Als labrador-baasje heb je ongetwijfeld het beste voor met je viervoeter. Daarom wil je misschien een labrador verzekering afsluiten. De kans bestaat alleen dat je twijfelt of je zo’n verzekering nodig hebt. Je kunt je labrador hiermee weliswaar de juiste zorg bieden als hij zorg nodig heeft, maar een hondenverzekering is niet bepaald goedkoop.
Weet je niet goed wat je moet doen? Lees dan vooral verder, want in deze tekst vertel ik je alles wat je moet weten over een labrador verzekering. Je leest onder meer waarom een huisdierverzekering handig is en wat er vergoed wordt. Daarnaast besteed ik aandacht aan de voor- en nadelen en de kosten van een huisdierenverzekering. Hopelijk helpt dit je uiteindelijk om te bepalen of je wel of geen verzekering voor je labrador retriever nodig hebt.
Inhoudsopgave
Waarom een labrador verzekering?
Sommige labrador-baasjes gaan alleen met hun hond naar de dierenarts als dit echt nodig is, bijvoorbeeld voor een vaccinatie. Heeft je labrador ergens last van? Dan raad ik je ook aan om met hem naar de dierenarts te gaan. Een dierenarts kan hem onderzoeken en je vertellen wat je moet doen of je een medicijn voorschrijven.
Een bezoekje aan de dierenarts is niet goedkoop. Ondanks dat je er soms maar een paar minuten binnen bent, betaal je al snel een hoog bedrag voor een consult. Moet je labrador een behandeling ondergaan of heeft hij een medicijn nodig? Dan vallen de kosten nog hoger uit. Wie wil voorkomen dat hij zelf opdraait voor alle kosten, sluit een labrador verzekering af.
Met een labrador verzekering worden de zorgkosten die je voor je hond maakt (deels) vergoed. Vandaar dat een huisdierverzekering redelijk vergelijkbaar is met een zorgverzekering die mensen afsluiten. Deze verzekering vergoedt immers ook (een deel van) de kosten die wij maken voor zorg.
Hondenverzekering is niet verplicht
Voordat je een verzekering voor je labrador afsluit, ben je vast benieuwd of dit verplicht is. Dit is in Nederland niet het geval. Vandaar dat er hier (nog) maar weinig huisdieren verzekerd zijn. In 2020 had slechts 4 procent van de Nederlanders met een hond of kat een verzekering voor zijn huisdier afgesloten.
Andere landen zijn op het gebied van huisdierverzekeringen een stuk verder dan Nederland. In het Verenigd Koninkrijk is ongeveer 20 procent van de honden en katten verzekerd en in Scandinavië is dit zelfs 75 procent, zo blijkt uit dit nieuwsbericht uit begin 2020.
Wat wordt er vergoed?
Sommige mensen denken dat een labrador verzekering alle kosten dekt als een hond zorg nodig heeft, maar dat is niet het geval. Er zijn namelijk bepaalde zaken die buiten de dekking van een hondenverzekering vallen.
Wat er wel en niet vergoed wordt, verschilt vaak per verzekeraar. Bij de meeste verzekeraars kun je vandaag de dag verschillende verzekeringen voor je labrador afsluiten. Bij Figo Pet is dit ook het geval. Hier kies je grotendeels zelf hoe jouw labrador verzekering eruitziet. Je keuzes zijn niet van invloed op het pakket, want je krijgt hier standaard het meest complete pakket als je er een verzekering voor je labrador afsluit.
Aanvullende verzekeringen voor je labrador
Heb je een huisdierverzekering gevonden, maar vind je dat de standaarddekking niet uitgebreid genoeg is? Geen probleem, want bij de meeste verzekeraars kun je aanvullende verzekeringen voor je labrador afsluiten.Hieronder heb ik de aanvullende verzekeringen die je bij Figo Pet af kunt sluiten, op een rijtje gezet.
- Castratie en sterilisatie
De kosten voor preventieve castratie en sterilisatie worden vergoed tot maximaal 350 euro. - Gebit
De kosten voor medisch noodzakelijke onderzoeken of behandelingen van het gebit worden vergoed tot maxmiaal 500 euro per jaar. - Reis
De medisch noodzakelijke kosten door ziekte, klachten of e ongeval in het buitenland worden vergoed tot maximaal 1000 euro per jaar.
Voor- en nadelen van een huisdierverzekering
Je weet inmiddels al aardig wat over een labrador verzekering. Toch heb je misschien nog je twijfels. Daarom wil je mogelijk weten wat de voor- en nadelen van een huisdierverzekering zijn. Om het jou makkelijk te maken, heb ik ze hieronder voor je uitgelicht.
Voordelen
- Groot deel van de kosten die je maakt voor medische zorg voor je labrador worden vergoed.
- Je hoeft niet bang te zijn voor torenhoge kosten, want je draagt iedere maand premie af.
- Je bepaalt (grotendeels) zelf hoe je je labrador verzekert.
- Je bent verzekerd van goede zorg voor je labrador retriever.
Nadelen
- Je betaalt voor iets waar je mogelijk weinig tot geen gebruik van maakt.
- Niet alle zorg wordt (volledig) vergoed.
- Er geldt een maximale vergoeding per jaar
- Je kunt te maken krijgen met wachttijd, waardoor je labrador niet direct verzekerd is.
Wat kost een labrador verzekering?
Wanneer je een labrador verzekering afsluit, betaal je hier premie voor. Bij de meeste verzekeraars draag je iedere maand premie af. Hoeveel je precies betaalt, is helaas niet op voorhand te zeggen. De premie hangt namelijk af van een aantal factoren.
Een eerste factor die meespeelt in de prijs is de dekking van een labrador verzekering. Bij de meeste verzekeraars kun je uit verschillende pakketten kiezen of je huisdierverzekering zelf samenstellen. Het gevolg hiervan is dat de ene verzekering uitgebreider is dan de andere. Hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie die je betaalt voor een labrador verzekering.
Naast het pakket speelt ook de verzekeraar waarbij je de verzekering afsluit een rol in de prijs. Een verzekering voor je labrador kost namelijk niet overal evenveel. Sterker nog, er kan zelfs een behoorlijk verschil zitten in de premie van een huisdierverzekering. Ga daarom niet over één nacht ijs, maar neem de tijd om de beste labrador verzekering te vinden.
Tips hondenverzekering afsluiten
Ben je overtuigd van de voordelen? Dan wil je misschien ook wel een verzekering voor je labrador afsluiten. Als je voor het eerst een hond gaat verzekeren, kun je hier mogelijk nog wel wat hulp bij gebruiken. De onderstaande 7 tips komen in dat geval van pas.
1. Kijk bij welke dierenarts(en) je terecht kunt
Als je een huisdierverzekering hebt afgesloten, denk je misschien dat je bij iedere dierenarts terecht kunt. Helaas is dit niet het geval, want er is niet altijd sprake van vrije dierenartsenkeuze. Omdat het niet wenselijk is om eerst een grote afstand af te leggen voordat je bij een dierenarts bent waarbij de kosten vergoed worden, besteed je hier aandacht aan. Je voorkomt zo dat je met je labrador niet bij de dichtstbijzijnde dierenarts terecht kunt.
2. Let op de manier van declareren
Is je labrador behandeld bij de dierenarts of heb je medicijnen voorgeschreven gekregen? Dan betaal je de kosten vaak eerst zelf. De rekening dien je vervolgens in bij je verzekeraar. Voordat je een labrador verzekering afsluit, is het verstandig om te kijken hoe het declareren precies werkt. Kies bij voorkeur voor een verzekeraar waarbij je online declaraties in kunt dienen. Declareren kost je dan maar weinig tijd en moeite en bovendien krijg je het geld vaak snel uitgekeerd.
3. Bekijk het eigen risico
Verzekeraars die een huisdierverzekering aanbieden, werken eigenlijk altijd met een verplichte eigen bijdrage. Vaak is deze bijdrage variabel per pakket of per behandeling of dienst. De hoogte hiervan verschilt meestal per verzekeraar, waardoor het verstandig is om een blik te werpen op de hoogte van het eigen risico. Sommige verzekeraars werken daarnaast met een vrijwillig eigen risico. Je draait zelf op voor een groter deel van de zorgkosten als je hiervoor kiest, maar je krijgt korting op de premie van je labrador verzekering.
4. Houd rekening met wachttijd
Sluit je een huisdierverzekering af voor je labrador retriever? Dan denk je misschien dat je hond direct verzekerd is nadat je de verzekering afsluit. Helaas is dit niet altijd het geval, want je kunt te maken krijgen met wachttijd. Bij de meeste verzekeraars is de wachttijd 30 dagen. De verzekering voor je labrador loopt dan weliswaar al, maar in deze periode is je hond nog niet verzekerd. Maak je toch kosten gedurende de wachttijd? Dan draai je hier zelf voor op.
5. Maak een vergelijking
Wie zijn labrador wil verzekeren, kan bij een groot aantal verzekeraars terecht. Je kunt ervoor kiezen om een verzekering voor je hond af te sluiten bij de eerste beste verzekeraar die je tegenkomt, maar dit is niet altijd de beste keuze. Vergelijk labrador verzekeringen liever eerst met elkaar voordat je een keuze maakt. Als je deze aanpak hanteert, is de kans namelijk een stuk groter dat je de beste verzekering voor je labrador vindt.
6. Weeg zorgkosten en premie tegen elkaar af
Omdat je niet verplicht bent om je hond te verzekeren, sluit lang niet ieder baasje een labrador verzekering af. Dit komt vooral doordat een hondenverzekering geld kost. Toch kun je ook veel geld besparen door zo’n verzekering af te sluiten. Schrijf een hondenverzekering daarom nooit direct af, maar weeg de zorgkosten en premie tegen elkaar af. Als je labrador veel zorg nodig heeft, kun je onderaan de streep (veel) goedkoper uit zijn met een huisdierverzekering. De kosten worden dan immers gedeeltelijk vergoed, waardoor je zelf maar een relatief klein deel betaalt.
7. Lees de voorwaarden goed door
Bij het afsluiten van een labrador verzekering kijken veel baasjes vooral naar de premie. Logisch, want je wilt niet onnodig veel betalen voor een hondenverzekering. Laat je alleen niet te veel leiden door de prijs, maar kijk ook goed naar de voorwaarden van de verzekering voor je labrador. Je wilt immers niet dat je toch zelf opdraait voor een (groot) deel van de kosten als je met je hond naar de dierenarts moet.
Wat is de beste labrador verzekering?
Wil je je labrador verzekeren? Dan ga je uiteraard op zoek naar de beste labrador verzekering. Omdat iedereen zo zijn eigen wensen heeft, is het wat lastig om te bepalen wat voor jou de beste hondenverzekering is. Dit verschilt namelijk per persoon en per hond.
Wie de beste verzekering voor een labrador wil vinden, doet er goed aan hier wat tijd voor uit te trekken. Er zijn namelijk verschillende verzekeraars waarbij je een labrador verzekering af kunt sluiten. Wanneer je te snel een keuze maakt, is de kans klein dat je de beste labrador verzekering afsluit.
Voordat je op zoek gaat naar een hondenverzekering, is het verstandig om te bepalen hoe je je labrador wilt verzekeren. Als je dit weet, kun je op zoek gaan naar de verzekering die hier het beste bij aansluit. Maak hiervoor een vergelijking. Wanneer je voor deze aanpak kiest, duurt het waarschijnlijk niet lang voordat je de beste labrador verzekering gevonden hebt.
Stappenplan labrador verzekering afsluiten
Wil je een verzekering voor je labrador afsluiten? Dan is de kans aanwezig dat je bij Figo Pet uitkomt. Deze verzekeraar richt zich immers specifiek op het verzekeren van huisdieren. Het afsluiten van een hondenverzekering bij deze verzekeraar kost je amper tijd en moeite, want je regelt dit online. In het onderstaande stappenplan laat ik je zien hoe dit in zijn werk gaat.
- Vul algemene gegevens in
Een verzekeraar wil eerst weten hoe je huisdier heet, om welk dier het gaat en wat jouw e-mailadres is. Vervolgens vragen ze je naar het ras van je hond, zijn geboortedatum en de postcode waarop hij ingeschreven staat.
- Kies een vergoedingspercentage
Om te beginnen vraagt Figo Pet je hoeveel procent van dierenartsrekening door hen betaald moet worden. Je kunt kiezen uit 50, 70 of 90%. Bij een factuur van 600 euro en een vergoedingspercentage van 50% betaal je 300 euro zelf en wordt 300 euro vergoed door je verzekeraar.
- Kies de jaarlijkse uitkering
Hiermee bepaal je hoeveel Figo Pet je per verzekeringsjaar maximaal terugbetaalt. Je kunt kiezen uit 3000 euro, 6000 euro of een onbeperkt bedrag.
- Denk na over het eigen risico
Voor een labrador verzekering geldt geen verplicht eigen risico, maar je kunt wel voor een eigen risico kiezen. Bij Figo Pet heb je keuze uit 100, 250 of 500 euro eigen risico. Je premie daalt als je voor een lager eigen risico kiest, maar je betaalt het eerste deel van de zorgkosten zelf tot het eigen risico ‘op’ is. Wil je liever geen eigen risico? Laat dit dan op 0 euro staan.
- Kies aanvullende verzeringen
Je kunt de basisdekking van een labrador verzekering uitbreiden met één of meer aanvullende verzekeringen. Zo kun je bij Figo Pet bijvoorbeeld kiezen voor de aanvullende dekkingen ‘Castratie en sterilisatie’, ‘Gebit’ en ‘Reis’. Let op: de premie stijgt als je aanvullende verzekeringen toevoegt.
- Kies je betaalvoorkeur
Wie een verzekering voor zijn labrador afsluit, betaalt hier premie voor. Wanneer je deze premie betaalt, bepaal je grotendeels zelf. Je kunt voor een maandelijkse betaling kiezen, maar ook eenmaal per jaar betalen. Het voordeel van deze laatste optie is dat je korting krijgt op de premie.
- Bekijk de premie
Als je de stappen hierboven doorlopen hebt, zie je direct hoeveel premie je betaalt voor een labrador verzekering.
- Vraag de verzekering aan
Staat de premie je aan? Dan kun je direct een labrador verzekering aanvragen. Desgewenst kun je er ook nog voor kiezen om eerst een offerte in je mailbox te ontvangen.
Veelgestelde vragen over hondenverzekeringen
Een hondenverzekering is niets meer dan een verzekering voor je hond. Het is vergelijkbaar met een zorgverzekering voor mensen. Als je labrador zorg nodig heeft, worden de kosten hiervan (deels) vergoed door je verzekeraar als je een hondenverzekering hebt.
Nee, het is in Nederland niet verplicht om een verzekering voor je labrador af te sluiten. Het kan wel handig zijn om een hondenverzekering af te sluiten, want je voorkomt zo dat je zelf opdraait voor alle kosten als je labrador zorg nodig heeft.
Dierenartsbezoeken, (speciale) behandelingen, operaties, medicatie, onderzoeken en preventieve zorg vallen vaak binnen een hondenverzekering. De dekking kan per verzekeraar verschillen, waardoor het verstandig is om een vergelijking te maken.
Figo Pet, Univé, OHRA, PetSecur en Aegon zijn voorbeelden van verzekeraars waarbij je een verzekering voor je labrador af kunt sluiten.
Het grootste voordeel van een hondenverzekering is dat de kosten voor medische zorg voor je labrador (grotendeels) vergoed worden. Hierdoor hoef je niet bang te zijn voor torenhoge kosten na een dierenartsbezoek.
Het grootste nadeel van een hondenverzekering is het prijskaartje. Je betaalt een vrij hoog bedrag, maar je weet op voorhand niet of je er ook daadwerkelijk gebruik van maakt. Bovendien wordt niet alle zorg (volledig) vergoed, geldt er vaak een maximale vergoeding per jaar en kun je te maken krijgen met wachttijd.
Ja, bij de meeste verzekeraars kun je aanvullende verzekeringen voor je labrador afsluiten. Meestal worden er aanvullende dekkingen als ‘Castratie en sterilisatie’, ‘Gebit’ en ‘Reis’ aangeboden. Je verzekering valt duurder uit als je één of meer aanvullende dekkingen afsluit.
Bij vrijwel iedere verzekeraar kun je tegenwoordig online een hondenverzekering afsluiten. Je vult de benodigde gegevens in, kiest hoe jij je hond wilt verzekeren en vraagt de verzekering aan. Hierdoor heb je binnen de kortste keren een verzekering voor je labrador afgesloten.
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.