Labrador gaat liggen bij het zien van een andere hond

Waarom doet hij dit en wat kun je ertegen doen?

Gemiddelde leestijd: 17 minuten

Gaat je labrador op de grond liggen als je tijdens het wandelen een andere hond tegenkomt? Dan kan dit behoorlijk frustrerend zijn, zeker als je meerdere honden tegenkomt. Eén troost: je bent niet de enige die hiermee te maken heeft, want mijn labrador Teddy gaat ook liggen bij het zien van een andere hond.

Als je labrador gewillig naar de grond duikt als hij een andere hond ziet, moet je als baasje extra alert zijn. De kans is immers groot dat je viervoeter overeind schiet als de ander hond binnen bereik is. Let je niet goed op? Dan kan het je de grootst mogelijke moeite kosten om je labrador in bedwang te houden. Niet gek, want een volwassen hond van dit ras is vaak behoorlijk groot en sterk.

Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy in het gras liggen

Ik kan me goed voorstellen dat je het vervelend vindt als je labrador op de grond gaat liggen bij het zien van een andere hond. Bij mij was dit niet anders, want mijn labrador Teddy kon er ook wat van. Inmiddels doet hij het gelukkig steeds minder, maar bij bepaalde honden vertoont hij dit gedrag nog steeds. Op deze pagina vertel ik je niet alleen hoe ik te werk ben gegaan, maar ook waarom je labrador gaat liggen bij het zien van een ander hond. Daarnaast geef ik je tips om dit gedrag in de toekomst te voorkomen.

    Waarom gaat een labrador liggen bij het zien van een andere hond?

    Je labrador gaat op de grond liggen bij het zien van een andere hond omdat dit voor hem een overlevingsstrategie is. In hondentaal staat dit ook wel bekend als de freeze-houding. Je labrador ‘bevriest’ als het ware, want hij gaat op de grond liggen en heeft alleen nog maar aandacht voor de andere hond.

    Als je labrador in deze overlevingsstrategie schiet, is dit een signaal dat de spanning voor hem te hoog is opgelopen. Hij denkt dan niet meer na en handelt alleen nog maar op basis van zijn instinct. Uit ervaring weet ik dat aanspreken of afleiden in dat geval vaak zinloos is. Zelfs met een beloning is de kans klein dat je labrador de focus weerlegt van de andere hond naar jou.

    Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy op de straat liggen omdat hij een andere hond ziet

    Verwar de freeze niet met de spelboog

    Veel baasjes denken dat speels gedrag de reden is dat hun labrador gaat liggen bij het zien van een andere hond. Zelf dacht ik dit in het begin ook, maar inmiddels weet ik wel beter. Je hond vertoont dit gedrag omdat hij het spannend vindt om een andere hond tegen te komen. Als reactie hierop gaat hij plat op de grond liggen. Hiermee wil hij eigenlijk aangeven dat de spanning hem te veel wordt.

    Wil je labrador aan een andere hond laten blijken dat hij wil spelen? Dan doet hij dit door een zogeheten spelboog te vormen. Je labrador gaat dan ook op de grond liggen, maar zakt alleen door zijn voorpoten. Zijn kont blijft in de lucht. Het verschil tussen beide houdingen kun je vaak zien door goed naar de lichaamstaal van je labrador te kijken.

    Invloed van de freeze-houding op andere honden

    Als je denkt dat de freeze-houding alleen invloed heeft op je eigen labrador retriever, heb je het mis. Een tegemoetkomende hond kan aan de lichaamstaal van je viervoeter namelijk aflezen dat hij gespannen is. Het gevolg hiervan is dat de andere hond ook spanning ervaart. Hoe dichter de honden bij elkaar komen, hoe groter de spanning wordt.

    Op het moment dat je een andere hond passeert, kan de opgebouwde spanning tot een ‘uitbarsting’ leiden. Je labrador schiet ineens overeind en trekt aan de riem in een poging om bij de andere hond te komen. Ik raad je dan ook aan om je labrador kort te houden als hij bij het zien van een andere hond op de grond gaat liggen. Doe je dit niet? Dan valt hij de andere hond mogelijk aan en dat kan vervelende gevolgen hebben.

    Op deze afbeelding zie je Teddy in een losloopgebied lopen

    Tips om te voorkomen dat je labrador gaat liggen bij het zien van een andere hond

    Erger jij je (net als ik) ook elke keer weer groen en geel als je labrador gaat liggen bij het zien van een andere hond? Kom dan in actie. Dit doe je overigens niet alleen voor jezelf, maar ook voor je hond. Je labrador ervaart namelijk een stuk minder stress en spanning tijdens een wandeling als hij niet meer naar de grond duikt bij het zien van een andere hond. Om het lopen voor jullie allebei prettiger te maken, moet je dit gedrag van je hond doorbreken.

    Als je niet langer wilt dat je labrador gaat liggen bij het zien van een andere hond, is het belangrijk dat je dit gedrag een stap voor bent. Uit eigen ervaring weet ik dat je weinig meer met je hond kunt beginnen als hij in de freeze-houding schiet. Om je te helpen dit gedrag van je hond te doorbreken, heb ik hieronder drie praktische tips op een rijtje gezet.

    • Let op de lichaamstaal van je labrador
      Om te voorkomen dat je labrador gaat liggen bij het zien van een andere hond, moet je goed op zijn lichaamstaal letten. Veel honden vertonen namelijk specifiek gedrag voordat ze in elkaar duiken. Zie je in de verte een hond aankomen en is je hond hier al volledig op gefocust? Probeer hem dan af te leiden met iets lekkers, draai om of neem een andere route.
    • Kijk naar de tegemoetkomende hond
      Wie niet langer wil dat zijn labrador gaat liggen bij het zien van een andere hond, moet niet alleen op zijn eigen viervoeter letten. Het is namelijk van belang dat je ook naar de hond kijkt die je tegemoet komt lopen. Ziet deze hond er gespannen uit? Grote kans dat jouw labrador deze spanning ook gaat voelen. In dat geval kun je beter omdraaien of een andere route kiezen. Je voorkomt op deze manier dat je labrador onnodig veel spanning opbouwt.
    • Probeer het gedrag om te buigen
      Ondanks dat het lastig is om contact te maken als je labrador gaat liggen bij het zien van een andere hond, is het verstandig om dit te blijven proberen. Neem bijvoorbeeld eens iets mee waarvan je weet dat je labrador er dol op is. Kies bij voorkeur voor iets met een sterke geur, zoals leverworst of knakworst. Lukt het je om de focus van de andere hond naar jou te weerleggen? Beloon hem dan goed, zowel met iets lekkers als met je stem. Vervolgens is het een kwestie van doorzetten en consequent zijn. Hopelijk helpt dit je om te voorkomen dat je labrador gaat liggen bij het zien van een andere hond.
    Op deze afbeelding zie je Teddy die in de verte een andere hond ziet

    Schakel hulp in

    Heb je de bovenstaande tips toegepast, maar lukt het je niet om het gedrag van je labrador te doorbreken? Laat het er dan niet bij zitten, want dan gaat je hond misschien nog veel meer spanning ervaren als je een andere hond tegenkomt tijdens het wandelen. Het gevolg hiervan is dat hij hier ook steeds heftiger op kan reageren en daar ondervind jij ook de consequenties van.

    Als het je zelf niet lukt om het gedrag van je hond te doorbreken, adviseer ik je om professionele hulp in te schakelen. Mogelijk kun je bij een hondenschool in de buurt een speciale gedragstraining volgen. Je kunt eventueel ook een hondengedragscoach inschakelen. Doordat zo’n iemand verstand heeft van hondengerag, kan hij je vast en zeker helpen om te voorkomen dat je labrador op de grond gaat liggen bij het zien van een andere hond.

    Mijn ervaring met een labrador die op de grond gaat liggen bij het zien van een andere hond

    Eerder in deze tekst vertelde ik je al dat mijn labrador Teddy soms ook gaat liggen bij het zien van een andere hond. Als pup liep hij juist vrolijk kwispelend op andere honden af, maar dit veranderde toen hij ongeveer zes maanden oud was. Toen hij dit gedrag eenmaal één keer had vertoond, deed hij het praktisch elke keer. Ik vond het bijzonder frustrerend, vooral ook omdat ik niet precies wist wanneer hij overeind zou schieten.

    Teddy gaat nog steeds liggen bij het zien van een andere hond, maar gelukkig doet hij dit wel veel minder vaak. Ik dacht eerst misschien dat het aan bepaalde honden lag, maar hij vertoont dit gedrag bij verschillende honden en op verschillende momenten. Dit maakt het lastig om hem te ‘peilen’. Daarom kies ik er soms bewust voor om aan de andere kant van de weg te gaan lopen of een andere route te nemen.

    Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om andere honden te ontwijken en bovendien wil ik dit ook niet. Ik vind het namelijk belangrijk dat Teddy er ook mee om leert gaan, want het gaat waarschijnlijk nog vaak genoeg gebeuren. Daarom laat ik hem meestal zijn gang gaan als hij in elkaar duikt. Ik probeer hem in ieder geval niet mee te trekken, want dat heeft geen enkele zin. Wel houd ik Teddy kort, zodat hij niet in de buurt van de andere hond komt.

    Zodra Teddy overeind schiet, probeer ik de wandeling te vervolgen en doe dan net alsof er niets gebeurd is. In het begin was dit een uitdaging, maar ik merk nu dat het steeds iets beter gaat. Als hij zich snel weer op mij focust, beloon ik hem meestal met iets lekkers en met mijn stem. Blijft hij gefixeerd op de andere hond? Dan verhef ik soms mijn stem. Teddy weet dan dat hij iets verkeerd doet en loopt vaak weer in voorwaartse richting.

    Blijf op de hoogte van alles over labradors!

    Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.

    Veelgestelde vragen over honden die op de grond gaan liggen bij het zien van een andere hond

    Wat is de freeze-houding?

    De freeze-houding is een overlevingsstrategie voor honden. Ze handelen dan op basis van hun instinct, omdat de spanning ze in bepaalde situaties te veel wordt. Op de grond gaan liggen bij het zien van een andere hond is een voorbeeld van de freeze-houding.

    Kan op de grond liggen een teken van onderdanigheid zijn?

    Ja, je labrador kan aan een andere hond laten zien dat hij onderdanig is door op de grond te gaan liggen. Hij maakt op deze manier duidelijk dat hij geen bedreiging vormt.

    Kan een hond op de grond gaan liggen uit angst?

    Ja, een hond kan uit angst op de grond gaan liggen als hij een andere hond ziet. Hij gaat in dat geval liggen om een conflict te vermijden.

    Hoe kan ik bepalen of mijn labrador ontspannen is als hij op de grond gaat liggen?

    Door naar zijn lichaamstaal te kijken. Als je labrador ontspannen is, staan zijn oren naar voren en heeft zijn staart een ontspannen houding.

    Is de leeftijd van invloed op de grond liggen?

    Het kan zijn dat je labrador minder snel op de grond gaat liggen bij het zien van een andere hond als hij ouder wordt. Oudere honden hebben meer ‘ervaring’ op dit gebied, waardoor ze weten hoe ze zich in dergelijke situaties moeten gedragen.

    Hoe voorkom ik dat mijn labrador op de grond gaat liggen als hij een andere hond ziet?

    Om te beginnen moet je de lichaamstaal van je labrador goed in de gaten houden. Als je ziet dat hij gespannen is, probeer je hem te ontspannen. Dit kan door hem af te leiden, maar ook door een andere route te kiezen.


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    2 reacties op “Labrador gaat liggen bij het zien van een andere hond

    1. Heel herkenbaar dit bij onze labrador casper.. is een paar keer aangevallen door loslopende honden, als hij een hond niet kent zie ik aan hem dat hij wilt liggen dan zeg ik commando zit en blijf ( heb nog een golden retriever buddy van de zelfde drie maanden jonger dan casper) meestal lukt dit en lopen ze weg als de hond aan de overkant voorbij loopt… vaak zeg ik die ken je is het ook goed.. de grootste hekel hebben ze aan de honden die naar mijn honden zijn uitgevallen loslopende of lange lijn, vooral een border collie die altijd los loopt met een man in een invalidewagentje, het maakt niet uit welke commando ik ze ook geef als ze die man nog maar zie dan heb ik 2 honden met bananen in hun oren, dus de triggers probeer ik te vermijden… ik ga met plezier deze pagina’s lezen, Groetjes van casper en buddy en ikke, mirella

      1. Hoi Mirella,

        Leuk dat je reageert en fijn om te horen dat Teddy niet de enige is die dit gedrag vertoont. Ik probeer Teddy ook altijd te laten zitten als er een andere hond nadert, maar hij duikt vaak direct al naar de grond en dan is het wachten tot hij op de andere hond af wil. Geen agressief gedrag gelukkig, maar speelsheid. Bij andere honden die weleens agressief zijn uitgevallen naar Teddy vertoont hij dit gedrag juist niet, maar blijft hij staan en gaat hij blaffen. Veel leesplezier gewenst en ik hoop dat je wat hebt aan de teksten!

        Groetjes van Bas en een pootje van Teddy

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *