Labrador eet gras: oorzaken, gevolgen en oplossingen!

Lees hier of het gevaarlijk is als je hond gras eet

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Sommige labrador retrievers hebben er tijdens het wandelen een handje van om gras te eten. De een hapt iedere wandeling opnieuw naar de groene sprieten, terwijl de ander het slechts af en toe doet. Als je dit gedrag herkent, maak jij je misschien zorgen. Begrijpelijk, want een hond hoort in principe geen gras te eten. Maar is het eigenlijk erg als je labrador gras eet of is dit niets om je zorgen over te maken? Je ontdekt het in deze tekst! Om te beginnen ga ik in op een aantal mogelijke oorzaken van gras eten en daarna benoem ik de gevolgen. Ik vertel je bovendien wat je kunt doen als je labrador gras eet en wanneer je naar de dierenarts gaat.

  Labrador eet gras als hij ziek is

  Veel baasjes denken dat hun labrador gras eet omdat hij zich niet lekker voelt of misselijk is. Gras vergroot immers de kans op braken, waardoor je labrador zichzelf als het ware verlost van dit vervelende gevoel. Uit onderzoek van Benjamin L. Hart blijkt alleen dat dit niet klopt. Samen met zijn team zette hij een enquête op die uiteindelijk door meer dan 3000 hondeneigenaren ingevuld werd. Uiteindelijk zaten hier 1571 bruikbare enquêtes tussen.

  Uit 68 procent van de bruikbare enquêtes bleek dat honden dagelijks of wekelijks gras eten. Slechts 8 procent gaf aan dat een hond dit deed nadat hij tekenen van ziekte vertoonde en 22 procent meldde dat honden regelmatig braakten na het eten van gras. Het onderzoek van Hart toont dus aan dat er lang niet altijd een verband bestaat tussen gras eten en ziek zijn.

  Gras eten bij gebrek aan voedingsstoffen

  Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen wordt door menig baasje ook als reden gezien waarom een labrador gras eet. Honden zouden op deze manier proberen om het tekort aan te vullen, maar Hart weerlegt dit in zijn onderzoek. Hij vergeleek een groep honden met een vezelrijk dieet met een groep honden met een vezelarm dieet. Honden uit beide groepen bleken even vaak gras te eten, waardoor een tekort aan voedingsstoffen hier niet de oorzaak van is.

  Labrador eet gras omdat hij het lekker vindt

  Op deze afbeelding zie je een labrador eet gras

  Als ziekte en een tekort aan voedingsstoffen niet de oorzaak zijn, waarom eet je labrador dan gras? Grote kans dat hij dit gewoon doet omdat hij het lekker vindt. Daarbij komt dat honden van nature nu eenmaal de behoefte hebben om te kauwen. Je labrador kan hier ‘gehoor’ aan geven door op op stokken te bijten, maar misschien geeft hij de voorkeur aan grassprieten.

  Het is bovendien goed denkbaar dat gras eten in de genen van je labrador retriever zit. Toen honden vroeger nog in het wild leefden, aten ze ook gras. Dit gedrag kan van generatie op generatie zijn overgegaan. De conclusie van het onderzoek van Hart is dan ook dat gras eten normaal gedrag is voor honden. Eet je labrador gras? Dan hoef jij je in veel gevallen dus geen zorgen te maken.  

  Jonge labradors eten vaker gras

  Heb je een labrador pup? Dan is de kans groter dat hij gras eet dan wanneer je labrador al wat ouder is. Hart toonde met zijn onderzoek namelijk ook aan dat jonge honden vaker gras eten dan oudere honden. Dit komt vooral doordat het spijsverteringsstelsel van jonge honden nog niet volledig ontwikkeld is. Hierdoor zijn puppy’s gevoeliger voor darmparasieten. Ze hopen de overlast die ze hierdoor ervaren te verminderen door gras te eten. De vezels in gras zorgen er namelijk voor dat het maagdarmkanaal samentrekt. Als zich hier wormen/parasieten bevinden, kunnen zij hierdoor verstikt raken. Als een labrador pup gras eet, kan hij dit dus doen om zichzelf te beschermen.

  Gevolgen van gras eten

  Als je labrador af en toe gras eet, kan dit geen kwaad. Doet hij zich vrijwel iedere wandeling weer tegoed aan grassprieten? Dan kan dit een aantal problemen veroorzaken. Ik heb de belangrijkste hier voor je op een rijtje gezet:

  • overgeven
  • diarree
  • borrelende darmen
  • buikpijn
  • gewichtsverlies

  Omdat gras niet verteert, kan je labrador moeite hebben met poepen als hij dit regelmatig eet. Eet hij vooral veel lange grassprieten? Dan kunnen deze bij het poepen half in de darmen blijven zitten. Omdat je hond het gras er niet zelf uit krijgt, moet jij dit eruit trekken. In een enkel geval kan het eten van veel gras er ook voor zorgen dat er grasballen gevormd worden. Deze kunnen een verstopping in het lichaam van je labrador retriever veroorzaken.

  Bestrijdingsmiddelen, parasieten en grasaren

  Op deze afbeelding zie je een witte labrador snuffelen in het gras

  Ondanks dat het in veel gevallen geen kwaad kan als je labrador gras eet, is het verstandig om een oogje in het zeil te houden. Zo is het bijvoorbeeld niet slim om een labrador gras uit je eigen tuin te laten eten. Althans, niet als je onkruidverdelgers, pesticiden of kunstmest gebruikt hebt. Als je labrador gras eet dat bestreden of bemest is, kan hij ernstig ziek worden. Uiteindelijk kan dit er zelfs voor zorgen dat je hond kanker krijgt.

  Naast bestrijdingsmiddelen kunnen er ook parasieten in grasvelden zitten. Eet je hond gras? Dan kan hij deze parasieten binnenkrijgen. Hier kan hij uiteindelijk behoorlijk ziek van worden. Als je labrador voornamelijk hoog gras eet, eet hij mogelijk grasaren. Grasaren bij een labrador kunnen voor veel problemen zorgen. Dit komt doordat deze hoge grassoort een soort weerhaakjes heeft. Hierdoor kunnen ze vast blijven zitten in het lichaam van je hond en dit kan hem veel pijn bezorgen.

  Labrador plukt gras

  Hapt je labrador regelmatig in een graspol? Dan denk je misschien dat hij gras eet. Toch hoeft dit niet zo te zijn, want sommige honden eten het gras niet op. Ze plukken het, kauwen er even op en spugen het vervolgens weer uit. Als je labrador kauwt op gras, doet hij dit waarschijnlijk uit speelsheid. Veel labrador puppy’s vinden het bijvoorbeeld leuk om op gras te kauwen. Er zijn overigens ook honden die gras plukken omdat ze gewoon graag op iets kauwen.

  Wat kun je doen als je labrador gras eet?

  Het is je inmiddels duidelijk dat het in veel gevallen geen kwaad kan als een labrador gras eet. Toch is het niet goed als je hond vaak en veel gras eet. Het gras kan zich op den duur in zijn maag en darmen gaan ophopen, waardoor er mogelijk een verstopping ontstaat.

  Als je wilt voorkomen dat je labrador gras eet, kun je hem proberen af te leiden op momenten dat hij de neiging heeft om gras te eten. Hier kun je speelgoed voor gebruiken, maar vaak werkt iets lekkers beter. Neem bijvoorbeeld groente of fruit mee als je met je labrador gaat wandelen. Groente en fruit bevat veel vezels, waardoor een hond vaak minder drang heeft om gras te eten. Zorg er wel voor dat je weet wat een labrador niet mag eten, zodat je hem geen groente of fruit geeft waar hij ziek van kan worden.

  Een labrador kan ook gras eten uit verveling. Als je hier niet tijdig iets aan doet, wordt dit gedrag alsmaar erger en erger. Vermoed je dat je labrador gras eet uit verveling? Zorg er dan voor dat hij voldoende beweging krijgt. Dit kun je doen door veel en lang met hem te wandelen, maar ook door hem te laten spelen met uitdagend speelgoed. Daarnaast is het belangrijk dat je labrador voldoende aandacht krijgt. Op deze manier kun je namelijk ook voorkomen dat hij gras eet.

  Wanneer ga je naar de dierenarts?

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador moe in het gras liggen

  Labradors eten vaak gras uit speelsheid of omdat zij graag op iets kauwen. Helaas kan er ook sprake zijn van een onderliggend probleem. Dit is bijvoorbeeld aannemelijk als je labrador ook last heeft van een borrelende buik, smakt, overmatig slikt, boert, scheten laat of aan de diarree is. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts. Hij adviseert je waarschijnlijk om een afspraak te maken, zodat er verder onderzoek gedaan kan worden. Je labrador wordt eerst lichamelijk onderzocht, waarna mogelijk ook nog een bloed- of ontlastingsonderzoek plaatsvindt.

  Wanneer er uit de verschillende onderzoeken niets naar boven komt, wil een dierenarts misschien in de maag en darmen van je labrador kijken. Dit wordt ook wel een endoscopie genoemd. Gras eten kan namelijk ook het gevolg zijn van een inwendig probleem. Een dierenarts kan dit door een kijkonderzoek vaststellen of juist uitsluiten. Daarnaast helpt een endoscopie hem te bepalen of je labrador medicijnen nodig heeft en welke medicijnen het beste voorgeschreven kunnen worden.

  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *