Wat kost een labrador pup?

De belangrijkste factoren die de prijs van een labrador bepalen

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Wil je een labrador in huis halen? Dan ben je vast benieuwd wat een labrador pup kost. Omdat er allerlei verschillende soorten labradors zijn, verbaast het je vast niet dat er ook verschil zit in de prijs. Hierdoor kan ik je helaas niet precies vertellen wat een labrador puppy kost. Toch probeer ik je hier zo goed mogelijk antwoord te geven op de vraag ‘wat kost een labrador pup?’, zodat je een idee krijgt van de kosten.

  Prijs hangt af van de vachtkleur

  Op deze afbeelding zie je een blonde labrador pup, één van de factoren die meespeelt in wat een labrador kost

  De kosten van een labrador puppy worden grotendeels bepaald door de vachtkleur. Zwart, blond en bruin zijn de meest voorkomende kleuren. Wanneer je een hond met één van deze vachtkleuren koopt bij een erkende fokker, moet je er niet raar van opkijken als je om en nabij de 1000 euro kwijt bent. Toch zijn er ook labrador pups waar een (veel) hogere prijs voor gevraagd wordt.

  Naast de drie standaardkleuren zijn er labradors met een zeldzame vachtkleur. Een red fox labrador is hier een voorbeeld van. Zo’n labrador heeft een roodoranje vacht. Omdat deze vachtkleur minder vaak voorkomt, is zo’n labrador puppy duurder dan een zwarte, blonde of bruine labrador pup. Een red fox labrador pup kost je al snel een paar honderd euro meer dan een zwarte, bruine of blonde labrador.

  Herkomst en gezondheid spelen ook een belangrijke rol

  Wie denkt dat prijs van een labrador pup alleen bepaald wordt door de vachtkleur heeft het mis. De herkomst en gezondheid spelen ook een belangrijke rol. Koop jij je labrador pup bij een erkende fokker? Dan betaal je meestal een hogere prijs dan wanneer je de pup bij een particulier met een gelegenheidsnestje koopt.

  Waarom een labrador puppy bij een fokker meer kost? Omdat de gezondheid van de hond bij een erkende fokker altijd op de eerste plaatst staat. Zo weet hij als geen ander wat een pup in de eerste weken van zijn leven nodig heeft om het nest uiteindelijk gezond te verlaten. Wanneer jij je hond niet bij een erkende fokker koopt, weet je niet precies hoe het met de gezondheid van het beestje gesteld is.

  Als je een goedkope labrador pup tegenkomt, wil je deze mogelijk direct kopen. Loop niet te hard van stapel, maar zoek eerst uit of de pup gezond is. Stel hiervoor vragen aan de verkoper. Krijg je vage antwoorden? Dan raad ik je aan je zoektocht te vervolgen. Een labrador die niet gezond is, kan je uiteindelijk veel meer kosten dan een gezonde – maar duurdere – labrador pup. Zo moet je er mogelijk vaak mee naar de dierenarts en deze bezoekjes zijn niet goedkoop.

  Kosten die de fokker betaalt

  Een betrouwbare fokker maakt de nodige kosten voor een labrador pup. Zo zorgt hij er onder meer voor dat een puppy voldoende te eten krijgt voordat hij het nest mag verlaten. In de eerste maand heeft hij voldoende aan moedermelk, maar daarna begint een fokker vaak met het bijvoeren. Hier gebruikt hij speciale puppy labrador voeding voor en dat kost geld. Verder krijgt een fokker ook te maken met kosten voor vaccinaties, ontwormen en chippen. Deze kosten zitten allemaal bij de prijs van een labrador pup in, waardoor je er indirect zelf voor betaalt.

  Vaccinaties

  Na zes weken wordt een labrador pup gevaccineerd tegen Parvo en hondenziekte. Een puppy krijgt zijn tweede vaccinatie als hij 8 of 9 weken oud is. Omdat de pup dan nog bij de fokker is, betaalt hij de kosten voor de eerste twee vaccinaties. Puppy’s hebben ook nog een derde en vierde vaccinatie nodig, deze volgen vaak na 12 weken en 6 tot 12 maanden. Aangezien je de pup dan al in huis hebt, zijn de kosten van deze vaccinaties voor eigen rekening.

  Ontworming

  Labrador pups moeten niet alleen beschermd worden tegen ziektes, maar ook tegen wormen. Zodra ze 2 weken oud zijn, moet een pup tweewekelijks ontwormd worden. Een betrouwbare fokker koopt hier tabletten of pasta voor en zorgt dat je pup dit op de juiste momenten krijgt. Doordat een pup tot 6 maanden regelmatig ontwormd moet worden, maak je zelf ook nog kosten. Ook voor volwassen labrador retrievers geldt dat het verstandig om ze elk jaar meerdere malen te ontwormen.

  Chippen

  In Nederland is het wettelijk verplicht om een hond te laten chippen en registreren. Doordat dit binnen 7 weken na de geboorte moet, is een fokker hier verantwoordelijk voor. Om ervoor te zorgen dat een hond goed gechipt wordt, laat hij dit aan een dierenarts over. Hier zijn logischerwijs kosten aan verbonden. Als je eenmaal een labrador pup in huis hebt, moet je deze binnen 14 dagen op je naam laten zetten. Dit kan makkelijk en snel via de portalen die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland hiervoor heeft aangewezen.

  Op deze afbeelding zie je de voorkant van het complete handboek voor de labardor retriever

  Hoe word ik het beste labrador-baasje?

  Dat lees je in Het Complete Handboek voor de Labrador van Jan Jacobs! Met ruim 25 jaar ervaring in het verzorgen en opvoeden van labrador retrievers is hij de aangewezen persoon om jou alles bij te brengen over dit hondenras.

  Koop je zijn e-book via de onderstaande knop? Dan profiteer je van 5 GRATIS bonussen!

  Koop Het Complete Handboek voor de Labrador

  Wat kost een labrador pup met stamboom?

  Wil je een labrador pup met stamboom kopen? Dan ben je vaak veel meer geld kwijt dan wanneer je voor een pup zonder stamboom kiest. De prijs wordt dan grotendeels bepaald door de lijn waaruit de labrador retriever puppy komt. Als de pup uit een lijn komt van prijswinnende honden, kost dit je simpelweg meer geld. Er wordt dan niet alleen naar de pup zelf gekeken, maar ook naar zijn (voor)ouders. Vandaar dat een labrador pup met stamboom al snel tussen de 1500 en 2000 euro kost. Wie liever niet zo veel geld uitgeeft aan een hond, kan een labrador zonder stamboom kopen.

  Bijkomende kosten labrador puppy

  Op deze afbeelding zie je een zwarte labrador puppy met strik

  Je weet nu ongeveer wat een labrador pup kost. Toch moet jij je niet blind staren op de prijs, want je krijgt ook nog te maken met bijkomende kosten. Zo kan het zijn dat je met je labrador pup nog naar de dierenarts moet om vaccinaties te halen. Daarnaast heb je voer en andere lekkernijen nodig voor je labrador puppy.

  Heb je nog niet eerder een hond gehad? Dan moet je ook nog allerlei andere spullen kopen. Als je de labrador pup in huis wilt houden, heb je bijvoorbeeld een bench nodig waarin de hond kan slapen. Daarnaast moet je een labrador riem kopen zodat je de hond uit kunt laten. Koop ook een aantal speeltjes voor je labrador puppy. Hij heeft in dat geval afleiding, waardoor de kans kleiner is dat hij zijn tandjes in je meubels, gordijnen of kleding zet.

  Bang dat je wat vergeet? Dan heb je vast en zeker iets aan de labrador puppy checklist die ik heb opgesteld. Hierin staat praktisch alles wat je nodig hebt, waardoor je labrador zich al snel thuis voelt.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *