Labrador los laten lopen? Zo pak je dat aan!

5 handige en simpele tips om je labrador los te laten lopen!

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

In de bebouwde kom is het verplicht om je labrador aan te lijnen, maar in het buitengebied of bos mag hij soms loslopen. Wil jij je labrador los laten lopen, maar heb je dit nog niet eerder gedaan? Dan moet je hem dit eerst leren. Omdat niet alle labrador-baasjes weten hoe ze dit aanpakken, help ik je hier een handje bij. Ik geef je onder meer 5 tips die van pas komen bij het los laten lopen van je labrador en benoem de grootste valkuilen. Hopelijk lukt het jou hiermee om je labrador los te laten lopen. Bij mij heeft het in ieder geval wel gewerkt!

    Wanneer mag je labrador loslopen?

    Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy los netjes zitten wachten

    De meeste honden houden van loslopen. Niet gek, want ze kunnen dan lekker hun gang gaan en worden niet beperkt tot de lengte van de riem. Daarom wil jij je labrador misschien ook los laten lopen. Doe dit niet zonder je hond te trainen, want anders is de kans groot dat je labrador ervandoor gaat zodra je hem loslaat.

    Wil jij je labrador los laten lopen in de toekomst? Begin dan al vroeg met het trainen van loslopen. Zelf ben ik hier al mee begonnen toen Teddy nog een pup was. Op de hondenschool adviseerden ze dit ook, omdat een pup in de eerste weken van zijn leven nog relatief makkelijk nieuwe dingen leert. In het begin vond ik het spannend om hem los te laten, maar deed bleek achteraf nergens voor nodig. Teddy deed het supergoed en kwam netjes terug toen ik hem riep.

    Voordat je je labrador los laat lopen, is het belangrijk dat hij gewend is aan zijn nieuwe omgeving en aan jou. Dit duurt bij de ene hond langer dan bij de andere, maar labradors hebben vaak een week of twee nodig. Zorg er wel voor dat je in deze weken veel met je hond optrekt, zodat hij niets liever wil dan bij jou in de buurt zijn. Op deze manier vergroot je de kans dat hij bij je terugkomt als je hem roept terwijl hij losloopt.

    Waar laat je je labrador pup loslopen?

    Is je labrador helemaal gewend aan zijn nieuwe onderkomen en zijn baasje(s)? Dan kun je langzaam maar zeker beginnen met oefenen met loslopen. Laat je labrador niet direct los in het openbaar. Door de talloze prikkesl die hij dan krijgt, is de kans aanwezig dat je hond ervandoor gaat en niet luistert als je hem roept.

    Als je je labrador los wilt laten lopen, kun je het beste op een rustige plek beginnen met oefenen. Heb je een omheinde tuin? Dan is dit de ideale plek om te oefenen met loslopen, want je hond kan dan niet weglopen. Laat hem de omgeving eerst verkennen en roep hem vervolgens een paar keer bij je, bijvoorbeeld met het basiscommando ‘hier’. Gehoorzaamt je labrador? Beloon hem hier dan voor. Doe dit in het begin met zowel je stem als iets lekkers. Op deze manier maak je het voor je labrador extra leuk en interessant om bij je te komen.

    Op deze afbeelding zie je een bruine labrador pup die op de straat ligt

    Als je het idee hebt dat je labrador goed naar je luistert, kun je de volgende stap zetten. Verwacht niet direct dat hij netjes met je mee wandelt als je hem los laat lopen, want dat is waarschijnlijk (nog) niet het geval. Neem je hond daarom bij voorkeur mee naar een omheinde plek in het openbaar, zoals een losloopgebied of speelweide speciaal voor honden. Zelf ben ik met Teddy naar een omheind speelbos in de buurt geweest toen ik het idee was dat hij klaar was om in het openbaar los te lopen.

    Ga je met je labrador naar een openbare plek en laat je hem hier loslopen? Verwacht dan niet dat hij hier vanaf het begin net zo goed luistert als in de tuin. Je hond ruikt geuren van andere honden en dieren, waardoor hij eerst op onderzoek uitgaat. Daarnaast zijn er misschien nog andere prikkels waardoor je hond afgeleid wordt, zoals de aanwezigheid van andere honden of mensen. Hierdoor komt je labrador misschien niet direct naar je toe als je hem roept.

    Ondanks dat je labrador niet direct bij je komt als je hem roept, betekent dit niet dat loslopen niet verstandig is. Als baasje moet je er namelijk voor zorgen dat jij interessanter bent dan de geuren en prikkels in de directe omgeving. Neem bijvoorbeeld een extra lekkere beloning mee om je hond te verleiden toch naar jou toe te komen in plaats van ergens anders op af te gaan. Je labrador gaat zo steeds beter naar je luisteren, waardoor loslopen alsmaar makkelijker wordt.

    Op deze afbeelding zie je de voorkant van het complete handboek voor de labardor retriever

    Hoe word ik het beste labrador-baasje?

    Dat lees je in Het Complete Handboek voor de Labrador van Jan Jacobs! Met ruim 25 jaar ervaring in het verzorgen en opvoeden van labrador retrievers is hij de aangewezen persoon om jou alles bij te brengen over dit hondenras.

    Koop je zijn e-book via de onderstaande knop? Dan profiteer je van 5 GRATIS bonussen!

    Koop het labrador handboek

    Aanlijnplicht binnen de bebouwde kom

    Op deze afbeelding zie je een vrouw die een blonde labrador uitlaat

    Kan je labrador loslopen? Dan denk je misschien dat je hem ook overal los mag laten lopen. Helaas is dit niet het geval, want er zijn regels voor het loslopen van honden. Zo geldt er in veel gemeenten een aanlijnplicht voor honden binnen de bebouwde kom. Dit houdt in dat je je labrador niet los mag laten lopen in bijvoorbeeld een woonwijk. Deze regel geldt overigens niet wanneer je een labrador als hulphond hebt.

    In sommige gemeenten zijn overigens wel plekken waar je je hond binnen de bebouwde kom los mag laten lopen. Dit mag alleen als het gebied gemarkeerd is als losloopgebied. Buiten de bebouwde kom ben je alleen verplicht om je labrador aan te lijnen als je met hem op een openbare weg loopt of een openbare plaats bezoekt, zoals een sportpark of recreatieterrein.

    5 tips die van pas komen bij een labrador los laten lopen

    Laat je je labrador voor het eerst loslopen? Dan vind je dit waarschijnlijk spannend. Herkenbaar, want zelf had ik dit de eerste paar keer ook. Dit is niet raar, want je hebt zelf geen controle meer over je hond. Zodra je zijn riem losmaakt van zijn halsband of tuigje ben je compleet afhankelijk van de mate waarin hij jou gehoorzaamt. Als je het spannend vindt, twijfel je misschien of het verstandig is om je labrador los te laten. Ik hoop dat de volgende tips het wat makkelijker maken.

    1. Leer je labrador zich op jou te focussen

    Het is logisch dat je je labrador goed in de gaten houdt als hij losloopt. Toch hoort het eigenlijk andersom te zijn, want hij moet op jou letten als hij niet aangelijnd is. Wil je hiermee oefenen? Verstop je dan voor je labrador als hij losloopt. Zodra hij in de gaten krijgt dat je niet meer in het zicht bent, gaat hij je ongetwijfeld zoeken. Omdat je labrador jou niet nog eens uit het oog wil verliezen, houdt hij je voortaan waarschijnlijk beter in de gaten als hij losloopt.

    2. Probeer het eerst met een lange lijn

    Voordat jij je labrador los laat lopen, is het belangrijk dat je hem volledig vertrouwt. Als dit (nog) niet het geval is, kun je het beter eerst met een lange lijn proberen. Je kunt zo kijken hoe je hond reageert op de ruimte die hij krijgt. Op deze manier kun je bovendien oefenen om hem op commando bij je te laten komen. Het grote voordeel van oefenen met een lange lijn is dat je zelf de controle houdt, iets wat bij loslopen niet het geval is.

    3. Laat je labrador niet los als hij opgewonden is

    Labradors kunnen behoorlijk enthousiast zijn. Dit komt vooral bij pups voor, maar ook een volwassen labrador is soms nog onzettend druk. Merk je dat je labrador overenthousiast is? Dan kun je hem beter niet los laten lopen. Je labrador kan dan als een gek wegrennen, waardoor je hem mogelijk uit het oog verliest. Probeer je hond daarom eerst te kalmeren voordat je hem los laat lopen.

    Op deze afbeelding heb ik mijn labrador Teddy los laten lopen

    4. Zorg dat je iets lekkers bij je hebt

    Laat jij je labrador loslopen? Dan is het verstandig om hem regelmatig bij je te roepen. Als hij telkens keurig bij je komt nadat je hem geroepen hebt, beloon je hem hiervoor. Hij gaat het bij je komen zo associëren met een beloning en dat maakt het een stuk makkelijker om hem los te laten lopen. Luistert je hond nog niet altijd even goed naar je commando’s? Neem dan een beloning mee waar een sterke geur aan zit. Grote kans dat hij er in het vervolg als de kippen bij is.

    5. Neem een leuk speeltje mee

    Labradors slaan iets lekkers weliswaar niet snel, maar toch kan het vorkomen dat je hond niet bij je komt als je hem roept. Dit kan bijzonder frustrerend zijn. Neem daarom ook altijd een speeltje mee als jij je labrador los laat lopen. Is hij dol op een bepaald stuk speelgoed? Stop deze dan in je (jas)zak. Laat het speeltje zien als hij niet luistert wanneer je hem roept. Hij weet dan waarschijnlijk niet hoe snel hij alsnog naar je toe moet komen. Stop het speeltje vervolgens niet direct weer weg, maar laat hem er even mee spelen. Op deze manier maak je het voor hem interessant om de volgende keer weer bij je te komen.

    Valkuilen bij een labrador los laten lopen

    Wie zijn labrador los wil laten lopen, kan hier het beste al op jonge leeftijd mee beginnen. Waak er alleen voor dat je niet te hard van stapel loopt. Helaas doen veel mensen dit wel, waardoor ik dit als grootste valkuil van een labrador los laten lopen bestempel. Je labrador moet leren loslopen en dat begint met goed naar jou luisteren. Dit heeft hij niet ineens van de ene op de andere dag geleerd. Oefen daarom veel met hem en laat je labrador pas loslopen als je zeker weet dat hij je gehoorzaamt.

    Een tweede valkuil bij een labrador leren loslopen is dat je hem niet vaak genoeg bij je roept. Veel mensen roepen hun hond alleen als er gevaar dreigt, als er een andere hond loopt of ze een groepje fietsers of wandelaars zien. In het begin komt je labrador waarschijnlijk keurig naar je toe, maar na een tijdje doet hij dit misschien niet meer. Labrador retrievers zijn slimme honden, waardoor ze in de gaten hebben dat er mogelijk iets interessants in de buurt is als ze geroepen worden. Roep een labrador daarom meermaals bij je als je hem los laat lopen, ook al dreigt er geen gevaar.

    Om het voor je labrador interessant te maken bij je te komen als je hem roept, moet je een lekkere beloning gebruiken. Helaas gebruiken veel mensen een ‘verkeerde’ beloning. Dit is de derde en laatste valkuil van een labrador los leren lopen. Vaak worden de brokken of koekjes gebruikt die hij dagelijks krijgt. Als je hond dit saai vindt, komt hij misschien niet bij je wanneer je hem roept. Gebruik daarom een speciale beloning. Kies het liefst voor iets waar veel geur aan zit. Het zit er dik in dat hij snel naast je staat als je hem roept. Hierdoor kun jij je labrador waarschijnlijk sneller los laten lopen.

    Blijf op de hoogte van alles over labradors!

    Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *