Welke labrador riem koop ik?

Handige tips en tricks om de beste hondenriem voor een labrador te vinden

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Een hondenriem is één van de belangrijkste benodigdheden als je een labrador in huis hebt. Dankzij zo’n riem voorkom je namelijk dat je hond wegloopt als je hem uitlaat. Krijg je binnenkort een labrador pup in huis en zoek je nog een geschikte riem? Heeft de huidige riem het begeven? Of ben je gewoonweg niet tevreden over de riem die je nu gebruikt? Dan wordt het tijd om een (nieuwe) labrador riem te kopen.

Wanneer je op zoek gaat naar een labrador riem, ontdek je snel dat het aanbod ontzettend groot is. Dit maakt het niet makkelijker om een keuze te maken. Je kunt de eerste beste hondenriem kopen die je tegenkomt, maar dit is niet verstandig. Omdat labrador retrievers veel van elkaar kunnen verschillen, is niet iedere riem geschikt voor elke labrador. Om te voorkomen dat je de verkeerde keuze maakt, lees je hier waar je rekening mee moet houden bij een labrador hondenriem kopen.

  Labrador riem overzicht

  1Forme ergonomische hondenriem Met beveiliging tegen verstikking

  200 cm lang | Gemaakt van sterk nylon met grote dichtheid | Reflecterend | Gemakkelijk in gebruik | Ergonomische grip | Verkrijgbaar in verschillende lengtes

  Koop direct via

  Is een hondenriem verplicht?

  Op deze afbeelding zie je een witte labrador en een hondenriem voor een labrador

  Iedereen met een labrador heeft een hondenriem nodig. In de algemene plaatselijke verordening (APV) van nagenoeg elke Nederlandse gemeente staat namelijk dat honden binnen de bebouwde aangelijnd moeten zijn. Alleen op aangewezen losloopterreinen kun je je labrador los laten lopen. Buiten de bebouwde kom mag een hond vaak wel loslopen, tenzij anders is aangegeven.

  Laat jij je labrador in het buitengebied of op een daarvoor bestemd terrein loslopen? Dan ben je er als baasje verantwoordelijk voor dat je viervoeter geen schade aanricht of overlast veroorzaakt. Als je hond niet goed om kan gaan met andere honden of zelfs agressief is, kun je hem beter aangelijnd houden.

  De beste labrador riem bestaat niet

  Als je een labrador hebt, heb je ongetwijfeld het beste met hem voor. Vandaar dat je op zoek gaat naar de beste hondenriem voor een labrador retriever. Verwacht niet dat er direct een hondenriem naar boven komt als je hierop zoekt, want dat is niet het geval. Er is namelijk geen riem die geschikt is voor elke labrador. Iedere hond binnen dit ras is anders, waardoor het van je hond afhangt wat de beste riem is. Daarnaast heeft ieder labrador-baasje andere voorkeuren. Wil je de beste labrador riem kopen? Ga dan vooral zelf op onderzoek uit.

  Aandachtspunten bij een hondenriem kopen

  Omdat hondenriemen er in allerlei soorten, maten en kleuren zijn, vind je het misschien lastig om te bepalen wat de beste labrador riem is. Gelukkig zijn er een aantal aandachtspunten die het makkelijker maken om te bepalen of een riem geschikt is voor je viervoeter. De belangrijkste 5 staan hieronder op een rijtje.

  Lengte

  Bij het kopen van een riem voor je labrador let je allereerst op de lengte. Je kunt een korte, vaste lijn kopen, maar er zijn ook hondenriemen met een lengte van 5, 8 of zelfs 10 meter. Voor welke lengte je het beste kunt kiezen, hangt af van de activiteiten die je met je hond wilt ondernemen. Zoek je een geschikte riem om je labrador te trainen? Dan heeft een korte, vaste lijn de voorkeur. Als je een riem zoekt om je hond wat meer vrijheid te geven tijdens het wandelen, ga je voor een langere lijn.

  Maximaal toelaatbare gewicht

  Een tweede aandachtspunt bij een labrador kopen is het maximaal toelaatbare gewicht. Je wilt immers voorkomen dat de riem knapt of breekt als je labrador aan de riem trekt. Omdat een volwassen labrador meestal tussen de 25 en 35 kilo weegt, lijkt het je misschien een goed idee om direct een riem te kopen die hier geschikt voor is. Je kunt dan immers jaren vooruit. Toch raden wij je af om een riem op de groei te kopen. Koop liever eerst een korte, lichte riem. Dit loopt voor zowel jou als je labrador namelijk een stuk prettiger.

  Materiaal

  Wie een labrador hondenriem wil kopen, moet ook kijken naar het materiaal waarvan de riem gemaakt is. Als jij je al enigszins verdiept hebt in een hondenriem voor labrador retrievers, heb je misschien al wel ontdekt dat nylon en leer populaire materialen zijn. Een nylon hondenriem is licht, duurzaam en makkelijk schoon te maken. Bovendien zijn ze vaak in allerlei kleuren te koop en kosten ze relatief weinig. Een leren hondenriem is wat dat betreft een stuk duurder. Hier staat tegenover dat ze sterker zijn dan een nylon hondenriem. Controleer ook altijd even of de clip om de hondenriem aan de halsband te bevestigen stevig genoeg is. Dit verkleint namelijk de kans dat je labrador losbreekt.

  Op deze afbeelding zie je een zielige bruine labrador op de grond liggen met een hondenriem

  Uiterlijk

  Het uiterlijk is vaak het eerste waar mensen naar kijken als ze een nieuwe labrador riem zoeken. Houd je er niet van om met een opvallende riem over straat te lopen? Dan gaat je voorkeur waarschijnlijk uit naar een zwarte of bruine riem. Toch is een felgekleurde riem zo gek nog niet, want deze valt een stuk beter op in het donker. Je kunt overigens ook voor een reflecterende hondenriem kiezen. Zo’n riem is verkrijgbaar in allerlei kleuren, waaronder zwart en bruin.

  Ergonomie

  Omdat labrador retrievers energieke honden zijn, is het belangrijk dat ze voldoende beweging krijgen. Daarom loop je er misschien grote afstanden mee. Kies in dat geval voor een ergonomische hondenriem. Zo’n riem is vaak een stuk duurder dan andere hondenriemen, maar er zit ook een voordeel aan. Doordat deze riem lekker in je hand ligt, hoef je niet bang te zijn dat hij gaat irriteren wanneer je grote stukken met je labrador loopt.

  Vaste vs. flexibele hondenriem voor een labrador

  Op het gebied van hondenriemen wordt onderscheid gemaakt tussen vaste en flexibele lijnen. Een vaste lijn heeft een standaard lengte, terwijl je bij een flexibele lijn zelf de lengte bepaalt. Daarnaast zit er verschil in de manier van oprollen. Wil jij je labrador kort houden en gebruik je een vaste lijn? Dan moet je deze handmatig oprollen. Bij een rollijn gebeurt dit automatisch. Vandaar dat veel hondeneigenaren voor een Flexi rollijn kiezen.

  Ondanks dat een flexibele hondenriem de nodige voordelen met zich meebrengt, zitten er ook nadelen aan. Zo is het een stuk lastiger om contact te houden met je labrador. De kans is namelijk aanwezig dat hij een groot deel van de wandeling de maximale lengte van de rollijn benut. Daarbij komt dat labrador-baasjes hun hond vaak ‘binnenhengelen’ in plaats van terugroepen als zij een flexibele labrador riem gebruiken. Dit werkt weliswaar, maar je hond gaat hierdoor mogelijk minder goed op de basiscommando’s reageren.

  Wil je graag controle houden over je labrador tijdens een wandeling? Of zijn jij en je hond bezig met het oefenen van wandelen zonder trekken? Dan is het beter om een vaste lijn te gebruiken. Wanneer je viervoeter netjes naast je blijft lopen en het vrij makkelijk is om contact te maken, kun je de vaste lijn eventueel inruilen voor een flexibele lijn. Als de vaste lijn je bevalt, kun je ook een vaste lijn met meer lengte kopen. Op deze manier houd je contact met en controle over je hond, maar kun je hem net wat meer vrijheid geven tijdens het wandelen.

  Riem voor labrador pup

  Ben je op zoek naar een riem voor je labrador pup? Dan kun je het beste met een vaste lijn van 1 à 2 meter beginnen. Puppy’s hebben namelijk nog niet zoveel ruimte nodig tijdens een wandeling. Bovendien wil je een pup in de eerste fase van zijn leven allerlei dingen bijbrengen als je een rondje met hem loopt. Zo wil je hem leren dat hij niet aan de riem trekt, je aankijkt als je zijn naam roept en je gehoorzaamt wanneer je hem een commando geeft. Met een vaste lijn loopt hij in de buurt, waardoor het een stuk makkelijker is om contact te maken.

  Combineer een hondenriem met tuigje

  Op deze afbeelding zie je een blonde labrador met tuigje uitgelaten worden

  Veel labradors dragen een halsband. Wanneer dit ook voor die van jou geldt, bevestig je hier de riem aan als je met hem gaat wandelen. Als je labrador aan de riem trekt, kan het lastig zijn om hem onder controle te houden. Dit is zeker het geval bij een volwassen labrador, want zo’n hond weegt al snel 30 kilo.

  Om meer controle over je hond te krijgen tijdens het wandelen, kun je een hondenriem met een tuigje combineren. Als je een tuigje voor een labrador wilt gebruiken, moet je wel goed opletten welke je koopt. Tuigjes zijn er namelijk in allerlei soorten en maten. Niet ieder tuigje is even goed voor je hond. Reden genoeg om je hier eerst goed in te verdiepen. Zorg er bovendien voor dat je een tuigje in de juiste maat koopt. Als een tuigje te groot of te klein is, kan je labrador schuurplekken, irritaties en wondjes krijgen.

  Wat kost een labrador riem?

  Doordat iedere hondenriem anders is, verbaast het je waarschijnlijk niet dat ze ook in prijs van elkaar verschillen. Een riem voor een labrador retriever is al verkrijgbaar voor een paar euro, maar er zijn ook riemen waar je tientallen euro’s voor betaalt. Dit prijsverschil wordt vooral veroorzaakt door de aandachtspunten die eerder in deze tekst aan bod kwamen.

  Staar je overigens nooit blind op de prijs, want een goedkope labrador riem is vaak van (veel) mindere kwaliteit dan een duurder exemplaar. Kies je toch voor de goedkoopste hondenriem? Kijk er dan niet raar van op als je deze binnen de kortste keren moet vervangen. Hierdoor kun je onderaan de streep toch goedkoper uit zijn door direct voor een duurdere labrador riem te kopen.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *