Labrador gaat liggen bij het zien van een andere hond

dé echte reden waarom je hond dit doe en tips om dit gedrag af te leren

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Als je tijdens het uitlaten van je labrador een andere hond tegenkomt, kan je viervoeter plat op de grond gaan liggen. Dit is bijzonder frustrerend, zeker als je meerdere honden tegenkomt tijdens het rondje dat je loopt. Eén troost: je bent niet de enige bij wie dit voorkomt, want labrador gaat liggen bij het zien van een andere hond is een veelvoorkomend probleem.

Duikt je labrador gewillig naar de grond als hij een andere hond ziet? Dan moet je als baasje extra alert zijn. Je viervoeter kan namelijk ineens in de benen komen en een poging doen om op de andere hond af te rennen. Wanneer je niet goed oplet, kun je er zelf achteraan vliegen. Een volwassen labrador kan namelijk behoorlijk groot en sterk worden.

Omdat veel hondeneigenaren het als vervelend ervaren wanneer hun labrador gaat liggen bij het zien van een andere hond, staat dit onderwerp op deze pagina centraal. Je leest waarom je hond dit doet en er volgen een aantal handige tips om dit gedrag te doorbreken.

  Waarom gaat een labrador liggen bij het zien van een andere hond?

  Op deze afbeelding zie je een labrador die gefocust is op een andere hond

  Plat op de grond liggen bij het zien van een andere hond is voor labrador retrievers een overlevingsstrategie. Het gaat in dit geval niet om de strategieën fight (vechten), flight (vluchten) of fiddle about (extreme spanning), maar om de strategie freeze (bevriezen). Een labrador die deze strategie toepast, gaat plat op de grond liggen en is volledig gefocust op de andere hond. Als baasje moet je van goeden huize komen om je labrador dan nog in beweging te krijgen.

  Wanneer je labrador in de overlevingsstrategie freeze schiet, is dit een signaal dat de spanning voor hem te hoog is opgelopen. Je viervoeter denkt in dat geval niet meer na en handelt alleen nog maar op basis van zijn instinct. Aanspreken of afleiden heeft vaak al geen zin meer als je labrador gaat liggen bij het zien van een andere hond. Zelfs het gebruik van een ‘normale’ beloning zal in dit geval niet helpen om de focus van je labrador te weerleggen van de andere hond naar jou.

  Verwar plat op de grond liggen niet met de spelboog

  Veel hondeneigenaren denken dat een labrador gaat liggen bij het zien van een andere hond omdat hij wil spelen. Dit is een misverstand, want je hond doet dit omdat hij de situatie spannend vindt. Als je labrador aan een andere hond wil laten blijken dat hij wil spelen, doet hij dit door een zogeheten spelboog te vormen. Je labrador gaat dan weliswaar ook op de grond liggen, maar alleen met zijn voorpoten. Hij houdt zijn kont namelijk in de lucht. Het is belangrijk dat je het verschil kent tussen de spelboog en de freeze-houding. Dit kun je het beste ontdekken door naar de lichaamstaal van je labrador te kijken.

  Invloed van de freeze-houding op andere honden

  Wie denkt dat de freeze-houding alleen invloed heeft op zijn eigen labrador retriever, heeft het mis. De tegemoetkomende hond kan aan de lichaamstaal van je viervoeter namelijk aflezen dat hij gespannen is. Het gevolg hiervan is dat de andere hond ook spanning ervaart. Hoe dichter de honden bij elkaar komen, des te groter de spanning wordt. Als jullie elkaar passeren, kan dit uiteindelijk tot een explosieve uitbarsting leiden. Dit kan ervoor zorgen dat je labrador aan de riem trekt of uitvalt tegen de andere hond. Houd je labrador daarom altijd kort als hij bij het zien van een andere hond op de grond gaat liggen. Wanneer je dit niet doet, heeft hij de ruimte om de andere hond aan te vallen en dat kan vervelende gevolgen hebben.

  Tips om te voorkomen dat je labrador gaat liggen bij het zien van een andere hond

  Erger jij je ook elke keer weer groen en geel als je labrador gaat liggen bij het zien van een andere hond? Kom dan in actie. Dit doe je overigens niet alleen voor jezelf, maar ook voor je hond. Je labrador ervaart namelijk een stuk minder stress en spanning tijdens een wandeling als hij niet meer naar de grond duikt bij het zien van een andere hond. Om het lopen voor jullie allebei prettiger te maken, moet je het gedrag van je hond doorbreken.

  Als je niet langer wilt dat je labrador gaat liggen bij het zien van een andere hond, is het belangrijk dat je dit gedrag een stap voor bent. Je kunt namelijk weinig meer met je viervoeter beginnen als hij in de freeze-houding schiet. Om je te helpen het gedrag van je hond te doorbreken, staan hieronder drie handige tips op een rijtje.

  • Let op de lichaamstaal van je labrador
   Om het gedrag van je labrador een stap voor te zijn, moet je allereerst goed op zijn lichaamstaal letten. Wanneer hij specifiek gedrag vertoont voordat hij gaat liggen, kun je ingrijpen voordat hij in elkaar duikt. Wanneer je hierin slaagt, zal je hond minder gespannen zijn. Misschien duikt hij voortaan zelfs helemaal niet meer naar de grond als je tijdens het wandelen een andere hond tegenkomt.
  • Kijk naar de tegemoetkomende hond
   Wie niet langer wil dat zijn labrador gaat liggen bij het zien van een andere hond, moet niet alleen op zijn eigen viervoeter letten. Het is namelijk van belang dat je ook naar de hond kijkt die je tegenkomt. Zie je dat de tegemoetkomende hond gespannen is? Grote kans dat die van jou zich ook gespannen gaat voelen. In dat geval kun je beter omdraaien of een andere route kiezen. Je voorkomt op deze manier dat je labrador onnodig veel spanning opbouwt.
  Op deze afbeelding zie je een man labradors trainen
  • Probeer het gedrag om te buigen
   Ondanks dat het lastig is om contact te maken als je labrador gaat liggen bij het zien van een andere hond, is het verstandig om dit te blijven proberen. Neem bijvoorbeeld eens iets mee waarvan je weet dat je labrador er dol op is. Kies bij voorkeur voor iets met een sterke geur, zodat hij het snel ruikt. Lukt het je om de focus van de andere hond naar jou te weerleggen? Beloon hem hier dan uitbundig voor. Vervolgens is het een kwestie van doorzetten, want alleen dan lukt het je namelijk om te voorkomen dat je labrador gaat liggen bij het zien van een andere hond.

  Schakel professionele hulp in

  Heb je de bovenstaande drie tips toegepast, maar lukt het je niet om het gedrag van je labrador te doorbreken? Laat het er dan niet bij zitten. Wanneer je dit wel doet, kan je viervoeter nog (veel) meer spanning gaan ervaren als je een andere hond tegenkomt tijdens het wandelen. Het gevolg hiervan is dat hij hier ook steeds heftiger op kan reageren.

  Als het je zelf niet lukt om het gedrag van je hond te doorbreken, kun je professionele hulp inschakelen. Mogelijk kun je bij een hondenschool in de buurt een speciale gedragstraining volgen. Daarnaast zijn er allerlei hondengedragscoaches die je kunnen helpen om te voorkomen dat je labrador gaat liggen bij het zien van een andere hond.

  2 reacties op “Labrador gaat liggen bij het zien van een andere hond

  1. Heel herkenbaar dit bij onze labrador casper.. is een paar keer aangevallen door loslopende honden, als hij een hond niet kent zie ik aan hem dat hij wilt liggen dan zeg ik commando zit en blijf ( heb nog een golden retriever buddy van de zelfde drie maanden jonger dan casper) meestal lukt dit en lopen ze weg als de hond aan de overkant voorbij loopt… vaak zeg ik die ken je is het ook goed.. de grootste hekel hebben ze aan de honden die naar mijn honden zijn uitgevallen loslopende of lange lijn, vooral een border collie die altijd los loopt met een man in een invalidewagentje, het maakt niet uit welke commando ik ze ook geef als ze die man nog maar zie dan heb ik 2 honden met bananen in hun oren, dus de triggers probeer ik te vermijden… ik ga met plezier deze pagina’s lezen, Groetjes van casper en buddy en ikke, mirella

   1. Hoi Mirella,

    Leuk dat je reageert en fijn om te horen dat Teddy niet de enige is die dit gedrag vertoont. Ik probeer Teddy ook altijd te laten zitten als er een andere hond nadert, maar hij duikt vaak direct al naar de grond en dan is het wachten tot hij op de andere hond af wil. Geen agressief gedrag gelukkig, maar speelsheid. Bij andere honden die weleens agressief zijn uitgevallen naar Teddy vertoont hij dit gedrag juist niet, maar blijft hij staan en gaat hij blaffen. Veel leesplezier gewenst en ik hoop dat je wat hebt aan de teksten!

    Groetjes van Bas en een pootje van Teddy

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *