien alleen. Hierdoor kan hij proberen uit de kofferbak te ontsnappen door over de achterbank te klimmen of springen. Dit voorkom je door een autorek tussen de achterbank en kofferbak te plaatsen.

Petsafe Happy Ride
Karlie autorek

Eén van de grote voordelen van een autorek is dat je hem relatief makkelijk bevestigt. De meeste autorekken worden gemonteerd aan de hoofdsteunen van de achterbank. Hierdoor verwijder je hem bovendien in een handomdraai. Sommige autorekken kun je ook aan de hoofdsteunen van de bestuurders- en bijrijdersstoel monteren. In dat geval kun je je labrador ook op de achterbank vervoeren.

Zet je labrador vast in de auto

Vervoer je je labrador in de kofferbak als je met de auto op pad gaat? Dan kun je een autobench of een hondenrek gebruiken. Als je alleen of samen met iemand in de auto zit, vind je de afstand tot je hond misschien wat groot. Daarom vervoer je hem mogelijk op de achterbank in plaats van in de kofferbak.

Een labrador kan in de meeste auto’s prima op de achterbank zitten, maar hier zitten wel risico’s aan. Als je een keer hard moet remmen, kan de hond bijvoorbeeld tussen de voorste twee stoelen door schieten. Hierdoor kan hij hard tegen het dashboard knallen of zelfs door de voorruit vliegen. Zorg er daarom altijd voor dat je labrador vast zit als je hem op de achterbank vervoert. Vervoer je hond nooit voorin de auto, ook niet als hij vast wordt gehouden of een gordel draagt.

De beste manier om je labrador in de auto vast te zetten is met behulp van een hondengordel. Het ene uiteinde van de gordel klik je in een gordelhouder en de andere bevestig je aan zijn halsband of tuigje. Wil je je labrador in de auto nog veiliger vervoeren? Koop dan een speciaal hondenharnas en klik de hondengordel hieraan vast.

Hondengordel
Hondenharnas

Gebruik een autodeken

Zet je je labrador in de auto vast met een hondengordel? Dan denk je misschien dat je hem veilig kunt vervoeren. Helaas is dit niet altijd het geval. Tijdens een autorit kan je labrador met zijn poot op de gordelhouder gaan staan, waardoor de gordel losschiet. Hierdoor kan hij alsnog door de auto geslingerd worden bij een aanrijding of als je hard moet remmen.

 

Om te voorkomen dat je labrador tussen de bestuurders- en bijrijdersstoel door schiet, gebruik je een autodeken. Deze deken bevestig je enerzijds aan beide hoofdsteunen van de achterbank en anderzijds aan de hoofdsteun van de bestuurders- en bijrijdersstoel. Hierdoor ontstaat als het ware een soort hangmat waar je labrador in de auto op kan zitten of liggen.

Autodeken

Gebruik je een autodeken op de achterbank? Dan is de kans een stuk kleiner dat je labrador tussen de twee voorstoelen door schiet bij een aanrijding of als je onverwachts hard moet remmen. Dit komt doordat de deken aan de voorzijde een opstaande rand heeft. De opening tussen de bestuurders- en bijrijdersstoel wordt hierdoor afgesloten. Het gedeelte tussen beide stoelen bestaat vaak uit gaas, waardoor je je labrador in de auto in de gaten kunt houden.

 

Wie denkt dat een autodeken alleen bedoeld is om een labrador op een veilige manier te vervoeren in de auto, heeft het mis. Zo’n deken zorgt er ook voor dat de bekleding van de achterbank schoon blijft. De deken vangt hondenhaar, zand en ander vuil op. Hierdoor ben je geen uren kwijt aan hondenhaar verwijderen uit je auto. De meeste auto dekens kun je overigens niet alleen op de achterbank gebruiken, maar ook in kofferbak.

Teddy op de hondendeken in de auto

Laat je labrador al op jonge leeftijd wennen aan de auto

De meeste labrador retriever pups zijn nog niet gewend aan autorijden. Wanneer je ze voor het eerst meeneemt in de auto, weten ze dan ook niet wat hen overkomt. Rijd daarom niet direct lange stukken met een labrador in de auto, maar begin met korte stukjes en bouw dit langzaam op. Je pup went zo op een rustige manier aan autorijden.

 

Ben je van plan om in de toekomst met je labrador op vakantie te gaan met de auto? Dan is het extra belangrijk om het vervoer in de auto langzaam op te bouwen. Wanneer je dit niet doet, ontwikkelt je labrador mogelijk een angst voor auto’s. In dat geval verzet hij zich misschien hevig als je hem op de achterbank of in de kofferbak wilt zetten. Bovendien kan hij tijdens de autorit constant piepen, janken of blaffen.

Omdat je een puppy nog relatief makkelijk nieuwe dingen leert, is het verstandig om een labrador al op jonge leeftijd aan de auto te laten wennen. Heb je hem een paar dagen in huis? Neem hem dan eens mee voor een ritje in de auto. Zorg ervoor dat dit een leuke ervaring voor hem wordt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door hem tijdens de autorit te belonen met iets lekkers. Als je labrador pup de auto als iets leuks gaat zien, kun je er straks waarschijnlijk zonder problemen lange(re) stukken mee rijden.

Is je labrador wagenziek?

Het is bijzonder vervelend als je labrador wagenziek is. Niet alleen voor hem, maar net zo goed voor jou. Helaas komt wagenziekte relatief veel voor binnen dit hondenras, vooral bij puppy’s. Is je labrador wagenziek en wil je weten hoe je hiermee omgaat? Ik vertel het je in deze blog!

Zo vervoer ik Teddy in de auto

Teddy zit altijd op de achterbank als hij meegaat in de auto. Om de bekleding zoveel mogeljik vrij van hondenhaar, zand en andere rommel te houden, heb ik een autodeken gekocht. Persoonlijk vind ik zo’n deken ideaal, want het kost je aanzienlijk minder tijd en moeite om de binnenkant van je auto schoon te houden. Bovendien bevestig en verwijder je hem in een handomdraai.

 

Voordat Teddy in de auto gaat, trek ik hem binnen eerst alvast zijn Anny X hondentuig aan. Vervolgens lopen we naar de auto, open ik de deur en springt hij erin. Zodra hij op de achterbank staat, bevestig ik een hondengordel aan zijn tuigje. Hierdoor zit hij goed vast tijdens een autorit, waardoor ik met een gerust hart achter het stuur ga zitten of plaatsneem op de bijrijdersstoel.

 

Deze pagina bevat affiliate-links. Als je via zo’n link iets koopt, ontvang ik een kleine vergoeding van de verkoper. Hiermee kan ik de website draaiende houden en jou gratis leuke, interessante content over labradors blijven bieden. Goed om te weten: jij betaalt niks extra’s!

Veelgestelde vragen

Wat is de beste plek voor een hond in de auto?

Vervoer je hond bij voorkeur op de achterbank of in de kofferbak als hij meegaat in de auto. De bijrijdersstoel is minder geschikt, want hij kan je zo afleiden tijdens het rijden.

In Nederland gelden geen specifieke regels voor het vervoeren van honden in de auto. Je bent dus niet in overtreding als jij je hond los in de auto vervoert. In België mag een hond niet los op de voorstoel en in Duitsland mag een hond überhaupt niet los in de auto.

Ja, maar kies in dat geval wel voor een speciale autobench. Deze kun je vaak kwijt in je kofferbak, maar sommige autobenches passen ook op de achterbank.

Een autobench is een bench die gemaakt is voor gebruik in de auto. Zo’n bench wordt gemaakt van stevig materiaal, waardoor hij een stuk steviger is dan een hondenbench voor in huis. Hierdoor kun jij je labrador veiliger vervoeren in de auto.

Dat hangt af van de grootte van je hond. Meet je hond daarom eerst op voordat je een autobench koopt. Voor de breedte houd je de schofthoogte (grond tot bovenkant wervelkolom) aan. Meet vervolgens de lengte van neus tot begin staart op, vermenigvuldig deze met 1,25 en je weet hoe diep een autobench moet zijn.

Een hondendeken zorgt ervoor dat jij je hond veiliger kunt vervoeren in de auto. Dankzij de opstaande rand aan de voorkant kan hij niet tussen de bestuurders- en bijrijdersstoel door schieten. Daarnaast houdt een hondendeken de bekleding van je achterbank en stoelen relatief schoon.

Een hondenrek voorkomt dat je labrador van de kofferbak naar de achterbank of van de achterbank naar de voorstoelen kan springen of klimmen tijdens een autorit. Sommige autorekken zijn speciaal ontworpen voor bepaalde auto’s, maar een universeel hondenrek past doorgaans in elke auto.

Dat verschilt per hond. De meeste labrador retrievers kunnen het relatief lang volhouden in de auto, zolang ze onderweg maar de gelegenheid krijgen om hun behoeftes te doen en te eten en drinken. Stop bij voorkeur om de 2 uur als jij je labrador vervoert in de auto.

Bas Teddy tulpenveld
Scroll naar boven