Wat is het beste tuigje voor een labrador?

Een handige gids om een hondentuig te kopen!

Gemiddelde leestijd: 33 minuten

Wil je een tuigje voor je labrador kopen? Dan ontdek je al snel dat het aanbod nogal groot is. Koop er niet lukraak eentje, want ieder hondentuig is anders. Zo zit er verschil in de maat en kleur, maar ook in het soort tuig. Reden genoeg om je eerst wat meer in tuigjes te verdiepen voordat je er eentje koopt. Daarom heb ik deze handige gids voor je opgesteld. Ik sta sil bij de verschillende soorten tuigjes die er zijn, help je om de juiste maat te bepalen en leer je hoe jij je labrador aan een tuigje laat wennen.

    Tuigje vs. halsband

    In plaats van een labrador tuigje kun je ook een halsband gebruiken. Omdat deze goedkoper is dan een hondentuig, gaat je voorkeur hier misschien naar uit. Laat je alleen niet te veel leiden door de prijs, want een halsband kan fysieke ongemakken bij je hond veroorzaken. Dit kan gebeuren als je labrador aan de riem trekt, maar ook als je zelf een ruk aan de lijn geeft om je hond te corrigeren. Het hoeft niet eens een harde ruk te zijn, want ook een kleine, korte ruk kan al veel schade aanrichten.

    Mijn labrador Teddy met zijn tuigje

    De hals en nek van een hond zijn bijzonder kwetsbaar. In dit deel van zijn lichaam bevinden zich namelijk verschillende organen, spieren, wervels en zenuwen. Als jij of je hond (veel) aan de riem trekt, kan hij hier uiteindelijk een halshernia aan overhouden. Verder kan hij iets kneuzen of verrekken en kunnen de schildklier, lymfklieren en lymfebanen beschadigen. Ook is de kans groter dat je labrador artrose krijgt als je hem uitlaat aan zijn halsband.

    Draagt je labrador een tuigje? Dan is de kans op dergelijke fysieke ongemakken een stuk kleiner. Het tuig zit immers om zijn romp en niet om zijn hals. Het grote voordeel hiervan is dat de druk verdeeld wordt over een groter oppervlak als hij aan de riem trekt. Er kan weliswaar schade aan de rug ontstaan, maar deze kans is minimaal.

    Wat is het verschil tussen een labrador tuigje en harnas?

    Wie op zoek is naar het beste tuigje voor een labrador, komt waarschijnlijk ook hondenharnassen tegen tijdens zijn zoektocht. Je denkt misschien dat dit een ander hulpmiddel is dan een hondentuig, maar een harnas is een andere benaming voor een tuigje. Je bevestigt ze allebei om de borst en rug van je labrador, waardoor de druk verdeeld wordt als hij aan de riem trekt.

    Verschillende soorten labrador tuigjes

    Qua uiterlijk lijken hondentuigjes misschien veel op elkaar, maar ze verschillen wel degelijk. Ik raad je daarom niet aan het eerste beste labrador tuigje te kopen dat je tegenkomt. Doe je dit wel? Dan is de kans klein dat je het beste tuigje voor je labrador retriever vindt. Reden genoeg om je eerst in de verschillende soorten hondentuigen te verdiepen. Hieronder vertel ik je alles wat je hierover moet weten.

    Y-tuig

    Een Y-tuig is één van de populairste hondentuigjes Y-tuig. Dit komt vooral door zijn ergonomische pasvorm. De schouders van je labrador kunnen er vrij in bewegen. Hierdoor worden ze niet onnodig belast als je hond trekt tijdens het wandelen. In vergelijking met andere hondentuigjes heeft je labrador bovendien relatief veel bewegingsvrijheid als hij een Y-tuig draagt.

    Als je labrador een Y-tuig draagt, begrijp je direct waar de naam vandaan komt. Vanaf de buik loopt er eerst een rechte band over de borst omhoog, maar deze splitst zich vervolgens in twee schuine banden die naar de rechte band op de rug van je hond lopen. Laat je labrador maar eens gaan zitten als hij het hondentuigje draagt. Je ziet dan duidelijk de letter ‘Y’.

    AnnyX hondentuig bruin

    Optimale trekverdeling | Voor honden tot 38 kilo | Volledig gevoerd | Aanpasbaar in nek en bij borst | Borstomvang: 70 tot 86 cm | In meerdere maten en kleuren verkrijgbaar

    Koop direct via

    H-tuig

    Ben je op zoek naar een goedkoop labrador tuigje? Grote kans dat je bij een H-tuig (ook wel instaptuig genoemd) uitkomt. Bij dit tuigje loopt er zowel een band om de hals/nek als om de borst van je labrador. Deze twee banden zijn met elkaar verbonden door een band die over de rug en buik loopt. Een H-tuig is niet alleen goedkoop, maar kan bovendien op meerdere plekken versteld worden. Er zijn bovendien H-tuigjes te koop waarbij er twee banden om de borst lopen in plaats van eentje.

    In tegenstelling tot een Y-tuig kan er bij een H-tuig nog steeds druk ontstaan op de hals en nek van je labrador retriever. Bovendien zijn veel van deze hondentuigjes niet gevoerd, waardoor ze irritatie bij je hond kunnen veroorzaken. Doordat een H-tuig doorgaans flexibeler is dan een Y-tuig, is hij ook minder stabiel. Trekt je labrador aan de riem? Dan kan het H-tuig hierdoor verschuiven.

    H-tuig voor honden

    Instaptuig

    Naast een Y-tuig en H-tuig kun je ook nog een instaptuig kopen. In tegenstelling tot de voorgaande twee hondentuigjes moet je labrador hier met zijn poten instappen. Je kunt je hond aanleren dat hij zelf in het tuigje gaat staan of hem een handje helpen door zijn voorpoten een voor een op te tillen. Het grote voordeel van een instaptuigje is dat hij relatief goedkoop is.

    Voordat je een instaptuig voor je labrador koopt, moet je weten dat hier ook een aantal nadelen aan zitten. Zo laat de stabiliteit te wensen over, al zijn er ook tuigjes die nog minder goed blijven zitten. Heeft je labrador de neiging om te ontsnappen? Dan is dit geen geschikt tuigje. Bij een instaptuigje kan je hond zichzelf namelijk bevrijden door simpelweg recht achteruit te lopen. Als hij dit eenmaal in de gaten heeft, zal hij voortaan ongetwijfeld vaker proberen te ontsnappen tijdens het wandelen.

    Instaptuig voor honden

    Borsttuig

    Net als Y-tuigjes zijn ook borsttuigen populair onder baasjes. Dit komt vooral doordat je ze binnen een handomdraai aantrekt. Je steekt de kop van je hond erdoor en bevestigt vervolgens de band rondom zijn middel. Daarnaast is een borsttuig redelijk stabiel en betaal je er meestal niet de hoofdprijs voor.

    Nadeel van een borsttuig is dat je labrador er minder bewegingsvrijheid in heeft dan in sommige andere hondentuigjes. De horizontale band loopt namelijk over de schouders van je hond en dat kan het maken van bepaalde bewegingen bemoeilijken. Als je labrador aan de riem trekt, kan deze band bovendien druk uitoefenen op de luchtpijp van je labrador. Daarom zou ik zelf nooit een borsttuig voor mijn labrador kopen.

    Borsttuig voor honden

    Anti-trektuig

    Als je labrador veel trekt tijdens het lopen, kun je een anti-trektuig gebruiken. Er zijn tuigjes met een ring aan de voorkant, maar ook tuigjes die in de oksel van je hond snijdt als hij aan de lijn trekt. Hoewel zo’n tuigje het trekken misschien tegengaat, is het niet prettig voor je labrador. Het gebruik van anti-trektuigjes kan zelfs bijzonder pijnlijk zijn.

    Zelf ben ik geen voorstander van een anti-trektuigje, maar je kunt er een tijdje eentje gebruiken om je hond te leren dat hij niet aan de riem trekt. Kies in dat geval voor een hondentuigje met een ring aan de voorkant en niet voor een systeem dat in zijn oksels snijdt. Als je de riem aan de ring op de borst bevestigt, wordt het lichaam van je hond automatisch iets naar jou gedraaid als hij trekt. Hierdoor is het makkelijker om zijn aandacht te trekken. Toch is het diervriendelijker om je hond door middel van belonen te leren niet meer aan de riem te trekken.

    Anti-trektuig voor honden

    Beste tuigje voor ontsnappende labrador retriever

    Ondanks dat een tuigje vaak om meerdere delen van het lichaam van je labrador zit, slaagt hij er misschien toch in om er tijdens een wandeling uit te ontsnappen. Als je labrador basiscommando’s als ‘hier’ en ‘blijf’ kent, hoeft dit geen probleem te zijn. Hij komt dan misschien vanzelf weer naar je toe of wacht tot je bij hem bent. Helaas gebeurt dit niet altijd. Als je hond stress ervaart, neemt hij misschien de benen en dat kan grote gevolgen hebben.

    Is je labrador angstig of vindt hij bepaalde dingen spannend? Dan kan een tuigje waaruit hij niet kant ontsnappen handig zijn. Je komt in dat geval bij een anti-ontsnappingstuig – ook wel veiligheidstuig genoemd – uit. Zo’n tuigje bevestig je met een extra band om de taille van je labrador retriever, waardoor je voorkomt dat hij kan ontsnappen.

    Tuigje voor een labrador puppy kopen

    Omdat een labrador puppy nog niet veel weegt, merk je er waarschijnlijk weinig van als hij aan de riem trekt. Je kunt hem bovendien makkelijk meetrekken als hij ergens blijft staan om te snuffelen. Daarom laat jij je labrador in de eerste fase van zijn leven misschien uit aan een halsband. Toch is het beter om direct te beginnen met een tuigje. Door je hond hier op jonge leeftijd al aan te laten wennen, doet hij niet moeilijk als je hem een hondentuig aan wilt trekken voordat je naar buiten gaat. Dit kan wel gebeuren als je pas op latere leeftijd met een tuigje begint.

    Teddy met zijn tuigje aan tijdens een wandeling

    Wie direct met een tuigje wil beginnen, is ongetwijfeld benieuwd welk tuigje voor een labrador puppy het beste is. Ik raad je aan om een Y-tuigje voor een labrador puppy te kopen. De hals en nek van een pup zijn bijzonder kwetsbaar en je belast deze lichaamsdelen niet met zo’n hondentuig.

    Een labrador pup groeit in de eerste fase van zijn leven behoorlijk hard. Daarom wil je misschien een hondentuigje op de groei kopen. Doe dit niet, want je hond kan fysieke ongemakken krijgen als het tuigje niet de juiste maat heeft. Als je van pup af aan al een tuigje wilt gebruiken, ontkom je er vaak niet aan om meerdere hondentuigjes aan te schaffen. Koop altijd een verstelbaar tuigje voor je labrador, zodat je hem af kunt stellen op zijn lichaam.

    Welke maat tuigje koop je voor een labrador?

    Hondentuigjes zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Omdat veel van deze tuigjes verstelbaar zijn, denk je misschien dat het niet uitmaakt welke je koopt. Dit is een misvatting, want een tuigje moet je labrador als gegoten zitten. Een te groot of te klein tuigje kan namelijk tot lichamelijke problemen leiden.

    Om te bepalen welke maat tuigje je labrador moet hebben, meet je zijn borstomvang op. De borst van de meeste honden van dit ras heeft een omtrek tussen 70 en 90 centimeter. Dit komt vaak neer op een labrador harnas in maat M of L. Kies hier nooit standaard voor, want de maatvoering kan per merk verschillen. Bovendien verschillen volwassen labradors in gewicht van elkaar, waardoor sommige honden een tuigje in maat XL nodig hebben.

    Voor het opmeten van de borstomtrek van je labrador raad ik je aan een meetlint te gebruiken. Begin op de rug van je hond en trek het lint om zijn middel. Je weet zo snel wat de borstomtrek van je labrador is. Heb je geen meetlint in huis? Trek dan een touwtje rond de borst van je labrador en meet deze vervolgens op met een rolmaat. Je weet zo ook wat zijn borstomtrek is.

    Waar let je op bij het kopen van een tuigje voor je labrador?

    De maat is het belangrijkste aandachtspunt bij een labrador tuigje kopen, maar er zijn meer zaken waar je op moet letten. Hieronder heb ik er nog een aantal voor je op een rijtje gezet.

    Comfort

    Het spreekt voor zich dat een labrador harnas comfortabel moet zitten. Omdat een labrador retriever vrij groot en zwaar wordt, kun je het beste een hondentuigje met brede banden kopen. De druk wordt dan goed verdeeld over zijn lichaam, waardoor je hond niet snel pijn ervaart. Kies bij voorkeur ook voor een hondentuigje met verdikkingen op de drukpunten. Zo’n tuigje schuurt niet en gaat minder snel irriteren.

    Mijn AnnyX hondentuigje

    Pasvorm

    De pasvorm is ook een belangrijk aandachtspunt. In een tuigje met een goede pasvorm kan je labrador zijn voorpoten vrij bewegen. Bovendien is het niet de bedoeling dat je het hondentuigje tijdens het wandelen over zijn hoofd kunt trekken. Let er ook op dat een tuigje nergens knelt als je labrador hem draagt.

    Verstelbaarheid

    Omdat het belangrijk is dat een hondentuigje goed aansluit op het lichaam, raad ik je aan een verstelbaar tuigje voor je labrador te kopen. Dit is zeker verstandig als je hond nog niet is uitgegroeid. Je hoeft dan niet direct een nieuw hondentuig te kopen als je labrador groeit, want je kunt de banden iets ruimer maken. De meeste tuigjes kun je verstellen, maar de een heeft meer mogelijkheden dan de ander. Reden om hier goed op te letten als je het mij vraagt.

    Stabiliteit

    Een goed labrador tuigje blijft op zijn plek zitten tijdens het wandelen. Helaas gebeurt dit lang niet bij ieder tuigje. Zo zijn er bijvoorbeeld veel hondentuigjes die schuiven. Dit is niet prettig voor je hond en ook jij ondervindt er misschien hinder van. Daarom raad ik je aan een tuigje voor je labrador te kopen die goed op zijn plek blijft zitten.

    Teddy loopt met zijn hondentuig in het bos

    Gebruiksgemak

    Voordat je een labrador tuigje koopt, kijk je ook naar het gebruiksgemak. Je maakt er immers meermaals per dag gebruik van. Daarom is het makkelijk als dit je niet veel tijd en moeite kost. Een hondentuigje met twee sluitingen is dan ideaal. Je trekt dit tuigje over de kop van je labrador en klikt hem dicht aan beide zijden van zijn buik. Hierdoor hoeft je hond geen poot op te tillen, iets wat wel het geval is bij een instaptuig of hondentuigjes met slechts één sluiting.

    Materiaal

    Het materiaal is ook een belangrijk aandachtspunt als je op zoek bent naar het beste tuigje voor je labrador. Omdat een volgroeide hond van dit ras vaak meer dan 30 kilo weegt, moet het tuigje tegen een stootje kunnen. Je wilt namelijk niet dat hij direct scheurt als je labrador op een duif, konijn of kat af rent. Kijk ook goed naar de manier waarop sluitingen en ringen bevestigd zijn. Ze mogen namelijk niet op plekken zitten waar ze je labrador pijn kunnen bezorgen.

    Onderhoud

    Tot slot kijk je ook naar het onderhoud van een labrador harnas. Je hond draagt hem iedere keer dat je hem uitlaat, waardoor de kans groot is dat het tuigje vies wordt. De meeste tuigjes kun je wassen, maar ze zijn niet allemaal geschikt voor de wasmachine. Omdat het meer tijd kost om een hondentuigje met de hand schoon te maken, geef ik de voorkeur aan een harnas dat in de wasmachine kan. Twijfel je of je tuigje wasmachinebestendig is? Kijk dan op het label. Als hier niet op staat dat hij in de wasmachine kan, kun je dit beter niet doen.

    Teddy in zijn hondenharnas

    Hoe laat je een labrador aan een tuigje wennen?

    Of je nu vanaf dag één een tuigje gebruikt of hier pas op latere leeftijd mee begint, je labrador moet er altijd aan wennen. Weet je niet precies hoe je dit doet? Dan biedt het onderstaande stappenplan uitkomst. Dit is de perfecte manier om je labrador voor te bereiden op wandelingen met een hondentuigje aan.

    1. Laat je labrador het harnas ontdekken

      Het begint allemaal met het laten ontdekken van een hondentuigje. Leg hem op de grond neer en geef je labrador de gelegenheid om eraan te snuffelen. Pak het tuigje op en laat zien dat hij er niet bang voor hoeft te zijn. Gebruik bij voorkeur iets lekkers, zodat je labrador een positieve associatie krijgt met het tuigje. Beloon hem bijvoorbeeld elke keer als hij aan het hondentuig snuffelt.

    2. Trek het tuigje aan

      Als je labrador het tuigje ontdekt heeft, probeer je hem voorzichtig aan te trekken. Doe dit bij voorkeur in een rustige en vertrouwde omgeving, zoals de woonkamer. Trek het tuigje nooit in één keer volledig aan, maar doet dit stap voor stap. Na iedere stap beloon jij je hond, zodat hij het tuigje nog leuker gaat vinden.

    3. Laat je hond het tuigje enige tijd dragen

      Is het gelukt om je labrador het tuigje aan te trekken? Trek deze dan niet direct weer uit, maar laat je hond hem een tijdje dragen. Doe dit bij voorkeur in huis of in de tuin. Op deze manier went hij eraan om het hondentuig langere tijd aan te hebben. Als hij na verloop van tijd rustig gaat liggen, heeft je labrador er waarschijnlijk vrede mee om het harnas te dragen.

    4. Ga met hem wandelen

      Zodra je labrador aan het hondentuigje gewend is, kun je hem gebruiken tijdens de wandelingen. Wandel de eerste paar keer niet direct grote stukken, want je hond moet mogelijk ook nog wennen aan de plek waar de riem zit. Dit is zeker het geval als je de riem voorheen aan zijn halsband bevestigde. Heeft je labrador er geen erg meer in dat de riem aan het tuigje zit? Dan kun je de wandelingen steeds verder uitbouwen.

    Vergeet de riem niet

    Voor het uitlaten van je labrador heb je niet alleen een tuigje nodig, maar ook een riem. Als je deze aan het hondentuig vastmaakt, kan hij niet weglopen. Je bepaalt uiteraard helemaal zelf welke riem je gebruikt. De een loopt liever met een korte, vaste lijn, terwijl de ander de voorkeur geeft aan een rollijn.

    Wat is de beste riem voor een labrador?

    Heb je nog geen riem voor je labrador, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Dan raad ik je zeker aan om de onderstaande blog te lezen. Hierin help ik je namelijk om de beste riem voor je labrador retriever te vinden. Tevens vind je hier een handig overzicht met hondenriemen die geschikt zijn voor labrador retrievers.

    Vind de beste hondenriem voor je labrador

    Mijn eigen ervaringen met een labrador tuigje

    In de eerste maanden van zijn leven liet ik Teddy nog aan zijn halsband uit. Omdat hij toen nog niet veel woog, was hij makkelijk in bedwang te houden. Toen hij een maand of 9 was, werd dit steeds lastiger. Meneer begon meer en meer een eigen wil te ontwikkelen en had de neiging om op alles af te rennen wat bewoog. Omdat hij toen al behoorlijk sterk was, was het een uitdaging om hem in bedwang te houden. Dit resulteerde bovendien regelmatig in een kokhalzende hond. Om zowel hem als mijzelf te ontlasten, besloot ik dat het tijd werd voor een hondentuig.

    Teddy in zijn labrador tuigje

    Na enige research ontdekte ik dat een Y-tuig de beste keuze was. Een hond heeft hierin veel bewegingsvrijheid en dat vind ik belangrijk. Ik kwam dit anti-trektuig van Jake & Jacky tegen. Aangezien dit tuigje een borstclip heeft om het trekken te verminderen en Teddy nogal veel aan de riem trok, leek dit mij een prima eerste harnas. Teddy vond het alleen totaal niet prettig om aan de borstclip uitgelaten te worden, waardoor ik eigenlijk alleen de rugclip gebruikte. Door het trekken scheurde deze na een half jaartje los van het tuigje, waardoor ik een nieuwe kon kopen.

    Omdat ik mezelf een nieuwe miskoop wilde besparen, besloot ik nu wat meer tijd aan de zoektocht te besteden. Uiteindelijk kwam ik bij het hondentuig van AnnyX uit en ik besloot deze te kopen. Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds hartstikke blij met dit tuigje. Teddy heeft er veel bewegingsvrijheid in, hij zit comfortabel en verschuift niet snel. Bovendien kost het amper tijd om hem aan te trekken. Je steekt de kop van je hond erdoor, haalt het onderste deel tussen zijn voorpoten door en klikt tot slot de sluitingen aan beide zijkanten dicht. Ik kan je dit labrador tuigje dan ook van harte aanraden!


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *