Wat kost een labrador pup?

De belangrijkste factoren die de prijs van een labrador bepalen

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Als je overweegt een labrador te kopen, wil je ongetwijfeld weten wat een labrador pup kost. Zodra je aan je zoektocht begint, ontdek je al snel dat de prijs kan variëren van een paar honderd tot meer dan 2000 euro. De honden behoren weliswaar allemaal tot het ras labrador retriever, maar iedere labrador is anders. Bij het vaststellen van de prijs wordt dan ook naar verschillende factoren gekeken. Omdat ik je graag een indicatie wil geven van de prijs van een labrador pup, ligt ik in deze tekst de belangrijkste factoren uit die hierin een rol spelen.

    Vachtkleur

    Ik begin direct met één van de belangrijkste factoren: de vachtkleur. Zwart, blond (geel) en bruin zijn de meest voorkomende kleuren binnen dit hondenras. Koop je een labrador pup met één van deze vachtkleuren bij een particulier? Dan betaal je al snel zo’n 500 euro. Als je de pup bij een erkende fokker koopt, betaal je vaak nog een paar honderd euro meer.

    Op deze afbeelding zie je Teddy als pup

    Naast de drie standaardkleuren zijn er labrador retrievers met een ‘zeldzame’ vachtkleur, zoals vossenrood (red fox) en zilver (silver). Omdat deze vachtkleur minder vaak voorkomt binnen dit hondenras dan zwart, blond en bruin, betaal je meestal meer voor een pup met een roodoranje of zilverkleurige vacht. De prijs kan zo een paar honderd euro hoger liggen.

    Blijf op de hoogte van alles over labradors!

    Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.

    Herkomst en gezondheid

    De vachtkleur speelt een belangrijke rol in de prijs van een labrador pup, maar dat geldt net zo goed voor de herkomst en gezondheid. Koop je een labrador pup bij een erkende fokker? Dan betaal je meestal een hogere prijs dan wanneer je de pup bij een particulier met een gelegenheidsnestje koopt.

    Waarom een labrador puppy bij een fokker meer kost? Omdat de gezondheid van de hond bij een erkende fokker altijd op de eerste plaatst staat. Doordat een fokker ervaring heeft met het opvoeden van puppy’s, weet hij als geen ander wat een pup in de eerste weken van zijn leven nodig heeft om het nest uiteindelijk gezond te verlaten. Als je een labrador pup niet bij een erkende fokker koopt, weet je niet precies hoe het met de gezondheid van het beestje gesteld is. Stel daarom altijd vragen aan de verkoper, zodat je in kunt schatten of een labrador pup gezond is. Krijg je vage antwoorden? Zoek dan liever verder.

    Op deze afbeelding zie je Teddy als pup met speelgoed tussen zijn poten op de grond liggen

    Wie zijn zoektocht online begint, komt hier vast en zeker goedkope labrador pups tegen. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien interessant, maar ik raad je aan op je hoede te zijn als je een puppy van dit ras voor een schijntje kunt kopen. Er kan namelijk een reden zijn waarom de pup voor een (veel) lagere prijs wordt aangeboden dan gebruikelijk. Zo is er mogelijk iets mis met zijn gezondheid. Zoek daarom eerst of er een addertje onder het gras zit voordat je besluit om de pup te kopen.

    Koop je een goedkope labrador pup en kom je er na een tijdje achter dat er van alles aan mankeert? Grote kans dat dit je uiteindelijk veel geld kost. Je moet er dan ongetwijfeld regelmatig mee naar de dierenarts en misschien moet je hem ook speciaal voer geven, bijvoorbeeld omdat hij allergisch is. Hierdoor maak je onderaan de streep mogelijk veel meer kosten dan wanneer je direct wat meer geld had neergeteld voor een gezonde labrador pup.

    Kosten die de fokker maakt

    Een betrouwbare fokker maakt de nodige kosten voor een labrador pup. Zo zorgt hij er onder meer voor dat een puppy voldoende te eten krijgt voordat hij het nest verlaat. In de eerste maand heeft een pup doorgaans voldoende aan moedermelk, maar daarna begint een fokker vaak al met het bijvoeren. Teddy en zijn broertjes en zusjes aten al puppy maxi brokken van Smølke toen ik hem ophaalde. De kosten voor dit voer zijn ongetwijfeld doorberekend in de uiteindelijke prijs en dat geldt ook voor de vaccinaties, het ontwormen en het chippen.

    Op deze afbeelding zie je Teddy slapen op zijn kussen

    Vaccinaties

    Na zes weken wordt een labrador pup gevaccineerd tegen Parvo en hondenziekte. Een puppy krijgt zijn tweede vaccinatie als hij acht of negen weken oud is. Omdat de pup dan nog bij de fokker is, betaalt hij de kosten voor de eerste twee vaccinaties. Puppy’s hebben ook nog een derde en vierde vaccinatie nodig om ze goed te beschermen tegen de genoemde ziektes. Deze volgen vaak na twaalf weken en zes tot twaalf maanden. Aangezien je de pup dan vaak al in huis hebt, zijn de kosten van deze vaccinaties voor eigen rekening. Je maakt een afspraak bij de dierenarts voor de prikjes en betaalt na afloop van de behandeling zelf de rekening.

    Ontworming

    Labrador pups moeten niet alleen beschermd worden tegen ziektes, maar ook tegen wormen. Zodra ze twee weken oud zijn, moet een pup tweewekelijks ontwormd worden. Een betrouwbare fokker koopt hier tabletten of pasta voor en zorgt dat je pup dit op de juiste momenten krijgt. Doordat een pup tot 6 maanden regelmatig ontwormd moet worden, maak je zelf ook nog kosten.

    Ook voor volwassen labrador retrievers geldt overigens dat het verstandig is om ze elk jaar meerdere malen te ontwormen. De ontwormingstabletten die ik aan Teddy geef (Milbactor grote hond), werken drie maanden. Meestal neem ik bij de dierenarts een doosje met tabletten voor een heel jaar mee, zodat ik niet telkens langs hoef te komen voor nieuwe. Per jaar ben ik ongeveer 40 euro kwijt aan ontwormingstabletten.

    Chippen

    In Nederland is het wettelijk verplicht om een hond te laten chippen en registreren. Doordat dit binnen 7 weken na de geboorte moet, is een fokker hier verantwoordelijk voor. Om ervoor te zorgen dat een hond goed gechipt wordt, laat hij dit aan een dierenarts over. Hier zijn logischerwijs kosten aan verbonden. Als je eenmaal een labrador pup in huis hebt, moet je deze binnen 14 dagen op je naam laten zetten. Dit kan makkelijk en snel via de portalen die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland hiervoor heeft aangewezen. Wil je zeker weten dat je hond gechipt is? Op Chipnummer.nl achterhaal je het binnen een paar tellen.

    Op deze afbeelding zie je de voorkant van het complete handboek voor de labardor retriever

    Hoe word ik het beste labrador-baasje?

    Dat lees je in Het Complete Handboek voor de Labrador van Jan Jacobs! Met ruim 25 jaar ervaring in het verzorgen en opvoeden van labrador retrievers is hij de aangewezen persoon om jou alles bij te brengen over dit hondenras.

    Koop je zijn e-book via de onderstaande knop? Dan profiteer je van 5 GRATIS bonussen!

    Koop het labrador handboek

    Stamboom

    Een labrador pup met stamboom is duurder dan een labrador pup zonder stamboom. Dit komt doordat de lijn waaruit de labrador komt meespeelt in de prijs. Er wordt niet alleen gekeken of het een werklijn of showlijn labrador is, maar ook of een pup uit een lijn met prijswinnende honden komt.

    Er wordt niet alleen naar de pup zelf gekeken, maar ook naar zijn (voor)ouders. Over het algemeen geldt: hoe beter de voorouders, hoe duurder een labrador pup. Een labrador pup met stamboom kost dan ook al snel tussen de 1000 en 1500 euro. Komt de pup uit een ‘superlijn’? Dan is de vraagprijs misschien zelfs 2000 euro of hoger. Als je liever niet zoveel geld uitgeeft, is een labrador pup zonder stamboom waarschijnlijk meer iets voor jou.

    Op deze afbeelding zie je Teddy bij mij op de armen

    Bijkomende kosten

    Je weet nu wat de belangrijkste factoren zijn die de prijs van een labrador pup beïnvloeden. Verwacht alleen niet is dat dit alles is wat je betaalt, want je krijgt ook nog te maken met bijkomende kosten. Dit is zeker het geval als het je eerste hond is, want je hebt dan waarschijnlijk geen tot weinig spullen in huis. In het lijstje hieronder heb ik een aantal zaken op een rijtje gezet die je in ieder geval nodig hebt als er een labrador pup in huis komt.

    Puppy checklist

    Om te voorkomen dat je bepaalde spullen vergeet te kopen, heb ik een handige puppy checklist voor je opgesteld. Als je de spullen uit deze lijst allemaal in huis hebt, weet ik zeker dat je labrador op een fijne plek terechtkomt!

    Ga direct naar de checklist

    Wat heb ik betaald voor Teddy?

    Ik heb mijn labrador Teddy gekocht via Marktplaats en hier 1300 euro voor betaald. Persoonlijk vind ik dit vrij veel geld voor een hond, zeker omdat hij geen stamboom heeft. Toch heb ik er nog geen moment spijt van gehad dat ik dit bedrag voor hem heb neergeteld. Op basis van de factoren die ik in deze tekst noemde, vind ik de prijs zelfs te rechtvaardigen.

    Om te beginnen is Teddy een red fox labrador. De roodoranje vacht is ongetwijfeld één van de oorzaken geweest van zijn hoge prijskaartje. Hij komt van een hobbyfokker, maar wel eentje die al regelmatig nestjes labrador retrievers heeft. De omgeving waarin Teddy opgroeide was ruim en schoon en hij is in de eerste weken van zijn leven goed verzorgd. Bovendien was alles met betrekking tot he vaccineren, ontwormen en chippen geregeld.

    Op deze afbeelding zie je Teddy op zijn eerste dag bij mij thuis met een knuffel spelen

    Tot op heden heb ik (gelukkig!) nog niet bijzonder veel extra kosten gemaakt voor Teddy. Hij is kerngezond en op een goed gewicht (+/- 30 kilo), waardoor ik eigenlijk amper bij de dierenarts kom. Vooralsnog ben ik er eigenlijk alleen maar geweest voor de jaarlijkse ‘check’. Hij krijgt dan ook direct zijn vaccinaties, waardoor meerdere consulten mij bespaard blijven en dat scheelt weer in de kosten.


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *