Staart van een labrador leren begrijpen

Welke verschillende houdingen onderscheiden ween wat betekenen ze?

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Net als de meeste andere hondenrassen hebben ook labrador retrievers een staart. De staart van een labrador is relatief lang en behaard. Alhoewel er vaak niet naar de staart gekeken wordt, kan dit lichaamsdeel je toch behoorlijk veel informatie geven over je hond. Veel baasjes zijn zich er alleen niet bewust van dat een labrador zijn staart ook gebruikt om te communiceren. Herkenbaar? Lees dan vooral verder, want in deze tekst vertel ik je alles wat je moet weten over de staart van een labrador. Ik besteed aandacht aan de functies van een staart en sta stil bij de verschillende houdingen inclusief de betekenis hiervan. Na het lezen van deze tekst weet jij dan ook alles over de staart van je labrador retriever.

  Waarom hebben labrador retrievers een staart?

  De staart lijkt op het eerste gezicht misschien een nutteloos lichaamsdeel, maar voor labrador retrievers is hij ontzettend belangrijk. Zo speelt de staart een rol in de lichaamstaal van honden. Zij gebruiken dit lichaamsdeel onder meer om te communiceren met andere honden, maar ook met mensen. Als baasje kun je aan de houding van de staart van je labrador retriever zien hoe hij zich voelt in specifieke situaties.

  Sommige mensen denken dat de staart alleen dient als communicatiemiddel, maar dat is niet het geval. De staart helpt je labrador namelijk ook om in evenwicht te blijven. Tijdens het zwemmen heeft een labrador bovendien veel aan zijn staart. Dit lichaamsdeel helpt hem namelijk om te sturen in het water, zodat hij de juiste richting in gaat.

  Wat betekent de houding van de staart van een labrador

  Hierboven las je al dat een labrador zijn staart gebruikt om te communiceren met andere honden en met zijn baasje(s). Om te begrijpen wat je hond je wil zeggen, moet je weten wat de verschillende houdingen van de staart van een labrador betekenen.

  In de basis kent de staart van een labrador drie houdingen: neutraal, hoog en laag. Hieronder sta ik kort stil bij iedere houding en vertel ik je wat ze precies betekenen. Hopelijk helpt dit je om je labrador (nog) beter te begrijpen.

  Op deze afbeelding zie je de staart van een labrador in neutrale houding

  Neutraal

  Er is sprake van een neutrale staart als het lichaamsdeel ongeveer in het verlengde van de rug van je labrador loopt en recht naar achteren (horizontaal) staat. Dit wordt ook wel een middelhoge staart genoemd. Als je labrador retriever een neutrale staart heeft, voelt hij zich ontspannen, rustig en onverschillig. Bij deze houding kun jij je hond over het algemeen probleemloos benaderen.

  Hoog

  De staart van je labrador kan ook recht omhoog (verticaal) staan. Wanneer dit het geval is, voelt hij zich stoer en zelfverzekerd. Je labrador geeft hiermee aan dat hij alert, opgewonden en klaar voor actie is.

  Als je labrador een hoge staart heeft, is dit niet altijd een positief teken. Het kan namelijk ook aangeven dat hij bereid is om in de aanval te gaan. Kijk daarom goed naar de lichaamstaal van je labrador. Verstijft hij en gaat het haar op zijn rug en in zijn nek overeind staan? Dan probeert hij mensen of andere honden te waarschuwen. In dat geval is het niet verstandig je labrador te benaderen of hem in de buurt van andere honden of mensen te laten komen.

  Laag

  Er is sprake van een lage staart als de staart van een labrador met de punt naar beneden hangt. Dit kan verschillende betekenissen hebben. Wanneer een hond de staart niet tussen zijn achterpoten houdt, betekent een lage staart dat hij onzeker of onderdanig is.

  Heeft je labrador zijn staart wel tussen zijn achterpoten? Dan is dit een teken van angst. Bij deze houding is het niet verstandig om je labrador te benaderen. Als je dit wel doet, begint hij mogelijk te grommen. Bovendien kan je labrador bijten als je hem toch benadert als hij zijn staart tussen zijn achterpoten heeft.

  Teefje doet staart opzij

  Als je een labrador teefje hebt, kan de staart nog een andere houding aannemen. Teefjes kunnen hun staart namelijk ook opzij doen. Dit gebeurt voornamelijk in de periode dat een labrador loops is. Doet een teefje haar staart opzij nadat ze door een reutje besnuffeld en gelikt is? Dan laat ze zien dat ze bereid is. Het teefje gaat hierbij in de sta-houding staan, waarna de reu haar kan dekken.

  Waarom kwispelt een labrador retriever?

  De staart van een labrador staat soms stil, maar dit is lang niet altijd het geval. Labrador retrievers bewegen hun staart namelijk ook veelvuldig. Het heen en weer bewegen van dit lichaamsdeel wordt ook wel kwispelen genoemd.

  Een kwispelende labrador ziet er voor veel mensen hetzelfde uit. Toch moet je weten dat er ook op het gebied van kwispelen onderscheid gemaakt wordt. Om je hier wat meer duidelijkheid over te geven, vertel ik je hieronder in het kort welke verschillende soorten kwispels er zijn.

  Op deze afbeelding zie je de staart van een labrador kwispelen

  – Open kwispel

  Heeft de staart van je labrador een neutrale houding als hij kwispelt? Dan is er sprake van een open kwispel. Wanneer zijn gezicht hierbij ontspannen is, betekent dit dat je labrador blij is om je te zien.

  – Lage kwispel

  Een labrador kan ook kwispelen terwijl hij zijn staart omlaag houdt. Omdat veel mensen bij een kwispel aan blijdschap denken, gaan ze er ook nu vanuit dat dit de reden is dat een labrador kwispelt. Toch is een lage kwispel vaak geen teken van blijdschap, maar een teken dat een hond zich zorgen maakt of onzeker is over een situatie.

  – Propellerkwispel

  Als een labrador (over)enthousiast is, kan hij zo hard kwispelen dat het lijkt alsof zijn staart rondjes draait. Dit staat ook wel bekend als de propellerkwispel. Deze kwispel komt vaak voor als je langere tijd weg bent geweest. Je labrador is dan ontzettend blij om je weer te zien, waardoor hij hard kwispelt. De staart van je labrador kan ook rondjes draaien als hij met zijn favoriete speelgoed speelt of je iets lekkers voor hem pakt.

  Verschil in kwispel naar rechts of kwispel naar links

  Als je een kwispelende labrador goed bestudeert, valt het je misschien op dat hij overwegend naar rechts of naar links kwispelt. Veel baasjes zoeken hier niets achter, maar toch betekent een kwispel naar links iets anders dan een kwispel naar rechts.

  Kwispelt een labrador overwegend naar rechts? Dan doet hij dit vaak uit blijdschap. Dit gebeurt vaak bij het zien van hun baasje(s) of andere honden die zij niet als een bedreiging zien. Als een labrador overwegend naar links kwispelt, is hij mogelijk bang of boos. Deze kwispel kan optreden bij het zien van een onbekende en/of agressieve hond.

  Bewegen de heupen mee tijdens het kwispelen van een labrador staart?

  Tijdens het kwispelen beweegt soms niet alleen de staart van je labrador. De heupen van je hond kunnen namelijk meebewegen. Als dit het geval is, zijn de spieren in zijn lichaam ontspannen. Dit betekent dat hij zich relaxed en blij voelt.

  Bewegen de heupen van je labrador niet gelijktijdig met zijn staart? Dan voelt je hond zich mogelijk gespannen. Er kan zelfs sprake zijn van vijandigheid als hij enkel met zijn staart kwispelt. Als je hem in een dergelijke situatie tot contact met andere mensen of honden dwingt, kan hij uitvallen en gaan bijten.

  Hoe snel kwispelt je hond?

  Labrador retrievers kwispelen de ene keer sneller dan de andere keer. De meeste baasjes zoeken hier niets achter, maar toch kan de snelheid van de kwispel je vertellen hoe een hond zich voelt. Een labrador kwispelt namelijk snel als hij blij is en traag als hij zenuwachtig is of zich niet op zijn gemak voelt.

  Labrador vangt achter eigen staart aan

  Op deze afbeelding zie je een witte labrador die met zijn staart kwispelt

  Wie een labrador heeft, is er vast niet vreemd mee dat dit hondenras regelmatig achter zijn eigen staart aan vangt. Dit is namelijk iets wat vrijwel iedere labrador retriever doet. De meeste baasjes lachen hierom, want dit ziet er nogal raar uit. Je hond rent namelijk constant rondjes in de hoop zijn eigen staart te vangen.

  Als je labrador zo nu en dan achter zijn eigen staart aan vangt, hoef jij je geen zorgen te maken. Dit gedrag is volkomen normaal onder honden. Zit je hond vaak achter zijn eigen staart aan? Dan kan er sprake zijn van gedragsproblemen. Als jij je zorgen maakt, kun je het beste even een afspraak maken bij een dierenarts. Hij kan vaststellen of je labrador gedragsproblemen heeft of niet. Je kunt eventueel ook met je labrador naar een hondengedragsdeskundige gaan.

  Kijk niet alleen maar naar de staart

  De staart is een belangrijk hulpmiddel om je labrador te begrijpen. Toch is het niet verstandig om alleen maar op dit lichaamsdeel af te gaan als je wilt weten wat je labrador je duidelijk wil maken. Labrador retrievers gebruiken hun staart namelijk niet altijd op dezelfde manier. Zo kan de ene hond van dit ras bijvoorbeeld sneller kwispelen dan de andere.

  Wie zijn labrador zo goed mogelijk wil begrijpen, bestudeert ook zijn gedrag aandachtig. Aan de houding van een hond kun je meestal zien hoe hij zich voelt. Houd bovendien de oren van je labrador goed in de gaten. Honden gebruiken hun oren namelijk niet alleen om te luisteren, maar kunnen er ook mee aangeven hoe zij zich voelen.

  Veelgestelde vragen over de staart van een labrador retriever

  Waar gebruikt een labrador zijn staart voor?

  Een labrador gebruikt zijn staart onder meer als communicatiemiddel. Hij kan er bijvoorbeeld mee aangeven hoe hij zich voelt. Daarnaast helpt de staart je labrador om in evenwicht te blijven en kan hij ermee sturen in het water.

  Wat betekent en neutrale staart?

  Als je hond een neutrale staart heeft, voelt hij zich ontspannen en rustig.

  Wat betekent een hoge staart?

  Als je hond een hoge staart heeft, voelt hij zich stoer en zelfverzekerd

  Wat betekent een lage staart?

  Als je hond een lage staart heeft, voelt hij zich onzeker of onderdanig.

  Waarom heeft mijn labrador zijn staart tussen zijn achterpoten?

  Als je labrador zijn staart tussen zijn achterpoten draagt, is hij bang.

  Wat betekent het als een labrador teefje haar staart opzij doet?

  Als een labrador teefje haar staart opzij doet, laat ze aan een reutje zien dat ze bereid is om gedekt te worden. Teefjes nemen deze houding doorgaans alleen aan als ze loops zijn.

  Wat is het verschil tussen een kwispel naar links en een kwispel naar rechts?

  Een kwispel naar rechts laat vaak zien dat je hond blij is, terwijl een kwispel naar links meestal duidt op angst of boosheid.

  Waarom vangt een hond achter zijn staart aan?

  Een hond kan achter zijn staart aan vangen uit verveling. Bij vrijwel ieder ras is dit dan ook normaal gedrag. Als je hond veel achter zijn eigen staart aan vangt, kan dit duiden op gedragsproblemen.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *